1. Anasayfa
  2. Bilgisayar

AMD ve Nvidia rekabeti: 2021 yılında hangisi iyi ?

AMD ve Nvidia rekabeti: 2021 yılında hangisi iyi ?
0

2021 yılı ekran kartları için çok tuhaf bir yıl oldu. Nvidia markası güçlü bir hamle yaparak ışın izleme teknolojisi konusunda yeni bir çağ atlarken AMD tarafı bu teknolojinin gerisinde kalmıştı. Ancak kısa bir süre sonra kırmızı takım AMD’de yeni bir hamle yaparak trend olan ışın izleme teknolojisine sahip oldu. Nvidia, yaptığı hamleyle 2018 yılındaki krallığına geri dönmeyi arzularken AMD’den karşı cevap gecikmedi.

Ekran kartları için hem Nvidia hem de AMD tarafı, artık güçlü ve ışın izleme teknolojisine sahip olan ekran kartı modellerine sahip. Dengeler bu kadar sarsılmışken 2021 yılında hangi ekran kartı markasını tercih etmeliyiz ? Nvidia ekran kartı modellerini mi satın almalıyız yoksa AMD ekran kartlarını mı ? Tüm bu soruların cevabını derinlemesine inceleyelim…

 

 FreeSync ve G-Sync karşılaştırması

Nvidia tarafında da AMD tarafında da ekran FPS değerinden taviz verilmeden yaşanan ekran yırtılması sorunu neredeyse sıfıra indirildi. Artık her iki marka da kendi uyarlanabilir senkronizasyon biçimlerini kullanıyor.

2021 yılına girerken ekran kartı bileşenlerinde bir hayli önemli gelişmeler yaşandı. Nvidia muhteşem ışın izleme teknolojisini tanıtan 20xx serisi GPU birimlerini piyasaya sürdü. Bu durum ekran kartı piyasasını 2018 yılındaki haline geri döndürdü. Ancak çok uzun sürmedi. AMD şirketi nihayet ışın izleme trendini yakalayabildi.

Sonuç olarak her iki donanım üreticisi de en yeni üst düzey ürünlerini piyasaya sürdüğüne göre bu ürünlere biraz daha yakından bakmak gerekiyor.

 

AMD 6xxx ve Nvidia 30xx GPU’lar

Nvidia şirketinin GPU geliştirme konusunda AMD’ye göre daha güçlü olduğunu söylemek çokta yanlış olmaz. Bu zaten belirgin bir şekilde ortadadır. Işın izleme teknolojisi Nvidia için büyük bir atılım oldu. Geliştirilen teknoloji ve fiyatlar Nvidia’nın piyasada daha güçlü bir marka olmasını sağladı.

RTX 3090, RTX 3080 ile Nvidia en güçlü grafik birimlerine sahipken AMD tarafında yeni 6000 serisi GPU birimleri bulunuyor.

Örneğin Radeon RX 6900-XT ile RTX 3080 ile kıyaslanabilir. Bu kıyaslamada RX 6900-XT grafik birimi RTX 3080 grafik birimine göre daha iyi performans sunar. Dilerseniz bu kıyaslamayı aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

Ancak RX 6900-XT’nin performansı daha iyi olsa da RTX 3080 ile arasındaki fiyat farkı değerlendirildiğinde bu kadar düşük bir performans farkına bu kadar yüksek bir ücret ödememek daha mantıklı bir seçim olarak gözüküyor.

Ocak 2021 tarihinin verilerine göre RTX 3080 ekran kartını ortalama 12.123 TL ile satın alabilirsiniz. RX 6900-XT modelini ise 13.858 TL fiyat etiketiyle satın alabilirsiniz. Tabi buradaki fiyatlarda dalgalanmalar olabilir ancak AMD seçeneği Nvidia seçeneğine göre her durumda yaklaşık 1000 TL’den daha pahalı bir seçenek olarak karşımıza çıkabiliyor. Açıkçası aradaki bu küçük fark için 1000 TL ek olarak ücret ödemek pekte mantıklı değil.

Tabi bu kişiden kişiye göre de değişkenlik gösterir. Eğer siz yeni bir GPU tercihinde bulunacaksanız ve RX 6900-XT ile RTX 3080 arasında kaldıysanız 6900-XT tercihinde bulunarak 1000 TL ek ödeme yapar ve ortalama %25 daha iyi bir performans sunan bir GPU birimine sahip olursunuz.

 

Bilgisayar için Nvidia daha iyi bir seçenek olabilir

Nvidia ekran kartlarında var olan DLSS özelliği AMD’de şuan için mevcut değil. Nvidia model ekran kartları DLSS özelliği sayesinde oyunlarda performans artışı yakalayabilir ve en yüksek grafikleri en akıcı performansla oyunculara sunabilir. AMD tarafındaysa böyle bir teknoloji henüz bulunmuyor.

Tabi tüm bunlar, AMD’nin kötü bir seçenek olduğu anlamına da gelmiyor. önceki nesile ait olan Radeon RX 5700-XT ekran kartı kullanıcıları AMD’nin ne denli iyi bir seçenek olduğunu biliyor mesela. RX 5700-XT, verdiğiniz paranın karşılığını en iyi şekilde sunan ekran kartı modellerinden biridir. Birçok oyunu 1440p çözünürlüğünde mükemmel bir performansla çalıştırabilmektedir.

Ancak bilgisayarlarda en iyi performansı istiyorsanız Nvidia bu konuda açık ara farkla daha önde. AMD yeni PS5 ve Xbox Series X içinde yer alan GPU birimlerini sağlayan marka olsa da bilgisayarlarda Nvidia ile kıyasıya mücadele içerisinde kaldı ve rakibinin önüne geçemedi. 2020 yılı, AMD için biraz zor oldu. Dolaysıyla bilgisayar oyuncuları için AMD’nin daha çok yol katetmesi gerekiyor.

Öncelikle Nvidia’nın geleceği parlak olan DLSS özelliğini kendi GPU birimlerine de uyarlaması gerekiyor. Ardından fiyatlara biraz daha dikkat etmesi gerekiyor. En üstün ekran kartı modelinin yanında daha kısıtlı özelliklere sahip, uygun fiyatlı seçeneklerin çoğaltılması gerekiyor.

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir