1. Anasayfa
  2. Bilgisayar

İntel İşlemcide F, M, K, H, G, N Ne Anlama Geliyor?

İntel İşlemcide F, M, K, H, G, N Ne Anlama Geliyor?
0

Yeni bilgisayar alırken karşılaşılan en önemli bileşenlerden biri işlemcilerdir. İşlemciler bilgisayarlar bileşenleri arasında beyin görevi gören parçalardır. Bu sebeple işlemci seçerken öncelikli olarak performans, fiyat ve uygunluk değerleri incelenmelidir.

Ancak bu özellikler tek başlarına en doğru işlemciyi almak konusunda yeterli olmayabilir. Bu noktada devreye işlemcilerin sonlarında bulunan harf ibareleri girer. Harf ibareleri, işlemcinin çalışma prensipleri hakkında bilgi sahibi olmaya olanak tanır.

İşlemci seçimi yaparken karşılaşılan harflerin ne anlam ifade ettiğinin bilinmesi, dikkat edilmesi gereken noktalar arasında bulunur. İntel işlemci almaya karar verdiğinizde işlemci modellerinde F, M, K, H, G, N gibi harflerin yer aldığını görebilirsiniz.

İşlemci adlarında yer alan sayı ve harf ibareleri işlemcinin sunduğu özellik, modeli, nesli ve sınıfı gibi bilgileri verir. Bu sayede hangi işlemcinin sizin için daha doğru bir tercih olduğuna karar verebilirsiniz.

İntel İşlemcide F, M, K, H, G, N Ne Anlama Geliyor?

intel işlemci

İntel işlemciler arasında görülen harf tanımlamaları, işlemcinin bazı özelliklerini temsil eder. Genellikle bu harf kodları ile kullanılan işlemcinin ne gibi özelliklerinin ön plana çıktığı anlaşılabilir. İşte kullanılan harf ibareleri ve anlamları:

F: Genellikle İntel Core i5 ile i7 serilerinde karşılaşılan bir harf kodudur. Bu harf ibaresi, işlemciye entegre grafik biriminin olmadığının bilgisini verir. İntel işlemcide F kodu bulunması kullanılacak cihazın ayrı bir grafik kartına ihtiyaç duyulduğu anlamını taşır.

M: Mobil işlemciler için kullanılan bir harf kodudur. Genellikle bu harf koduna sahip olan işlemciler dizüstü bilgisayarlarda kullanılanların temsilcisi görevindedir. Düşük güç tüketimi ve taşınabilir özellikleri ile optimize edilen Mobil işlemciler notebooklarda sıklıkla tercih edilir.

K: İşlemcide K harf kodu varsa bu açılmış (unlocked) anlamına gelir. Sonunda K harfi bulunan İntel işlemciler, hız aşırtmaya açık olduğunu temsil eder. Eğer ki karşılaştığınız bir işlemcinin sonu K harfi ile bitiyorsa çarpan kilitsiz özelliği taşıdığı şeklinde yorumlayabilirsiniz.

Ayrıca bu durum uygun bir anakart kullanılıyorsa hız aşırtma niteliğini kullanabileceğiniz anlamını taşır. Bu özellikten dolayı İntel K işlemci kullanılacağı zaman aynı işlevde bir anakartla birlikte kullanılması önerilir.

H: İşlemcide H harf ibaresi bulunması işlemcinin yüksek performanslı grafik olduğu anlamını taşır. Genellikle dizüstü bilgisayarlarda kullanılır ve düşük voltajda çalışma özelliğine sahiptir. Bilgisayarın pil ömrümü uzatmak konusunda avantaj sağlarken aynı zamanda çalışma performansından ödün verdiği belirtilir.

G: Harici grafik kartı anlamına gelen bir çeşit işlemci türüdür. G ibaresini içeren işlemciler İntel’in entegre grafik kartının yanında Radeon, AMD, RX VEGA kartlarını da içerir. Böylece daha yüksek grafik performansı elde edilebilir. Grafik performansı yükselmesinde etkili olan bu işlemciler daha fazla güç kullanmak zorunda kalabilir. Bu da diğer işlemcilere oranla daha fazla pahalı olması anlamını taşır.

N: Düşük güç tüketimi odaklı çalışma gerçekleştiren mobil işlemcilerdir. Sonunda N harf ibaresi bulunan işlemciler genellikle hafif ve ince yapılı dizüstü bilgisayarlarda tercih edilir. Bulunduğu bilgisayarların daha uzun pil ömrüne sahip olması için optimize edilen işlemcilerdir.

İntel İşlemciler Hakkında Bilinmesi Gerekenler

intel işlemci

İntel işlemcilerde yer verilen harf ibarelerinin genel anlamlarını belirttik. Ancak bu ibareler doğru işlemciyi seçmek için yeterli olmaz. Bununla birlikte İntel işlemci seçerken dikkat edilecek başlıca önemli noktalar şu şekilde sıralanabilir:

  • İşlemci seçmeden önce hangi amaçla kullanılacağının belirlenmesi gerekir. Oyun oynamak, video düzenlemek, veri analizi yapmak gibi her amaç için uygun işlemci türü farklılaşır. Bu sebeple de seçim yapmadan önce çalışma amacının tespit edilmesi gerekir.
  • Performans seviyesi de seçim anında dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biridir. Bu doğrultuda çekirdek sayısı, saat hızı, ön bellek boyutu dikkate alınabilir.
  • Kaçıncı nesil olduğunun incelenmesi de önemlidir. İşlemciler farklı nesil mimarilere sahip olur. Her yeni modelle birlikte bir üst nesil olarak piyasaya çıkan işlemciler güç verimliliğini bu özellikten alır.
  • Güç tüketimi ve ısı dağılımı da işlemciler için önemlidir. Sistemin soğutulması ve güç kaynağı gereksinimlerinin etkilenmesinde bu noktalara dikkat edilmelidir.
  • Anakartla işlemci soketinin uyumlu olmasına seçim anında dikkat edilmesi gereken faktörlerdir. İşlemcinin anakarta takılması için bu detay önemlidir.

Genellikle işlemci seçimi yaparken bu gibi noktalara dikkat etmek ideal İntel işlemciye ulaşmak adına önem arz eder. Siz de İntel işlemci seçimi yaparken bu maddelere dikkat edebilirsiniz.

 

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir