1. Anasayfa
  2. Oyunlar

Korsan (Crack) ile Orijinal Oyun Arasındaki Fark Nedir?

Korsan (Crack) ile Orijinal Oyun Arasındaki Fark Nedir?
0

Steam ya da farklı bir platform üzerinden oyun satın almak birçok oyuncu için maliyetli olabilir. Oyun piyasasında Türkiye fiyatlandırması çoğu kişiyi mali açıdan zorlayabilir. Durumun böyle olması sonucunda birçok oyuncu, oynamak istediği oyunu elde etmek için legal olmayan yollara başvurabilir.

Steam ya da herhangi bir platformdan bir oyunu satın almak yerine o oyunun crack yapılmış korsan sürümünü oynamak isteyebilirsiniz. Peki crack yapılmış korsan oyunla orijinal (lisanslı) oyun arasındaki farklar nelerdir? Eğer aralarında herhangi bir fark yoksa neden bir oyuna ödeme yapmak yerine ücretsiz bir şekilde oynamayalım ki?

 

Crack’li Korsan Oyunların Hepsinde Kötü Amaçlı Yazılım Yer Alır

Oyunun asıl sürümünü satın almak yerine crack sayesinde çalışan korsan sürümünü edinmekle cihazınıza kötü amaçlı yazılım yüklemiş olursunuz. Bu kötü amaçlı yazılım, lisanslı olmayan bir oyunun sanki lisanslıymış ve satın alınmış gibi çalışmasını sağlar. “Kötü amaçlı” olmasını sağlayan şeyde aslında budur. Tabi kötü amaçlı yazılımın tek amacı, oyunu lisanslıymış gibi çalıştırmaksa bu oyuncu açısından büyük bir risk taşımaz.

Ancak “crack” teriminin asıl sebebi olan bu yazılım tek amacı oyunun çalışmasını sağlamak olmayabilir. İşte korsan oyunların riskli olmasına sebep olan asıl etkende burada yer alır. Cihazınıza kurduğunuz oyunda yer alan kötü amaçlı yazılım, sadece oyunun lisanslıymış gibi çalışması dışında başka amaçlara da hizmet vermesi, sizi büyük bir risk altına atabilir.

Bu amaçlar doğrultusunda kişisel dosyalarınız, hesap bilgileriniz çalınabilir. Ya da hiç ilginizin olmadığı reklamların cihazınızın ekranında gözükmesine sebebiyet verebilir. Benzer bir şekilde cihazınızda hiç bir zaman kullanmayacağınız değişik yazılımlar ve tarayıcı uzantıları kurulabilir. Veya internet bağlantınızın ip ve dns ayarları değiştirilebilir.

 

Virüs İçermeyen Crack’li Oyun

İnternetten crack yapılmış bir oyunu indirip cihazınıza kurdunuz. Daha sonrasında da antivirüs yazılımıyla oyun dosyalarını tarattınız. Çıkan sonuçta herhangi bir virüsle karşılaşmadınız. Bu durumda her crack yapılmış oyun virüs içermiyor diye düşünebilirsiniz.

Ancak işin aslı öyle değil! Her antivirüs yazılımının “kötü amaçlı yazılım analiz motoru” vardır. Bu, taratılan dosyanın ya da hizmetin nasıl davranışlar sergilediğini izler. Bu davranışlar sonucunda dosyanın ya da hizmetin kişisel veri çalıp çalmadığına ya da agresif bir davranış sergileyip sergilemediğini kontrol eder. Sonuç itibariyle de dosyanın kötü amaçlı yazılım olup olmadığına karar verir.

Ama kötü amaçlı yazılım analiz motorunun yanılma ihtimalide vardır. Sonuçta crack yapılmış bir oyunu antivirüs ile tarattığınızda virüs bulamayabilirsiniz. Ancak bu, oyunun virüslü olmadığı anlamına gelmez. Çünkü her crack yapılmış oyun Truva Atı (diğer adıyla Trojan) kötü amaçlı yazılım sayesinde çalışır.

 

Farklı Bir Bakış Açısı

korsan ile lisanslı oyun arasındaki fark

Şimdi gelin sizlerle beraber “crack” olarak nitelendirilen oyunlara farklı bir bakış açısıyla yaklaşalım…

Steam’a girdiniz. Çok oynamak istediğiniz bir oyuna baktınız. Sonrasında oyun fiyatının 500 TL olduğunu gördünüz. Daha sonrasında (haklı olarak) bir oyuna 500 TL vermek istemediniz. Oyunun crack’li sürümünü internet üzerinden bulup indirdiniz. Ardından indirdiğiniz dosyayı kurdunuz. Şansınız yaver gitti ve oyun çalıştı. Keyifli bir şekilde oyunu oynamaya başladınız…

Peki hiç düşündünüz mü size bu oyunun neden ücretsiz bir şekilde sunulduğunu? Yani normalde 500 TL olan bir oyunu, hiç tanımadığınız biri neden size ücretsiz bir şekilde sunuyor ki? Sizi çok sevdiği için mi? Hiç sanmıyorum.

Belki de internette tamamen ücretsiz bir şekilde bu oyunların yer almasının sebebi cihazınıza kötü amaçlı yazılımı bulaştırmaktır?

Mesela Windows 10 ve Office yazılımlarını ücretsiz bir şekilde kullanmayı sağlayan KMSpico uygulamasının 2000’li yıllarda terk edildiğini biliyor musunuz? Bu uygulama şuan başkaları tarafından geliştiriliyor. Evet, ücretsiz bir şekilde Windows 10 ve Office yazılımlarını kullanmanızı sağlıyor. Ancak bilgisayarınızı “zombi cihaz” olarak hizmet vermesini de sağlıyor.

Böylece cihazınız, oturum açmadan Youtube’da hiç ilgilenmediğiniz kanallarda videoları arkaplanda beğeniyor.

 

Korsan Oyun Geliştiricilere Bir Saygısızlıktır

Bir oyunu geliştirmek ve onu çeşitli pazarlarda oyunculara sunmak ciddi bir emek ister. Gerçekten bir oyunu geliştirmek için birçok kişi zamanının ciddi bir kısmını o oyuna adar. Daha sonrasında oyun çeşitli platformlarda satışa çıkartılır.

Emeğin karşılığı almak için satış oranlarının iyi olması gerekir. Böylece harcanan zaman kazanca dönüştürülebilir. Aynı zamanda oyunda emek harcayan kişilerin işlerine devam edebilmesi ve farklı oyunlar geliştirebilmesi için yayımlanan oyunlardan iyi bir satış geliri kazanması gerekir.

Harcanan tüm emek ve zamandan sonra bir oyun satışa çıkartıldığında o oyunun birçok kişi tarafından korsan bir şekilde edinilmesi geliştirici şirketi ya da şahısları dar boğaza sokar. Tüm emek, zaman ve harcanan para çöpe gider.

 

Bir Oyuna 500 TL Veremem!

Oyun oynayan kitlenin büyük bir çoğunluğu öğrencilik yılları devam eden bireylerdir. Haliyle öğrenci olan bu bireyler, oynamak istedikleri bir oyuna 500 TL ödeyemezler. Günümüz oyun dünyasında satış fiyatlarında ki bu ücretler öğrenciler için çok büyük miktarlardır.

Hatta öğrenciler dışında yetişkin oyuncular içinde yüksek fiyatlardır. Dolaysıyla bir oyuna bu kadar fazla para harcayamamak sizin en doğal isyanınızdır. Herkesin kendi konfor alanında güzel vakit geçirmesi için icat edilen oyunlara sahip olmak bu kadar zor olmamalıdır.

Bu gibi durumlarda oyunun indirime girmesini bekleyebilirsiniz. Eğer böyle bir imkanınız yoksa bu oyunu korsan bir şekilde oynayabilirsiniz. Oyunun popülerliği bittiği zamanlarda fiyatı da genelde makul oranlarda olur. İşte tam da bu zaman içerisinde oyunu satın alarak geliştirici ekibinde sahip olması gereken maddi desteği verebilirsiniz.

 

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 2
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 1
    _pheli
    Şüpheli
  • 1
    sinirli
    Sinirli
  • 1
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir