1. Anasayfa
  2. Bilgisayar

Dosyaları Kopyalamak Mı Daha Hızlı? Taşımak Mı? Neden?

Dosyaları Kopyalamak Mı Daha Hızlı? Taşımak Mı? Neden?
0

Bilgisayarla ilgili kolay hamleler her zaman dikkat çekiyor. Örneğin tek bir tıkla onlarca dosyanın konumu değişebiliyor. Bu ve bunun gibi pek çok kısa yol ve kod fazlasıyla ilgi görüyor.

Bilgisayarınızdaki bir dosyayı artık ana sürücünüz de istemiyor musunuz? Yapılacak şey basit; başka bir yere sürükle ve bırak. Cihazınızda arşiv olarak kopya bir dosya oluşturmak ya da arkadaşınızla bir dosyayı paylaşmak mı istiyorsunuz? Dosyayı kopyalamaya başlayın ve tüm işin bilgisayar tarafından halledilmesini bekleyin.

Cihazınızda bir dosyayı kopyalarken arada geçen süreyi kolaylıkla fark edebilirsiniz. Durum böyle olunca “kopyalamak mı daha hızlı? Yoksa kes/yapıştır yapmak mı?” sorusu ortaya çıkabilir. Hangi yöntemin daha hızlı olduğunu merak ediyor olabilirsiniz.

İşte sizlere bu yazımızda bir dosyayı kopyalamak ve taşımak arasındaki farkları anlatacağız. Hangisinin neden daha hızlı gerçekleştiğini ifade edeceğiz.

 

Dosyaları Kopyalama ve Dosyaları Taşıma

Hangisinin daha hızlı olduğuna karar vermeden önce, bir dosyayı taşıma ve kopyalama arasındaki farkı anlamak gerekir. Bir dosyayı kopyalarken, orijinal dosyanın tam bir kopyası oluşturulur. Bu nedenle dosyanın dizini farklı olmalıdır. Aynı zamanda farklı bir isme veya farklı bir konuma sahip olmalıdır.

Örnek olarak Windows 10’da orijinal dosyadan ayırt etmek için bir kopya oluşturursanız, dosya veya klasör adının sonuna “- Kopya” eklenir.

Bir dosya, “Kes ve Yapıştır” komutları kullanılarak ya da basitçe istenilen konuma sürükleyip bırakılarak taşınabilir. Fakat bu, orijinal dosyanın dizinini değiştirir ve orijinal dosyayı siler. Böylece dosya tamamıyla değişmiş olur.

 

Hangisi Daha Hızlı: Kopyala mı? Taşı mı?

kes yapıştır

Genellikle zamanlamadaki fark bilgisayara göre değişiyor. Yani aynı zamanda üretilen modern bilgisayarlarda bu süre çok fark etmiyor. Fakat her iki işlem için başlangıç ​​ve bitiş konumuna göre taşıma ya da kopyalama süresindeki büyük fark görülebiliyor.

 

Dosyaları Aynı Sürücü Üzerinde Taşıma ve Kopyalama

Kullanıcı dosyaları aynı sürücü bölümünde taşırsa, taşıma işlemi neredeyse anında gerçekleşir. Çünkü bu işlem dosyanın bir bellek deposundan diğerine gerçekten taşınmasını sağlar. Bu işlemde dosya ya da klasör içeriğini bellekten almak için bilgisayarın izlemesi gereken dizin değiştirilir.

Fakat dosya kopyalamada işler farklı oluyor. Bu işlemde bilgisayar dizini değiştirilmiyor. Ve dosyayı olduğu gibi bırakıyor. Bilgisayar, dosyayı parça parça inceliyor ve özdeş bir kopya oluşturuyor. Yapılan tüm bu kopyalama çalışmasının süreside kopyalanan dosyaların boyutuna göre farklılık gösteriyor.

 

Dosyaları Farklı Sürücülerde Taşıma ve Kopyalama

Farklı sürücülerde de bu işlemler ortalama olarak aynı süreye ihtiyaç duyar. Ayrı depolama konumu sadece ayrı cihazlar anlamına gelmiyor. Bilgisayarda, fiziksel olarak sadece bir sabit sürücü olsa bile, bağımsız olarak çalışan birçok bölümlenmiş sabit sürücü olabiliyor.

Kullanıcının bir dosyayı bir sürücüden diğerine kopyalaması, dosyanın sürücü içinde kopyalamasıyla aynı işlemi yapmasına denk geliyor. İncelendiğinde hedef sürücünün kalitesi, hızda bir rol oynar ama sonuç olarak dosyalar aynı sürücüde veya bunun dışında kopyalanırken hızda bir fark görülemez.

Bilgisayarda bir dosyayı farklı bir sürücüye taşımak ya da “Kes” seçeneğini kullanmak söz konusu olduğunda, esasta dosyanın bir kopyası farklı bir konumda oluşturuluyor. Ve ardından orijinal dosya siliniyor. Bu işlemi birleştirilmiş bir “Kopyala ve Sil” komutu olarak düşünebilirsiniz.

Aynı şekilde, dosya taşıma hızları hedef sürücünün kalitesine ve veri aktarım hızlarına bağlı. Fakat daha sonra dosyayı silmek kopyalama işleminden biraz daha uzun sürüyor.

 

Son Sözler

Bir dosyayı taşımakla kopyalamak arasında çok fazla fark görülmeyebilir. Ancak komutlar arasındaki farkı bilmek ve farkın neyden kaynaklandığını öğrenmek komutları geliştirmek için her zaman iyidir. Ya da sık sık yaptığınız bir işleme dair duyduğunuz merakı giderir. Araştırmacı ruhunuzu besler.

 

Kaynak: https://www.makeuseof.com/is-it-faster-to-move-or-copy-files/
Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 1
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir