1. Anasayfa
  2. Bilgisayar

Windows 10 Temizleme ve Hızlandırma Rehberi

Windows 10 Temizleme ve Hızlandırma Rehberi
0

Windows işletim sistemine sahip olan bilgisayarlar bir süre sonra yavaş çalışmaya başlar. İlk zamanlardaki gibi hızlı olmayan, uygulamaları daha yavaş çalıştıran bir cihazla karşı karşıya kalırsınız. Bunun başlıca sebebi oldukça fazla yer kaplayan ve kaynakları boş yere tüketen çöp birikintilerinin oluşmasıdır.

Eğer bilgisayarınızı uzun bir süre kullanırsanız, bu süreçte birçok uygulama kurulumu ve kaldırma işlemi yaparsanız aynı sorunlarla baş başa kalırsınız. Yüklenen ve yüklü bir şekilde kullanılmaya devam eden yada kaldırılmış olan uygulamalar, ardında bıraktığı dosyalarla cihazınızda çok fazla yer kaplamaya başlar. Bir süre sonra depolama alanında uyarılarla karşılaşırsınız.

Artık bilgisayarınız eskisi kadar hızlı değildir. Şimdi dilerseniz bilgisayarınızı yavaşlatan unsurlara bir göz atalım. Daha sonrasında herhangi bir program kullanmadan bilgisayarınızı nasıl hızlandırılacağına bir göz atalım.

Geçici ve Önemsiz Dosyaları Temizleyin

Kurulan ve kaldırılan yazılımlar, uygulamalar cihazınızda geçici ve önemsiz dosyalar oluşturur. Daha sonrasında bu uygulamaları kaldıranız bile geçici ve önemsiz dosyalar cihazınızda durmaya devam eder. Windows işletim sisteminde dahili olarak geçici ve önemsiz dosyaları temizleyen aracı hali hazırda bulunur. Bu aracı kullanarak cihazınızda boş yer kaplayan ve kaynak tüketimine sebep olan dosyaları temizleyin.

Bu aracı kullanmak için Bu Bilgisayar‘ı açın. Ardından sırasıyla C ve D sürücülerine sağ tıklayıp Özellikler sekmesini açın. Disk Temizle butonuna tıklayın. Açılan Disk Temizleme penceresinde tüm “Silinecek Dosyalar:” kısmında hemen hemen tüm seçenekleri işaretli hale getirebilir ve Tamam butonuna tıklayarak temizleme işlemine başlayabilirsiniz.

Dikkat etmeniz gereken şeyse geri dönüşüm kutusu ve indirilenler klasörüdür. Bu iki alanda önemli bir dosyanızın olmadığına emin olun. Bu işlem dosyaları kalıcı bir şekilde öğütecektir. Öğütme işlemi silme işlemiyle aynı değildir. Öğütme işleminden sonra kaybolan bir dosyanın kurtarılması mümkün değildir.

disk temizleme

Disk temizleme işleminin uzunluğu cihazdan cihaza değişkenlik gösterebilir. Eğer bilgisayarınızda uzun bir süre temizleme işlemi yapmadıysanız ve bu süreçte çok fazla uygulama kurduysanız uzun sürebilir. Aynı zamanda depolama biriminin SSD yada HDD olması da disk temizleme hızını etkiler.

Yerleşik ve Gelişmiş Windows 10 Temizlik Uygulaması

Yukarıda gösterilen Windows aracı aslında eski sürümlerde kullanılan bir araçtır. Windows 10 işletim sistemine sahipseniz aynı işlevde dahil olmak üzere daha gelişmiş seçeneklere sahip olan bir uygulama bulunur. Bu uygulamada Windows 10’un yerleşik bir uygulamasıdır.

Windows 10 gereksiz ve çöp dosyaları temizlemek, önbellek temizliği için Ayarlar > Sistem > Depolama yolunu takip edin.

gereksiz ve çöp dosyaları silme

Açılacak olan pencere Android sisteminden size tanıdık gelebilir. Burada geçici ve çöp dosyaları silebilirsiniz. Aynı zamanda cihazınızda çok büyük alan kaplayan dosyaları bulabilir ve size lazım olmayan büyük boyutlu dosyaları silerek bilgisayarınızda yer açabilirsiniz.

Kurulu Olan ve Kullanmadığınız Uygulamaları Kaldırın

Bilgisayarınızda kaç tane program yada oyun yüklü? Kurulu olan tüm uygulamaları kullanıyor musunuz? Aynı zamanda bilgisayarınızda kurulu olan “crack” yapılmış – korsan – oyun var mı? Çünkü korsan oyunlarında – istisnasız hepsinde – kötü amaçlı yazılım bulunur. Bu yazılım bilgisayarınızın kaynaklarını ciddi seviyede tüketir. Buna “crack” yapılmış programlarda dahildir. Legal olmayan, korsan oyun ve programlar sisteminizin kaynaklarını ciddi seviyede tüketir.

Sonuç olarak bilgisayarınızda kurulu olan lisanssız, korsan ve “crack” yapılmış oyun ve programları kaldırın.

Ek olarak cihazınızda kurulu olan ve kullanmadığınız uygulamalar varsa bu uygulamaları kaldırın. Her uygulama az yada çok sistem kaynaklarını kullanır.

Bilgisayarınızda Virüs Taraması Yapın

Kötü amaçlı yazılımlar bilgisayarınızın kaynaklarını ciddi oranlarda tüketir. Bu yüzden cihazınızda virüs ve diğer kötü amaçlı yazılımların yok edilmesi gerekir. Windows 10 işletim sisteminde yerleşik bir güvenlik yazılımı vardır. Windows Defender uygulamasını kullanarak bilgisayarınızdaki virüsleri tespit edebilir ve yok edebilirsiniz.

Windows Defender

Ancak Defender uygulamasının kötü amaçlı yazılım analiz motoru çok güçlü değildir. Bu sebeple daha güçlü bir üçüncü taraf antivirüs yazılımına ihtiyaç duyabilirsiniz.

Güçlü bir antivirüs programı için Kaspersky yada Bitdefender markalarını tercih edebilirsiniz.

İşinize Yaramayan Büyük Dosyaları Silin

Bilgisayarınızın depolama alanı ne kadar dolmuşsa sistemin çalışma hızı da o kadar düşer. Bu sorunun önüne geçmek için cihazınızda çok fazla alan kaplayan dosyaları silmelisiniz.

Yerel diskinizde klasörleri teker teker kontrol ederek bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Yada TreeSize Free uygulamasını kullanarak bu dosyaların tespit edilmesini kolaylaştırabilirsiniz.

büyük dosyaları bulma

Bilgisayarda en büyük dosyalar genelde Program Files ( yada Program Files (x86)) ve Kullanıcılar klasörlerindedir. Ancak buradaki dosyaları manuel bir şekilde silmemelisiniz. Eğer Program Files yada Kullanıcılar klasöründeki dosyaları silerseniz Windows hatalarının doğmasına sebebiyet verebilirsiniz.

Porgram Files ve Kullanıcılar klasöründeki dosyaları silmek yerine “Kurulu Olan ve Kullanmadığınız Uygulamaları Kaldırın” başlığı altında yer alan adımları gerçekleştirin. Cihazınızda yüklü olan uygulamaların dosyaları Program Files klasöründe bulunur. Dolaysıyla bilgisayarınızda en fazla yer kaplayan uygulamayı silerek büyük dosyalardan kurtulabilirsiniz.

Windows 10 Bloatware Temizliği

Windows 10 işletim sisteminin içerisinde Microsoft Store uygulaması da bulunur. Bu uygulama aynı Android akıllı telefonlarında yer alan Google Play platformu gibidir. Ancak Google Play kadar içerisinde çeşitlilik sunan bir uygulama hazinesi de değildir.

Yine de Windows 10 kurulmuş bir cihazda Microsoft Store ile kurulmuş birçok uygulama yer alır. Kullanıcıların hemen hemen hepsi bu uygulamaların bir çoğuna ihtiyaç duymaz. Dolaysıyla kurulu olan bu uygulamalar gereksiz kaynak tüketimine sebep olur.

Aynı şekilde birçok bilgisayar markası, cihazlarda kendi geliştirdikleri yazılımları yerleşik olarak yükler. Bu uygulamalarda birçok kullanıcının hiç bir işine yaramaz. Özellikle dizüstü bilgisayar üreten markalar bunu sıklıkla yapar. Markalara ait olan ve kullanmayacağınız uygulamaları da kaldırmalısınız.

Cihazınızda Ayarlar > Uygulamalar sekmesine giderek gereksiz olan tüm bu uygulamaları buradan kaldırabilirsiniz.

gereksiz programları kaldırma

Bloatware dışında bazı üçüncü taraf yazılımlarında cihazınızdan kaldırılması gerekir. Bu uygulamaların bazıları bilgisayarınızda güvenlik açığına sebep olur. Aynı zamanda gereksiz kaynak tüketimine de sebep olmaktadır. Konu hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz aşağıda bağlantısı verilen yazımızı okuyabilirsiniz.

Daha Düzenli Bir Masaüstüne Sahip Olun

Masaüstünü bir depolama alanı olarak kullanmak oldukça kötü bir alışkanlıktır. Bilgisayarınız daha iyi performans göstermesini ve daha hızlı bir şekilde çalışmasını istiyorsanız masaüstünüzü depolama alanı olarak kullanmaktan vazgeçin.

Bilgisayarınızda depolama sürücüsü olarak SSD ve HDD kullanıyorsanız SSD sürücüsünü işletim sisteminiz, HDD sürücüsünü de depolama alanı olarak kullanabilirsiniz. Örneğin C sürücüsü SSD ve D sürücüsü HDD ise C sürücüsünde Windows 10 işletim sistemini kullanabilirsiniz. D sürücüsünü de depolama birimi olarak kullanabilirsiniz.

Herhangi bir uygulama kuracağınız zaman bunu D sürücüsüne kurabilirsiniz. Aynı zamanda fotoğraf, belge, video gibi dosyaları yine D sürücüsünde saklayabilirsiniz.

Masaüstünüzdeki tüm dosyaları D sürücüsüne taşıyabilir ve tüm bu dosyaların kısayolunu masaüstünde barındırabilirsiniz.

İşe Yaramayan Gereksiz Bakım/Onarım Programlarını Kullanmayın

Windows işletim sistemi için bilgisayarı hızlandırdığını iddia eden birçok üçüncü taraf yazılım bulunur. Ancak bunların neredeyse hepsi gerçekten işe yaramaz. Bazı programlar sadece geçici, çöp dosyaları ve önbellek temizliği yapar. Bu işlemler için üçüncü taraf bir uygulamaya ihtiyacınız çoğu zaman olmaz.

Bu programların yapacağı tüm işlemleri manuel bir şekilde de yapabilirsiniz. Eskiden Windows bilgisayarları hızlandırmak için bilgisayarda yapılan temizlik ve hızlandırma işlemleri bir hayli fazla zaman alabiliyordu. Ama gelişen Windows 10 işletim sistemi için artık bu işlemler o kadarda uğraştırıcı değil. Cihazınızda yerleşik olarak var olan araçlarla temizleme ve hızlandırma işlemini kolaylıkla yapabilirsiniz.

Bilgisayar hızlandırma programları genellikle her tanımlama bilgisini “gizlilik riski” olarak algılar. Böylece tarama yaptıklarında kullanıcıların ekranında bir rapor gösterir. Bu raporda sanki bilgisayarınızda birçok sorun varmış gibi gözükür. Daha sonrasında onar butonuna tıklayarak bu sorunların düzeltildiğini gösterir.

Raporda gösterilen sonuçlar aslında bilgisayarınız için birer sorun değildir. Bu, birçok hızlandırma programının başvurduğu bir hiledir. Gelişmiş özellikler, daha fazla temizleme seçeneğine sahip olmak için sizden ücret talep ederler. Sonuç olarak üçüncü taraf bilgisayar hızlandırma yazılımlarına ihtiyacınız olmayacaktır.

Eğer cihazınızda bu tür yazılımlar yüklüyse kaldırabilir ve kaynak kullanımını azaltabilirsiniz.

Gerekirse Windows’u Sıfırdan Kurun

Eğer bilgisayarınız eskisine göre ciddi anlamda yavaş çalışıyorsa ve bilgisayarınızı hızlandırmak için kısa ve etkili bir sonuç istiyorsanız Windows işletim sistemini sıfırdan kurabilirsiniz. Aynı akıllı telefonlarda olduğu gibi Windows işletim sistemini fabrika ayarlarına geri döndürebilirsiniz.

Bunun için sol shift tuşuna basılı tutarak bilgisayarınızı yeniden başlatabilir ve sonrasında açılan mavi ekrandan bilgisayarınızı sıfırlayabilirsiniz. Bilgisayar sıfırlama seçeneğine mavi ekranda yer alan Gelişmiş Seçenekler kısmında bulabilirsiniz.

Bilgisayarı sıfırlama ve fabrika ayalarına geri döndürme konusunda daha öncesinde bir içerik yayımlamıştık. Dilerseniz göz atabilirsiniz.

Bilgisayarı sıfırlamak ve format atmak için dilerseniz Windows 10’un gelişmiş özelliğini kullanabilirsiniz. Yada geleneksel yöntemle format USB sürücüsü oluşturabilir ve cihazınızı sıfırlayabilirsiniz. Her iki yöntemde işe yarayacaktır.

Ancak format öncesinde önemli dosyaları yedeklediğinizden emin olun. Format işlemi sırasında kişisel dosyalar saklansa da format sırasında yaşanabilecek herhangi bir sorun durumunda kişisel dosyalarınızı kaybedebilirsiniz.

Yavaş Bilgisayarın Nasıl Hızlanacağını Öğrendiniz

Eğer cihazınızda ciddi bir yavaş çalışma sorunu baş gösteriyorsa Windows işletim sistemini sıfırlamak gerçekten iyi bir çözüm yöntemidir. Ancak gereksiz ve çöp dosyaların temizliği, virüslü uygulamaların kullanılması, kullanılmayan uygulamaların silinmemesi ve benzeri problemler karşısında herhangi bir tedbir almıyor ve gerekli işlemleri yapmıyorsanız bir süre sonra yine aynı sorun baş gösterecektir.

Artık bilgisayarınızın neden yavaşladığını biliyor ve hızlandırmak için neler yapabileceğinize dair fikriniz var.

Kaynak: https://www.makeuseof.com/tag/best-way-clean-windows-10-step-step-guide/

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir