1. Anasayfa
  2. Android

İkinci el telefon alırken dikkat edilmesi gerekenler

İkinci el telefon alırken dikkat edilmesi gerekenler
0

Günümüzde sıfır kilometre akıllı bir telefon almak cebimizi yakar hale geldi.Piyasada üst düzey teknoloji ile donatılarak satılan telefonların Türkiye için biçilen fiyatları dudak uçuklatıyor.Durum böyle olunca,yeni bir akıllı telefon satın almak isteyenler ikinci el telefon piyasalarına yöneldi.

 

Ancak ikinci el telefon piyasasında da çeşitli tehlikeler bulunmaktadır.Eğer ikinci el telefon satın almak istiyorsanız,sonradan sorun yaşamamak için dikkat etmeniz gereken çeşitli püf noktalar bulunmaktadır.Bu püf noktalara dikkat edilmeden satın alınan cep telefonları,yeni sahiplerinin başına dert açabilir,gereksiz yere para harcamasına sebep olabilir.

 

FATURA VE GARANTİ BELGESİ

 

Satın alınacak cep telefonunun mutlaka faturasını ve garanti belgesini satıcıdan alın.Fatura,size garanti belgenizin ne zaman başladığını ve ne zaman sona ereceği gösterecektir.Garanti belgesi ise cihazda oluşabilecek herhangi bir arızada en doğal yöntemle çözüm sağlayacaktır.Ayrıca bazı markalara ait cep telefonunu garantiye vermek için faturaya da ihtiyacınız olacaktır.

İkinci el cep telefonu satıcılarının “dükkan garantili” söylemlerine itibar etmeyin.Çünkü “dükkan garantisi” diye bir şey yok.Yani dükkan garantisi tabirinin hukukta bir karşılığı bulunmamaktadır.Bu yüzden satın alacağınız cihaz ile birlikte mutlaka fatura ile garanti belgesini de alın.

 

Cihazda root işleminin yapılıp yapılmadığına dikkat edin.Root yapılan cihazlar için garanti belgesi geçerli durumda olmayacaktır.Bu durumda cihazınızda var olan veya sonradan oluşacak ve garanti belgesi gerektirecek herhangi bir sorunda mağdur edileceksiniz.

 

UCUZ ETİN YAHNİSİ YENMEZ

 

Satın alacağınız akıllı telefon,piyasa değerinin çok altında bir fiyat etiketiyle satılıyorsa dikkatli olun.Bu telefonlar,satıcılar tarafından elden çıkartılmaya çalışılıyor olabilir.Yani piyasa değerinin çok altında fiyat etiketiyle satılan telefonların,arızalı ve sorunlu cihazlar olma olasılığı çok fazladır.

 

IMEI SORGULAMASI

 

Satın almayı düşündüğünüz ikinci el telefondan *#06# kodunu,numara çevirme bölümünde girin ve aratın.Telefonun IMEI numarasını öğrenin.Burada yazan IMEI numarası ile birlikte kutu üzerindeki yada pilin arkasındaki kısımda bulunan IMEI numaralarını karşılaştırın.Eğer numaralar birbirlerinden farklı ise cihazı satın almayın.

Ayrıca IMEI numarasını Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu‘nun sitesinden sorgulayabilirsiniz.Böylece satın almayı düşündüğünüz akıllı telefonun kayıt durumunu ve çalıntı olup olmadığını öğrenebilirsiniz.IMEI kodu sorgulatmak istiyorsanız buraya tıklayın.

 

CİHAZA AİT ÖZEL TEST

 

Her akıllı telefonun kendisine ait özel bir test arayüzü bulunmaktadır.Bu arayüze girerek cihazın ölü piksel,kamera,titreşim,LED ışığı ve diğer bütün testlerini yapın.Bu testler sayesinde dışarıdan bakınca fark edilemeyecek bir kusurun olup olmadığını inceleyebilirsiniz.Örneğin bu testi Samsung markalı telefonlarda numara çevirme bölümünde *#0*# kodunu arayarak yapabilirsiniz.

 

BATARYA VE DONANIM KONTROLÜ

 

Akıllı telefonlar yıllarca kullanıldığı zaman bataryaları ilk günlerdeki gibi olmayacaktır.Yani cihaz %100 şarjlı durumdayken bir yada iki gün boyunca işinizi görüyorsa bu süre,yıllarca telefonun kullanımı sonucunda azalacaktır.Bu yüzden bataryanın ölü olup olmadığını test edin.Ayrıca cihazda fabrika çıkışlı batarya kullanılıp kullanılmadığına dikkat edin.

 

Bataryalara benzer şekilde hoparlör ve kamera gibi donanımlarında düzgün bir şekilde çalıştığına dikkat edin.Eğer satın almak istediğiniz ikinci el telefon ciddi bir fiziksel hasar almışsa donanımlar çeşitli sorunlar yaşıyor olabilir.

 

CİHAZIN İŞLETİM SİSTEMİ

 

Satın almak istediğiniz cihaz çok eski bir işletim sistemine sahipse çeşitli sorunlar yaşayabilirsiniz.Eski işletim sistemleri güncelleme almayabilir.Bu durumda her zaman kullandığınız uygulamalar ile işletim sisteminiz uyumsuz durumda kalabilir.Hatta cihaza yüklemek istediğiniz bir uygulama işletim sisteminin eski olmasından dolayı çalışmayabilir.

 

WİFİ VE MOBİL AĞ TESTİ

 

Akıllı telefonlarda bazı sebeplerden dolayı Wifi ve Mobil Ağ özellikleri kullanılamıyor olabilir.Yeni bir ikinci el telefon satın almadan önce cihazın Wifi ve Mobil Ağ özelliklerini mutlaka test edin ve çalıştığından emin olun.

 

EKRAN DEĞİŞİMİ YAPILDI MI ?

 

Ekranlar için akıllı telefonların en pahalı parçalarından biri olduğunu söyleyebiliriz.Eğer satın almak istediğiniz akıllı telefonda ekran değişimi yapıldıysa,cihazı dokunmatik cihaz yapan sensörler düzgün bir şekilde çalışmayabilir.

 

PARÇA DEĞİŞİKLİĞİ YAPILDI MI ?

 

Kontrol ettiğiniz ikinci el telefonda parça değişikliği yapıldıysa en azından garanti dışında değişim yapılmadığından emin olun.Eğer garanti dışında parça değişikliği yapıldıysa kısa vadede kusursuz gibi gözüken telefon,çokta uzun olmayan bir sürenin kullanımı ardında sizi çeşitli sorunlarla baş başa bırakabilir.

 

SATIN ALACAĞINIZ TELEFON MODELİNDE KRONİK BİR SORUN VAR MI ?

 

Çok fazla karşılaşılan bir durum değildir.Ancak bazı markaların geliştirdiği telefon modelinde yada model serilerinde kronik sorunlar olmaktadır.Kronik sorundan kastımız,telefonun fabrika çıkışlı kendiliğinden var olan bir arızanın olmasıdır.Örneğin LG G3 telefon modelinde,telefonun açılmaması ve ekranın LG logosunun göründüğü ekranda takılı kalması kronik bir sorundur.

 

Kronik sorunlara göz atmak istiyorum

 

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir