1. Anasayfa
  2. Blog

Dudak Yarıkları ve Tedavisi

Dudak Yarıkları ve Tedavisi
0

Dudak damak yarığı doğumsal bir anomali olarak tanımlanır. Anne karnında 13. haftada belirlenebilen bu hastalığın tedavi yöntemi için mutlaka ameliyata ihtiyaç duyulmaktadır. Anne karnında dudak veya damak birleşimi gerçekleşmeyen bebekler doğum sonrasında tedavi edilmektedir.

Dudak damak yarıkları aileler tarafından her ne kadar olumsuz bir durum olarak görülse de çaresiz hissedilmemelidir. Doktor kontrolü altında tedavi süreci için hemen hazırlığa başlanmalıdır. Dudak damak yarığı tedavisi için çocuk doktor ve plastik cerrahi tarafından detaylı incelemeler yapılmalıdır. Daha sonra bebeğin ihtiyacına uygun olan tedavi süreci uygun zamanda başlamalıdır.

Yarık damak dudak tedavisi için farklı teknikler uygulanmaktadır. Temelde flep cerrahisi olarak adlandırılan, dokuların kaydırılması ile kas onarımını içeren bir yöntem uygulanır. Yarık olan taraftan doku ilerletmesi ve yarık olmayan kısımdan dokuların çevrilmesi ile yarık kapatılabilir.

Eş zamanlı olacak şekilde burun deformitesi mevcut olduğu için burun kıkırdaklarının da şekillendirilmesi de yapılabilir. Ameliyat yaklaşık 1-2 saat içinde tamamlanır. Her ameliyatta olduğu gibi riskler barındıran bu işlemin cerrahlar ve anestezistler tarafından gerçekleştirilmesi riskleri en aza inecektir.

Dudak Damak Yarığı (Tavşan Dudak) Nedir?

Dudak damak yarığı anne karnında oluşmaya başlayan bir anomali olarak bilinir. Gebeliğin ilk haftalarında dudak ve yüz yapılarının birleşememesinden kaynaklanır. En sık görülen doğumsal problemlerden biri olan bu sorunda aile öyküsü riski arttırmaktadır.

Anne karnında 13. Haftadan itibaren teşhis edilebilir. Doğum sonrasında ise ameliyat ile tedavi edilir ve sorun ortadan kaldırılır. Bebeğin gelişimi için erken teşhis edilmesi çok önemlidir. Erken teşhis sonucunda tedavi planı belirlenerek bu süreç en sağlıklı şekilde tamamlanmaktadır.

Dudak damak yarığı yani tavşan dudak farklı çeşitlerde ortaya çıkmaktadır. Yarıklar iki tarafa ve tek tarafta olabilir. Ayrıca damağı etkileyen veya sadece dudakta bulunan yarıklar da farklı şekillerde tedavi edilmektedir. Bazı yarıklar burun tabanını kapsarken bazıları ise burun tabanına tam olarak dahil olmaz. Mikroform adı verilen dudak damak yarıklarında ise sadece ufak bir çentiklenme görülmektedir. Diğer çeşitlere oranla bu yarık türü daha kolay tedavi edilebilir.

Dudak Damak Yarığı Nasıl Tedavi Edilir?

Dudak damak yarığı tedavisinde amaç yarığın olduğu kısımların birleştirilmesidir. Dokular kenarlardan ortaya doğru çekilerek tamamlanır. Böylece görüntünün estetik olması ve hastanın yaşamsal aktivitelerini sağlıklı bir şekilde yerine getirilmesi sağlanır. Ağız içerisinde yer alan yarıkların onarımı yapıldıktan sonra dikiş atılır. Kenarlarda açıklıklar kalsa bile bunlar zamanla kendi kendine kapanacaklardır.

Aynı zamanlarda ameliyat öncesinde KBB uzmanı ve Ortodontistler de hastayı muayene etmelidir. Gerekli kontroller sonucu ihtiyaç duyulan problemlerin tedavisi için bu aşama oldukça önemlidir. Ortodontik tedavisi yapılmayan hastada konuşma geriliği gerçekleşebilir. Bu nedenle tedavinin sağlıklı olabilmesi için mutlaka ameliyat sürecinin kontrollü ilerlemesi gerekmektedir.

Dudak Damak Yarığı Ameliyatı ve İyileşme Süreci

Dudak damak yarığı ameliyatı ortalama 3 saat süren kısa operasyonlardan oluşmaktadır. Ameliyat ile birlikte yarık dokuların birleştirilmesi sağlanır. Böylece hastanın yaşamsal aktivitelerini yerine getirilebilmesi için gereken doku uyumu gerçekleşmiş olur.

İyileşme süreci hasta açısından oldukça önemlidir. Bebeklik döneminde yapılan bu operasyonlar ayrıca bir özen istemektedir. Bebeğin ameliyat sonrasında elini kesinlikle ağzına götürmemesi gerekir. Ağız içi hijyeninin doğru sağlanması iyileşme sürecini kısaltacaktır. Bebeğe ihtiyacı olan gıda takviyeleri sağlanarak beslenme ihtiyacı giderilebilir. Aynı zamanda bakım süreci zorluyorsa bebeğe belirli aralıklarla su verilmesi yeterli olacaktır. Dudak damak yarığı ameliyatı ve iyileşme süreci oldukça özen gerektiren bir dönemdir.

 

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir