1. Anasayfa
  2. Bilgisayar

DDR3 ile DDR4 RAM arasındaki fark

DDR3 ile DDR4 RAM arasındaki fark
0

Bilgisayar özelliklerine göz attığımızda RAM bellekleri bölümünde karşımıza sıkça DDR3 ile DDR4 terimleri çıkmıştır. RAM belleğinin türü olan DDR3 ile DDR4 arasındaki farkların neler olduğunu hemen hemen bilgisayarla haşır neşir olan herkes merak etmiştir. DDR2, DDR3 ve DDR4 terimleri RAM belleğinin türünü ifade eder. Günümüzde DDR2, DDR3 RAM belleğinin üretimi sonlandırılmıştır. DDR2 belleğe sahip bir sistem bulmak neredeyse imkansızken DDR3 belleğe sahip kullanıcılar hala bulunmaktadır.

DDR4 ise günümüzün teknolojisidir. DDR SDRAM ifadesi bilgisayarlarda kullanılan ve Türkçe ifadesiyle Rastgele Erişilebilir Hafıza anlamına gelen bir hafıza türüdür. Bu bellekler geçmişten günümüze doğru DDR2, DDR3, DDR 4 şekilde isimlendirilmiştir. Günümüzde DDR2 ve DDR3 bellek türleri bulunsa da üretimi durdurulmuştur. DDR2 belleklerinse modası tamamıyla geçmiştir.

 

DDR3 ve DDR4 nedir ?

Her bilgisayarda RAM belleği bulunur. Bu bellekler bilgisayarınızdaki işlemlerin yerine getirilmesi için çeşitli verileri geçici süreliğine hafızada tutar. Aynı zamanda verilerin işlenmesi için sürekli olarak diğer bilgisayar bileşenleriyle veri transferi yapar. RAM belleğinin veri transferi için hızlı olmak çok ama çok önemlidir. DDR ifadesi de RAM belleğin türünü ifade eder. Her farklı RAM belleği türü arasında bir takım farklılıklar vardır.

DDR2 bellek türü artık piyasada bulunmadığından ve üretimi durdurulduğundan üzerinde durmayacağız. Bu içerikte daha çok merak edilen DDR3 ile DDR 4 arasındaki farklardan bahsedeceğiz.

 

DDR3 ile DDR4 arasındaki farklar nelerdir ?

Günümüz teknolojisinde bilgisayarlar için birçok bellek türü geliştirilmektedir. Ancak en çok karşılaşılan bellek türleri DDR3, DDR3L, DDR4 bellek türleridir. Bellek türleri geliştikçe RAM belleğinin saat hızı da arttırılmaktadır. Aynı zamanda güç tüketimi düşürülmekte ve gecikme süreside azaltılmaktadır.

DDR3 bellek türüyle DDR4 bellek türü arasında temel bazı farklılıklar bulunmaktadır.

 

Güç tüketimi

Bazı bellek türlerinin isimlendirmesinde “L” hanesi bulundurulur. Bu haneye sahip olan bellek türleri düşük voltaj değerlerinde çalışır. Örneğin DDR3 bellek türünün yanında birde DDR3L bellek türü bulunur. Bu bellek normal DDR3 bellek türüne göre daha az güç tüketir. Örnek bellek türleri ve güç tüketimleri için aşağıdaki listeye göz atabilirsiniz.

  • DDR3: 1.5 Volt
  • DDR3 OC: 1.975 Volt
  • DDR3L: 1.35 Volt
  • DDR4: 1.2 Volt (1.05 Volt değerine düşürülebilir)

DDR4L bellek türü, daha az güç tüketimiyle birlikte RAM belleğinin daha hızlı çalışmasını sağlayan bir bellek türüdür. Daha az güç tüketimi ve daha yüksek hız demek, sistemin daha kararlı ve istikrarlı çalışmasıyla sistem üzerindeki yükün aynı oranda azalması demektir.

 

Bellek Desteği

Intel’in Skylake dört çekirdekli işlemcileri ve sonrasında çıkan tüm işlemciler DDR4 belleğini destekleyen özelliklere sahiptirler. Anandtech tarafından yürütülen bağımsız testlerde her iki bellek türü de uygulamalı bir şekilde test edildi. Ancak yapılan testlerin sonucunda kağıt üzerinde birçok farka sahip olan DDR3 ile DDR4 bellekleri arasında neredeyse hiçbir fark bulunamadı.

 

Maksimum bellek sınırı

DDR4 belleğin DDR3 belleğe göre bir diğer farkı da maksimum kapasite sınırıdır. DDR3 için maksimum bellek kapasitesi 16 GB olarak belirlenirken DDR4 için bu kapasite 128 GB olarak belirlenmiştir. DDR4 bellek için 128 GB bellek kapasitesine ulaşılmış ama bu kapasitenin de aşılabileceği fark edilmiştir.

 

RAM saat hızı

DDR3 bellek türüyle elde edilen hızlar 1333 MHz, 1600 MHz, 1866 MHz ve son olarak 2133 MHz ile sınırlı kalmıştı. Yani DDR3 RAM belleği en fazla 2133 MHz hızında çalışabiliyordu. DDR4 bellek türünde bu hız değeri aşılabildi. Böylece 3000 MHz frekans değerleri yakalanabildi. DDR4 bellek türüyle elde edilebilecek en fazla hız değeri tartışma konusu olmuşken 3000 MHz değeri çok iyi bir değer olarak görülüyordu.

Ancak sonraki zamanlarda TridentZ serisiyle beraber 4266 MHz frekans değeri elde edilerek DDR4 bellek türü için yapılan çalışmalar daha da alevlendi.

 

Maliyet

Aynı teknik özelliklere sahip olan DDR4 ile DDR3 arasında %20 oranında bir fiyat farkı bulunmaktadır. Bu fiyat farkı sistemini yükseltmek isteyenler için önemsiz gelebilir. Ancak sisteminizin DDR3 belleğinden DDR4 belleğine geçiş yapması için tüm bileşenlerin DDR4 ile uyumlu hale getirilmesi gerektiğini unutmamalısınız. DDR4 belleğini kullanabilmeniz için işlemcinizin ve ana kartınızın uyumlu olması gerekmektedir.

 

Pratikte DDR3 ile DDR4 arasındaki farklılıklar

Pratikte DDR3 ile DDR4 arasındaki farklılıklar

Her ne kadar kağıt üzerinde DD4 belleği DDR3’e göre çok büyük avantajlara sahip gibi görünse de aslında aralarında çok büyük performans farklılıkları bulunmamaktadır. GTA V oyununda Skylake i7-6400k işlemcisiyle ve 2133 MHz frekans değerlerine sahip 16 GB kapasiteli DDR4 RAM belleğiyle yapılan testler, DDR3 belleğine göre kayda değer bir performans farkı gösteremedi.

Ancak profesyonel uygulamalarda iki bellek arasındaki fark keskinleşti. WinRAR uygulamasıyla bir ayıklama testi gerçekleştirildi. Bu testte DDR4 belleği 720p görüntü kalitesine sahip olan görüntü ve videolarla birlikte yazılım ve diğer tüm uygulamaların üzerindeki işlemi çok daha hızlı bir şekilde gerçekleştirildi. Bu test 1.52 GB’lık bir arşiv üzerinde uygulandı. Bu boyuttaki bir arşiv için hız farkı çokta önemli değildi. Ancak profesyoneller için bu tür işlemler her gün uygulandığından aradaki performans farkı daha fazla önem arz ediyor.

Yani DDR4 RAM belleği aslında oyunlarda ciddi bir performans artışı elde etmeyi sağlamıyorken WinRAR yada Photoshop gibi üretkenlik yazılımlarında kayda değer avantajlar sağlayabiliyor.

 

RAM bellekleriyle ilgili sıkça sorulan sorular

 

  • Yeni bir sistem için DDR3 bellek mi tercih etmeliyim DDR4 mü ?

Bilgisayarınızda eski oyunları oynayacaksanız DDR3 bellekle DDR4 arasında herhangi bir performans farkı göremezsiniz. Hatta eski oyunların DDR3 belleklerde daha iyi oynanabildiğini bile söyleyebiliriz. Ancak yeni nesil oyunlarda DDR4 bellek biraz daha iyi performans göstermektedir. Oyunlar üzerinde DDR4 belleğin etkisi gözle görülür oranda yüksek olmasa da daha iyi performans gösterdiğini söyleyebiliriz.

Tüm bunların dışında DDR4 bellek, üretkenlik yazılımlarında ve günlük işlerde DDR3 belleğe göre daha iyi performans gösterir. Aynı zamanda DDR3 üretimi sonlandırılmış ve yeni sistemlerin anakartları DDR4 ile uyumlu olacak şekilde piyasaya çıkarılmaktadır. Bu yüzden DDR4 bellek kullanımını tercih etmeniz daha doğru olacaktır.

  • DDR3 bellek ile DDR4 bellek aynı sistemde kullanılabilir mi ?

Hayır kullanılamaz. Anakartınız hem DDR3 bellekle hem de DDR4 bellekle uyumlu değildir. Anakartta hem DDR4 hem de DDR3 belleği uyumu olsa bile bu iki bellek eşleştirilemez.

  • DDR3 ile DDR3L yada DDR4 ile DDR4L arasındaki fark nedir ?

DDR3L belleği DDR3 belleğine göre daha az güç tüketerek DDR3’e göre aynı yada daha iyi performans gösteren bir bellektir. Aynı şekilde DDR4L belleği de DDR4 belleğine göre daha az güç tüketip aynı yada daha iyi performans gösteren bellek sürümüdür.

  • DDR4 belleğin ve DDR3 belleğin görünüşünde ne gibi farklılıklar var ?

DDR4 ile DDR3 belleğin fiziksel bağlantı noktaları farklıdır. Aynı zamanda dış görünüşlerinde de bir takım farklılıklar vardır. Bu DDR2, DDR3, DDR4 belleğinden beri süre gelen bir değişikliktir. Belleklerin arasındaki farkı net bir şekilde anlamak için aşağıdaki görsele bakabilirsiniz.

  • DDR4 SDRAM Nedir ?

DDR4 SDRAM belleği, DDR4 belleğin daha yüksek performans gösteren sürümüdür. Daha yüksek DIMM kapasitesine sahiptir. Daha az güç tüketir ve daha fazla veri bütünlüğüne sahiptir.

Pratikte DDR3 ile DDR4 arasındaki farklılıklar

Kaynak: https://www.atpinc.com/blog/ddr4-vs-ddr3-differences-advantages

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 1
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir