1. Anasayfa
  2. Bilim

Dizi Bağımlılığı ve Dizi İzlemenin Zararları

Dizi Bağımlılığı ve Dizi İzlemenin Zararları
0

Milyonlarca kişinin sorunu olan dizi bağımlılığı nedir ? Dizi bağımlılığından nasıl kurtulunur ? Dizi bağımlılığı tedavisi var mıdır ? Dizi izlemenin zararları var mıdır ? Dizi izlemenin beyne zararları var mıdır ? soruları bir çok kişi tarafından merak ediliyor. Aynı zamanda dizi izlemenin faydaları konusunda bir çok yerde araştırılıyor. Bu yayında sizler için her bir soruya cevap vereceğiz.

Atalarımızın bir sözü vardır ya hani “her şeyiz azı karar çoğu zarar” diye, işte bu söz her türden bağımlılığa karşı kullanılabilir aslında. Dizi bağımlılığı konusu da bunlardan bir tanesidir.

Günümüzde teknolojik imkanların artması beraberinde bağımlılık riskini de artırıyor. Sizinde fark ettiğiniz üzere istenilen bir diziyi bulmak ve seyretmek eskisine göre çok daha kolay. Dizilere olan erişilebilirliğin bu kadar kolay gelmesi beraberinde dizi bağımlılığına davetiye çıkarıyor. Çoğu kişi kendine bağımlı damgasını yakıştırmaz, bunun normal bir şey olduğuna kendini inandırır. Ama bu ne kadar saf ve masum gibi görünse de istemeden kendimizi bağımlı olma durumunun ortasında buluveririz.” Bence bağımlı dizi bağımlılığı sorununa kapılan biri değilim.” dediğinizi duyar gibiyim…

dizi bağımlılığı

Ama bir düşünün… Ne zaman bir işiniz olmasa, o telefonu alıp kaldığınız bölümden izlemeye devam edersiniz ya da izlemek için başka şeyler ararsınız. Dizi bağımlılığı rahatsızlığının ilk göstergesidir bu durum. Gün geçtikçe çoğu işimizin önüne geçer. Önceden işimiz yokken dizi izler durumdayken sonrasında işlerimizi ertelemeye başlarız. En çok vakit ayırdığımız hobi bu olur. Ama böyle bir şeye bu süreçte hobi demek doğru olmaz. Eğer bu sizin için normal bir şey gibi görünmeye başlarsa da bağımlı olduğunuzu anlamalısınız. Asıl işler ise bundan sonra başlar. Dirençli biri değil iseniz bedeniniz üzerinde kontrolünüzü kaybedebilirsiniz.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

 

Dizi bağımlılığı ve vücut üzerindeki etkileri

Yavaş yavaş uyku düzeni, yemek yeme düzeni büyük bir sarsıntı geçirir. Gün içinde de yorgun ve keyifsiz biri olunur. İnsanlarla konuşmak istemeyiz. Ailemizle ya da arkadaşlarımızla vakit geçirmek eskisi kadar bizi memnun etmeyebilir. Çalışmak ise en büyük sıkıntı olabilir. Yorgun bir ruh hali ve beden ile hiçbir şeyden verim alamazsınız.

Yaptıklarınız, ortaya çıkardıklarınız sizi mutlu etmeyeceği için de çalışmaktan daha çok soğursunuz. En sonunda bu olay kısır döngü halini alır. Daima moralsiz ve kendine güveni olmayan bir birey olursunuz. Bunlar çoğu kişiye göre abartı olarak görünebilir ama kelebek etkisi diye bir ifade vardır. Aslında her küçük ve önemsiz olduğunu düşündüğümüz şeyler hayatımızda büyük bir etkiye sahip olur.

tv

Eski güzel alışkanlıklarımızı kaybeder ve sadece uzanıp dizi izlemek isteriz. Kitap okuyanlar için artık kitap okumak sıkıcı olmaya başlayabilir. Çünkü dizi izlerken yorulmayız ya da bir şeyi hayal etmek zorunda kalmayız. Her şey zaten önümüzdedir. Zaten bu kadar dizi izlenmesinin sebebi insanların daima kısa yoldan bir şeyleri halletmek istemesidir. Eğer bu her şeyi hemen halletme düşüncesi günlük hayatımıza da sıçrar ise artık her şeyin kolay bir şekilde bizi yormayacak biçimde olmasını isteriz. Kısaca dizi bağımlılığı hayatınızda iyi olan bir çok şeyi yok eder.

Şu an kötü bir düşünce olarak görünmeyebilir. “Bunda kötü olan ne var?” diye düşünebilirsiniz. Ama gün geçtikçe bir bağımlının yaptığı gibi sürekli dizi izlemek isteyeceksiniz. Ve bu durum beynimizi yormaya devam edecek. Beynimizin yorgun olması ise bize başarısızlık getirecek. Öğrenci olan bireyler, okuldan uzaklaşacak yetişkin bireyler ise artık işlerini eskisi gibi zevk ile yapmaya devam etmeyecek. Bir dakika oturup gözlerinizi kapatın. Böyle bir hayatın size zevk verebileceğini düşünüyor musunuz? Bu hayatı yaşarken mutlu olabilir misiniz ? Hiç sanmıyorum. Siz de benim gibi düşünüyorsunuz. Bu şekilde yazmam gözünü korkutmuş olabilir ama elbette bundan kurtulabilirsiniz.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

 

Dizi bağımlılığından nasıl kurtulunur ?

Dizi bağımlılığından nasıl kurtulunur ?” sorusunun cevabı bütün bağımlılıkların ortak cevabı olan “sabır” kelimesiyle açıklanabilir. Bu bağımlılığı tek başınıza aşabilirsiniz. Eğer daha yeni başlamış iseniz bırakmanız daha kolay olacaktır. Sadece her şeyde olduğu gibi bunda da sabretmeniz gerekecek. Elbette bu bağımlılıktan kurtulma süreci sizin için zor olabilir. Ancak bütün bağımlılıklardan kurtulmak nasıl zor bir işse, dizi bağımlılığından da kurtulmakta o kadar zor. Çünkü alıştığımız ve sevdiğimiz bir şeyden kopmuş olacağız. Önceden daima mutluluk verdiği aklımıza gelecek. Her mutsuz hissettiğimiz zaman dizi izleyerek dünyadan soyutlanmak isteyeceğiz. Sadece bunun bizi sevindirdiğini hissedeceğiz. Kendimizi boşlukta hissedeceğiz ve depresif ruh haline gireceğiz.

dizi

Ama dediğim gibi ihtiyacımız olan tek şey sabretmek. Hayatın sadece bundan ibaret olmadığını anlamamız gerek. Ayrıca içinizden “Ben çok güçlü birisiyim. Bu zorlu hayatımda başka dünyalarda hissedip ayakta kalmak yerine gerçekten hayatta kalmayı öğrenmem gerekli.” demeniz gerekiyor. Son olarak da kendinize inanmanız gerekiyor.

Fakat biliyorum. Bunu yapmak bazılarınıza zor gelebilir ve kendinizde bu gücü bulamayacağınızı düşünüyor olabilirsiniz. Bu konuda psikolojik destek almanızı tavsiye ederim. Sonuçta her bağımlılık başta zararsız ve güzel görünür. En önemlisi de bu hayatta yapabileceğimiz o kadar güzel şey varken kendimizi neden dizi izlemek için harcayalım. Beynimizi, yeteneklerimizi köreltmeyelim. Bu dünyada gerçekten sahip olduğumuz şeyleri kaybetmeyelim.

Umarım bu yazıyla sizin içiniz de ufacık da olsa bir ışık yakabilmeyi başarmışımdır. Lütfen bu ışığın peşinden gidin. Bağımlılıktan kurtulun ve değerli zamanınızı israf etmeyin.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

 

Dizi bağımlılığı tedavisi

Dizi bağımlılığı görmezden gelinen aslında kişi için son derce tehlikeli olan bir bağımlılıktır. Bunun artık farkına varın. Eğer belirli bir seviyenin üzerinde ekran başında vakit harcıyor ve dizi izliyorsanız mutsuzluğa mahkum oluyorsunuzdur. Eğer diziler, bu kadar çok izlenmiyor olsaydı televizyon ekranlarında bu kadar fazla dizi olmazdı. Bu, tamamıyla ekran başında vakit harcayanların kabahatidir. Ekranlarda görünen farklı farklı ve birbirinden ahlaksız, toplum düzenini bozan dizeler izlenmesiydi, televizyon ekranlarında gösterilemezdi. Bu yüzden dizi bağımlılığı sorunu yaşayan bir birey olduğunuzun farkında olmalı ve dizi bağımlılığı tedavisi için gereken tüm koşulları yerine getirmelisiniz.

Tedavi için önce sorunun ne olduğunu bilmemiz gerekiyor. Sorun, adı üstünde “dizi bağımlılığı” olarak adlandırılıyor. Peki ya neden bağımlısı oluyoruz bu dizilerin ? Çünkü bu dizileri izleyenler ekranlarda muhteşem hayatlar görüyorlar. Yaşam mücadelesinden kurtulmuş, en ufak bir gerginliği, gelecek kaygısı olmayan, zengin ve tek derdi hayatının aşkını bulmaya çalışan öykülerle kaynıyor senaryolar. İzleyen, hiç bir zaman böyle bir hayata sahip olamayacağını düşünüyor. Bu yüzden dizinin ilerleyen sürecini merak ediyor.

dizi

Yada benzer bir şekilde dizilerde alışılagelmiş bir hayat öyküsünden farklı öyküler görüyor. Bu durum, kişide önlemez bir merak haline geliyor ve dizinin ilerleyen süreçlerini izlemeye devam ediyor. Buna benzer bir durum Tiktok isimli uygulamada kullanılıyor.

Peki ya dizi bağımlılığından nasıl kurtulunur ? Öncelikle televizyon başında ne kadar zaman harcadığınızı kaydedin. Sonrasında her geçen gün yada hafta bu zamanı yavaş yavaş azaltın. Kendinizi sadece belirli bir kaç televizyon programı yada diziyle kısıtlayın. Yeni dizilerin ilk bölümünü izleyeyim, bir kereden bir şey olmaz demeyi bırakın. Yeni dizilere başlamayın. Televizyonu belirli bir zaman içerisinde izleyin. Örneğin üç saat izliyorsanız bunu 2.5 saat, sonrasında 2 saat diye yavaş yavaş azaltın. Bir süre sonra televizyon karşısında ömrünüzü yok ettiğinizin farkında olacak ve kendinizi iyi hissetmeye başlayacaksınız. Bu, yavaş yavaş başarılı olduğunuzu ifade eden bir histir.

 

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 13
    be_endim
    Beğendim
  • 6
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 2
    sevindim
    Sevindim
  • 1
    _pheli
    Şüpheli
  • 3
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir