1. Anasayfa
  2. Android

Akıllı telefonların özelliklerinden anlama

Akıllı telefonların özelliklerinden anlama
0

Akıllı telefonların özellikleri ne anlama gelmektedir ? Akıllı telefonların özellikleri ve terimlerinden ne anlamalıyım ? Akıllı telefonların özellikleri hakkında hiç bir bilgim yok, nasıl öğrenebilirim ? Akıllı telefonların özellikleri hakkında rehberlik yapabilecek bir yayına ihtiyacım var diyenlerdenseniz sizler için akıllı telefonların özellikleri konusunda en ufak ayrıntıyı bile anlatan bu içeriği yayımladık. Bu içeriğin tamamını okursanız Akıllı telefonların özellikleri hakkında neredeyse tüm bilgilere sahip olabilirsiniz. Akıllı telefonların özellikleri konusunda bilgi sahibi olmak, yeni bir telefon satın alırken daha bilinçli bir birey olmayı sağlamaktadır.

Yeni bir akıllı telefon satın almadan önce araştırma yaparız. Satın almayı düşündüğümüz telefon modelinin bizim için uyumlu olup olmadığını merak ederiz. Herhangi bir modeli merak edip özelliklerine baktığımızda karşımıza birçok teknik terim çıkar. Örneğin cihazın 600 ppi olması, 6.0 inç yada 6.0″ olması gibi. Peki tüm bu ifadeler neyi anlatıyor ? ne anlama geliyor ? Göz gezdirdiğiniz akıllı telefon teknik özellikleri sadece bu kadarla da kısıtlı değil tabi. Az önceki örnekte verdiğiniz ppi ile inç terimleri cihazların ekran özellikleri için geçerli olan boyut ve piksel yoğunluklarını temsil etmektedir.

Gözünüz korkmasın. Bu yayını baştan sona okuduğunuzda akıllı telefonların özellik kısmında bulunan hemen hemen her terimin ne olduğunu, ne anlama geldiğini bileceksiniz. Böylece yeni bir telefon aldığınızda nasıl bir cihaz aldığınız konusunda kendinizden emin olabileceksiniz. Yada yakın bir arkadaşınız veya akrabanız yeni bir telefon satın alırken onları bilgilendirecek ve doğru bir şekilde yönlendireceksiniz.

Akıllı telefonların özellikleri konusunda birçok teknik terim bulunmaktadır. İnç ve ppi terimleri ekran özelliklerinden bahsedilirken kullanılan terimler olmakla beraber nm, LPDDR4x gibi ifadelerde cihazın donanımsal özelliklerini ifade eden terimlerdir.

[ Bir bilgisayarın özellikler kısmındaki teknik terimlerin neler olduğunu öğrenmek ister misin ? Öğrenmek için buraya tıkla. ]

 

Akıllı telefonların özellikleri – EKRAN ÖZELLİKLERİ İÇİN KULLANILAN TEKNİK TERİMLER VE ANLAMLARI

Akıllı telefonların ekran özelliklerinden bahsedilirken 6.0 inç, 6.0″, HD, HD+, FHD, FHD+, Full HD, ppi (PPI), IPS, IPS LCD, Amoled, 1080×2340 piksel şeklinde benzer ifadeler bulunur. Aynı zamanda ekran özelliklerinin arasında ekran yenileme hızı (60 Hz gibi), ekran gövde oranı (%90 gibi), ekran oranı (19.5:9 gibi), ekran dayanıklılığı (Corning Gorilla Glass 5 gibi) ifadelerde yer alır. Tüm bunların ne anlama geldiğini, neyi ifade ettiğini bu başlık altında öğreneceğiz.

 

Ekran boyutu ve inç birimi

Aslında inç birimi bir ölçü birimidir. Bunu metre yada kilometreye benzetebilirsiniz. Bir inç ifadesi (yani 1″) 2.54 cm uzunluğuna denk gelmektedir. Buradan da anlaşılabileceği gibi akıllı telefonlarda kullanılan 6.0 inç, 6.33″ gibi ifadeler aslında ekranın boyutunu ifade etmektedir. Satın alacağınız akıllı telefonun inç değeri ne kadar büyükse ekranı o kadar büyüktür.

Akıllı telefonların özellikleri

Ekran özellikleri kısmında yer alan inç birimi, telefon ekranının sol alt noktasından sağ üst noktasına kadar ki uzunluğu ifade eder.

 

Ekran teknolojisi ve IPS, IPS LCD, Amoled terimleri

Akıllı telefonlardaki dokunmatik ekran teknolojisiyle birlikte daha canlı renklere sahip ekranların geliştirilmesi için ekran teknolojisi günden güne gelişiyor. Ekran teknolojisi, akıllı telefonlarda kullanılan ekranın hangi teknolojiyle üretildiği ifade eder.

Bu cihazlarda en çok kullanılan ekran teknolojisi IPS LCD, Amoled ve Super Amoled‘dir. Aslında en çok kullanılan bu üç ekran teknolojisi geleneksel LCD ve LED ekranın modifikasyonudur.

IPS LCD ekranlar geleneksel LCD ekranların daha fazla geliştirilmiş halidir diyebiliriz. LCD ekranlar bulanık bir görüntü sunuyordu. Aynı zamanda LCD ekrana başka bir yönden bakıldığında renkler kayboluyordu. IPS LCD teknolojisinin temelinde geleneksel LCD ekran teknolojisi bulunur. Ancak mimarisi biraz daha farklıdır. Daha canlı bir görünüme sahiptir.

Akıllı telefonların özellikleri

Amoled ekranlardaysa görüntü çok daha net ve parlaktır. IPS LCD ekranlara soldan yada sağdan – yani farklı açıdan – bakıldığında renkler kaybolur. Ancak bu durum Amoled ekranlarda yaşanmaz. Bu ekranlarda renkler daha canlı bir görünüme sahiptir.

Güç tüketimi yönüyle iki ekran teknolojisini karşılaştırmak isterseniz IPS LCD ekranlar Amoled ekranlara göre ortalama %5 daha fazla güç tüketir. Aynı zamanda Amoled ekranlar daha iyi ekran performansı sergiler. Ancak Amoled ekrana sahip cihazlar genelde IPS LCD ekrana sahip cihazlardan daha pahalı olur. Ayrıca IPS LCD ekranın kullanım ömrü Amoled ekranlara göre daha fazladır.

AMOLED EKRANIPS LCD EKRAN
Arka plan ışığına ihtiyaç duymaz. Siyah renkler aslında renk değil ışıksızdır.Arka plan ışığına ihtiyaç duyar. Siyah renkler hafif aydınlatılır.
İncedir. Fiziksel olarak fazla yer kaplamaz.İki panel arasından aydınlatma yaptığı için Amoled ekrana göre daha geniş yer kaplar.
Renkler daha canlıdır. Ancak gerçekçi değildir.Renkler daha cansızdır. Ancak gerçekçidir.
Ekrandaki görüntü farklı açılardan bakıldığında kaybolmaz. Renkler siyah tonlara dönüşmez.Ekrandaki görüntü farklı açılardan bakıldığında kaybolur. Renkler siyah tonlara dönüşür.
Amoled ekranının ışığı sarıya yakındır.IPS LCD ekranının ışığı maviye yakındır. Ancak mavi ışık göz yorgunluğuna sebep olur.
Daha canlı bir görünüme sahiptir.Daha mat bir görünüme sahiptir.

 

Ekran çözünürlüğü, çözünürlük standardı ve 1080×2340 piksel gibi terimler

Ekran çözünürlüğü, telefon ekranının yatay ve dikey eksene göre uzunluğunu piksel birimine göre ifade eder. Örneğin 1080×2340 piksel çözünürlüğe sahip olan bir ekranın genişliği – yani yatay ekseni – 1080 pikselden oluşur. Aynı şekilde bu ekranın uzunluğu – yani dikey ekseni – 2340 pikselden oluşur.

Piksel kavramı için ekranı oluşturan bir nokta parçasıdır diyebiliriz. Yani piksel kavramı, telefon (yada herhangi bir cihaz) ekranında oluşan görüntüde insan gözünün algılayabileceği en küçük taneciktir. Piksel kavramı hakkında sadece bu bilgiyi bilmek bizim için yeterli olacaktır. Ayrıntılara inip kafa karışıklığına yol açmayacağım. Zaten piksel hakkındaki bu küçük bilgiye bakarak, telefon ekranında piksel sayısının ne kadar fazla olursa görüntünün o kadar kaliteli olacağını anlamışsınızdır.

Çözünürlüğün, piksel kavramının ne olduğunu anladığımıza göre şimdi çözünürlük standartlarının ne olduğunu, neyi ifade ettiğini öğrenelim. Her telefonun özellikler kısmında HD, Full HD, 4K gibi ifadeler görmüşsünüzdür. İşte bunlar erkan çözünürlüğünün standartlarıdır.

Pikseller ekrana yatay düzlemde hat şeklinde dizilirler. Normalde bir ekranda gördüğümüz görüntü 525 hattan oluşur. Ancak gelişen teknolojiyle birlikte bu hat sayısı arttırılır. Böylece normalde 525 hattan oluşan bir görüntü HD yani High Definition (Yüksek tanımlı) kalitesiyle 720 hat (yani 720p) ile görüntülenir. Hat sayısının artması, görüntüdeki gözüken detay sayısını arttırır. Tabi doğal olarak ekranda görmüş olduğumuz görüntünün kalitesi de artmış olur.

Akıllı telefonların özellikleri

HD özelliğinden bahsedilebilmesi için öncelikle çözünürlüğe dikkat edilmelidir. Örneğin 800×600 çözünürlüğe sahip bir ekran HD standardına sahip değildir. Çünkü böyle bir ekranda gözüken görüntünün yatay düzlemi 720 hattan oluşmamaktadır. 600 hattan oluşmaktadır. Bu yüzden HD standardından bahsedilebilmesi için ekran çözünürlüğünde 720 değerinin görülmesi gerekmektedir. Böylece görüntü, 720 hat ile görüntülenip HD kalitesi elde edilebilir.

Benzer şekilde Full HD standardı – yani görüntü kalitesi – HD kalitesine göre daha canlı ve detaylı bir görüntüye sahiptir. Full HD kalitesi için 1920×1080 çözünürlüğüne ihtiyaç duyulmaktadır. Böylece 1080p görüntü kalitesinden ve Full HD görüntüden bahsedebiliriz. Aynı şekilde 2160p 4K Ultra HD görüntü kalitesinden bahsedebilmek için çözünürlüğün 3840×2160 olması gerekmektedir. 4320p 8K Ultra HD görüntü kalitesinden bahsetmek için 7680×4320 çözünürlüğüne sahip olmamız gerekmektedir.

 

Piksel yoğunluğu ve ppi (PPI) terimi

En başta inç biriminin ve pikselin ne olduğunu, ne ifade ettiğini öğrenmiştik. Piksel yoğunluğu yani ppi teriminden bahsedecek olursak kısaca bir ekranda inç başına düşen piksel sayısıdır diyebiliriz. Diğer bir ifadeyle bir ekrandaki piksel yoğunluğu da denebilir.

Akıllı telefonların özellikleri

Ekranda piksel yoğunluğu ne kadar yüksekse yani ppi değeri ne kadar fazlaysa o ekrandaki toplam piksel sayısı o kadar fazladır. Bunu yukarıdaki görseli inceleyerek anlayabilirsiniz. Bir ekranda piksel sayısı ne kadar fazlaysa o ekrandaki görüntü kalitesi ve detaylarda o kadar fazla olacaktır. Buna örnek olarak aşağıdaki görüntüyü inceleyebilirsiniz.

Akıllı telefonların özellikleri

 

Ekran yenileme hızı ve 60 Hz, 120 Hz, 144 Hz gibi terimler

Eskiden akıllı telefon seçimi yapılırken ekran yenileme hızı dikkate alınan bir değer değildi. Ekran yenileme hızı, telefondaki görüntüde saniye başına yapılan güncelleme sayısını belirtir. Örneğin 60 Hz ekran yenileme hızına sahip bir telefondaki görüntü saniyede 60 kere yenilenir. 120 Hz ekran da saniye başına yenilenme sayısı 120 iken 144 Hz ekran da bu sayı 144 olacak şekilde yükselir.

Saniye başına ekrandaki görüntünün yenilenme sayısının artması yani ekran yenileme hızının artması, cihazdaki görüntünün çok daha akıcı olmasını sağlar. Örnek olarak aşağıdaki videoyu inceleyebilirsiniz. Bu videoda 60 Hz ile 120 Hz ekran yenileme hızı arasındaki görüntü kıyaslanmış.

Benim kişisel tavsiyem bu özelliğe dikkat edilmemesi yönünde. Aynı zamanda ekran yenileme hızı konusunda 60 Hz seçiminin yapılması yönünde. Çünkü akıllı telefonlarda bu biraz abartılı ve ihtiyaç duyulmayan bir özelliktir. Yenilenme hızının artması çıplak gözle bile zor ayırt edilebilen bir özelliktir. Haliyle yüksek yenilenme hızına sahip cihazlarda uyumlu olması sebebiyle daha gelişmiş diğer donanımlar kullanılmalıdır. Buda telefonların maliyetini gereksiz yere arttırmaktadır. Maliyet artışı da doğrudan telefonun satışındaki fiyat etiketine yansımaktadır.

 

Ekran oranı ve 19.5:9 veya 4:3, 14:9, 16:9 gibi terimler

Bu oranlar cihazdaki ekranın çerçevesinin oranlarını temsil eder. Örneği 16:9 ekran (görüntü) oranına sahip bir cihazın ekranında tam ekran olarak gözüken görsel, 3:2 orana sahip bir ekranda da görüntülenebilir. Ancak görüntü, ekranı dolduracak kadar geniş olmadığından sağda ve solda siyah şeritler oluşur. Tam tersi yönde 16:9 ekran (görüntü) oranına sahip bir ekranda tam ekran olarak görüntülenen bir görsel diğer tüm ekran oranlarında da görüntülenebilir.

Akıllı telefonların özellikleri

Ekran oranı, gerek masaüstü gerekse dizüstü bilgisayarlarda dikkat edilen bir özelliktir. Ancak akıllı telefonlarda pekte dikkate alınmayan bir özelliktir.

 

Ekran dayanıklılığı ve sıkça karşılaştığımız Corning Gorilla Glass 5

Akıllı telefonların özellikleri

Ekran dayanıklılığı, daha çok Corning Gorilla Glass ile sağlanır. Neredeyse tüm akıllı telefonların ekranları camdan yapılmaktadır. Corning Gorilla Glass 5 bu cama verilen isimdir. Çünkü bu cam bildiğimiz camlardan farklıdır. Farklı malzemelerle üretilmiştir. Fiziksel darbele ve çizilmeye karşı dayanıklıdır. 2010 yılından itibaren Corning Gorilla Glass, kullanıcıların karşısına 1, 2, 3, 4, 5 olarak çıkan bir yapı malzemesi olmuştur.

 

Ekran / Gövde oranı ve yüzdelik terimler

Ekran / Gövde oranı, akıllı telefonlardaki ekran oranının kasaya olan oranını ifade eder. Bu oranın hesaplaması küçük bir matematiksel işlemle gerçekleştirilir. Ekran ölçüsü, toplam boyuta bölünür ve böylece ekran / gövde oranı yüzdelik olarak hesaplanır.

Akıllı telefonların özellikleri

Gelişen teknolojiyle birlikte akıllı telefonlar için birbirinden farklı bir çok özellik geliştirildi. Özellikle telefonların kamera kısmında yaşanan yenilikler ekran/gövde oranını önemli bir kriter haline getirdi.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

2020 yılının en iyi akıllı telefon GPU (ekran kartı) birimleri

 

Akıllı telefonların özellikleri – DONANIMSAL ÖZELLİKLER İÇİN KULLANILAN TEKNİK TERİMLER VE ANLAMLARI

Akıllı telefonların donanımsal özellikleri kısmında yonga seti, cpu frekansı, cpu çekirdek sayısı, ana işlemci (yani cpu) ve yardımcı işlemci, işlemci mimarisi, grafik birimi (grafik işlemcisi ve diğer adıyla gpu), cpu için üretim teknolojisi, RAM belleği, dahili depolama gibi terimler bulunur.

 

Yonga seti (Chipset) ve Qualcomm Snapdragon 655 gibi terimler

Yonga seti işlemci donanımını içerir. İşlemci, akıllı telefonun ne kadar hızlı olup olmadığını belirleyen temel unsurlardan biridir. Bir telefonun gelişmiş özelliklere sahip olabilmesi için, yüksek görüntü kalitesine sahip fotoğraf ve videolar çekmesi için işlemci donanımının iyi bir model olması gerekmektedir. Tüm bu özellikler işlemciyle bağlantılıdır.

Aynı zamanda akıllı telefonlarda grafik birimi işlemciyle birlikte bulunur. Grafik birimi, oyunlarda akıcı performansın elde edilmesi için en önemli unsurlardan biridir. Telefon piyasasında Snapdragon, Kirin, MedaiTEK, Exynos gibi terimlerle sıkça karşılaşırsınız. Bunlar, işlemci markalarıdır. Örneğin giriş, orta ve yüksek seviyelerdeki Android telefonlarda Snapdragon işlemcisi kullanılır. Benzer şekilde giriş ve orta seviyedeki telefonlarda MediaTEK işlemcisi sıkça kullanılır. Yada Huawei’nin kendi işlemcisi olan Kirin işlemcisi yine Huawei telefonlarda kullanılır. Samsung markasının kendi işlemcisi olan Exynos işlemcisi Samsung’un bazı modellerinde kullanılan bir işlemci donanımıdır.

 

CPU Frekansı ve 2.0 GHz gibi terimler

CPU Frekansı, işlemcinin hızını ifade etmektedir. Bu terimin birimi Hz ile ifade edilir. Örneğin 1 Hz CPU Frekansına sahip olan bir işlemci saniye bir işlem gerçekleştirir. Aynı şekilde 2.0 GHz CPU Frekansına sahip olan bir işlemci saniye de 2.0×109 işlemi gerçekleştirir.

 

Ana işlemci, yardımcı işlemci ve Quad-core 2.0 Ghz Kryo 260 (Gold) yada Quad-Core 2.0GHz, ARM Cortex-A53 gibi terimler

İşlemciler, günlük hayatta kullandığımız onluk sayı sistemi yerine binary sayı sistemi kullanırlar. Tüm işlemleri binary sayı sistemiyle gerçekleştirirler. Detaya inip kafa karışıklığına sebep olmayacağım. Bu yüzden kısa ve özet bir şekilde anlatacağım.

Telefonlarda yaptığımız her işlem, işlemci tarafından dört işlem olarak lojik kapılarla gerçekleştirilir. Hani CPU Frekansından bahsederken 2.0 GHz gibi terimlerden bahsetmiş hatırladınız mı ? İşte bunlar saniyede işlemci tarafından gerçekleştirilen matematiksel hesaplama işlemleridir. Yani İnstagramı açmak, müzik dinlemek, fotoğraf çekmek, Youtube’dan video izlemek ve diğer tüm etkinlikler işlemci üzerinde yük oluşturur. Matematiksel işlem gerektirir.

Tüm bu yüklerin getirdiği işlemler CPU biriminde hızlıca tamamlanır. Birde yardımcı işlemciler vardır. Yardımcı işlemciler, bazı özel işlemleri ana işlemciden alarak ana işlemcinin iş yükünü hafifletir. Bu özel işlemler kayan nokta aritmetiği, grafik, sinyal işleme, dizi işleme gibi işlemlerdir. Özet olarak yardımcı işlemcileri adı üstünde ana işlemcinin yükünü hafifleten, yaptığı işlemlerin bir kısmını kendi başına halleden yardımcı işlemci donanımı olarak tanımlanabilir.

Burada bahsedilen Quad-Core 2.0 Ghz Kryo 260 (Gold) yada Quad-Core 2.0 Ghz Kryo 260 (Silver) gibi terimler işlemcinin çekirdeklerini ifade eden terimlerdir. Çekirdekler, işlemcilerdeki temel bölümdür. Tüm işlemlerin gerçekleştirildiği kısımdır. Quad-Core ifade 4 çekirdeğin varlığını ifade eder. 2.0 GHz frekansı yani saniye başına yapılan işlem sayısını ifade eder. Bu da işlemcinin hızını temsil eder. Kryo 260 terimlerine benzer şekilde Cortex A53 gibi terimlerle de sıkça karşılaşırız. Bunlar farklı işlemci çekirdeği modelleridir.

Kafanız karıştıysa toparlayalım. Yonga seti, akıllı telefonlardaki dar alandan dolayı normalde ayrı ayrı yerleri olan donanımlardan bazılarının bir arada bulundurmasını sağlayan devredir. Örneğin Qualcomm Snapdragon 665 bir yongadır. Bu yonganın, işlemcinin içerisinde çekirdekler bulunur. Kryo 260, Cortex A53 gibi terimler bu çekirdeklerdir. İşlemci donanımının tüm işlemleri çekirdeklerde yapılır. Çekirdekler birden fazla olabilir. Burada Octa-Core ifadesi çekirdek sayısını temsil ediyor. Zaten Octa-Core ifadesinin Türkçe karşılığı “6 çekirdek” demektir.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

2020 yılının en iyi akıllı telefon GPU (ekran kartı) birimleri

 

İşlemci mimarisi ve 64-Bit gibi terimler

Gelişen teknolojiyle birlikte 8-Bit işlemci mimarisi zamanla unutuldu ve 32-Bit işlemci mimarisi kullanıldı. Sonrasında 64-Bit işlemci mimarisi kullanılmaya başlandı ve 32-Bit mimarisi tarihin tozlu raflarına doğru kaldırılmaya başlandı.

Çok basit bir şekilde işlemci mimarisini size anlatacağım. Bit ifadesi, binary sayı sisteminde tek bir haneyi temsil eder. Bizler günlük hayatımızda onluk sayı sistemini kullanırız. Örneğin onluk sayısı sistemindeki “10” sayısı, binary yani ikilik sayı sisteminde “1010” ifadesine denk gelmektedir. Binary sayı sistemindeki “1010” ifadesi 4 haneden oluşur. Yani bu 4 bite tekabül eder.

İşlemci mimarisi, cihaz beyninin işlemciden geçen komutları anlamasını sağlar. Doğal olarak 64-Bit mimariye sahip bir işlemci 32-Bit mimariye sahip bir işlemciden iki kat daha hızlıdır diyebiliriz.

 

Grafik işlemcisi (diğer adıyla GPU) ve Adreno 610 gibi terimler

Telefonunuzdaki görüntü işlemlerinin işlenip ekrana yansıtıldığı kısımdır. Akıllı telefonunuzun oyunlarda akıcı bir performans sergilemesini istiyorsanız grafik işlemcisi kriterine dikkat etmelisiniz.

 

CPU Üretim teknolojisi ve 14nm, 11nm, 7nm gibi terimler

İşlemciler transistör denen küçük devre elemanlarından oluşur. Bir işlemcide transistör sayısı ne kadar fazla olursa işlemci o kadar hızlı çalışır. Üretim teknolojisi, işlemci içerisindeki transistörlerin boyutlarını ifade eden bir terimdir. İşlemci içerisindeki transistörün boyutu ne kadar az olursa işlemci içerisindeki transistör sayısı o kadar fazla olur. Doğal olarak işlemcide bir o kadar hızlı olur. Ancak üretim teknolojisi, pazarlama taktiği olarak kullanılabiliyor. Böylece müşteriler maalesef kandırılabiliyor.

[ Üretim teknolojisi hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz buraya tıklayın. ]

 

RAM belleği ve 3 GB RAM, 4 GB RAM gibi terimler

İşlemcinin işlemiş olduğu verileri kısa süreliğine hafızasında saklayan bir çeşit depolama birimidir. Akıllı telefonun hızlı olup olmaması konusunda önemli bir özellik kriteridir.

 

Bellek tipi (diğer adıyla RAM tipi) ve LPDDR4x gibi terimler

RAM belleğinin tipini ifade eden teknik terimdir. RAM belleğinin tipi, belleğinin performansını etkiler. Gelişen teknolojiyle birlikte daha yüksek kapasiteli RAM belleklerle beraber RAM tipleri de geliştirilmektedir. LPDDR4x RAM belleği tiplerinden bir tanesidir.

 

Dahili depolama ve 32 GB, 64 GB, 128 GB gibi terimler

Bir telefonun sabit depolama alanını ifade eder. Bu depolama alanı bazı telefon modellerinde microSD kart ile arttırılabilir.

 

Akıllı telefonların özellikleri – KAMERA ÖZELLİKLERİ İÇİN KULLANILAN TEKNİK TERİMLER VE ANLAMLARI

Akıllı telefonların kamera performansı hiç şüphesiz dikkat edilen temel özelliklerden biridir. Peki akıllı telefonların kamera özelliklerinde yazan terimlerin anlamı nedir ? Neyi ifade etmektedir ? Bu başlığın altında telefonların kamera özellikleri kısmında sıkça karşılaştığımız çözünürlük (kamera için), optik görüntü sabitleyici, diyafram açıklığı, video kayıt çözünürlüğü ve fps değeri, video kayıt özelliklerini ve terimlerini öğreneceğiz.

 

Kamera çözünürlüğü ve 108 Megapiksel, 48 Megapiksel gibi terimler

Pikselin ne olduğunu ekran özelliklerini açıklarken belirtmiştik. Piksel, görüntünün oluşmasını sağlayan en küçük kare tanesidir. Örneğin bir fotoğraf çektiğinizde o fotoğraf tamamen piksellerden oluşur. Dolaysıyla bir kameranın piksek sayısı ne kadar fazlaysa çektiği görüntünün kalitesi o kadar detaylı ve güzel olur.

Megapiksel ifadesindeki mega, 10 üzeri 9’u temsil eder. Örneği bir megapiksel, 1000000000 piksele denk gelir. Böyle bir kamerayla fotoğraf çekildiğinde o fotoğraf 1000000000 pikselden oluşur.

 

Kameralardaki optik görüntü sabitleyici nedir ?

Optik görüntü sabitleyici, akıllı telefonlarda çekim yaparken el titremesinden kaynaklanan kötü çekim deneyimini gideren bir özelliktir. Örnek olarak aşağıdaki kısa videoyu izleyebilirsiniz.

 

Diyafram açıklığı ve F2.2 F1.75 gibi benzeri terimler

Diyafram açıklığı, kameralarla çekim yaparken çekim yaptığımız ortamda objelerden yansıyan ışığın ayna üzerine ne yoğunlukta düşeceğini belirler. Az önce okuduğunuz cümlenin ne ifade ettiğini anlayabilmeniz için kameraların yapısından biraz anlıyor olmanız gerekmektedir.

Akıllı telefonların özellikleri

Ancak konuyu uzatmamak için basit bir şekilde izah edelim. Diyafram açıklığı, akıllı telefonlarda düşük ışık şartlarında (örneği gece vakti dışarıda ışık çok azken fotoğraf çekmek gibi) daha iyi bir deneyim sunmayı sağlar. Çekim yaptığımızda derinlik hesaplaması diyafram açıklığı sayesinde belirlenir ve bu görüntüye gerçekçilik katar.

 

Video kayıt özellikleri ve 2160p yada 4K (30 fps), 1080p (60 fps) gibi terimler

720p yada 1080p gibi terimler video kaydının kaç pikselden oluşacağını belirler. Örneğin 720p ile çekilmiş bir videonun tek 1 karesi 1 milyon pikselden oluşur. Bu değer 1080p kaydı için 2 milyon değerine çıkar. Piksel, ekranda görünen görüntünün oluşmasını sağlayan en küçük taneciktir. Dolayısıyla görüntüdeki piksel sayısının artması, görüntünün kalitesi ve detayını da arttıracaktır.

Aynı zamanda video kaydı karelerden oluşur. Yani izlediğiniz yada kaydettiğiniz videoda bir adamın 5 saniye boyunca yürüdüğünü varsayalım. Bu adamın yürüme sahnesi karelerden oluşur. Bahsettiğimiz kareleri anlık görüntü olarak algılayabilirsiniz. İzlediğiniz yada kaydettiğiniz adamın yürüyüş videosu aslında bir sürü anlık görüntüden oluşur. İşte kareden kastettiğim şey bu anlık görüntülerdir.

Video kaydı özelliklerinde görmüş olduğumuz 30 fps, 60 fps değerleri de bir video kaydında saniye başına alınan görüntü sayısını belirtmektedir. Örneğin siz 1080p (60 fps) kalitesinde 1 saniyelik bir video (neredeyse anlık bir görüntü) çekerseniz bu video ortalama 2 milyon pikselden ve 60 görüntüden oluşur.

 

Akıllı telefonların özellikleri – BATARYA ÖZELLİKLERİ İÇİN KULLANILAN TEKNİK TERİMLER VE ANLAMLARI

Telefonun özellikleri ne kadar iyi olursa olsun batarya performansı kötüyse anlamsız kalır. Telefonların batarya özellikleri kısmında çeşitli terimler bulunmaktadır. Örneğin 4000 mAh, USB Type-C yada USB-C gibi terimlerin neler olduğunu ne anlama geldiklerini bu başlığın altında öğreneceğiz.

 

Batarya kapasitesi için kullanılan mAh terimi ve diğer terimler

Telefonların batarya kapasiteleri mAh yani miliamper saat birimiyle ifade edilir. Günümüzde orta seviyeli bir telefonun ortalama 4000 mAh kapasiteli bataryası vardır. Bu değer giriş seviyesindeki telefonlarda 3000 mAh kadar düşebilir.

USB Type-C ve benzeri terimler telefonların şarj olması yada veri transferi için fiziksel bir şekilde bağlanılan kablonun ucu yada cihazın kablo giriş kısmını ifade etmek için kullanılır.

Batarya özelliklerinde 18W hızlı şarj olma, 40W hızlı şarj olma gibi terimler bulunur. Bahsedilen “W” ifadesi ne kadar fazla olursa yani güç, Watt değeri ne kadar yüksek olursa hızlı şarj özelliği o kadar iyi deneyimi sergiler. Hızlı şarj özelliği gibi kablosuz şarj ve arka temas şarj özellikleri de bulunmaktadır.

 

Akıllı telefonların özellikleri – İŞLETİM SİSTEMİ ÖZELLİKLERİ İÇİN KULLANILAN TEKNİK TERİMLER VE ANLAMLARI

İşletim sistemleri için genellikle iki şeye önem verilir. Bunlar, işletim sisteminin sürümü ve telefonun kullanmış olduğu arayüz yazılımıdır. İşletim sistemi telefonun çalıştığı platformu ifade eder. Kullanıcı arayüzü de o platformun tasarımını ifade eder. Örneğin Android bir işletim sistemidir. Android 10 bir işletim sistemi sürümüdür. MI UI, Xiaomi’nin kendi telefonlarında Android 10 (ve diğerleri) işletim sistemi için geliştirdiği, özelleştirilmiş arayüz halidir. MIUI 10 ve diğer arayüz terimleri de kullanıcı arayüzünün sürümünü ifade eder. Kullanıcı arayüzü sayesinde akıllı telefon markaları kendi modellerine eşsiz özellikler katabilmektedir. Örneğin HTC için HTC Sense, Samsung için TouchWiz kullanıcı arayüzüyle elde edilen özelliklerdir.

 

[ Yayını okuduktan sonra buraya tıklayın. Karşınıza çıkan GM 9 Plus akıllı telefon modelinin özelliklerine göz atın. ]

 

 

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 2
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir