1. Anasayfa
  2. Bilgisayar

Termal Macun Nedir? Sıcaklığı Nasıl Etkiler?

Termal Macun Nedir? Sıcaklığı Nasıl Etkiler?
0

Termal macunun (CPU gresi, termal iletken macun, termal gres, termal bileşik, termal jel, termal arayüz malzemesi veya termal kaplama) her dizüstü ve masaüstü bilgisayarın işlemcisinde ve grafik kartında bulunduğunu ve düşük sıcaklıkların korunmasına yardımcı olduğunu biliyor muydunuz?

Bilgisayarınızın önemli parçalarından biri olduğunu düşünmeyebilirsiniz ya da daha önce hiç duymamış olabilirsiniz, ancak termal macun olmadan bilgisayarınız ve dizüstü bilgisayarınız uzun süre dayanmaz. En basit ifadeyle, yalnızca ne olduğunu ve donanımınıza neler sunduğunu değil, aynı zamanda bilgisayarınızın sıcaklıklarının etkilenmemesi için ne zaman yenisiyle değiştirilmesi gerektiğini de bilmeniz gerekir.

Termal İletken Macun Nedir?

termal macun

Termal iletken macun (CPU gresi, termal macun, termal gres, termal bileşik, termal jel, termal arayüz malzemesi veya termal kaplama) işlemci ile soğutucu arasına uygulanır ve sıcaklıkları düşük tutmaya yardımcı olur. Termal macun ayrıca çeşitli grafik kartlarında da bulunabilir.

Bir bilgisayarı parça parça oluşturduğunuzda, işlemcinizin veya grafik kartınızın aşırı ısınmasını önlemek için termal macuna ihtiyacınız vardır. Her ne kadar bazı işlemciler, üzerlerine önceden uygulanmış bir termal macunla birlikte gelse de, daha güvenilir bir ürünle genel sıcaklığı daha da düşürmek için her zaman edinebileceğiniz daha iyi seçenekler vardır.

Termal macunun amacı, ısı emiciyi kullanarak ısının işlemciden uzaklaştırılmasına yardımcı olmaktır. Termal macun, ısı transferini en üst düzeye çıkarmak için işlemci ve soğutucu arasındaki tüm boşlukları ortadan kaldırır. Soğutucu, donanımdan gelen ısıyı dağıtır ve böylece işlemci serin kalır – özellikle zorlu görevler, programlar ve oyun söz konusu olduğunda.

Termal Macun Ne Zaman Gereklidir?

Termal macun, bilgisayarımıza bir işlemci veya grafik kartı taktığımızda gereklidir. Kendi PC’nizi oluştururken veya kendi Oyun PC’nizi kurarken, termal macun yapmanız gereken en gerekli satın alımlardan biridir.

Çoğu işlemci ve ekran kartı kendi stok termal macunu ile birlikte gelse de, üreticiler işlemcimizi düzgün bir şekilde soğutmada her zaman etkili olmayan daha düşük kaliteli macunlar koyma eğilimindedir. Bu nedenle, saygın bir marka seçmek her zaman tercih edilen yoldur.

Doğru şirketi seçtikten sonra, bir uzmanın uygulamasını sağlamak için bilgisayarınızı bir mağazaya verebilir ya da devam edip kendiniz değiştirebilirsiniz. Eğer kendiniz yaparsanız, işlemci ve grafik kartı üzerindeki tüm eski termal macunu bir kağıt havlu ile temizlediğinizden emin olun. Eski termal macun yanmışsa, kağıdı biraz alkolle hafifçe nemlendirebilirsiniz.

Termal Macun Nasıl Uygulanır?

termal macun

Termal macunun her bilgisayar ve dizüstü bilgisayardaki önemi göz önüne alındığında, termal macunu uygulamanın doğru yolu konusunda pek çok tartışma, anlaşmazlık ve tavsiye bulunmaktadır. Hızlı bir aramayla, macunu işlemcinize veya grafik kartınıza uygulayabileceğiniz yüzlerce yol bulacaksınız; bezelye büyüklüğünde basit bir damladan bir X oluşturmaya veya iki veya üç küçük düz çizgi eklemeye kadar, kolayca kafanız karışabilir.

Ancak termal macunu uygulamanın en basit ve pratik yolu bezelye büyüklüğünde bir damla damlatmaktır; soğutucu üst kısma temas ettiğinde macun uygulanacak ve tüm boşlukları dolduracaktır. Doğru uygulandığından emin değilseniz, ısı emiciyi her zaman çıkarabilir, termal macunun tüm boşlukları kapladığını kontrol edebilir ve ardından yeniden uygulayabilirsiniz.

Bazı termal macunlar, macunu oldukça doğru bir şekilde uygulamak için kullanabileceğiniz plastik bir aplikatör de sağlar. Bu plastik aplikatör, işlemci ve soğutucu arasındaki tüm boşlukların kaplandığından emin olmak için idealdir.

Macunu hangi şekilde sürmeyi seçerseniz seçin, işlemci ile soğutucu arasında kabarcık veya boşluk kalmaması önemlidir. Sürdüğünüz miktar da önemlidir, çünkü ihtiyacınız olandan daha az sürmekten kaçınmak istersiniz, ancak daha fazla sürmekten de kaçınmak istersiniz, böylece işlemci ile soğutucu arasında yeterli boşluk kalmaz, bu da termal macunun anakarta girmesine ve büyük sorunlara neden olabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Stok termal macun ne kadar güvenilir?

“Stok” termal macun, üretici tarafından işlemciye uygulanan macundur ve başka bir işlem yapmadan soğutucuyu takabilirsiniz. Bununla birlikte, bazı üreticiler ısıyı aktarmada çok etkili olmayan termal macunlar kullanmaktadır, bu da birçok fanatiğin stok termal macunları çıkarmasına ve başkalarıyla değiştirmesine neden olmuştur.

Termal macunu ne zaman değiştirmeliyim?

Çoğu durumda termal macunun birkaç yılda bir değiştirilmesi uygundur. Ancak, bir oyuncuysanız veya bilgisayarı sürekli zorlu görevler için kullanıyorsanız, her 2 yılda bir değiştirmek isteyebilirsiniz. Yeni bir soğutucu alırsanız, termal macunu da değiştirmeniz gerekecektir ve bilgisayarınızın sıcaklıklarında bir artış fark ederseniz, güvenilir bir macun onları tekrar (ve belki daha fazla) geri getirecektir.

Ekran kartının da termal macuna ihtiyacı var mı?

Evet, ekran kartları da mümkün olduğunca serin tutmak için işlemci ile fanları arasında termal macun kullanır. Çoğu insan üreticinin stok termal macununu değiştirmediğinden, bu kadar düşük sıcaklıklardan yararlanamazlar. Ek olarak, kart fanlarının tam güçte çalıştığını duyabiliyorsanız ve yüksek sıcaklıklara sahipse, güvenilir yeni bir macun uzun bir yol kat edecektir.

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

İnsanlara ulaşmak onları bilgilendirmek ve hayatlarına kıyısından köşesinden dokunmak kolay değildir. Her daim sizi düşündürecek ve bir el çabukluğuyla ulaşabileceğiniz bilgileri bulabileceğiniz bu güzel sitede yer almak gurur verici. Yaşamınıza güzel dokunuşlarda bulunmak ve faydalı olması dileğiyle. Keyifli okumalar...

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir