1. Anasayfa
  2. Donanım

Üretim teknolojisi nedir ? 7 nm, 10nm, 14nm ne ifade etmektedir ?

Üretim teknolojisi nedir ? 7 nm, 10nm, 14nm ne ifade etmektedir ?

Akıllı cep telefonların yada bilgisayarların işlemci donanımlarında sürekli olarak üretim teknolojisi değeriyle karşılaşırız. Yada bu değerin farklı bir ismi, satın alacağımız yada incelediğimiz ürünün özellikleri arasında yer alır. Genellikle bu özelliklerin olduğu satırda 14 nm, 10 nm, 7 nm gibi değerler yazmaktadır. Peki 14 nm, 10 nm, 7 nm gibi değerler neyi ifade eder ? Ne anlama gelmektedir ?

Burada var olan “nm” ibaresi uzunluk ölçü birimini ifade etmektedir. Bu birimin açılımı “nano metre” olarak ifade edilmektedir. Bahsettiğimiz ölçü birimi, metrenin 10 üzeri -9 çarpımı kadardır. Yani 1.000.000.000 nm değeri 1 m ile eşittir.

Gerek bilgisayarlarda gerekse akıllı telefonların işlemcilerinde transistör denilen devre elemanı kullanılmaktadır. Bu devre elemanı küçük elektrik sinyallerini yükseltmeye ve anahtarlama (açma/kapama tuşu) görevi için kullanılır. Üç bacaklı (yada daha fazla) bir devre elemanıdır. Bir bacağına uygulanan elektrik sinyali sayesinde diğer bacaklardaki elektik akımını kontrol edebiliriz.

Bu devre elemanlarını kullanarak “Ve”, “Veya”, “İse” gibi lojik kapılar oluşturabiliriz. Bu kapılar sayesinde toplama, çıkarma, bölme ve çarpma işlemleri yapabiliriz. Örneğin “Veya” lojik kapısı toplama işlemi yapmamızı sağlarken “Ve” lojik kapısı çarpma işlemi yapmamızı sağlar. Bildiğiniz üzere işlemci olarak adlandırılan donanımlar saniyede binlerce toplama, çıkarma, çarpma ve bölme işlemleri yapmaktadır.üretim teknolojisi

Bu yüzden işlemciler için transistör en önemli devre elemanıdır. Bir işlemcinin içerisinde milyonlarca transistör bulunmaktadır. İşlemcinin içerisinde ne kadar fazla transistör elemanı bulundurulursa işlemci o kadar iyi performans sergiler. Bu yüzden işlemci boyutunun aynı kalması ve içerisinde daha fazla transistör sığdırılıp performans artışı elde etmek için üretim teknolojisi geliştirilir. Genellikle üretim teknolojisi, transistör devre elemanlarının boyutunun küçültülmesi olarak bilinmektedir.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

https://webdedestek.com/2020/05/intel-ile-amd-islemcileri-arasindaki-farklar.html

 

Üretim teknolojisinin gelişmesi nasıl bir fayda sağlar ?

Bu teknoloji sayesinde geçmişten günümüze bilgisayar boyutları küçültülmüştür. Peki ya üretim teknolojisi gelişirse yani transistör boyutu (yada imalat) küçültülürse ne elde ederiz ?

İlk olarak performans artışı elde ederiz. Çünkü transistör boyutu (yada imalatı) küçültülürse aynı boyuttaki işlemcide birim başına düşen transistör sayısı artar. Bu sayede işlemcinin boyutu sabit kalır. Ancak içerisindeki transistör sayısı artar. Buda doğrudan işlemcinin performansının arttığını gösterir.

İkinci olarak üretim teknolojisinin gelişmesi ve transistör boyutlarının küçülmesi daha düşük güç tüketimine sebep olur. Yani transistör boyutları küçüldükçe daha az güce ihtiyaç duyar. Bu durumun sonucunda işlemci daha az ısınır. Daha az ısınan işlemcide de saat hızlarının artışı söz konusu olur. Saat hızının artması da doğrudan işlemci performansının artmasıyla sonuçlanır.

İşlemci modellerinde geçmişten günümüze kullanılan transistör sayısındaki farklılıkları görmeniz için aşağıdaki görseli incelemenizi rica ediyorum. Bu sayede her geçen yıl işlemcilerde yaşanan gelişmeler hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

işlemci ve transistör sayısı

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

https://webdedestek.com/2020/07/windows-10da-ekran-kaydi-nasil-alinir.html

 

Sonuç olarak üretim teknolojisi neyi ifade eder ?

Zaten bu yayını buraya kadar okuduysanız üretim teknolojisinin neyi ifade ettiğini anlamışsınızdır. Ancak durum tamda anladığınız gibi değil. Çünkü üretim teknolojisi transistörlerin boyutlarını değil, bu transistörleri üretmek için kullanılan imalat teknolojisini temsil eder. Uzun zaman öncesinde üretim teknolojisi, transistörlerle oluşturulan lojik kapıların fiziksel ölçüsü olarak kabul edilirdi. Ancak üretim teknolojisi konusunda herhangi bir standart olmadığı için hemen hemen her marka satışa çıkardığı işlemci modelinin özelliklerinde üretim teknolojisini satış hilesi olarak kullanıyor.

Yani siz 14 nm üretim teknolojisine sahip bir işlemciyle 7 nm üretim teknolojisine sahip bir diğer işlemciyi kıyaslarsanız, 14 nm üretim teknolojisine sahip işlemci daha iyi performans gösterebilir. Maalesef üretim teknolojisi, kağıt üzerinde potansiyel müşteriyi bu şekilde aldatmaktadır.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

https://webdedestek.com/2019/12/60-hz-ile-120-hz-ekran-arasindaki-farklar.html

 

Üretim teknolojisi bizi aldatıyorsa ne yapmalıyız ? Neye dikkat etmeliyiz ?

Yayının en başında işlemci donanımının içerisindeki transistör sayısının ne kadar daha fazla olursa o kadar daha iyi olacağını uzun uzun anlatmıştım. Bu durumda işlemci içerisindeki transistör sayısının ne kadar fazla olup olmadığını anlamak için üretim teknolojisine değil, transistör yoğunluğuna bakmalıyız. Bu şekilde doğru kararlar verebiliriz.

Örnek olarak aşağıdaki görseli inceleyebilirsiniz. Görselde 10 nm üretim teknolojisine sahip olan İntel işlemcilerin transistör yoğunluğu 7 nm üretim teknolojisine sahip olan diğer işlemci modellerinden kat ve kat daha fazladır.

işlemci yoğunluğu

Bu grafikte 7 nm üretim teknolojisine sahip olan TSMC kırmızı hattı yerine Apple A12 Bionic, Kirin 980, Snapdragon 855, Ryzen 3000 serisi (Zen 2) işlemcilerini koyabilir, görseli bu şekilde inceleyebilirsiniz.

Transistör yoğunluğu, milimetre kare başına düşen milyonlarca transistörün oranıdır. İntel’in transistör yoğunluğunu hesaplamak için kullandığı bir formül bulunmaktadır. Aşağıdaki görselde bu formülü inceleyebilirsiniz.

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 2
    be_endim
    Beğendim
  • 2
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim
Paylaş