1. Anasayfa
  2. Bilgisayar

Bilgisayarımın Hacklendiği Nasıl Anlayabilirim?

Bilgisayarımın Hacklendiği Nasıl Anlayabilirim?
0

Sanal ortamın gelişmesi avantajlarla birlikte pek çok tehdit unsurunu da ortaya çıkarmıştır. Bilgisayar korsanların cihazınıza siz fark etmeden erişebilmesi artık son derece basit. Kullanıcıların kişisel verilerinden gizliliğine büyük tehdit içeren bu olaylarda bilinçli olunması gerekir.

Cihazınızın kim veya kimler tarafından hacklendiğini bulmak imkânsız olmasa da çok zordur. Fakat çoğu saldırılar bilgisayar korsanları tarafından gerçekleşmez. Bilgisayar korsanlarının yanı sıra cihazınız farklı virüsler tarafından da ele geçirilebilir.

Cihazımda Haberim Olmadan Yeni Programlar Yükleniyor 

Saldırıya uğradığınızın bir diğer kanıtları arasında cihazınıza isteğiniz dışında yeni programların yüklenmesidir. Kullanmış olduğunuz bilgisayarınızda sizin dışınızda kullanan biri yoksa yeni program ve dosyalar saldırıya uğradığınızı gösterir. Fakat her yeni dosya ve program hacklendiğiniz anlamına gelmez.

Cihazınızın işletim sistemi belli aralıklar ile kendini güncelleştirir. Bu güncelleştirmeler çeşitli dosya ya da programlar yüklenmesine sebep olabilir. Bunun yanı sıra bilgisayarınıza yüklemiş olduğunuz programlar beraberinde dosya yükleyebilir.

Bilgisayar korsanlarının cihazı tanıyabilmeleri için belli programlar bulunur. Arka Kapılar ve Truva Atları cihazınız da bulunan verilere erişimi kolaylaştıran programlardandır. Sık kullanılan bu programlara dikkat edilmelidir. Buna ek olarak IRC istemcileri bilgisayarınızı uzaktan kontrol etmenin yanı sıra birden fazla bilgisayara da erişim sağlar.

Casus yazılımlar ve sahte virüs koruma programları ile cihazınızı kontrol altına alırlar. Eğer bilgisayarınızda bu programlar bulunuyor ise hacklendiğiniz anlamına gelir. Kullanıcıların dikkat etmesi gereken diğer bir nokta ziyaret ettiğiniz web sitelerin güvenliğidir.

 

Şifreler Değişiyor 

Bilgisayarınızın korsanlar tarafından kontrol edildiğini şifrelerinizin değişmesi ile de anlayabilirsiniz. Çevrimiçi şifrelerin ve ayarların değişimi, bilgisayarınız yerel şifresinin değişmesi buna örnektir. Ayrıca kullanıcı hesaplarınızda ve sosyal medya üzerinden izniniz dışında yapılan paylaşımlar hacklendiğiniz anlamına gelir.

 

Çevrimiçi Siteler 

Çevrimiçi hesabınızın saldırıya uğraması gizliliğinizin ortadan kalkması anlamına gelir. Şifreniz çeşitli kullanıcı hesaplarından değiştirilir. Güvenliğiniz için önce parolanızı sıfırlayın. Bunun için ilk olarak “Parolamı Unuttum” bölümüne tıklamalısınız. Bu çözüm işe yaramadıysa ve E-posta adresiniz değiştiyse hizmet veren şirketle iletişime geçmeniz en sağlıklısı olacaktır.

 

Yeni Bilgisayar Şifresi 

Yerel bilgisayarınızdaki şifrenizin kullanıcı izni olmadan değişmesi mümkün değildir. Cihazınızın şifresi kendiliğinden değişiyorsa bu hacklendiğiniz anlamına gelir.

 

E-Posta ile Spam Mail Gönderiliyor 

Korsanlar tarafından E-posta hesabınız genellikle spam mesajların iletilmesi ve virüs yaymak için kullanılır. Arkadaşlarınız ve aileniz E-posta hesabınızdan reklam içerikli spam mesajlar alıyorsa güvenliğiniz ihlal edilmiştir. Bunun önüne geçmek için hızlıca E-posta şifrenizi sıfırlamanız gerekir.

Bazen bilgisayar korsanları E-posta adresinizi taklit edebilir. Şifrenizi sıfırlamak bu anlamda bir şey ifade etmez.  Çevrenizdeki insanlar hesabınız üzerinden rahatsız edici mailler almaya devam ediyorsa sizi taklit eden bir adres bulunuyor demektir.

 

Ağ Kullanımı Orantısız Bir Şekilde Artıyor 

Bilgisayarınız hackleyen kişiler cihazınıza erişim sağlamak ister. Bunu çeşitli uzantılar ile yapar. Cihazınıza uzakta bağlanan korsanlar internetinizi yavaşlatır. Buna ek olarak birden fazla hacklenen bilgisayar çevresindeki cihazlara zarar verir.

Bilgisayarınıza yükleyeceğiniz Bant Genişliği Monitörü programı sizlere avantaj sağlar. Bant genişliği bilgisayar uzantısının ve internet erişiminin belli bir süre içinde verinin bir noktadan diğerine maksimum iletme kapasitesidir. Bilgisayar hangi programın bant genişliği kullandığını belirleyebilir. Bunun yanı sıra Windows kullanıcıları uzak bağlantıları belirlemek ve erişime açmak için Netstat Komutunu kullanır.

 

Bilmediğim Bir Program Erişim İzni İstiyor 

Bilgisayarınızda bulunan güvenlik duvarı her programın cihaza erişimine izin vermez. Bilgisayarınız sahte ve yanıltıcı dosya ve programlara erişim izni için sizden izin ister.  Programın ne sebeple internete erişim izni bilmiyorsanız engellemek daha mantıklı olacaktır. İlerleyen zamanlarda sıkıntı çıkarmaması için programı cihazınızdan kaldırabilirsiniz.

Erişim yapmanızı isteyen bir güvenlik duvarı cihazınızdaki bağlantı noktalarını arayan bir bilgisayar korsanı da olabilir. Bunun yanı sıra güvenlik duvarınız korsanlar tarafından etkisiz hale getirilebilir. Gelen uyarıların size gelmesini engellemek amacıyla yapılan bu olaylar da dikkatli ve bilinçli bir kullanıcı olmalısınız.

 

Bilgisayar Kendi Başına İşlemler Yapıyor 

Bilgisayarınız kendi başına işlemlerini gerçekleştirmesi kontrolün sizde değil korsanlarda olduğunu gösterir. Cihazınızın üçüncü kişiler tarafından denetlenmesi ve kontrol edilmesi güvenliğinizi tehdit etmektedir. Klavyenizden hesaplarınıza kadar erişim sağlıyorsa bilgisayarınız hacklenmiş durumdadır.

Örnek vermek gerekirse bilgisayarı birebir kullanıyormuş gibi hareket eder. Farenizi hareket ettirebilir ya da klavyenizi kontrol eder. Bu bilgisayarınızın kök düzeyinde sömürüldüğüne dair bir kanıttır.

 

Tarayıcı Anasayfası Değişti ya da Yeni Araç Çubukları Eklendi

Web tarayıcınızda herhangi bir değişiklik cihazınızdaki virüs ya da kötü amaçlı bağlantıların sebebidir. Arama motorunuzun değişiklik göstermesi ve ani tarayıcı değişikliklerini gösterir. Sizin isteğiniz doğrultusunda araç çubuğunda ekleme ve çıkarmalar virüsleri işaret eder.

Bilgisayar korsanları ve virüslere karşı pek çok güvenlik programı bulunur. Cihazınıza en uygun yazılımı seçerek cihazınızı belli aralıklarla kontrol edebilirsiniz. Özellikle çevrimiçi alanlarda veri gizliliğiniz ve güvenliğiniz büyük önem arz eder.

Seçtiğiniz sitenin alt yapısına dikkat etmelisiniz. Dosya veya program indirirken güvendiğiniz sitelerde işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Hem sizin hem de cihazınız güvenliği bu noktalara bağlıdır.

 

Kaynak:https://www.computerhope.com/issues/ch001296.htm

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir