1. Anasayfa
  2. Bilgisayar

Micro USB ile Type-C Arasındaki Farklar Nelerdir?

Micro USB ile Type-C Arasındaki Farklar Nelerdir?
0

USB Type-C 7 yıl önce piyasaya sürülmüştür. Piyasada var olduğu günden bugüne dek USB Type-C bağlantı teknolojisi oldukça yaygın ve kullanışlıdır. USB Type-C dizüstü bilgisayar, akıllı telefon ve tablet gibi yeni nesil teknolojilerde şarj kablosu ve USB girişi olarak kullanılmaktadır. Peki, bu bağlantı türünün özelliği nedir? Micro USB ile USB Type-C arasındaki fark nedir?

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

 

USB Type-C Nedir?

USB Type-C diğer bağlantılardan daha minik ve simetrik olarak tasarlanmış ve kullanımı kolay bir bağlantı türüdür. USB Type-C ile bağlantı hızı USB 3.1 hızına ulaşmıştır. Bu son teknolojik bağlantının kabloları daha fazla elektrik yüklü olduğundan dizüstü bilgisayarları ve tabletleri şarj edebilmektedir.

 

USB Type-C Hakkında Bilgi

Micro USB ile USB Type-C arasındaki fark ilk olarak USB Type-C bağlantısının en ince akıllı telefon Oppo Reno 5 ve dizüstü bilgisayarların bataryasını full dolduracak kabloya sahip olmasıdır. USB Type-C fazla kablo karmaşasını ortadan kaldırmaktadır. Çünkü tek bir kablo ile dizüstü, masaüstü ya da tabletinizde yapacağınız tüm donanım işlemlerini USB Type-C gerçekleştirmektedir. Bu yeni nesil Type-C HDMI bağlantı kablosu ile hoparlörünüzü bilgisayara bağlayabilir ve 4K görüntü teknolojisi bile elde edebilirsiniz.

Bilindiği üzere USB Type-A bağlantısının konektör girişi bilgisayarın yuvasına otururken biraz zorluk yaratmaktadır. Ancak Type-C simetrik dizaynı sayesinde bilgisayar girişlerinde diğerlerinden daha kolay olmaktadır. Eğer USB Type-C ilerleyen zamanlarda tek bir bağlantı türüne dönüşürse diğer akıllı cihazlar için ekstra adaptör, güç kablosu ya da şarj cihazı taşımaya gerek kalmayacaktır.

 

USB Type-C Bağlantısının Özellikleri ve Avantajları

USB Type-C

USB Type-C karakteristik eliptik şekli ile video ve ses sinyallerinin aynı zamanda yüksek kalitede aktarılmasını sağlar. Mobil cihazlarda, dizüstü bilgisayarlarda ve diğer akıllı teknolojik aletlerde üstün bir performans göstermektedir. USB Type-C bağlantısının öne çıkan özelliklerini ve avantajlarını inceleyelim.

 

20 Gbps Veri Aktarım Hızı

USB Type A, USB 3.2 Gen 2 versiyonundan güç alarak en fazla 10 Gbps hıza sahiptir. Ancak USB Type USB 3.2 Gen 2×2 versiyonuna karşılık gelen teorik aktarım hızıyla tam olarak 20 Gbps’ye kadar çıkabilmektedir.

 

Farklı Protokolleri Destekleme

USB Type-C DisplayPort, Thunderbolt, PCI Express, HDMI ve MHL sinyallerini desteklemektedir. Eğer USB Type-C bağlantısına uygun dönüştürücü ve kablo çevirici eklenirse VGA monitöre bile bağlanabilir.

 

Tüm Cihazlara Bağlanabilme

USB Type-C bağlantı kabloları ile Type-C girişi desteği olmadan bile adaptörler ve kablolar yardımıyla USB bağlantısı yapmak mümkündür. Bu nedenle elinizde olan cihazları kullanmaya devam edebilirsiniz.

 

Geliştirilmiş Elektromanyetik Uyumluluk

Elektromanyetik uyumluluk bir cihazın elektromanyetik bir çevrede diğer uyaranlardan etkilenmeden çalışmasına devam etmesidir. USB Type-C yükseltilmiş elektromanyetik uyumluluğu sayesinde bağlantılı olduğu tüm cihazların daha iyi performans göstermesini sağlamaktadır.

 

Micro USB ile USB Type-C Arasındaki Farklar Nelerdir?

micro-usb-ile-type-c-arasindaki-fark

Günümüz teknolojisi USB Type-C bağlantısının hayatımıza girmesiyle daha gelişmiş ve birçok cihazı sorunsuz kullanmaya yön vermiştir. İnsanların en fazla kullandığı USB türlerinden biri Micro USB’dir. Sonra sırasıyla USB Type-A ve USB Type-B gelmektedir. Ancak USB Type-C bu bağlantı türlerinden oldukça fazla teknik donanıma ve geliştirilmiş veri hızına sahiptir. Micro USB ile USB Type-C arasındaki fark nedir hep birlikte inceleyelim.

 

Micro USB Geleneksel USB Type-C Evrenseldir

Micro USB türleri telefon, kamera ve mp3 gibi cihazlarda kullanılan adından da anlaşılacağı gibi küçük USB bağlantılarıdır. Yani Micro USB için standart bağlantılar olduğu söylenebilir. USB Type-C ise tüm yeni nesil cihazları destekleyen evrensel bir bağlantı sistemidir.

 

USB Type-C USB 3.2 Standardına Sahiptir

Micro USB sadece USB 3.0 standardı için gerekli donanıma sahipken USB Type-C ise diğer USB türlerini geride bırakarak USB 3.2 standardına sahiptir.

 

USB Type-C Çift Taraflı Veri Aktarımı Yapar

Micro USB ile USB Type-C arasındaki fark nedir diye sorulduğunda USB Type-C için çift taraflı veri aktarımı özelliğinden bahsedilebilir. USB Type-C  2 adet USB 3.1’i birleştirerek çalışabilme gücüne sahiptir.

 

USB Type-C Daha Hızlı Güç İletimine Sahiptir

Micro USB kabloları 15 wattlık gücü ile akıllı telefonları şarj etme özelliğine sahiptir. Ancak Power Delivery desteğiyle çalışan USB Type-C kabloları 100 wattlık güç iletimine sahiptir. Bu enerji piyasadaki oldukça gelişmiş teknolojiye sahip oyun bilgisayarlarının güç ihtiyacını bile karşılayabilir.

 

Micro USB İle USB Type-C Veri Hızları

Micro USB ile USB Type-C arasındaki fark en belirgin olarak veri hızı karşılaştırmasında ortaya çıkmaktadır. Micro USB bağlantısı USB Type-C ile kıyaslandığında veri hızı olarak oldukça geride kalmaktadır. Standart bir Micro USB veri aktarım hızı 480 Mbps bandındadır. Ancak USB Type-C’nin veri aktarım hızı ise 5 Gbps’ye kadar çıkmaktadır.

 

Kaynak: https://www.makeuseof.com/usb-a-vs-usb-c/

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 4
    be_endim
    Beğendim
  • 2
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 1
    sinirli
    Sinirli
  • 1
    _rendim
    İğrendim
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir