1. Anasayfa
  2. Bilim

Gözlerimiz neden bozulur ?

Gözlerimiz neden bozulur ?
0

Durmak bilmeden gelişen tıp ve teknoloji dünyasına rağmen çağımızın en büyük sorunlarından birisi şüphesiz, göz hastalıklarıdır. Fakat bu kadar artmasına rağmen Türkiye’de ve dünyada “Gözlerimiz neden bozulur?” sorusuna düzgün bir şekilde cevap verecek çok az insan vardır. Aynı zamanda merak eden de çok fazla kişi var. Bu yazımızda ise “Göz bozukluğu nedir ?” , “Gözlerimiz neden bozulur ?” , “En yaygın göz hastalıkları nelerdir ?” ,  “Göz bozukluğu belirtileri nelerdir ?” , “Göz bozukluğu nasıl anlaşılır ?” sorularına cevap vermeye çalışacağız.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

 

Göz bozukluğu nasıl anlaşılır

 gözlerimiz neden bozulur

Göz bozukluğu gözlerin normal işlevini eskisi gibi yerine getirememesi durumudur. Aynı zamanda bir hastalıktır. Bu kadar yaygın olması insanları pek korkutmaz ama bazen çok ciddi sonuçları da olabilir. Gözlerimiz neden bozulur sorusuna cevap verecek olursak tahmin edeceğiniz üzere gözlerimizin bozulmasına sebep olan bir sürü etken ve durum vardır. Genetik nedenlerle aileden geçen göz hastalıkları olduğu gibi yaşımız ilerledikten sonra ışık dengesizliği, gözün büyük bir hasar alması, uykusuzluk ve gözlerimizi çok fazla yorma gibi etkenler yüzünden sonradan da bu hastalığa sahip olabiliriz.

[ Gerçekte kaç tane yakın arkadaşın var ? Öğrenmek ister misin ? Gerçek anlamda kaç tane yakın arkadaşının olduğunu bilmek istiyorsan buraya tıkla. ]

Veyahut geçirdiğimiz bir hastalık sonradan göz sağlığımıza etki edebilir. Bu tür fiziksel durumlar olabileceği gibi aynı zamanda psikolojik olaylarda göz sağlığımızı etkiler. Depresyon, aşırı baskı, stres gibi etkenler geçici körlük durumunu bile ortaya çıkarabilir. Dikkat etmemiz gereken nokta ise fiziksel sağlığımızla birlikte aynı zamanda psikolojik sağlımıza da dikkat etmemizin önemli olduğudur. Zaten tarih boyunca fiziksel rahatsızlıkların yanında aynı zamanda psikolojik rahatsızlıklar da insan hayatı üzerinde çok fazla söz sahibi olmuştur. Fakat gözümüzün bozulduğunu anlamak her göz rahatsızlığı için aynı değildir.

Yaygın göz rahatsızlıklarını sıralayacak olursak eğer;

  1. Şaşılık, renk körlüğü
  2. Konjonktivit ve alerjik konjonktivit
  3. Miyop, hipermetrop ve astigmat
  4. Glokom
  5. Katarakt

olarak bir sıralama yapabiliriz.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

 

Gözlerimiz neden bozulur ?

 gözlerimiz neden bozulur

Miyop hastalığı uzaktaki nesneleri net görmemek, bulanık görmek fakat yakındaki nesneleri ise net görme durumudur. Her yaşta ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Bilimsel olarak tarif edecek olursak göz küresi normal şeklinden daha uzun olabilir ya da kornea aşırı kavisli olabilir. Böyle olunca, gelen ışık tam olarak retinaya odaklanmak yerine retinanın önüne odaklanır. Işık ışınları düzgün olmadığı için bu rahatsızlık aynı zamanda kırılma kusurudur. Her hastalıkta olduğu gibi bazı risk faktörleri vardır. Bunlar genetik, yaşadığımız ya da çalıştığımız çevre koşulları, aşırı okuma veya yakın mesafede çalışmak olabilir. Miyop hastalığının belirtileri ise uzak cisimlerden kaçınmaya çalışmak, uzak cisimlere bakmak zorunda olunduğu zaman ise gözleri kısmaya çalışmak, her zaman en önlerde olmayı istemek, aşırı göz kırpmak ya da gözleri sık sık ovalamak olarak sıralanabilir. Elbette bu durumlardan kurtulmak için çokça tedavi çeşidi var.

Astigmat kornea ya da göz merceğinin kavisinin normal şekilde olmamasından dolayı ortaya çıkan bulanık görme kusurudur. Aynı zamanda çok yaygın bir hastalıktır. Belirtilerini açıklayacak olursak göz kayması, gece saatlerinde sürüş zorluğu, tüm mesafeleri her zaman bulanık olarak görme, baş ağrısı olarak sıralanabilir.

Şaşılık dediğimiz rahatsızlık, gözün aynı anda bir yere odaklanamama durumudur. Çok belirgin olan bir göz hastalığıdır bir yere bakarken eğer göz bebekleri farklı noktalara odaklanmış ise şaşılık rahatsızlığı hemen akla gelinir. Fakat her hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da doktora başvurmadan kendimize tanı koymamalıyız.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

 

Sık görülmeyen göz hastalıkları

 gözlerimiz neden bozulur

Hipermetrop hastalığı miyop olma durumunun tam tersidir. Uzaktaki nesneleri net görmek yakındaki nesneleri ise bulanık görme durumudur. Yani gelen ışıklar retinanın arkasına odaklanır. Eksenel, eğim (kurvatür), indis hipermetropisi olarak bazı çeşitleri vardır. Belirtileri yakın mesafede olan -yazı yazmak, bilgisayarla uğraşmak- işleri yaparken göz ağrısı ya da baş ağrısı hissedilmesidir. Sık sık göz kırpma, gözlerde kızarıklık ve yanma olarak belirtilebilir.

Glokom göz tansiyonu olarak söylenebilir. Halk arasında ise “Karasu” olarak bilinir. Bu hastalık genellikle belirti ortaya çıkarmadan çok fazla ilerleyebilir. Tedavi edilmez ise kalıcı bir şekilde göz kaybı yaşanılabilir. Dediğimiz gibi çok belirtisi yoktur fakat sabahları ortaya çıkan baş ağrıları, bazen bulanık görme gibi durumlar aklımıza bu rahatsızlığı getirebilir. Tamamen kaybolmayabilir ama kontrol altında tutulması bizi ciddi rahatsızlıklardan kurtarır.

Renk körlüğü, pigment eksikliğinden dolayı bazı renkleri ayırt edememe ya da dünyayı tamamen siyah beyaz görme durumudur.Bazı hastalar renk körü olduğunu anlamayabilir ama zararsız bir hastalıktır. Kalıcı renk körlüğünün tedavisi yoktur ama doktor sayesinde ilerlemesi durdurulabilir.

Konjonktivit hastalığı, halk arasında kırmızı göz hastalığı olarak ta bilinir. Bu hastalığa çevresel etmenlerin etkili olduğu gibi daha çok enfeksiyon ve alerjiler etkin rol oynar. Çeşitleri ise alerjik, baktariyel ve viral konjonktivit olarak geçer. Belirtileri ise gözlerde kızarıklık, çapaklanma, bulanık görme, gözlerde batma hissi ve ağrı, göz sulanmasıdır. Çok korkulacak bir hastalık değildir ama dikkat etmek çok önemlidir.

Son olarak Katarak hastalığının ne olduğunu açıklayacağız. Katarakt daha çok yaşa bağlı olsa da bazen doğuştan da olabilir. Kaliteli görüşün kaybedilme durumudur. Belirtileri ilk başta çok rahatsız etmese de gün geçtikçe ışıktan yakınma durumu, güneşli havalarda görüşümüzün bozulması, renklerin zor ve soluk algılanması, uzağı ve yakını görememe bazen ise gözlük kullanma ihtiyacının azalması, yakını gözlüksüz daha iyi görme olabilir. Fakat bazen ise gözlük numarası sık sık değişebilir, gece görüşünde de azalma olabilir.

“Hangi hastalığa sahip olduğumuzu nasıl anlarız?” diye düşünüyorsanız eğer kendinizde olan belirtiler ile araştırma yapabilirsiniz fakat bunu kontrol ettirmek için bir doktora görünmeniz kesinlikle gerekiyor. En etkili çözüm ise sık sık göz doktoruna görünmek ve hemen tedaviyi uygulamaya başlamaktır. Unutmayın bütün organlarımız birbirine bir zincir gibi bağlıdır eğer bir halka koparsa vücudumuz çok büyük hasara uğrar. Kendinize dikkat edin ve sağlıcakla kalın.

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir