1. Anasayfa
  2. İnternet

Yeni Nesil En iyi 7 Oyun Motoru 2021

Yeni Nesil En iyi 7 Oyun Motoru 2021
0

Video oyun pazarı, büyük bir sektör olarak yıllardır yoluna devam ediyor. Bu sektörün 2023 yılana kadar 200 milyar doların üzerinde bir ciroya ulaşması bekleniyor. Oyun geliştiriciler de, bu pastadan pay alabilmek için doğru kararı vererek, ihtiyaçlarına cevap verebilecek doğru oyun motoru seçimi yapmaya çalışıyorlar.

İnsanlar, başka kişiler tarafından yapılan video oyunlarını oynanmaktan sıkılmaya başladıklarında oyun motoru platformları sayesinde kendi hikayeleri ile kendi video oyununu oluşturmak için harekete geçmeye başladılar.

Kolayca erişimin sağlandığı çeşitli oyun motoru platformları ile insanlar kendi video oyununu oluşturmak için daha az zahmet çekerek bunu başarabilmeye başladılar.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

 

Yeni Nesil Oyun Motoru

Yeni Nesil Oyun Motoru

Oyun motorları, video oyunlarının üzerine inşa edileceği yazılım çerçevesini sağlayan yazılımlara denir. Oyun motorları sayesinde geliştiriciler, oyunu oluşturarak onları geliştirmek için fazla zaman harcamadan, istedikleri oyunu oluşturup geliştirebiliyorlar.

Bu yazılımlar sayesinde oyunu geliştirenler, sadece oyunlarının düzgün çalışması için ihtiyaçları olan temel özellikler üzerinde çalışmaya başladılar. Tüm çalışmalarını yapan oyun geliştiricileri, oyun motorları sayesinde fazladan zaman harcamanın önüne geçti ve yapılan oyunun benzersiz yani “tek” hissedilmesini sağlayacak yönlerine odaklanma amacıyla harekete geçti.

Oyun motoru terimi insanlara hiç yabancı gelmese bile, oyun motorunun ne olduğu hakkında insanlar pek bilgi sahibi değillerdir. Fakat oyun yapmak isteyen bireyler, internette yaptığı araştırma sırasında oyun motoru terimiyle karşılaşıyor ve kendi oyunu için en iyi motorun hangisi olabileceğini merak ediyor. En iyi oyun motorunun seçilmesi için oyunlarını oluşturup geliştirmek isteyenlerin öncelikle amaçlarının ne olduğunun bilmesi gerekir. Çünkü farklı oyun türleri için farklı oyun motorları daha başarılı olmakta ve daha iyi sonuçlar sergileyebilmektedir.

Oyun motoru platformları, oyun geliştiricilerinin çalışmalarında şu avantajları sağlar;

  • Yapay zeka,
  • Fizik,
  • Rendering,
  • Scripting,
  • İnput,
  • Çarpışma Algılama
  • Programlamaya gerek kalmayan birçok özellikler

Tüm bu kolaylıklar “motor” adı verilen yazılımlar sayesinde gerçekleştirilir.

Oyun geliştirmeye yarayan bu platformlar oyunun çerçevesini oluşturan, yeniden kullanılabilir birleşenler olduklarından bu özellikleri sayesinde oyun geliştiricilerine daha farklı alanlara odaklanmak için zaman tanır. Video oyunlarında yaratıcılığı ortaya koymaya sağlayan oyun motorları sayesinde oyun geliştiren insanlara karakter modelleri, karakter dokuları, nesnelerin nasıl etkileşim içinde bulunacağı gibi tek ve benzersiz öğelere odaklanmak için daha fazla imkan tanır.

 

En Başarılı Oyun Motorları 2021

En Başarılı Oyun Motorları 2021

En başarılı oyun motoru seçiminde, seçilen oyun motorunun çözümlerinin birden çok sorunu çözmeye izin verdiğinden emin olunması gerekir.

Seçeceğiniz oyun motoru platformunun aşağıdaki kritik görevleri basitleştirmesi gerekir.

  • Fizik: Seçeceğiniz oyun motoru platformu, son kullanıcı için simülasyon kalitesi ile hesaplama gücü sınırlamaları arasında mükemmel bir denge oluşturması gerekir.
  • Girdi: Bu sorun, oyun motoru platformları tarafından yapılan geliştirmelerde son derece yaygın bir sorun olarak karşımıza çıkar. Seçilecek olan oyun motoru platformunun bu sorunu çözdüğünden emin olunması gerekmektedir.
  • Görsel Varlık İşleme: Aydınlatma, gölgeleme, dokuların haritalanması, alanın derinliği gibi sorunların oyun motoru platformları aracılığıyla daha az sorun teşkil etmesi gerekir.

Yapmış olacağınız seçimde hangi platformu kullanıyor olmanızdan çok kullandığınız platformun yukarıda listelenen isteklere cevap verip vermediği daha önemlidir.

Bu yetenekler, yapılan oyun geliştirmelerinin daha kısa sürede yapılmasına, oyun geliştiren ekiplerin oyunlarını benzersiz ve özel bir kullanıcı deneyimi ile sunacak şekilde tasarım yapmalarına olanak tanır.

 

1-Unreal Engine

Unreal Engine

En iyi oyun motoru listesinin ilk sırasında Unreal Engine ismindeki oyun motorumuz yer alıyor. Unreal Engine, 1998 yılında piyasaya sürüldü. 17 yıl boyunca gelişti ve hayat serüveninde birçok büyük oyunun geliştirilmesinde kullanılmaya devam edildi. Günümüzde popülerliğinden hiç bir şey kaybetneyeb Unreal Engine, hâlâ aktif bir şekilde kullanılıyor.

Mesela bu platform sayesinde Batman: Arkham serisi, Fortnite, Mass Effect serisi, Bioshock serisi, Gears of War serisi gibi birçok seri oyunun geliştirilmesinde kullanıldı. Unreal Engine platformunun bu kadar tercih edilmesinin nedeni, oyunların benzersiz deneyimlere dönüştürülebilecek kadar özelleştirilebilme yapmaya imkan tanıyor olmasıdır. Aynı zamanda son yenilenmesiyle Unreal Engine oyun motoru,  daha fazla kullanıcı dostu olmayı ve daha kolay kullanılabilir olmayı başardı.

 

2- Amazon Lumberyard

Amazon Lumberyard

En iyi oyun motoru listesinde üst sıralarda yer alan Amazon Lumberyard, Amazon tarafından geliştirilmiştir. En iyiler arasında olmanın yanında platformun ücretsiz, güçlü ve tamamen özelleştirebilir olması, geliştiriciler için vazgeçilmez bir hale gelmesini sağlamaktadır. Platformda telif ücreti veya komisyon ücreti de alınmamaktadır.

Amazon Lumberyard ile Amazon web services entegrasyonu sayesinde bir oyunu kurmak oldukça kolaylaşıyor. Ama Amazon firmasının Amazon web services için para istemesi, geliştiriciler için çoğu zaman sorun olarak görülüyor.

Amazon Lumberyard platformu ile çok oyunculu oyunları gerçekleştirmek için gerekli araçları geliştiricilere saplanabiliyor. Aynı zamanda oyun motoru platformunda ilk kez oyununuzu yapıyor ve size rehberlik edilmesini istiyorsanız, sizi hızlandırıp yol gösterecek olan başlangıç kılavuzu video serisi de bir hayli fazla yardımcı oluyor.

 

3- CryEngine

CryEngine

En iyi oyun motoru platformları arasında yer alan CryEngine’ın tamamen ücretsiz olması, oyun geliştiricileri için paha biçilemez bir fırsat haline geliyor. Platformun özelliklerinden bahsetmek gerekirse şunları söyleyebiliriz;

  • CryEngine platformunda, lisans, telif veya diğer gizli ücretler ödemeden tüm özellikleri kullanılabiliyor.
  • CryEngine platformu, görsel olarak çarpıcı ve grafikleri de kayda değer şekilde olan bir oyun motorudur.
  • CryEngine platformu aracılığıyla, Xbox One, Oculus Rift, Windows PC, PlayStation 4 gibi farklı platformlar için oyun geliştirmeleri yapılabiliyor.
  • CryEngine platformu aracılığıyla sanal gerçeklik oyunu yaratabilirsiniz.

Üstelik bu oyun motorunun nasıl kullanıldığı öğrenmek ve harika işler yapmak için birçok farklı öğretici içeriklerde bulunuyor. Ayrıca platformda eğiticiler, forumlar, belgeler ve yeni başlayanlar için çeşitli araçlar bulunuyor.

 

4-Unity

Unity

En iyi oyun motoru listesindeki bir diğer başarılı platformlardan biri de Unity ismindeki oyun motorudur. Etkileşimli 3D içeriği ile kolayca oyun oluşturmaya izin veren çok platformlu bir motordur.

Unity platformu birçok bağımsız oyun geliştiricisi tarafından sıklıkla tercih edilir. Çünkü bu platformun birçok eşsiz özelliği bulunmaktadır. Mesela her türdeki oyunda kullanılabilmesi, yüksek kaliteli içeriği ve mükemmel işlevselliği nedeniyle sıklıkla tercih edilir. Unity oyun motorunu kullanılarak Kerbal Space Program, Her Story, Lara Croft Go ve Pillars of Eternity gibi son dönem oyunları yapılmıştır.

Unity platformu tüm özelliklere sahip bir oyun motoru da olsa genel olarak mobil platformlar için oyun üretimi yapılmaktadır. Ancak ortaya daha güzel işler çıkarmak için Unity platformunda bulunan profesyonel koleksiyonu kullanmak için ücret ödemeniz gerekiyor. Ücretli olan profesyonel koleksiyonda da birçok geliştirici özellik ve daha fazlası bulunuyor.

Unity oyun motoru platformunda yer alan Unreal Engine ise tamamen ücretsiz olarak oyun geliştiricilere sunuluyor. Sadece oyunu ya da projeyi piyasaya sürdüğünüzde belli bir miktar ücret alınıyor.

 

5- GameMaker: Studio

GameMaker: Studio

En iyi oyun motoru platformları arasında yerini alan GameMaker Studio, diğer oyun platformlarının aksine yaygın olarak kullanılıyor. Çok kullanılmasının sebebiyse bu platformun herhangi bir teknik özellik bilgisine ve zor uzmanlık alanına ihtiyaç duymuyor olmasıdır.

GameMaker Studio platformunda kullanıcılar oyunlarını yerel dillerde kodlamak için işaretleyerek tıklayabiliyor. Aynı zamanda merak edenler için bu motorla yapılan en iyi ve popüler oyunların Hyper Light Drifter, Spelunky, Super Crate Box ve Hotline Miami ve benzeri oyunların olduğunu söyleyebiliriz.

GameMaker Studio platformunda programlama dili öğrenmek zorunda kalmadan oyun tasarlayabilirsiniz. Tabi yine de az yada çok programlama bilgisi olanlar, bu bilgileriyle oyunu daha iyi hale getirebiliyorlar. Tüm bunların dışında yazılımın geliştiriciler için sağladığı bu kadar kolaylığa rağmen oyun geliştiricilerin sayısını diğer oyun motoru platformlarından daha az olması da biraz ilginç gelebilir.

Yeni bir oyun geliştirmek için GameMaker Studio platformunu tercih edeceksiniz ücretsiz sürümün dışında daha iyi işlere imza atmak için profesyonel sürümü ve ana koleksiyonu satın almanız sizin daha iyi olacaktır.

 

6-Godot

Godot

En iyi oyun motoru listesinde yer alan Godot, hem 3D hem de 2D oyunlar yapmak için mükemmel bir platformdur. Godot, oyun geliştiricilerine çok sayıda araç sunarak geliştiricilerin oyunu geliştirmeye odaklanmalarını sağlıyor. Kullanımı ücretsiz, MIT lisanslı ve açık kaynak kodlu olarak oyun geliştiricilerine açık olan bu platform ile harikalar yaratmak için karşınıza herhangi bir engel çıkartılmıyor. Telif ücreti, abonelik ücreti de istemeyen platformda “ne geliştirirseniz sizindir” anlayışı yer alıyor.

Godot, hataları sürekli onarılarak gelişen bir topluluğa sahiptir. Platformda soruların cevabı bile bu topluluk yardımıyla alınabiliyor.

 

7-Cocos2d

Cocos2d

En iyi oyun motorları listemizin sonunda bulunan Cocos2d, tüm sürümleri sprite olarak bilinen temel ilkeyi kullanarak çalışıyor.

Cocos2d platformu, sprite olarak bilinen temel ilkeller, oyun seviyesi veya menü gibi bir sahne oluşturabilmek için birlikte düzenlenir. Düzenlenen bu sprite’ler daha sonra olaylara, eylemlere, animasyonlara göre kodla eklenir.

Cocos2d platformu, Cocos2d-x, C ++, Lua ve Javascript içeren API dilleri yardımlarıyla, iOS, Android, Tizen, Windows, Linux ve MacOS platformlarını destekler.

Aynı zamanda bu platformun kullanımı son derece kolaydır. Sezgisel bir arayüze sahiptir.

Cocos2d’nin zayıf yönlerinden bahsetmek gerekirse;

  • Sınırlı özelliklerinin olması
  • Yalnızca 2D’yi desteklemesi
  • Büyük oyun geliştiriciler için en iyi seçenek olmaması

şeklinde bir sıralama yapabiliriz. Dilerseniz aklınızda canlandırdığınız oyunu eti kemiğe bürümek isterseniz tamamen ücretsiz olan Cocos2d oyun motorunu kullanabilirsiniz.

 

Yeni Nesil Oyun Motoru Karşılaştırması 2021

Yeni Nesil Oyun Motoru Karşılaştırması 2021

Yeni nesil oyun motorlarının karşılaştırması için birçok farklı konuya göre bu platformları ele alabiliriz. Tüm bu farklı faktörleri göz önünde bulundurarak her bir oyun motorunun farklı bir alanda iyi bir seçenek olduğunu söyleyebiliriz. Tabi burada ki değerlendirmeler yurt dışına göre yapılan değerlendirmelerdir. Yani ülkemizdeki bir oyun geliştirme sürecinde aşağıdaki karşılaştırma unsurları tamamen farklı olabilir.

 

Kurulum ve mülkiyet açısından oyun motorlarının karşılaştırması

GameMaker: Studio platformu, en iyi kurulum ve mülkiyet deneyimini sunarken, Godot, Cocos2d oyun motoru platformları da iyi bir deneyim sunuyor. Ancak Unreal Engine, Amazon Lumberyard, Cryengine, Unity oyun motorlarıysa bu konuda iyi bir deneyim sunamıyor.

 

2D ve 3D oyun geliştirme açısından oyun motorlarının karşılaştırılması

GameMaker: Studio ve Cocos2d oyun motorları yalnızca 2D, Amazon Lumberyard platformu yalnızca 3D, Unreal Engine, Cryengine, Unity ise hem 2D hem de 3D, Godot ise iki özellikte oyun geliştirmeyi sağlıyor. Bu konuda en büyük esnekliği Godot platformu sağlıyor diyebiliriz.

 

Kullanım kolaylığı açısından oyun motorlarının karşılaştırılması

Amazon Lumberyard, GameMaker: Studio, Godot, Cocos2d oyun motorları bu konuda iyi bir kullanıcı deneyimi sunarken, Unreal Engine, Cryengine, Unity platformları iyi bir kullanıcı deneyimi sunamıyor.

 

Entegrasyon ve uyumluluk açısından oyun motorlarının karşılaştırılması

Entegrasyon ve uyumluluk geliştirilen oyunlar için çok önemlidir. Bu konudaysa Unreal Engine, Cryengine, Unity oyun motorları iyi bir deneyim sunarken, Amazon Lumberyard, GameMaker: Studio, Godot, Cocos2d ise entegrasyon ve uyumluluk açısından maalesef iyi bir deneyim sunamıyor.

 

VR desteği açısından oyun motorlarının karşılaştırılması

Geleceğin apayrı oyun türü olan VR konusunda Unreal Engine, Amazon Lumberyard, Cryengine, Unity platformları VR desteği verirken, GameMaker: Studio, Godot, Cocos2d platformları VR desteği vermiyor.

 

Müşteri desteği açısından oyun motorlarının karşılaştırılması

Godot platformunun bu konuda en iyi müşteri desteği verdiğini net bir ifadeyle söyleyebiliriz. Diğer arama motorları için müşteri desteğinin bu denli iyi olmadığını ve sınırlı olduğunu da belirtebiliriz.

 

Oyun Motorları İyileştirilebilir Mi?

Oyun Motorları İyileştirilebilir Mi?

Oyun geliştiricileri tarafından tercih edilen oyun motorlarını geliştirmek önemli bir konudur. Fakat günümüzün zorlu piyasasında bu çokta gerekli görülmüyor. Ancak, oyun geliştiricileri hızlı bir oyun motoruna sahip olmayı ve bu sayede zamanının büyük bir çoğunluğundan tasarruf etmeyi aynı zamanda oyun geliştirme sürecindeki  bazı stresli süreçleri atlatmayı çoğu tercih ediyor.

Oyun geliştiricileri, kendi ağlarında bulunan tüm ücretsiz bilgi işlem gücünü kullanarak performanslarını arttırmayı amaçlarken, oyun motoru platformlarıyla birlikte çalışmak istiyorlar.

Birlikte çalışabilmek için oyun motoru platformlarının sağlayacağı gücü, geliştiriciler kullanarak bu işi geliştirebilecekleri gibi, sunuculara ek bilgi işlem gücü de sağlayarak onların etkili bir şekilde süper bilgisayarlar şeklinde kullanılmasını sağlayabilirler.

Daha da ileri gitmek isteyen oyun motoru platformları, çok çeşitli özel araçlar kullanarak, üçüncü taraf çözümlerini destekleyebiliyor. Bu girişim de oyun geliştiricilerin yüklerini önemli ölçüde azaltabiliyor.

Birinci sınıf bir oyun motoruna sahip olmak için özellikleriyle tam, oyunları kullanıcılara sunarak ve yenilik yapıp oyun motoru platformunu hızlandırmaktan geçer.

 

Kaynak: https://www.incredibuild.com/blog/top-7-gaming-engines-you-should-consider-for-2020
Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir