1. Anasayfa
  2. Windows 10

Windows 11 İşletim Sisteminin En Kötü Özellikleri

Windows 11 İşletim Sisteminin En Kötü Özellikleri
0

Microsoft tarafından Windows 10 yazılımının düzeltilmesi adı altında Windows 11 geliştirildi. Bu çalışma kullanıcılar tarafından istenen tepkiye neden olmadı. Pek çok Microsoft kullanıcısı yapılan çalışmaların işe yaramadığı kanaatinde. Bunun nedeni Windows 11’in birden fazla hatasının bulunmasıdır.

Windows kullanıcısı hızlı ve kolay erişilebilirliği seviyor. Ayrıca güvenlik ve gizliliğin korunması da kişi için önemli bir yere sahip. Fakat Windows 11 bu gereksinimleri karşılamakta yetersiz kalıyor.

Microsoft tarafından yapılan çalışmalar kullanıcılar tepkisini çekti. Ayrıca çoğu yazılım uzmanı eski Windows Vista’yı Windows 11’e tercih etti.

Windows Vista, Microsoft’un geliştirdiği en başarısız Windows sürümüdür.

Windows 11 işletim sisteminin başarısız olduğu alanlara gelin birlikte başlıklar halinde bakalım.

 

Yüksek Windows 11 Gereksinimleri

windows 11

Windows 11’in hatasız çalışması için cihazınıza indirmeniz gereken belli sistemler bulunuyor. Windows programları eski ve yeni telefonlarda rahatlıkla kullanılabiliyor. Fakat Windows 11’de cihazınız için belli başlı işlemciler gerekiyor.

Eski telefonlarda bulunmayan TPM 2,0 şifrelemesi istiyor. Bunun içinde Güvenli Önyükleme için bilgisayar veya cihazınıza Windows 11 destekli AMD ve İntel işlemcisi istiyor. Cihazınızın alt yapısı bunlara uygun değilse Windows 11 kullanımı sizler için zorlaşıyor.

Fakat tüm bunlar eski cihazlarda Windows 11’in kullanılamayacağı anlamına gelmiyor. Bilgisayarınızı işlemciler ile destekleyebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken Microsoft tarafından desteklenmeyen cihazların resmi güncelleme ve destek hakkının bulunmamasıdır.

Yükseltme işleminiz tamamlandığında bilgisayarınızda görev çubuğu üzerinde sistem gereksinimleri karşılanmadı yazısı ile karşılaşabilirsiniz. Bu sizin işlevleriniz de herhangi bir etki oluşturmayacaktır.

 

Windows 10’da Olduğu Gibi Başlat Menüsü İşlevsel Değil

Windows 11 görev yöneticisi

Başlat menüsünün Windows 11’de bir işlevi bulunmaması da eksiklerinden biridir.

Windows 10’a göre ekranınızın çoğunu kapsayan başlat menüsünde tüm dosya ve programları da bulunuyor. Belki de Microsoft tarafından tasarlanan en iyi özellik başlat menüsüdür. PC ya da cihazlarınızda ki tüm program ve uygulamalara kolay erişim sağlıyor. Fakat bu erişim ekranın tamamını kapsadığında işlevsellikten çıkıyor.

Windows 11’de ekranın tam ortasında açılan alanda uygulamalarınızı ve programlarınızı görebilirsiniz. Fakat geliştirilen işletim sistemi, sabitlenen ve önerilen programları üstte bulundurur. Yani kullanıcıların Windows 10 cihazlarında güç, belgeler, resimler ve ayarlar olarak görüntülediği kısımlarda Windows 11 kullanıcıları için başlat düğmesinden tüm programlar seçeneğine gitmesi gerekiyor.

Başlat menüsünü Windows 10’da ki gibi kullanmak istiyorsanız ExplorerPatcher uygulamasını kullanabilirsiniz. Bu benzerliğin nasıl olacağı alt başlıkta açıklanmıştır.

 

Görev Çubuğunda Görev Yöneticisi Açılmıyor

Görev çubuğunda yer alan görev yöneticisiyle birçok işlemi hızlı bir şekilde halledebilirsiniz. Yanıt vermeyen dosyaların veya belgelerin sonlandırılması, yapılan bir işlemin  durdurulması gibi pek çok fonksiyon bu pencerede yapılıyor.

Bu işlemler tek bir tıklamayla hızlıca gerçekleşiyor. Ancak Windows 11 için bu durum geçerli değil.

Diğer yardımcı program ise görev çubuğuna sağ tıkladığınız zaman görev yöneticisinin açılmasıydı. Fakat Windows 11 görev çubuğu aracılığıyla hızlıca açılan görev yöneticisi işlemini kaldırıyor.

Kullanıcıların Windows 11’i beğenmemesinde ki bir diğer sebep, kolay erişim işlevini kaldırmasıdır.

 

Kısa yollara Ulaşmak Daha Zahmetli

Windows 11 bağlam menüsü

Windows 10 ve daha öncesinde ki sürümlerde yer alan, bir dosyaya sağ tıklayınca açılan menü bilgisayarda işlerimizi kolaylaştırıyordu. Geçmişten bugüne kadar bağlam menüsü kullanıcılara kolaylık sağlıyordu.

Windows 11 işletim sistemindeyse bu menü azaltıldı. Aynı zamanda var olan alışılagelmiş seçenekler için “daha fazla seçenek göster” butonu içerisinde gizlendi. Bu durum, kullanıcıya daha fazla tıklama yapmasını gerekiyor.

Günlük hayatta aynı işlemlerin tekrar tekrar yapılması, eskisine göre daha zahmetli olması da can sıkıyor.

 

Windows 11 Kullanmak İçin Microsoft Hesabı Zorunlu

Son zamanlarda Microsoft, kullanıcılarından hesabına giriş yapmasını istiyor. Bu uygulama son yıllarda daha da arttı. Windows 11 işletim sistemini kullanmak içinde bu ön koşulu kabul etmeniz gerekiyor. Ancak Microsoft hesapları birçok kullanıcı tarafından sevilmiyor ve bu hesaplara giriş yapılması onlar için ek bir zahmet oluyor.

Windows 11 Insider Preview Build 22557 ile artık hesabınız olmadan Microsoft işletmelerini kullanamayacaksınız. Windows Home benzer işlevleri ile ilk kurulum işlemi için internet bağlantısı ve MSA istenecektir. Windows 11 Pro kullanıcıları bile bu çalışmalardan etkilenecektir.

 

“Dosya Konumunu Aç” Menüsü Windows 11’de Yok

Windows 10’da bağlam menüsü arasında dosya konumunu aç özelliği vardı. Bu özellik sayesinde herhangi bir uygulamaya ait dosyanın konumuna anında ulaşabiliyorduk. Fakat bu özellikte Windows 11 işletiminden kaldırıldı. Dosyanızın nerede olduğu ve dosyanıza nasıl kolay ulaşım sağlanacağını gösteren bu uygulama pek çok kullanıcı tarafından seviliyordu. Windows 11’de Microsoft bu özelliği kaldırarak kullanıcıların şikâyetlerine maruz kalıyor.

 

Windows 11 İçin Yetersiz Kalan Windows Defender

Windows 11 Defender

Microsoft pek çok çalışmasında kullanıcısının güvenliğini ve gizliliğine önem verdi. Çeşitli anti virüs programları ile bu uygulamaları destekledi. Windows Defender antivirüs programıyla da güvenlik desteği arttırıldı. Ziyaret edeceğiniz siteler ve kullanacağınız web uzantılarında cihazınızın güvenliğini sağlıyor.

Fakat bu girişimlerde pek etkili olmaz. Bu sebeple üçüncü bir yazılıma gereksinim duyulabilir. Bunun yanı sıra Windows Defender’ın güvenli pek çok siteyi de engellediği görülür. Aynı zamanda internet ortamında anonim kalmayı sağlayan VPN desteği sunmadı.

Kişi belgelerinin ve cihaz güvenliğinin sağlanmasını ister. Windows 11 işletim sistemindeyse bu istekler ne yazık ki karşılanmadı.

 

Windows 10’u Windows 11’e Yükseltmek İyi Bir Seçim Mi?

Windows 11 işletim sisteminde yer alan birçok pratik özelliğin olmayışı, Windows 10 kullanıcısını yeteri kadar şüpheli bir durumun içerisinde bıraktı. Windows 10 sistemini Windows 11’e yükseltmek için daha fazlasını bekleyen kullanıcılar için yükseltmenin pekte bir işe yaramayacağını söyleyebiliriz.

Ancak ilerleyen günlerde Microsoft şirketinin yapacağı güncellemelerle birlikte Windows 11, Windows 10 işletim sisteminin yerini alabilir.

Kaynak: https://www.makeuseof.com/windows-11-worst-features/
Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir