1. Anasayfa
  2. Yazılım

Kaldırılması Gereken Windows 10 Gereksiz Programlar Listesi

Kaldırılması Gereken Windows 10 Gereksiz Programlar Listesi
2

Bilgisayarınızda kurulu olan programların kaç tanesini etkin bir şekilde kullanıyorsunuz? Birçok Windows 10 kullanıcısı bilgisayarında yüklü olan programların çoğunu kullanmaz. Kullanılmayan bu programların bazıları güncelliğini yitirmiştir. Dolaysıyla bir zamanlar her ne kadar popüler olsa da günümüzde pek fazla işe yaramazlar. Bunun dışında diğer yazılımlar arasında “bloatware” ve kötü amaçlı yazılımlarda bulunmaktadır. Sonuç olarak Windows 10 gereksiz programlar arasında yer alan uygulamaları kaldırarak cihazınızın performansını iyileştirebilirsiniz.

Windows 10 gereksiz programlar hakkında sunduğumuz bilgileri takip ederek cihazınızdaki gereksiz yazılımları kaldırın.

 

Windows 10 Gereksiz Uygulamaları Kaldırma

Windows 10 işletim sisteminizde yüklü olan yazılımları tek bir pencere altında görüntüleyebilirsiniz.

Ayarlar penceresini açın ve sol sekmede Uygulamalar sayfasına gelin. Bu sekme, eski Windows sürümlerinde Denetim Masası > Program Ekle ve Kaldır sekmesinin Windows 10’daki güncel halidir. Bu pencerede sisteminizde kurulu olan tüm uygulamaları görüntüleyebilirsiniz.

Burada bilgisayarınızda kurulu olan ancak kullanmadığınız tüm uygulamaları kaldırmanız gerekir. Böylece bilgisayarınızın depolama alanında yer açılır. Daha da önemlisi arka planda çalışan ve gereksiz kaynak kullanımına sebep olan hizmetlerden kurtulmuş olursunuz.

Şimdiyse sizlere Windows 10 işletim sistemi için gereksiz olan yada eskiden popüler olup günümüzde işlevini yetiren yazılımların listesini sunacağız. Eğer aşağıdaki uygulamalardan herhangi birisi cihazınızda kuruluysa kaldırın.

 

Quick Time

Apple’ın video oynatıcı uygulamasıdır. Mac işletim sistemi için hâlâ güncel olan bir uygulamadır. Ancak 2016 yılından bu yana Windows işletim sistemi için Quick Time uygulaması güncellenmemektedir.

Apple şirketi Windows için Quick Time uygulamasına verdiği desteği kestikten sonra Trend Micro hemen bir duyuru yaptı. Bu duyuruya göre uygulamanın birçok kritik güvenlik açığına sahip olduğu belirtildi. Apple, Windows için Quick Time uygulamasına verdiği desteği kestiğine göre uygulamanın Windows 10’da kullanılması güvenliğiniz için büyük bir tehlikeye sebebiyet vermektedir.

Sonuç olarak Windows 10 cihazınızda Quick Time uygulaması yüklüyse bu uygulamayı kaldırmalısınız. Eğer Quick Time yerine kurabileceğiniz alternatif bir medya oynatıcısı arıyorsanız VLC Player‘ı kullanabilirsiniz. VLC Player, Windows 10 işletim sisteminde nerdeyse tüm medya uzantısı dosyalarını sorunsuz bir şekilde çalıştırır.

 

CCleaner

Bir zamanlar Windows işletim sisteminin vazgeçilmez bir uygulaması olan CCleaner, günümüzde popülerliğini tamamen kaybetmiş durumda. CCleaner yazılımının popülerliğini sonlandıran şeyse uygulamanın Avast tarafından satın alınması oldu. Avast’ın uygulamayı satın almasının ardından yapılan izinsiz ve zorunlu güncellemeler, yeniden başlatma sonrası uygulamanın kendini etkinleştirmesi ve veri toplaması, yazılımın farkında olmadan kötü amaçlı yazılım dağıtması CCleaner’ın itibarını yerle bir etti.

Eğer eski günlerdeki gibi CCleaner uygulamasını kullanabileceğinizi düşünüyorsanız ne yazık ki yanılıyorsunuz. Cihazınızda hâlâ CCleaner uygulaması kuruluysa kaldırmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz.

 

İşe Yaramaz Bakım/Onarım ve Temizlik Uygulamaları

Çoğu Windows kullanıcısı bilerek yada bilmeyerek bilgisayarına temizleme uygulaması kurar. Bu uygulamaların birçoğu hiç bir işe yaramaz. Bilgisayarınızı hızlandırmak yerine gereksiz kaynak kullanımına sebep olurlar. Özellikle kayıt defteri temizliği Windows işletim sisteminde performans artışı sağlamaz.

Eğer cihazınızda MyCleanPC veya PC Optimizer PRO gibi yazılımlar kuruluysa bu uygulamaları cihazınızdan kaldırın. İşletim sisteminin yazılımsal temizliğini manuel bir şekilde gerçekleştirin.

 

uTorrent

Bir zamanların efsanevi torrent yazılımlarından biri olan uTorrent, günümüzde neredeyse bütün popülerliğini yitirdi. Bunun başlıca sebebi uTorrent uygulamasının zaman içerisinde güvenilirliğini yitirmesidir.

uTorrent arayüzü içerisine sıkıştırılmış olan reklamlar ve diğer yazılım araçlarının tekliflerini içermesi kullanıcı deneyimini mahvetti. Ek olarak uygulama, kullanıcılara hiçbir şekilde haber vermeden kripto para madenciliği yazılımını da bünyesinde bulunduruyor.

Son olarak uTorrent ile edilen birçok uygulamada kötü amaçlı yazılım bulunduğunu söyleyebiliriz. Bu sebeple uTorrent kullanımını tavsiye etmiyor ve eğer uygulama cihazınızda kuruluysa kaldırmanızı tavsiye ediyoruz. Uygulamanın sadece kendisi bile gereksiz sistem kullanımına sebep olmaktadır.

 

Adobe Flash Player ve Shockwave Player

Eski zamanlarda tarayıcı yazılımları web sitelerini görüntüleyebilmek için Flash Player ve Shockwave Player eklentilerine ihtiyaç duyuyordu. Ancak gelişen teknolojiyle birlikte tarayıcılar bu yazılımlara ihtiyaç duymaz hale geldi. Yani bu iki eklentinin kullanımına ihtiyaç kalmadı.

Bunun üzerine Adobe, bu iki eklentiye verdiği desteği sonlandırdı. Güncellemeleri bitirdi. Eğer cihazınızda bu iki eklenti kuruluysa sistem gereksinimlerinin bir kısmı boş yere kullanılmaktadır. Ek olarak herhangi bir güncelleme almadığından sisteminizde güvenlik açığına sebep olmaktadır. İhtiyacınız olmadığından ve güvenliğinizi riske attığından cihazınızdan bu iki uygulamayı kaldırmalısınız.

 

Java

Masaüstünde uygulama ve tarayıcı yazılımlarında eklenti olarak kullanılan Java, günümüzde geçerliliğini yitirmiştir. Artık web siteleri zengin medya çalışmaları için Java’ya ihtiyaç duymamaktadır. Aynı zamanda Java yazılımı ve eklentisi güvenlik açığıyla oldukça ünlenen bir uygulamadır.

Eğer cihazınızda Java uygulaması ve eklentisi kuruluysa ihtiyaç duyulmadığından kaldırabilirsiniz. Böylece gereksiz kaynak kullanımını bir nebze de olsun azaltmış olur, uygulama ve eklentinin sebep olduğu güvenlik açıklarına karşı güvende olursunuz.

 

Microsoft Silverlight

Adobe Flash Player benzeri olan Silverlight, eskiden web sitelerinde ve sayfalarında ihtiyaç duyulan bir uygulamaydı. Eski web sitelerinde zengin medya içeriğini etkinleştiren Silverlight’a günümüzde hiç bir şekilde ihtiyaç duyulmaz. Çünkü günümüz web siteleri Silverlight uygulamasını kullanmaz.

Ek olarak birçok tarayıcı artık Silverlight ile uyumlu değildir. Yani uygulamayı kullanmak isteseniz de kullanmazsınız. Cihazınızda Silverlight kuruluysa sistem kaynaklarını gereksiz yere kullanmış olursunuz. Bu uygulamayı cihazınızdan kaldırarak herhangi bir kayıp yaşamazsınız.

 

Gereksiz Araç Çubukları ve Önemsiz Uzantılar

Tarayıcı yazılımlarında yer alan araç çubukları ve uzantılar çok küçük ve hafif birer uygulama olarak görülebilir. Ancak işin gerçeği böyle değildir. Tarayıcılarda hiç bir zaman kullanılmayan ve genelde kullanıcının farkında olmadan bilgisayarına kurduğu bu araçlar RAM belleğini ciddi oranlarda kullanabilir. Aynı zamanda bir çoğu kötü amaçlı yazılım görevi görmektedir.

Google Chrome tarayıcısının güncel sürümlerinde eklentilere karşı ciddi önlemler alınıyor. Bu çalışma sayesinde hiç bir zaman gerek duyulmayan araç çubuklarına karşı kullanıcılar güvende oluyor. Ancak internet ortamında hâlâ birçok tehlikeli araç ve uzantı yer alıyor.

Eğer bilgisayarınızda ve tarayıcınızda Bing Çubuğu, Google Araç Çubuğu, Yahoo! ve benzeri araç çubukları kuruluysa bu araç çubuklarını kaldırın. Tarayıcınızda yüklü olan eklenti ve uzantıları inceleyin.

 

Üreticilere Ait Olan Yazılımlar

Bazı markalara ait olan yeni bir Windows 10 bilgisayar satın alındığında cihazın içerisinde o bilgisayar markasına ait olan bazı uygulamalar görürsünüz. Bu uygulamaların hiçbiri Windows 10 işletim sisteminin çalışmasında etkin bir şekilde rol oynamaz.

Özellikle Toshiba, DELL, Asus, Lenova gibi dizüstü bilgisayar üreten markalarda bu yazılımlara sıklıkla karşılaşılır. Herkes için üretici markalara ait olan uygulamaların gereksiz olduğunu söyleyemeyiz. Kullanıcılar kendi istekleri doğrultusunda bu uygulamaları kullanmaya devam edebilir. Ancak cihazınızın çalışması ve sağlığı için bu yazılımlara ihtiyacınız yok. Sonuç olarak üreticilere ait olan bu yazılımları kaldırarak gereksiz sistem kaynaklarının kullanımını engelleyebilirsiniz.

 

Windows 10’da Yerleşik Olan Uygulamalar

Yeni bir Windows 10 bilgisayar satın aldığınızda yada Windows 10 işletim sistemini yeniden yüklediğinizde cihazınızda Microsoft Store’a ait olan yerleşik uygulamalar görürsünüz. Bu uygulamalar neredeyse hiçbir zaman kullanılmaz. Windows 10’da yerleşik olan tüm bu uygulamaları kolaylıkla bilgisayarınızdan kaldırabilirsiniz.

 

Winrar

Dosya çıkarma ve sıkıştırma konusunda üçüncü taraf bir yazılıma mutlaka ihtiyacınız olacaktır. Ancak bu yazılımlar arasında Winrar en iyi seçenek değildir.

Winrar uygulaması eski tip “shareware” lisansıyla çalışır. 40 günlük deneme sürümü bitince uygulama sizden ücret talep eder. Ancak herhangi bir ücret ödemeden de Winrar’ı sorunsuz bir şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz.

Oldukça eski olan ve popülerliğini kaybetmiş olan Winrar yerine 7-Zip yazılımını kullanabilirsiniz. 7-Zip, eski ve çirkin arayüzü sebebiyle sizi rahatsız edebilir. Ancak oldukça basit ve pratik bir uygulama olmasından dolayı sıkıştırma ve çıkarma işlemleri konusunda cihazınızda ihtiyaç duyduğunuz her şeyi sağlar.

 

Kullanmadığınız Windows 10 Gereksiz Programlar

Bu makalede Windows 10 gereksiz programlar hakkında kullanıcılar için yeterli bilgiyi sunduk. Makale içerisinde yer alan gereksiz uygulamaları kaldırarak bilgisayarınızdaki depolama alanını arttırabilirsiniz. Daha da önemlisi arka planda sistem gereksinimlerini kullanan bu yazılımlardan kurtularak cihazınızın daha hızlı çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Eğer makale dışında cihazınızda kurulu olan ancak neredeyse hiç kullanmadığınız yazılımlar mevcutsa bu yazılımları da kaldırabilirsiniz. Windows 10’da İhtiyaç duymadığınız programları kaldırmak cihazınızın performansını doğrudan olumlu yönde etkileyecektir.

Kaynak: https://www.makeuseof.com/tag/10-windows-programs-uninstall/
Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

  1. 10 Kasım 2022

    Makaleyi kesinlikle doğru bulmuyorum. Utorrent, java gibi gerekli programların bir alternatifini sunmayacaksanız neden kaldırılması gerektiğini savunuyorsunuz? Utorrent veya türevleri torrent indirmek için şart programlardır. Java ise hala kullanılmakta olan bir yazılım, gerek bazı oyunlarda olsun gerek DYS gibi döküman programlarında olsun hala revaçta. Bence üstüne düşünülmesi gerekip düzenlenmesi gereken bir yazı.

    • Yorumunuz için teşekkürler. Tarayıcılar için Java artık kullanılabilir bir eklenti değil. Ancak makalenin Java kısmı daha doğru bir şekilde anlatılabilirdi. Bunun dışında Utorrent ile ücretsiz oyunlar ve farklı yazılımlar indirebilir ve kullanılabilir evet doğru. Ancak Utorrent ile indireceğiniz herhangi bir yazılım ya da oyun büyük olasılıkla kötü amaçlı yazılımla birlikte gelir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir