1. Anasayfa
  2. Bilgisayar

Sisteminiz İçin Doğru Ryzen İşlemcisi Nasıl Seçilir?

Sisteminiz İçin Doğru Ryzen İşlemcisi Nasıl Seçilir?
0

Yeni bir sistem toplarken ya da var olan sisteminizi güncellerken Ryzen işlemciler arasından seçim yapmakta zorlanabilirsiniz. Sizlere bu rehber içeriğinde doğru Ryzen işlemci tercihinin nasıl yapılacağından bahsedeceğiz.

İntel ve AMD markaları tüm işlemci piyasasını domine eden iki büyük firmadır. İki markanın da geliştirdiği işlemciler model bazında aynı tür sınıflandırma niteliklerine sahiptir. Intel işlemciler Core serisiyle ön plana çıkmışken AMD tarafı Ryzen serisiyle önplandadır.

Her iki serininde işlemci modelleri 3.5 ve 7 numaralarıyla isimlendiriliyor. Bu modelleme sistemi sayesinde kullanıcı yüksek rakama sahip işlemci modelinin, düşük rakama sahip işlemci modeline göre daha güçlü bir donanım olduğunu anlayabiliyor.

 

Ryzen İşlemci Ailesi ve Modelleri

ryzen işlemciler

AMD firması işlemci konusunda piyasa da her zaman var olan bir markaydı. Ancak 2017 yılına kadar en büyük rakibi olan İntel karşısında kayda değer bir başarı yakalayamadı. Daha sonrasında piyasaya sunduğu Ryzen işlemcileri sayesinde işler tersine döndü.

Tamamen farklı ve yepyeni bir seriye sahip olan AMD, farklı özelliklere ve mimariye sahip olan işlemciler geliştirdi. Son yılların sistem toplama rehberlerinde adından sıkça bahsettiren AMD Ryzen işlemciler 3 farklı model ile piyasaya çıktı.

  • Ryzen 3 işlemciler: 4 çekirdek yapısıyla giriş seviyeli işlemcilerdir.
  • Ryzen 5 işlemcileri: 4 ya da 6 çekirdek yapısıyla orta seviyeli işlemcilerdir.
  • Ryzen 7 ve Ryzen 9 işlemciler: 8, 12 veya 16 çekirdekli yapısıyla üst seviyeli işlemcilerdir.
  • Theradripper işlemciler: 8. 12 .16 .24 ve 32 çekirdekli en üst seviyeli işlemcilerdir.

İşlemciler sadece 3, 5, 7 ve 9 numaralarıyla da sınıflandırılmıyor. Her bir işlemci modelinin kendine ait olan ayırt edici özellikleri de oluyor. Bu ayırt edici özellikler çeşitli hanelerle her işlemci modelinin isminde belirtiliyor. En başta yer alan 3, 5 ,7 ve 9 numaraları işlemcinin üst seviye, orta seviye ya da giriş seviyesinde olduğunu ifade ediyor.

Örnek vermek gerekirse Ryzen 1300X işlemcisi, Ryzen 1200 işlemcisine göre daha güçlüdür. Benzer şekilde Ryzen 5 1400 işlemcisi Ryzen 5 2400G işlemcisine göre daha güçsüz bir işlemci modelidir. Buradaki X, G haneleri işlemcinin ayırt edici özelliğini ifade eder.

 

Ryzen İşlemci İsminde Yer Alan Özellikleri Nasıl Anlarım?

ryzen işlemciler

İşlemci isminde yer alan rakamların işlemcinin gücünü ifade ettiğini söylemiştik. Yani en güçlü Ryzen işlemcisinden en güçsüz Ryzen işlemcisine göre sıralaması şu şekildedir;

Ryzen 9 > Ryzen 7 > Ryzen 5 > Ryzen 3

Ancak bu işlemcinin özelliklerini anlamak için yeterli değildir. İşlemci isminde yer alan X ve G ifadelerinin neyi ifade ettiğini de bilmek gerekir. Ek olarak her işlemci modelinin en baştaki sayısına da dikkat etmek gerekir.

Örneğin Ryzen 1300X işlemci modelindeki 1300 sayısının ilk hanesi 1‘dir. Bu rakam, işlemcinin birinci nesil olduğunu ifade eder. Benzer şekilde Ryzen 3 2200G işlemci modelinin 2200 sayısındaki ilk hanesi 2‘dir. Bu işlemcinin 2. nesil olduğunu ifade eder.

Yeni nesil işlemciler, eski nesil işlemcilerin güncellenmiş yeni halleridir. Bu durumun sonucunda her zaman için Ryzen 5, Ryzen 3’den daha iyidir diyemeyiz. Ryzen 3’ün yeni nesil bir işlemcisi, Ryzen 5’in eski nesil bir işlemcisinden daha iyi olabilir. Bu yüzden işlemcinin neslini bilmek kullanıcılar için her zaman iyidir. Yeni bir sistem toplarken ya da var olan sistemi güncellerken bizi büyük bir yanlıştan kurtarır.

İşlemcilerin yeni nesilleriyle birlikte yeni bir soket yapısına da geçilmesi gerekebilir. Ancak AMD tarafında 2021 yılına kadar AM4 soket yapısı kullanılmaya devam edildi.

 

Ryzen İşlemciler: X ve G Ne Analama Geliyor?

amd ryzen cpu

AMD Ryzen işlemci modellerinin isminde birçok kez X ve G hanelerini görmüş olabilirsiniz. İşlemci ismindeki bu ek haneler işlemcinin farklı özelliklere de sahip olduğunu gösterir.

  • X ifadesi: İşlemci fabrika çıkışlı modeline göre daha hızlı bir versiyonu olduğunu ifade eder.
  • G ifadesi: İşlemcinin dahili bir grafik birimine sahip olduğunu ifade eder.

Eğer bir Ryzen işlemcisinin isminde X ifadesi yer alıyorsa bu, işlemcinin normal modeline göre daha hızlı bir model olduğunu gösterir. Örneğin Ryzen 1800X işlemcisi Ryzen 1800‘e göre daha güçlüdür. Bu güç farkı Ryzen 1800X’in düşük seviyedeki bir hız aşırtma (overclock) ile hızlandırıldığını gösterir. Böylece fabrika çıkışlı normal modeline göre daha güçlüdür.

Eğer bir Ryzen işlemcisinin isminde G ifadesi yer alıyorsa bu, işlemcinin dahili bir grafik birimine sahip olduğunu gösterir. Örneğin Ryzen 2400G işlemcisinin içerisinde Vega grafik işlemcisi yer alır. Ryzen’in bu işlemcilerine APU işlemcisi denir. Harici bir ekran kartı olmadan işlemci sayesinde bir grafik birimine de sahip olunur. Sonuç olarak ek bir ekran kartı satın almadan G işlemciler size görüntü performansı da sunar.

 

Doğru Ryzen İşlemcisini Tercih Etme

Buraya kadar okuduğunuz bilgiler neticesinde Ryzen işlemcileri arasından hangi işlemcinin daha iyi ya da kötü olduğunu anlayabilir, işlemci özelliklerini fark edebilirsiniz. Böylece yeni sisteminiz için ya da güncelleyeceğiniz sistemi için en uygun AMD işlemcisini tercih edebilirsiniz.

Eğer sistem toplama konusunda bir bilginiz yoksa öncellikle sistem toplama konusunda gerekli bilgileri öğrenmelisiniz. Bu konuda size rehberlik edecek bir içeriği takip edebilirsiniz. Dilerseniz daha öncesinde Bilgisayar Nasıl Toplanır ? Sistem Toplama Rehberi 2021 başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.

Sistem toplama konusunda AMD Ryzen işlemcisi tercih edecekseniz öncelikle Ryzen işlemcilerinin özelliklerini bilmeniz gerekir.

 

Ryzen 3 İşlemciler

Giriş seviyeli işlemcilerdir. Düşük bütçe imkanlarıyla sistem toplamak isteyenler için oldukça idealdir. Bilgisayarlarından üstün performans beklemeyen, modern oyunların üst düzey grafik ayarlarında üstün performans beklemeyen oyunculara hitap eder. Ryzen 3 işlemciler 4 çekirdeklidir. Popüler birçok oyunda oyunculara akıcı performansı sağlar. Ancak modern oyunların ultra grafik ayarlarında sizi hayal kırıklığına uğratır.

Ryzen 3 özellikler

 

Ryzen 5 İşlemciler

Orta seviyeli işlemcilerdir. Hem bütçe dostu hem de iyi bir sistem performansı arayan oyunlar için son derece iyidir. Genellikle fiyat/performans oranı konusunda en iyi modeller Ryzen 5 işlemcileri arasında yer alır. Rakip  firma olan İntel’in i5 modelleriyle eşdeğer olarak geliştirilen Ryzen işlemcileridir. Video düzenleme gibi yoğun grafik birimi kullanan işlemler için yeterli kapasiteye sahiptir. 4 ve 6 çekirdekli yapıları vardır.

Ryzen 5 özellikler

 

Ryzen 7 işlemciler

Üst seviyeli işlemcilerdir. İntel i7 ile eşdeğer şekilde geliştirilen ve piyasaya sürülen Ryzen işlemcileridir. Güçlü bir sisteme sahip olmak isteyen kullanıcılara hitap eder. Günümüz modern oyunlarında ve ultra grafik ayarlarında istenilen güce sahip olan işlemci donanımıdır. 8 çekirdekli yapıya sahiptir.

Ryzen 7 özellikler

 

Ryzen 9 işlemciler

Üst seviyeli işlemcilerdir. İntel i9 serisi işlemcilere rakip olarak geliştirilmiş donanımlardır. Sistem performansı ve oyun denemeyi konusunda kullanıcıya en iyisini vaat eder. Ancak bütçe açısından oldukça yüksek satış fiyatlarına sahiptir. Dolaysıyla son derece güçlü bir sisteme sahip olmak isteyenlere hitap eden işlemcilerdir.

 

Hangisini Tercih Etmeliyim?

İşlemci tercihinde en önemli etkenlerden biri kullanıcının bütçesidir. Bütçeniz kapsamında uygun fiyatlı bir işlemciyi arıyorsanız Ryzen 3 ailesini tercih edebilirsiniz. Bu işlemci sayesinde bilgisayarınızda sıradan işleri kolaylıkla gerçekleştirirsiniz. Film ya da video izleyebilirsiniz. Metin ya da görsel çalışmaları yapabilirsiniz.

Birçok popüler oyunu bilgisayarınızdan oynayabilirsiniz. Ancak oyun konusunda ideal işlemci modeli değildir. Oyuncular için standartları karşılayacak olan işlemci modeli Ryzen 5 modelleridir. Eğer bütçeniz yeterli seviyedeyse ve oyun konusunda zorlayıcı grafik seçeneklerini değerlendirmek gibi bir isteğiniz yoksa Ryzen 5 işlemciler sizi mutlu edecektir.

Modern oyunlarda en iyi deneyimi elde etmek ve zorlu grafik ayarları arasında iyi bir oyuncu deneyimi yaşamak istiyorsanız Ryzen 7 veya yine bütçeniz doğrultusunda  Ryzen 9 işlemcilerine şans vermelisiniz.

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir