1. Anasayfa
  2. İşletim Sistemi Sorunları

Mavi Ekran Hataları ve çözüm yöntemleri

Mavi Ekran Hataları ve çözüm yöntemleri
0

Bilgisayar kullanan hemen hemen herkes mutlaka bu hatayla bir kerede olsa tanışmıştır.Yapılan bir hata veya oluşan arıza sonucu bilgisayar ekranında çıkan “Fiziksel bellek önbelleğe dökülüyor” ve benzeri bir yazı,mavi ekran içerisinde gözükmesi mutlaka birçok bilgisayar kullanıcısının canını sıkmıştır.Mavi ekran hatası bilgisayarlarda sıkça karşılaşılan,birçok sebepten oluşan ve çözüm yolu olan sorunlardan biridir.

Bir soruna tam anlamıyla çözüm getirmek gerekirse sorunun ne olduğunu ve nereden kaynaklandığını bilmemiz gerekir.Sizin yaşadığınız mavi ekran probleminin ne olduğunu tespit etmek ve bu tespit sonucunda çözüm metodu uygulamanız gerekiyor.

Mavi ekran hatası çok geniş bir konu olduğu için bu yayın oldukça uzun bir anlatım içermektedir.İsterseniz yayının tamamını okuyarak mavi ekran hataları ile ilgili bilgilenebilir veya doğrudan aşağıdaki sebepler ve çözüm metodlarına bakabilir ya da yayının en altında bulunan Youtube videosunu izleyebilirsiniz.

Mavi ekran hatasının sebeplerini en başta iki temel unsurdan kaynaklanır.Bunlardan ilki bilgisayarınıza ait donanımların arızasıdır.İkincisi ise bilgisayarınıza yüklediğiniz yazılım sonucunda gerçekleşen mavi ekran hatasıdır.Sizin yaşadığınız mavi ekran hatasının sebebini önce bu iki başlık altında aramanız gerekmektedir.Yani siz,mavi ekran hatası ile bilgisayarınızdaki donanım (ram,hard disk,ekran kartı,ana kart) arızasından dolayı mı karşılaşıyorsunuz ? ya da bilgisayarda bir farklılık yaptıktan sonra veya yüklediğiniz bir programdan sonra mı mavi ekran hatasıyla karşılaşıyorsunuz ? sorularının cevabını verebilmelisiniz.
Yayının başında mavi ekran hatasına sebep oluşturabilecek birçok durumun söz konusu olabileceğinden bahsetmiştik.Ancak genelde insanlar hep aynı sebeplerden dolayı mavi ekran hatası ile karşılaşırlar.Sizde aşağıda anlatılan bu hataların sebeplerini ve çözümlerini okuyarak hangi hatadan dolayı mavi ekran hatası ile karşılaştığınızı öğrenebilir ve çözümünü burada bulabilirsiniz.

 

İŞLETİM SİSTEMİ KURULURKEN VEYA BİLGİSAYAR İÇERİSİNDE YÜKLÜ OLAN YAZILIMLARDAN KAYNAKLANAN MAVİ EKRAN HATALARI VE ÇÖZÜM YOLLARI (YAZILIMSAL SEBEPLER)

Bilgisayarınızın işletim sistemi kurarken sistem dosyalarının eksik kurulması,bilgisayarınızda var olan yazılımların işletim sistemi ile uyumsuz olması veya anti virüs programların (birden fazla olması durumunda) birbirleri ile çakışması sonucu mavi ekran hatası ile karşılaşabilirsiniz.

 

İŞLETİM SİSTEMİ YÜKLENİRKEN OLUŞAN HATADAN KAYNAKLANAN MAVİ EKRAN SORUNU

İşletim sistemi yükleme işlemi yapılırken bazı dosya veya dosyalarda hata raporu ile karşılaşırız.Bu hata raporunda “Atla” veya “Yoksay” seçeneklerine tıklayarak işletim sisteminin kurulumuna devam ederiz.Ancak bu şekilde yüklenen sistem eksik dosyalardan dolayı sizin karşınıza mavi ekran hatası çıkartabilir.Ancak sizin karşılaştığınız mavi ekran hatası sebebinin bu başlık olma ihtimali çok düşük.Çünkü bu hata daha çok eski işletim sistemlerinde görülmektedir ve yeni işletim sistemlerinde bu çeşit sorunlar yaşanmamaktadır.Bu sorun daha çok Windows XP işletim sisteminde yaşanmaktadır.
Eğer sizdeki mavi ekran hatası buradaki sebepten kaynaklanıyorsa işletim sistemi CD,DVD veya USB kurulum aygıtını bilgisayarınızda açarak “Onar” işlemi yapmanız gerekmektedir.

 

BİLGİSAYARA BİR PROGRAM YÜKLEDİKTEN SONRA KARŞILAŞILAN MAVİ EKRAN HATALARI

Bazı programlar eskidir ve cihazınızın işletim sistemi ile ciddi uyumsuzluk sorunu yaşayabilir.Bu durum bilgisayarınızda mavi ekran hatasına sebep olur.
Bu sorunun çözümü için yapılması gereken,bilgisayar açılışında Windows işletim sistemi listesinden “Güvenli Mod” veya “Çalışan en son ayarlar” bölümünün açılıp bilgisayara en son kurduğunuz ve mavi ekrana sebep olan programı bulup kaldırmanız gerekmektedir.Bu hataya genelde anti virüs gibi güvenlik yazılımları sebep olmaktadır.Örneğin 2007 yılında Zone Alarm güvenlik yazılımı Windows XP (Service Pack 2) işletim sisteminde mavi ekran hatasına sebep olmaktaydı.
Bilgisayarlarda genelde bazı anti virüs programları yüklendikten sonra bu hata ile karşılaşılmaktadır.Eski güvenlik yazılımı olan Avast 4.8 programı bir kere kurulduktan sonra bilgisayardan kaldırılamaması ve “Zorla Kaldır” işleminin yapılmasının ardından böyle bir soruna sebep olmaktaydı.

 

SİSTEM DOSYALARINA BULAŞAN VİRÜSLER VE ANTİ VİRÜSÜN SİSTEM DOSYASINI SİLMESİ

Bilgisayarda bazı kötü amaçlı yazılımlar yani virüsler,doğrudan sistem dosyalarınıza bulaşır ve tabiri caizse sistem dosyalarınıza yapışır.Bu durum karşısında anti virüs programı virüs bulaşan sistem dosyasını silebilir ve böylece mavi ekran hatası oluşabilir.
Bu yüzden sistem dosyasına virüs bulaşmışsa bile anti virüs programlarında bu dosyayı silmek yerine kurtarma,onarma,iyileştirme gibi seçenekler kullanılmalıdır.Eğer sistem dosyasını sildiyseniz Güvenli Mod bölümünde geri getirebilir veya “Sistem Geri Yükleme” özelliğini kullanabilirsiniz.

 

ÇAKIŞAN ANTİ VİRÜS PROGRAMLARI

Eğer bilgisayarınızda birden fazla anti virüs programı varsa mavi ekran hatasını görme sebebi o programlar olabilir.Bilgisayarda birden fazla anti virüs programı bulundurulması sonucu bu iki program tarama yaparken,kötü amaçlı yazılımı tespit ederken veya bu yazılıma müdahale ederken ve buna benzer yüzlerce noktada çakışabilir ve cihazda yapılan işlemler arasında anlaşılamaz,karmaşık bir durum oluşturabilir,mavi ekran hatasına sebep olabilir.
Bu durumda yapılması gereken normal mod,güvenli mod veya en son çalışan ayarlar bölümü ile bilgisayarı çalıştırıp gereksiz yere yüklü olan fazla anti virüs programlarını kaldırmayı denemelisiniz.Güvenli Mod,en son çalışan ayarlar bölümünü bilgisayar açılışında bazı bilgisayarlarda F2,F8 tuşları bazı bilgisayarlarda ise farklı tuşa basarak görüntüleyebilirsiniz.

 

BİLGİSAYAR KASASINDAKİ DONANIMLARIN ARIZASI SONUCU OLUŞAN MAVİ EKRAN HATALARI

Bilgisayarın çalışması için ana kart,ekran kartı,işlemci,RAM,ROM gibi sabit sürücüleri ve benzeri donanım devreleri kullanırsınız.Bu donanımların biri veya birden fazlasında oluşacak bir arıza mavi ekran hatası ile karşılaşmanıza sebep olabilir.Bilgisayarda donanımsal olarak mavi ekran hatasına en çok sırasıyla Harddisk,RAM,Ekran Kartı ve Ana Kart sebep olmaktadır.Eğer sizdeki mavi ekran kartı hatasının sebebi donanımsal bir sorundan dolayı ortaya çıkıyorsa bu donanımları ilk başta Hard Disk olmak şartı ile sırasıyla kontrol etmeniz gerekmektedir.

 

HARD DİSKTEN KAYNAKLANAN MAVİ EKRAN HATASI

Hard Disk,bilgisayarınızın sabit depolama birimidir.Özünde mekanik bir sistemde çalıştığını söyleyebiliriz.Hard Disk üzerinde veriler dönen bir disk üzerinden optik bir ışık vasıtasıyla okunur ve okuma/yazma işlemi bu sayede yapılır.Ancak Hard Disk biriminde dönen diskin herhangi bir yerinde bozukluk varsa okuma/yazma işlemi yapılırken hatalı bir işlem yapılmış olur ve bu durum bilgisayarınıza mavi ekran hatası olarak yansır.Eğer mavi ekran hatasıyla karşılaşma sebebiniz Hard Disk biriminden kaynaklanıyorsa bozuk noktanın düzeltilmesi lazım.

Bu onarımı yapmanız için HD Tune ve HDD Regeranator programlarını kullanabilirsiniz.Bu programlar yardımıyla Bad Sector taraması yapabilir ve Bypass işlemi uygulayabilirsiniz.Bypass işlemi sonucu Hard Disk biriminin hatalı olan kısmının üzeri kapatılır ve okuma/yazma işlemi yapılırken mavi ekran hatasının önüne geçilmiş olur.

 

RAM KAYNAKLI YÜKSEK BELLEK KULLANIMI SEBEBİYLE OLUŞAN MAVİ EKRAN HATASI

Bilgisayarınızda bütün işlemlerin yapılması konusunda asıl görevli olan donanımlardır.Mavi ekran hatasına en çok sebep olan donanımdır.Eğer mavi ekran hatasına RAM donanımının sebep olduğunu düşünüyorsanız Görev Yöneticisi > Performans bölümünden Bellek kullanım oranını inceleyin.Ardından bilgisayarınızda birkaç uygulama çalıştırarak Bellek Kullanımı oranını %100 e çıkartın.Bellek Kullanım oranı %100 olduğunda mavi ekran hatası ile karşılaşıyorsanız RAM donanımının arızalı olma olasılığı çok yüksektir.

 

EKRAN KARTINDAN KAYNAKLANAN MAVİ EKRAN HATALARI

Monitörünüzde var olan görüntünün oluşmasını sağlayan temel donanımdır.Bilgisayarda olmazsa olmaz performans donanımıdır.Eğer ekran kartınız çok yüksek performans isteyen bir oyunu çalıştırması durumunda fazla zorlanmış ve bu durum zaman içerisinde ekran kartı devresindeki kondansatörlerin şişmesi,patlaması hatta devrenin kısmen yanması ile sonuçlanmış olabilir.Bu durumda size mavi ekran hatası olarak yansıtılabilir.

 

ANA KART KAYNAKLI MAVİ EKRAN HATALARI

Adından da belli olacağı üzere bilgisayarın ana kartıdır ve diğer donanımların bir bütün olarak çalışmasını sağlar.Ana kart üzerindeki kondansatörlerin şişmesi veya patlaması yine siz mavi ekran hatası olarak yansıyacaktır.

Donanımlardan kaynaklı bir mavi ekran hatası ile karşılaşıyorsanız ve bu konular hakkında fazla bilginiz yoksa bilir kişiden yardım alarak sorunu çözmeniz sizin için daha iyi olacaktır.

Ayrıca aşağıdaki videoları izlemenizi tavsiye ediyoruz…

Bilgisayar alanında birçok konuda faydalandığım ve bilgilendiğim Youtube sitesinden Ayhan Tarakçı‘nın kanalından mavi ekran hatası ve hatanın giderilmesi için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Youtube sitesinde Arya42 kanalında ekran kartından kaynaklı mavi ekran hatası veren bilgisayarın onarılması hakkında aşağıdaki videoyu izleyebilir ve donanımlardan kaynaklanan mavi ekran hatası ve çözümleri ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

 

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir