1. Anasayfa
  2. İşletim Sistemi Sorunları

Windows 10’da Şifreli Klasör Oluşturma

Windows 10’da Şifreli Klasör Oluşturma
0

Her kişisel bilgisayarda görünmesi istenmeyen fotoğraflar, videolar, ses kayıtları yada belgeler olabilir. Kısaca her kişisel bilgisayarda başkalarından gizlenen çeşitli dosyalar bulunmaktadır. Bu dosyaları gizleyerek bilgisayarı başka biri kullandığında yada gizlice özel dosyalarınıza erişmeye çalıştığında koruma altına alabilirsiniz. Yada bu dosyaları şifreli bir klasör içerisinde saklayabilirsiniz. Bu klasörün açılması için sizin belirlediğiniz şifrenin doğru bir şekilde girilmesi gerekir.Ayrıca yine şifreli klasöre benzer bir şekilde bu dosyalarla şifreli, sıkıştırılmış arşiv oluşturabilirsiniz. Böylece dosyaların açılması hatta dosya isimlerinin gözükmesi için şifreli koruma sağlamış olursunuz.

Windows 10 işletim sisteminde başkaları tarafından gözükmesini istemediğiniz klasör yada dosyaları gizli duruma getirerek koruyabilirsiniz. Yada Windows 10 işletim sisteminde şifreli klasör oluşturarak gizlenmesini istediğiniz dosya yada dosyaları burada saklayabilirsiniz. Üçüncü bir yöntemle WinRAR yazılımını kullanarak özel dosyalarınızı şifreli ve sıkıştırılmış arşiv şeklinde saklayabilirsiniz. Böylece dosya yada dosyalarınıza erişmek hatta isimlerini görmek için şifrenin doğru bir şekilde girilmesi gerekmektedir.

 

ÖZEL DOSYALARI GİZLEME

(DÜŞÜK GÜVENLİK DÜZEYİ)

Bir başkası tarafından gözükmesini istemediğiniz dosyaları bir klasör içerisinde tutup klasörü gizleyebilir yada doğrudan dosyaların kendilerini gizli konuma getirebilirsiniz. Böylece bilgisayarınızdaki bu dosyalar gözükmeyecektir. Dosyaların tekrar gözükmesi için gizli dosyaları göster seçeneğini etkin hale getirebilirsiniz.

Özel dosyalarınızı gizlemek ve gözükmemesini sağlamak için aşağıdaki adımları takip edin…

1.ADIM: Gizlemek istediğiniz dosyaya sağ tıklayın ve Özellikler‘e tıklayın. Öznitelikler bölümünde Gizli kutusunu işaretli hale getirip uygula/tamam yapın.

Böylece özel dosyalarınız gizli duruma geçecek.

 

 

2.ADIM: Bilgisayarınızın gizli dosya ve klasörleri gösterip göstermeyeceğini belirleyin. Bunu herhangi bir klasör üzerinden Görünüm‘e tıklayıp Seçenekler bölümünden Klasör ve arama seçeneklerini değiştir kısmına tıklayarak yapabilirsiniz.

 

 

3.ADIM: Karşımıza gelen pencerenin üst tarafından Görünüm sekmesini açın. Aşağıdaki görselde de gözüktüğü üzere Gizli dosya,klasör ve sürücüleri göster seçeneğini işaretli hale getirerek gizli dosyaları gözükür duruma getirebilirsiniz. Yada Gizli dosya,klasör ve sürücüleri gösterme seçeneğini işaretli hale getirerek gizli dosyaların bilgisayarınızda gözükmemesini sağlayabilirsiniz.

İstediğiniz seçeneği işaretledikten sonra uygula/tamam yapın.

ŞİFRELİ KLASÖR OLUŞTURMA (PROGRAMSIZ)

(DÜŞÜK GÜVENLİK DÜZEYİ)

 

Bilgisayarınızdaki özel dosyaları başkalarına karşı korumak için şifreli klasör oluşturabilirsiniz. Windows 10 işletim sisteminde şifreli klasör oluşturarak kişisel dosyaları ve başkaları tarafından açılmasını istemediğiniz dosyaları bu klasör içerisinde saklayabilirsiniz. Böylece özel dosyalarınızı veya klasörlerinizi şifreleyebilirsiniz.

 

Windows 10 işletim sisteminde programsız şifreli klasör oluşturmak ve dosyaları şifrelemek için aşağıdaki adımları takip edin…

 

1.ADIM: Masaüstünde yeni bir metin belgesi oluşturun. Aşağıdaki kodu kopyalayıp oluşturduğunuz metin belgesine yapıştırın.

 

@ECHO OFF
title webdedestek.com
if EXIST “Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}” goto UNLOCK
if NOT EXIST Kilitli goto MDKilitli
:CONFIRM
echo Kilitlensin mi ? (e/h)
set/p “cho=>”
if %cho%==e goto LOCK
if %cho%==E goto LOCK
if %cho%==h goto END
if %cho%==H goto END
echo Invalid choice.
goto CONFIRM
:LOCK
ren Kilitli “Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}”
attrib +h +s “Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}”
echo Folder locked
goto End
:UNLOCK
echo Sifreyi girin:
set/p “pass=>”
if NOT %pass%== SIFRENIZI BURAYA GIRIN goto FAIL
attrib -h -s “Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}”
ren “Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}” Kilitli
echo Folder Unlocked successfully
goto End
:FAIL
echo Yanlis sifre girdiniz
goto end
:MDKilitli
md Kilitli
echo Islem basariyla tamamlandi.
goto End
:End

 

Yapıştırdığınız kodda SIFRENIZI BURAYA GIRIN yerine şifreli klasör için istediğiniz şifreyi (parolayı) girin. Kodu ekledikten sonra oluşturduğunuz metin belgesi aşağıdaki gibi gözükecektir.

 
2.ADIM: Ardından oluşturduğunuz metin belgesini Ctrl + Shift + S tuş kombinasyonu yada Dosya > Farklı Kaydet yoluyla şu şekilde kaydedin.
👉 Dosya adına “.bat” ekleyin. (Dosya uzantısı .txt yerine .bat olacak şekilde değişir.)
👉 Kayıt türü bölümünden “Tüm dosyalar” seçeneğini işaretli hale getirin.

 

Kaydet butonuna tıklayın.

 

3.ADIM: Ardından “.bat” uzantısıyla kaydettiğiniz dosyayı (aşağıdaki görselde bahsedilen dosya Yeni Metin Belgesi adıyla gözükmektedir) açın.
Masaüstünde “Kilitli” isminde bir klasör açılacaktır.Bu klasöre şifrelemek istediğiniz dosyaları yerleştirin.

 

Ardından tekrar “.bat” uzantısıyla kaydettiğiniz dosyayı açın.

 

Karşınıza tekrar siyah bir pencere çıkacaktır ve size “Kilitlensin mi ?” diye soracaktır.E yada e tuşuna basın.Ardından enter tuşuna basın.
Bu şekilde “.bat” uzantılı yeni metin belgesiyle Kilitli ismindeki klasörün şifresini girerek gizleyebilir yada gözükmesini sağlayabilirsiniz.

 

UYARI:.bat uzantılı yeni metin belgesi dosyasını şifrelemeyin.

 

WİNRAR KULLANARAK ŞİFRELİ KLASÖR OLUŞTURMA

(YÜKSEK GÜVENLİK DÜZEYİ)

 

WinRAR,bilgisayardaki dosyalara ve dosyaların bulunduğu klasörlere sıkıştırma işlemi uygulamaya yarar.Bu programı sıkıştırma işleminden farklı amaçlar içinde kullanılabilir.Windows 10 işletim sisteminde bir dosya yada klasörü şifrelemenin diğer bir yoluda WinRAR programını kullanmaktır.WinRAR programını kullanarak Windows 10 işletim sisteminde şifreli klasör oluşturabilirsiniz.

 

Windows 10 işletim sisteminde WinRAR programını kullanarak şifreli klasör oluşturmak yada dosyaları şifrelemek istiyorsanız aşağıdaki adımları takip edin…

 

1.ADIM: Bilgisayarınızda WinRAR programı yoksa buraya tıklayarak WinRAR programını kurun.

 

2.ADIM: Şifrelemek istediğiniz bütün dosyaları tek bir klasör içerisinde toplayın. 
3.ADIM: Klasöre sağ tıklayın.Arşive ekle…‘ye tıklayın.
4.ADIM: Parolayı ayarla… butonuna tıklayın.Ardından parolanızı dikkatlice girip isterseniz Parolayı göster ve Dosya adlarını şifrele seçenekleri işaretli haldeyken Tamam butonuna tıklayın.
5.ADIM: Masaüstünde şifrelemek istediğiniz klasör (ilk oluşturduğunuz klasör) ve o klasörün sıkıştırılmış arşivini göreceksiniz. Artık bu arşive girmek istediğinizde sizden şifre istenecektir.
6.ADIM: Şifreyi doğru girdiğiniz takdirde arşivin içerisindeki dosyaları görebilir ve açabilirsiniz.
Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 2
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 1
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir