1. Anasayfa
  2. Bilgisayar

Windows ile Mac bilgisayar arasındaki farklar

Windows ile Mac bilgisayar arasındaki farklar
0

Teknolojinin göz bebeği olan bilgisayarların günümüzde ikiye ayrıldığını söyleyebiliriz.Bilgisayarlar ve Mac Book’lar…

Bilgisayarlar yani kısaltılmış tabiriyle Personel Computer ( Kişisel Bilgisayar – PC) ile Mac Book cihazları aslında aynı şeylerdir.Ancak Apple şirketi geliştirdiği cihazlara diğerlerinden farklı bir ad vermeyi her zaman sevmiştir.Tıpkı Android cihazlara akıllı telefon derken Apple’ın akıllı cihazlarına iPhone dememiz gibi.Bu cihazlar Bluetooth bağlantılarında bile “XX İphone’s” ismiyle gözükmektedirler.

Günümüzde kullanılan bu bilgisayarların arasındaki temel fark Windows ile Mac işletim sistemleridir.Her iki farklı işletim sistemini kullanan kullanıcılar arasında Windows ile Mac işletim sistemleri sık sık karşılaştırılmış ve tartışma konusu olmuştur.Ancak kullanıcıların bir kısmı sadece Windows işletim sistemi kullandığından ve diğer kısmı da sadece Mac işletim sistemini kullandığından Windows işletim sistemiyle Mac işletim sistemi arasındaki fark karşılaştırmasında ortak bir noktada buluşamadılar.

Bu karşılaştırma yapılırken aslında bu işletim sistemi iyi diğer kötü demek doğru bir tabir olmayacaktır.Çünkü Windows ile Mac arasındaki farkları incelerken birinin diğerinden üstün olduğu ve aynı zamanda daha kötü olduğu noktalarda bulunmaktadır.Bu durumun sonucunda Windows ile Mac işletim sistemlerinin kullanıcının isteğine göre tercih edilebileceğini söyleyebiliriz.

Peki Windows ile Mac işletim sistemi arasındaki farklar nelerdir ? Hangi durumlar için Windows yada Mac işletim sistemini tercih etmeliyiz ? Windows ile Mac OS arasındaki farklar ve bu konu hakkındaki bütün bilgiye yayının devamında ulaşabilirsiniz…

 

WİNDOWS İLE MAC ARASINDAKİ KULLANIM ORANI FARKLARI

 

 

Windows işletim sistemi neredeyse küresel bilgisayar pazarının tamamını kapmış durumda.Evde şirkette birçok kişisel bilgisayarda yıllardır kullanılan ve büyük bir kitle tarafından alışkanlık haline gelen Windows işletim sistemi,küresel bilgisayar pazarında bütün Windows işletim sistemi sürümleriyle beraber yaklaşık olarak %88 oranında kullanılıyor.Windows’un dışında Mac işletim sistemiyse dünya pazarında yaklaşık olarak %5 oranında kullanılmaktadır.

Mac işletim sisteminin dünya pazarında kullanım oranının düşük olmasına rağmen 2011 yılı içerisinde bir önceki yılın ilk çeyreğine göre %27.7 artış göstermeyi başardı.

 

WİNDOWS İLE MAC ARASINDAKİ PAKET KURULUMU FARKLARI

 

 

Windows 10 işletim sisteminin daha önceki Windows işletim sistemi sürümlerine göre kullanıcıyı çeşitli işlemler için zorlayan,özgür kullanımdan uzak bir yapısı bulunmaktadır.Ayrıca kullanıcıların çok ciddi bir kısmı Windows 10’dan şikayet etmektedir.Çünkü Windows işletim sistemine sahip bütün bilgisayarların donanım özellikleri dikkate alınmaksızın Windows 10 sürümüne geçmesi istenilmiş ve düşük sisteme sahip bilgisayarların işletim sistemiyle uyumsuzluk sorunu yaşamasına sebep olunmuştur.

Mac tarafındaysa böyle bir sorun olmamaktaydı.Araştırmalar ve incelemeler sonucunda güncellenmiş,yeni Mac işletim sistemi uygun görülen cihazlar için yüklenebilir durumda olurdu.Bu sayede cihazın donanım performansı işletim sistemiyle herhangi bir sorun yaşamaz ve herhangi bir aksilik olmadan kararlı bir şekilde çalışmaya devam ederdi.Apple şirketi her zaman hem Mac Book hem iPhone için cihaz çeşitliliğini az sayıda tutar ve böylece uyumsuzluk sorununu en aza indirir.

 

WİNDOWS İLE MAC ARASINDAKİ TEKNİK ÖZELLİK FARKLARI

 

 

Windows işletim sisteminin bulunduğu cihaz çeşitliliği muazzam derecede geniştir.Düşük performanslı bilgisayarlarda,orta seviye olarak görülen ofis ve iş bilgisayarlarında,yüksek performanslı olarak görülen oyuncu bilgisayarlarında Windows işletim sistemini her zaman görebilirsiniz.Ancak Mac işletim sisteminde böyle bir durum söz konusu değildir.

Mac Book’lar genelde pahalı ve yüksek kalitedeki malzemelerle üretilirler.Ayrıca işlemci konusunda Mac Book’ların her zaman 1-0 önde olduğunu söylemekte yanlış olmaz.Ancak diğer donanımlar konusunda bu durum değişkenlik gösterebilmektedir.Donanımlar Mac işletim sistemiyle oldukça kararlı ve uyumlu bir şekilde performans sergileyebilmektedir.

 

WİNDOWS İLE MAC ARASINDAKİ GÜVENLİK FARKLARI

 

 

Dünya pazarında Windows işletim sisteminin diğer bütün işletim sistemleri karşısında açık ara farkla çok daha fazla kullanıldığından bahsetmiştik.Bu yüzden kötü amaçlı yazılımların hemen hemen hepsi Windows işletim sistemi için geliştirilmektedir.Bu sebeple Windows işletim sistemiyle Mac işletim sistemini güvenlik açısından karşılaştırdığımızda Mac’in daha güvenli olduğunu söyleyebiliriz.

Ancak bu durum değişkenlik gösterebilir.Mac işletim sistemi,dünya pazarında ciddi bir artış yakalarsa ve bu durumun sonucunda kullanım oranında ciddi bir artış sağlayıp kişisel bilgisayarlarda sıkça kullanılırsa,Mac için birçok kötü amaçlı yazılımın geliştirilmesi kaçınılmaz bir gerçek olur.Her ne kadar şuan için güvenilir bir işletim sistemi olsa da yakın geçmişte Mac işletim sistemi için Mac Protection,MacGuard yada Mac Defender adıyla tanınan Truva atı çeşidi olan kötü amaçlı bir yazılım geliştirildiği unutulmamalıdır.

 

WİNDOWS VE MAC ARASINDAKİ UYGULAMA ÇEŞİTLİLİĞİ FARKLARI

 

 

Windows işletim sisteminde sayısız oranda birçok uygulama ve program bulunmaktadır.Bu programları belirli bir ücret karşılığında satın alabilir hatta çoğu kullanıcının yaptığı gibi internet üzerinden korsan olarak yükleyebilirsiniz.Ancak bu bolluk Mac için geçerli değil.Zaten Mac’in dünya pazarında bu denli düşük oranda kullanıcıya sahip olmasının temel sebebi de bu.Yazılım eksikliği…

Bu eksiklik giderilse bile kullanıcının yazılıma sahip olması için bir hayli ücret ödemesi gerekiyor.Aynı zamanda Windows işletim sisteminden Mac işletim sistemine geçmek,alışmak ve çaba göstermekte birçok kullanıcı tarafından göze alınmıyor.

WİNDOWS İLE MAC ARASINDAKİ KULLANICI MEMNUNİYETİ FARKLARI

 

 

PCWorld ve PCMag tarafından yapılan bir araştırmaya göre Mac cihazların bilgisayarlara göre daha çok memnuniyet sağladığı belirtiliyor.Ancak her iki işletim sistemi kullanıcılarını,çeşitli kategorilere göre ayırmak daha doğru bir analiz yapmayı sağlayacaktır.Bu analizi Windows ve Mac işletim sistemini uzun süredir kullanan kullanıcıların görüşlerine ve çeşitli araştırmalara göre oluşturduk…

 

👉 Güvenlik açısından Windows ve Mac kullanıcı memnuniyeti

 

Güvenlik açısından Windows kullanıcılarının kötü amaçlı yazılımlardan dolayı baş ağrısı çektiklerini söyleyebiliriz.Mac kullanıcılarının bu konuda pek bir şikayeti yok.
AVG güvenlik şirketine göre Mac cihazlar,Windows cihazlara göre daha güvenli.

 

👉 Fiyat/performans açısından Windows ve Mac kullanıcı memnuniyeti

 

Mac kullanıcıları fiyat/performans açısından memnun kalsa da Mac sistemli cihazların fiyatı oldukça yüksek.Ancak Mac kullanıcıların çoğu ödedikleri ücretin karşılığını aldıklarını ifade etmektedir.
Windows işletim sistemine sahip cihazlarsa her bütçeye göre çeşitlilik sunmaktadır.Fiyat/performans oranı,satın alınan ürüne göre değişkenlik gösterebilmektedir.Bu yüzden Windows kullanıcıların bir kısmı memnun olmasa da satın aldığı cihazdan memnun olan kullanıcılarda bulunmaktadır.Bu tamamen bütçeye ve markaya göre satın alınan cihaza bağlı bir durumdur.

 

👉 Tasarım açısından Windows ve Mac kullanıcı memnuniyeti

 

Kullanıcıların birçoğuna göre Mac cihazların tasarımı oldukça hoş ve modern bir görünüşe sahip.Ancak tasarımın beğenilip beğenilmemesi tamamen kullanıcının kendisine kalmış bir durum.Mac cihazların tasarımını beğenmeyen kullanıcılar için herhangi bir alternatif bulunmamaktadır.
Windows cihazları tarafındaysa binlerce farklı tasarıma sahip bilgisayar satın alınabilir.Tasarım konusunda kullanıcı memnuniyeti kişiden kişiye göre farklılık gösterir.Bu yüzden kesin bir şey ifade edilemez.

 

👉 3D Oyun açısından Windows ve Mac kullanıcı memnuniyeti

 

Piyasadaki bütün oyunlar Windows işletim sistemi için geliştirilmektedir.Ancak oyun geliştiricilerinin birçoğu Mac içinde kollarını sıvamış durumda.Yinede günümüz koşullarında değerlendirecek olursak Windows işletim sisteminin oyun dünyası için daha çok tercih edilen işletim sistemi olduğunu söyleyebiliriz.
Ayrıca Windows işletim sistemine sahip cihazların özelleştirilir olması sebebiyle avantajlı olduğunu söyleyebiliriz.

 

👉 Arıza,bakım ve onarım açısından Windows ve Mac kullanıcı memnuniyeti

 

Yapılan yorumlara göre arıza,Windows cihazlarda daha sık yaşanan ama ucuza halledilen,Mac’de daha az görülen ama pahalıya patlayan bir durum olarak belirtiliyor.
Mac sistemli cihazlarda kullanıcılar daha iyi müşteri desteği alır.

 

WİNDOWS VE MAC ARASINDAKİ ARAYÜZ FARKLARI

 

 

Windows ile Mac işletim sisteminin göze hitap etme şekli birbirinden tamamen farklıdır.Bu yüzden iki işletim sistemi arasında geçiş yapan,yapmayı düşünen kullanıcıların bir müddet arayüz farklarına alışması gerekecektir.Her iki işletim sisteminin de arayüzü ve kullanım kolaylığı açısından kendine has bir çizgisi bulunmaktadır.Bu yüzden Windows’un yada Mac’in arayüzü diğerinden daha iyi demek yanlış olur.Çünkü bu kullanıcının rahatına ve zevkine bağlıdır.

 

Temel olarak Windows işletim sistemiyle Mac arasındaki arayüz farklılıkları şunlardır…

 

1-) Windows işletim sisteminde kullanıcı masaüstünü dilediği gibi düzenler.Mac’de bu durum farklıdır.Sık kullanılan uygulamalar için belirli bir bölme (masaüstünde bir alan) bulunmaktadır.

 

2-) Windows da dosyaya tıklayıp enter tuşuna bastığınızda dosya açılır.Mac’de bu tuş kombinasyonu Ctrl + O şeklindedir.

 

3-) Windows’da pencerenin üst kısmındaki çubuğa iki defa tıklarsanız pencere tam ekran olur.Mac sistemindeyse pencerenin ekrandan kaybolmasını sağlar.

 

4-) Windows’ta ve Mac’de pencereyi kapatmak için kullanılan “X” sembolü farklı çalışır.Windows’da doğrudan kapatma işlemini sağlarken Mac’de sadece pencereyi kapatmayı sağlar.Arka planda çalışmaya devam edilir.

 

5-) Windows işletim sisteminde açılan pencereyi büyültmek için pencerenin sağ üst köşesinde simge bulunur.Mac sistemindeyse pencereyi büyütme işlemi yerine ölçeklendirme,yakınlaştırma simgesi bulunur.

 

6-) Windows işletim sisteminde bir dosyayı taşımak için Kes/Yapıştır yapmanız gerekmektedir.Mac sisteminde dosyayı taşımak için fareyle sürüklemeniz gerekmektedir.

 

7-) Windows’un her penceresinde bir menü çubuğu bulunmaktadır.Bu durum Mac için geçerli değildir.Mac işletim sisteminde pencereye ait bir menü çubuğu bulunmaz.Açılan pencereye ait olan menü seçenekleri ekranın en üstünde bulunan menü çubuğunda yer alır.

 

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir