1. Anasayfa
  2. Bilgisayar

Anakart Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Anakart Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
0

Anakart, bilgisayarın temel bileşenlerinden biridir. Bilgisayarda yer alan diğer bileşenlerin birbirleriyle iletişimde olmasını sağlar. Sistem için gerekli olan gücün dağıtımını sağlar. Bios sayesinde tüm işlemleri yürütür. Diğer bileşenlerle iletişim kurmayı sağlar. Veri akışını sağlar ve bilgisayar performansını belirler. Bileşenler arasındaki uyumu sağlayarak cihazın en iyi performansta işlem yürütmesini sağlar.

Anakart Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Bir bilgisayar satın alırken ya da bilgisayar sistemlerini kendiniz düzenliyorsanız en başta dikkat edilmesi gereken husus anakarttır. Anakart sayesinde bilgisayarınızda diğer bileşenleri uyumlu bir şekilde kullanabilir, fiyat/performans dengesini kurabilirsiniz.

Anakart Seçerken Dikkat Edilmesi GerekenlerUcuz anakart modelleri fiyat açısından avantajlı görünse de işin aslı ucuz anakart kullanımı sebebiyle istediğiniz performansı sağlayacak işlemci ve ekran kartını kullanamayabilirsiniz. Bu yüzden ilk etapta anakart seçimi konusunda dikkatli olunması gerekmektedir.

Anakart tercihi yaparken öncelikle sistemin sahip olması gereken işlemci modeline dikkat edilmesi gerekir. İşlemciler, sistemin hayati önem taşıyan bileşenlerinden biridir. Dolaysıyla anakart seçimi yaparken ilk dikkat edilmesi gereken faktör işlemci modelidir. Yani işlemci tercihiniz anakart modeline göre değil, anakart seçimini işlemci modeline göre yapmanız gerekmektedir.

AMD ya da İntel İşlemci Modeline Göre Anakart Tercihi

Tüm piyasa için işlemci tercihi konusunda karşımıza AMD ve İntel markası çıkıyor. İntel ya da AMD markasını tercih etme sebepleri tamamıyla size kalmış bir durumdur. Dilerseniz bu konuda
İntel ile AMD işlemcileri arasındaki farklar başlıklı blog yazımızı okuyabilir, tercihinizi iki marka arasındaki farklara göre belirleyebilirsiniz.

Bir işlemciyi tercih ettikten sonra soketlerini kontrol etmeniz, anakart ile uyumlu olup olmadığını bilmeniz gerekir. Her işlemci modeli her anakart ile uyumlu değildir.

Anakart Hacmi Bilgisayar Kasası İçin Uygun mu?

Anakart seçimi konusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli hususta anakartın fiziksel boyutudur. Yani hacmidir. Her anakart aynı boyutta olmayacağı gibi her bilgisayar kasası da farklı boyutlarda olabilir.

Dolaysıyla anakart seçerken dikkat edilmesi gereken konulardan bir diğeri de bilgisayar kasasıdır.

Ek Özelliklere de Dikkat Edilmeli

Bir zamanlar anakartlarda aranan en önemli ek özelliklerden biri onboard grafik birimiydi. Ekran kartında olası bir arıza durumunda grafik işlemleri anakart üzerinden yapılıyor, anlık zor duruma karşı çözüm oluşturuyordu.

Ancak onboard artık önemli ek özelliklerden biri değildir. Bunun dışında anakart seçimi yaparken dahili ses kartı, USB 3.0 bağlantılarına sahip, Thunderbolt girişlerine sahip bir anakart modeli tercih edebilirsiniz.

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir