1. Anasayfa
  2. Bilgisayar

Herkesin Bilmesi Gereken En İyi 10 Klavye Kısayolu

Herkesin Bilmesi Gereken En İyi 10 Klavye Kısayolu
0

Klavye kısayolları, üretkenliğinizi artırırken ve tekrar eden zorlamayı azaltırken odaklanmanıza yardımcı olabilir. Örneğin metni kopyalamak için kopyalanacak olan metni seçin ve Ctrl+C kısayoluna basın. Daha sonrasında kopyalanan metni yapıştırmak istediğiniz yere tıklayıp Ctrl+V tuş kombinasyonuyla yapıştın. Bilgisayarı bu ve buna benzer kısayol tuşlarıyla kullanmak size günlük işlerinizde büyük bir verimlilik sağlar. Cihazda yapacağınız tüm işlemleri çok daha hızlı bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

İşte karşınızda günlük işleri bilgisayarınızda yaparken size büyük kolaylık sağlayacak kısayol tuşları;

Ctrl+C, Ctrl+Insert, ve Ctrl+X

Ctrl+C ve Ctrl+Insert sırasıyla vurgulanan metni veya seçili öğeyi kopyalar. Ctrl+X, bir nesneyi kopyalamak yerine “kes” işlemini uygular. Bu eylem, metni veya nesneyi panoya kopyalamak yerine kaynağıyla beraber taşır.

Apple cihazlarda, Komut tuşu yerine Ctrl tuşu kullanılabilir. Örneğin Command+C‘ye basmak, vurgulanan metni kopyalar.

 

Ctrl+V veya Shift+Insert

Ctrl+V ve Shift+Insert, metni veya nesneyi sırasıyla panodan yapıştırır. Apple ürünlerinde Command+V tuşları kullanılmalıdır.

 

Ctrl+Z ve Ctrl+Y

Yapılan herhangi bir güncelleme Ctrl+Z tuş kombinasyonuyla geri alınabilir. Örneğin metni keserseniz, bu tuş kombinasyonunu kullanmak kesmeyi geri alır. Bu kısayolların çeşitli basışları, birden çok değişikliği geri almak veya yeniden yapmak için kullanılabilir. Ctrl+Y‘ye basarsanız yaptığınız bir sonraki güncelleme yeniden yapılır.

Daha iyi anlatmak gerekirse bir metni başka bir yere kopyalayıp Ctrl+Z tuş kombinasyonunu kullanırsanız, kopyalama işlemini geri alırsınız. Daha sonrasında Ctrl+Y tuş kombinasyonunu kullanırsanız metni tekrar kopyalamış olursunuz.

Apple ürünlerinde geri ya da ileri almak için Command+Z ve Command+Y tuşlarına kullanabilirsiniz.

 

Ctrl+F ve Ctrl+G

Ctrl+F, pencere içerisinde arama motorunu çalıştırmayı sağlar. Örneğin Word gibi bir dosyanın içerisinde bu tuş kombinasyonunu kullanırsanız kelime bulucu arama motorunu çalıştırmış olursunuz. Benzer şekilde Windows klasörü içerisinde bu tuşları kullanırsanız dosya bulmayı sağlayan arama motorunu çalıştırmış olursunuz.

Apple ürünlerinde bir şey bulmak için Command+F tuşlarına basın.

Ctrl+G, bir belgede veya Ctrl+F ile başlatılan bir web sayfasında aramayı tekrarlamak için kullanılabilir.

 

Alt+Tab veya Ctrl+Tab

Alt+Tab tuş kombinasyonu, cihazınızda açık olan uygulamalar arasında geçiş yapmanızı sağlar. Örneğin bir oyun oynuyor ve arka planda açık olan internet tarayıcı yazılımına erişmek istiyorsanız bu tuş kombinasyonunu kullanmalısınız.

Bir Apple bilgisayarında Alt tuşunu kullanmak yerine Komut (Cmd) tuşunu kullanın. Açık uygulamalar arasında geçiş yapmak için örneğin Command+Tab’i kullanın.

 

Ctrl+Tab

Bir programdaki sekmeler arasında geçiş yapmak için Ctrl+Tab tuşlarını kullanın. Örneğin, İnternet tarayıcınızda açık birkaç sekmeniz varsa, bunlar arasında geçiş yapmak için Ctrl+Tab tuşlarına basın.

 

Alt+Tab veya Ctrl+Tab
Geri gitmek için Alt+Tab veya Ctrl+Tab‘a Shift tuşu eklenir. Örneğin, Alt+Tab tuşlarına basarsanız ve yanlışlıkla kullanmak istediğiniz programdan uzaklaşırsanız, geri dönmek için Alt+Shift+Tab tuşlarına basın.

 

Ctrl+Backspace ve Ctrl+Sol veya Sağ Tuş

Tek bir karakteri silmek yerine Ctrl+Boşluk kullanmak tüm sözcüğü siler.

Ctrl tuşunu basılı tutarken sol veya sağ oka bastığınızda, imleç bir seferde bir harf yerine bir seferde bir kelime ilerler. Her seferinde bir kelimeyi vurgulamak için Ctrl+Shift tuşlarını basılı tutun ve ardından sol veya sağ ok tuşuna basın. Vurgulanan seçeneğiniz bu yönde her seferinde bir sözcük ilerler.

 

Ctrl+S

Hemen hemen her program üzerinde çalışırken Ctrl+S tuşlarına bastığınızda bir belgeyi veya başka bir dosyayı kaydeder. Önemli bir şey üzerinde çalışırken, bir hata, elektrik kesintisi veya son kaydetmeden bu yana işinizi kaybetmenize neden olan herhangi bir durumda bu kısayol tuşunu düzenli olarak kullanın.

Apple ürünlerinde dosya kaydetmek için Command+S tuşlarına basın.

 

Ctrl+Home or Ctrl+End

Ctrl+Home ve Ctrl+End, işaretçiyi sırasıyla belgenin başına ve sonuna taşır. Çoğu belge ve web sitesi bu kısayollarla uyumludur.

Apple cihazlarında bir belgenin veya metnin başına ya da sonuna gitmek için Command+Yukarı ok veya Command+Aşağı ok tuşlarına basın.

 

Ctrl+P

Ctrl+P, geçerli sayfanın veya okunmakta olan belgenin bir baskı önizlemesini açar.

Apple’da baskı önizlemesini açmak için Command+P tuşlarını kullanmalısınız.

 

Page Up, Boşluk, ve Page Down Tuşu

Tahmin edebileceğiniz gibi Pg Up veya Pg Dn tuşlarını kullanmak sırasıyla sonraki veya önceki sayfaya ilerler. Boşluk tuşu, internetteyken kaydırma çubuğunu bir sayfada aşağı kaydırır. Shift+Boşluk çubuğu ise kaydırma çubuğunu bir sayfa yukarı ilerletir.

Kaynak: https://www.computerhope.com/tips/tip79.htm
Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir