1. Anasayfa
  2. Bilgisayar

Bellek türünün DDR3 yada DDR4 olduğunu öğrenme

Bellek türünün DDR3 yada DDR4 olduğunu öğrenme
0

Bilgisayarınızın RAM belleğini değiştirmek için hangi RAM belleği türünü kullandığınızı öğrenmelisiniz. Bu şekilde yeni bir RAM alabilir yada bilgisayarınızın belleğini yükseltebilirsiniz. RAM, bilgisayarın ana bileşenlerinden biridir ve cihazınızın performansı için önemli bir faktördür. Geçmişten bugüne kadar DDR, DDR2, DDR3 ve DDR4 RAM bellekleri geliştirilmiştir. Günümüzde DDR 3 RAM türlerinin üretimi durdurulsa da bu belleklerin kullanıcı sayısı hala fazladır.

https://www.webdedestek.com/2021/01/ddr3-ile-ddr4-ram-arasindaki-fark.html

RAM belleğinin türü, belleğin hızını ve performansını etkileyen bir faktördür. Örneğin DDR3 RAM belleği genellikle 14.9 GB/s kadar aktarım hızına sahiptir. Ancak DDR4 RAM belleği için bu hız 2.6 GB/s kadardır.

 

RAM bellek türünü kontrol etme: DDR3 mü kullanıyorum? DDR4 mü?

Bilgisayarınızın daha iyi performans sunması için yeni bir RAM belleği satın alacağınızı düşünelim. Öncelikle bu yükseltme için bilgisayarınızın RAM belleği hakkında bazı bilgilere ulaşmanız gerekecektir. Bu bilgilere ulaşma yöntemlerini aşağıda başlıklar halinde, farklı yöntemler olacak şekilde gösterdik.

 

CPU-Z ile RAM belleğinin türünü öğrenme

Windows 10 işletim sistemini kullanan bir bilgisayarda DDR3 veya DDR4 RAM belleği türünden hangisinin kullanıldığını öğrenmek istiyorsanız CPU-Z isminde profesyonel bir RAM denetleyici aracını kullanabilirsiniz. Uygulamanın kullanımı oldukça kolaydır.

https://www.webdedestek.com/2021/02/cpu-z.html

Öncelikle CPU-Z uygulamasını bilgisayarınıza indirip kurmalısınız. Sonrasında uygulamayı çalıştırıp açılan küçük pencerenin üst kısmında Memory sekmesine tıklamalısınız.

Burada “Type” kısmında RAM belleğinizin türü belirli olacaktır. Aynı zamanda meraklıları için bu uygulamada bilgisayarınızın işlemcisi hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz.

 

Görev yöneticisinden RAM belleğinin tipini öğrenme

Görev yöneticisini açın. Sonrasında açılan pencerenin üst kısmında Performans sekmesine gidin. Bu pencereye ulaştıktan sonra sol kısımdan Bellek‘e tıklayın. Burada RAM belleğinizin türünü öğrenebilirsiniz.

Komut istemi (CMD) kullanarak RAM belleğinin türünü öğrenme

RAM belleği türü DDR3 mü ? DDR4 mü ? sorusuna cevap vermek için CMD’yi kullanabilirsiniz. Öncelikle görev çubuğuna “çalıştır” yazın, Çalıştır‘a sağ tıklayarak yönetici izni verin ve çalıştır penceresini açın.

cmd ile ram belleğinin türünü öğrenme

Sonrasında bu pencerenin içerisine “cmd” yazın ve Tamam‘a tıklayın. Karşınıza siyah komut istemi penceresi çıkacaktır. Bu pencere içerisinde aşağıdaki komut satırını giriniz. Sonrasında enter tuşuna tıklayınız.

wmic memorychip get memorytype
Sonrasında komut istemcisi penceresinde karşınıza bir sayı çıkacaktır. Bu sayı 21, 24 yada 26 olacaktır. Burada 21 sayısı DDR2, 24 sayısı DDR3 ve 26 sayısı DD4 bellek türünü temsil etmektedir.

RAM belleğini çıkartabilir ve DDR3 yada DDR4 bellek türünde olduğunu öğrenebilirsiniz

Masaüstü bilgisayarınızda yada dizüstü bilgisayarınızda RAM belleğinizi çıkarabilir ve bellek türünü öğrenebilirsiniz. Ancak bu işlem dizüstü bilgisayarlar için daha zor ve risklidir. Aynı zamanda bilgisayarınızın garanti kapsamından çıkmasına sebep olabilmektedir. Bu yüzden sadece bilir kişiler tarafından yapılması önerilir.

 

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir