1. Anasayfa
  2. Teknoloji

İnsansız Kara Araçlarının Tarihsel Gelişimi

İnsansız Kara Araçlarının Tarihsel Gelişimi
0

İNSANSIZ KARA ARAÇLARI HAKKINDA GENEL BİLGİLER

 

İNSANSIZ KARA ARAÇLARI NEDİR ?

İnsansız kara araçları, aracın içerisindeki bir sürücüyle doğrudan kontrol edilmeyen, otonom – otonomun anlamı, herhangi birimin kendi kendini yönetmesini ifade eder – yada uzaktan kumanda edilen araçlardır. Daha öncesinden belirlenen bir görevi insan kaynağı olmadan yerine getiren kara araçlarıdır.

Teknolojinin hızla gelişmesi sonucunda ihtiyaçların değişmesi, risk bölgelerindeki kriterlerin ve standartların değişmesi farklılaşmayı mecbur kıldı. Bu durumun sonucunda sivil alanda yaygın olarak kullanılan insansız kara araçları, askeri alanda da kullanılmaya başlandı. Böylece askeri alanda tehlikeli görevlerde insan kaynağına duyulan ihtiyaç azaldı.

Gelişmeye devam eden teknolojiyle birlikte insansız kara araçları da gelişti. Artık birçok ülke savunma alanında bu araçları envanterine dahil edip etkin bir biçimde kullanıyor. Askeri alanda insansız kara araçları genel olarak terörle mücadele, askeri üs, tesis ve bina güvenliği, bilimsel çalışmalar için gerekli olan ihtiyaçların giderilmesinde bu araçlara oldukça fazla ihtiyaç duyuluyor.

Bu sebeple hemen hemen her ülke insansız kara araçları konusunda fazlasıyla yatırım yapıp bu teknolojiyi destekliyor. Ülkelerin birbirlerine karşı olan üstün olma isteği sebebiyle bu teknolojinin gelecekte çok daha büyük gelişmeler yaşayacağı ön görülüyor.  Hatta insansız kara araçları teknolojisi kritik – Bir ürün veya süreç teknolojisi, uzun dönemli ulusal güvenliğin ve ekonomik refahın geliştirilmesi için vazgeçilmez olarak tespit edilmişse, bu teknolojiye kritik teknoloji denir. – olarak görülüyor.

 

İNSANSIZ KARA ARAÇLARININ TARİHSEL GELİŞİMİ

Günümüzde kullanılan insansız kara araçları uzun yıllar öncesine dayanan bir geçmişi bulunmaktadır. İnsansız kara araçlarının bu geçmişi sayesinde günümüzdeki gelişmiş teknolojiyi kullanabilmekteyiz. İnsansız kara araçlarıyla bağlantısı, ilgisi olan bir ifade ilk kez M.Ö. 4. yüzyılda Aristo’nun ağzından duyulmuştur. Aristo bu tarihte şu ifadeleri kullanmıştır;

Eğer her araç kendi işini görebilseydi, mekik insan eline ihtiyaç duymadan kendi dokuyabilseydi, yöneticilerin elemanlara ihtiyacı kalmazdı.

İnsansız kara araçları hakkında Türkiye’nin ve atalarımızın da çeşitli çalışmaları bulunmaktadır. Örneğin 2019 yıllarında Türkiye, ilk milli uçan araba prototipi olan Cezeri’yi tanıtmıştı. Cezeri’nin görüntüleri sosyal medya platformu olan Twitter’da paylaşılmıştı. İsterseniz bu konu hakkında aşağıdaki bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.

Milli uçan araba prototipin ismi Sibernetik ve robotik bilime sağladığı katkılarla bilinen, 1136-1206 yıllarında yaşamış olan Ebûl İz İsmail İbni Rezzaz El Cezerî‘den almaktadır. Cezeri, Müslümanların altın çağında yaşayan ve ilk robotu yapan kişi, mühendis ve bilim insanı olarak bilinmektedir. Aynı zamanda o tarihlerde yabancılar tarafından bir robot güvercinin yapıldığı da rivayet edilmektedir. Ancak bu bilgi kesin olarak kanıtlanamamıştır.

İKA olarak ismi kısaltılan insansız kara araçları yakın tarihlerde ilk kez İkinci Dünya Savaşı sırasında görülmüştür. Bu savaşta kullanılan İKA, Nazi Almanya’sına ait olan, uzaktan kumanda edilen düşman araçlarını ve cephelerini imha eden bir uzaktan kumandalı tanktır.

insansız kara aracı

İnsansız kara araçlarında en önemli konulardan biri otonomi olmuştur. Tam anlamıyla otonom olan araçların geliştirilmesi insanlığın her zaman hedefinde olan bir konudur.  Bu sayede uzayın keşfi, mayınların temizlenmesi gibi birbirinden tamamen farklı ve alakasız konular için hiçbir şeye ihtiyaç duyulmadan halledilebilir olması insansız kara araçlarında ulaşılmak istenen en büyük hedeflerden biridir.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

 

GEÇMİŞTE KALAN ÇALIŞMALAR

Günümüzde kullanılan insansız kara araçları teknolojisi tabi ki bir anda ortaya çıkan bir teknoloji olmamıştır. Hatta ufak çapta yapılan bir projenin zamanla geliştirilmesiyle ortaya çıkan bir teknoloji olarak görülmemesi gerektiğini bile söyleyebiliriz. Mesela akıllı telefonlar, tuşlu telefonların geliştirilmiş bir projesidir. Yani akıllı telefonlardan önce tuşlu telefon denen eski teknolojiye sahip bir proje mevcuttu.

Ancak aynı doğrusal gelişme insansız kara araçları için geçerli olmadı. İnsansız kara araçlarının ortaya çıkışı daha çok farklı alandaki geliştirilmiş teknolojilerin bir araya gelmesiyle oluşmuştur. Örneğin 1921 yılında yaşanan bir gelişmede World Wide dergisine göre küçük bir araç, radyoyla (insansız) kontrol edilebiliyordu. Bu gelişme derginin ifadelerine göre ilerleyen zamanlarda tanklara bile uygulanabilirdi. Bu sayede ilk kez silahlı insansız kara aracı fikri ortaya çıkmıştı. Ama yine de tam olarak bu fikir olgunlaşmamıştı diyebiliriz.

insansız kara araçları

Yukarıdaki görselde gözüken araç 1920’li yıllarda geliştirilen ilk insansız kara araçlarından biridir. 1930’lu yıllardaysa yine radyoyla uzaktan ateşlenebilen makineli tüfekli bir tank türü geliştirildi. 2. Dünya Savaşı zamanlarında İngilizlerin “Kara Prens” ismiyle bilinen insansız kara araçları meydana çıktı. Hatta bu araçlar savaşta kullanıldı. Ancak yapılmak istenen teknik bir değişiklikten dolayı 60 tank için verilen sipariş iptal edildi. Bu araçlar yıkım amacıyla kullanılırdı.

1942 yıllarında Almanlar, uzak yıkım çalışmaları için 60 kg ağırlığında patlayıcı taşıyabilen, küçük paletli, kontrol kablosuyla yönlendirilebilen bir araç yaptılar. Bu aracın adı Goliath idi. Ancak bu aracın başarılı bir araç olduğunu söyleyemeyiz. Çünkü Goliath, maliyetli, güvenilmez kontrol birimine sahip, düşük hız ve manevra kabiliyetine sahipti. En önemli dezavantajı da savunmasının kırılgan olmasıydı. Yani zırh ve yapı bakımından son derece dayanaksızdı.

1960 yıllarında Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) yani Türkçe olarak söylendiğinde Savunma Gelişmiş Araştırma Projeleri Ajansı, Shakey adında ilk büyük mobil robotu geliştirme çabasında bulundu. Shakey, ahşap blokları alıp komutlara göre belirli alanlara yerleştirmek için navigasyon görevlerine rehberlik edem bir TV kamerası, sensörleri ve bilgisayarı olan tekerlekli bir platformdu. DARPA, sonrasında ABD ordusu ile otonom, yarı-otonom yer robotu geliştirdi.

 

TÜRKİYE’DEKİ İNSANSIZ KARA ARAÇLARI

Ülkemizde teknoloji alanındaki gelişmeleri sıkı bir şekilde takip ediyor ve savunma alanında yerli teknoloji kullanarak insansız kara araçları geliştiriyor. Özellikle kritik teknolojilerde bir ülkenin yerli teknoloji kullanması hayati önem taşımaktadır. Türkiye’de bunun bilincinde olan bir ülke olduğu için farklı kullanım amaçlarına hizmet eden İKA’lar geliştiriyor.

 

KAPLAN

KAPLAN İnsansız Kara Aracı (İKA) Ailesi; yüksek hareket kabiliyetine sahip dayanıklı bir araç platformu üzerine göreve özel değişik Faydalı Yüklerin kolaylıkla entegre edilebildiği, ayarlanabilir otonomi seviyelerine sahip, modüler Kontrol Konsolu ile uzaktan komuta edilebilen son teknoloji ile donatılmış yeni nesil bir ürün ailesidir. Kaplan Ailesi’nin uluslararası birlikte çalışabilirlik standartlarına uygun esnek mimarisi sayesinde, araçlara yeni görev senaryoları ve faydalı yükler kolaylıkla entegre edilebilmektedir.

insansız kara aracı

 

BOĞAÇ

BOĞAÇ, 6×6 zorlu arazi koşullarıyla başa çıkabilme ve üzerine entegre uzaktan komutalı silah kulesiyle ön plana çıkıyor. Ayrıca Elektroland İKA ailesini bayağı bir genişlemiş. Hâli hazırda 8 farklı İKA geliştirmiş ve hepsi de ayrı ayrı çeşitli faydalı yükler taşıyabilme özelliğine sahiptir.

  • Atış tespiti (keskin nişancı tespiti)
  • 3D çevre haritası yapabilme
  • Belirlenen hedefi belli bir mesafeden takip edebilme
  • Keşif ve Gözetlemeye yardımcı olmak için belirli İHA’larla ortak çalışabilme.
  • Gece sürüşü.

 

DEMİRHAN

Demirhan Silahlı İnsansız Kara Aracı 2363 mm uzunluğunda olup 1162mm yüksekliğe sahiptir. Genişliği ise 1961 mm’dir. Bu özellikler onu kendi segmentinde (orta segment) muadillerine göre dünyanın en güçlü ve ölümcül silahlı insansız kara araçlarından yapmaktadır. Tasarım özgün ve millî imkanlarla geliştirilmiştir. Demirhan şehir savaşları, meskûn mahal çatışmaları, karakol ve üs koruması, sınır devriyesi ve değişik hava ve coğrafik şartlarda kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Yürüyüş sistemleri tanklar temel alınarak hareketli makaralara sahip palet sistemi olarak tasarlanmıştır. Bu da ona her türlü zor coğrafik şartlarda hareket kabiliyeti sağlamaktadır. Silah sistemleri, motor sistemi yerli ve millî üretici firmalar tarafından tedarik edilecektir.

Demirhan’ın özellikleri;

  • Maximum Hız : 15km/saat
  • Tırmanma : 45 derece
  • Yürüyüş Didtrimi :Palet
  • Motor Tipi : Dizel
  • Ağırlık :2000 kg

DEMİRHAN

 

ALPAN

ALPAN İnsansız Kara Aracı 1426 mm uzunluğunda olup 1063 mm silahsız yüksekliğe sahiptir. Genişliği ise 1063mm’dir. Alpan Türkiye’nin ilk ve tek KBRN operasyonları için tasarlanmış insansız kara aracıdır. Tasarım özgün ve millî imkanlarla geliştirilmiştir. Üzerine 5.56mm UKSS (uzaktan kumanda silah sistemi) Alpan şehir savaşları, meskun mahal çatışmaları, karakol ve üs koruması, sınır devriyesi ve değişik hava ve coğrafi şartlarda (Özellikle Keşif ve Gözetlemede) kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Yürüyüş sistemleri tanklar temel alınarak hareketli makaralara sahip palet sistemi olarak tasarlanmıştır. Bu da ona her türlü zor coğrafya şartlarda hareket kabiliyeti sağlamaktadır. Silah sistemleri yerli ve millî firmalar tarafından tedarik edilecektir. KBRN sensörü ise Havelsan ve TÜBİTAK-SAGE tarafından ortak geliştirilen MAM CDET sensörüdür. Bu sensör bir bölgedeki Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer sızıntıları tespit edebilme kabiliyetine sahiptir.

Alpan’ın özellikleri;

  • Ağırlık :500 kg
  • Maximun Hız : 10km/saat
  • Tırmanma : 45 derece
  • Yürüyüş Didtrimi :Palet
  • Motor Tipi :Dc Elektrik

ALPAN

 

UKAP İKA

UKAP İKA temelde ateş baskısının yoğun olduğu muharebe ortamlarında dost unsurlara yakın ateş desteği sağlamak üzere geliştirildi. Üzerine ASELSAN tarafından üretilen Sarp UKSS (Uzaktan Komutalı Silah Sistemi) entegre edilen UKAP paletli bir şasiye sahip. Paletli olması nedeniyle zorlu arazi şartlarında hareket edebilen araç, %60’a varan eğimleri de tırmanabilmekte. Araç 1.100 kg ağırlığa sahip olmakla beraber 2000 kg’lık faydalı yük taşıma kapasitesi ile dikkat çekiyor.

 

GELECEKTE YAPILMASI PLANLANANLAR

İnsansız kara araçları teknolojisi özellikle askeri alanlarda kullanılmak istenilen bir teknolojidir. Bu yüzden gelecek zamanlarda gelişmekte olan İKA teknoloji askeri alanda yenilikler yaşayacaktır. Bu teknolojiyle bir ülkenin savaşa girmesi durumunda o savaşın kazanma ihtimalini arttırılabilir. Aynı zamanda bu teknoloji caydırıcı güç olarak kullanılabilir. Özellikle orta doğu bölgesinde bitmek bilmeyen felaketlerin ve terörün hat safhada olduğu alanlarda İKA teknolojisine sahip olan Türkiye gibi ülkeler bu teknolojiyi sürekli olarak askeri alanda yenilikler yaparak bu amaç doğrultusunda kullanacaktır. Yani ilerleyen süreçlerde İKA’lar, sivil amaçların yanında daha çok askeri amaçlar için kullanılacaktır. Uzaktan kumanda edilen tanklar, uzaktan kumandalı kargo ve gözlemci araçları geliştirilecektir.

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir