1. Anasayfa
  2. Sağlık

Kızamık Ölümlerinde Şiddetli Artış! 2023’te Şaşırtan %40’lık Salgın Rapor Edildi

Kızamık Ölümlerinde Şiddetli Artış! 2023’te Şaşırtan %40’lık Salgın Rapor Edildi
0

Dünya Sağlık Örgütü ve ABD Hastalık Kontrol Önleme Merkezleri açıkladı. 2023 yılında dünya genelinde kızamık ölümlerinde %40 oranında endişe verici bir artış görüldüğü bildirdi. Özellikle yoksul ülkelerde çocukları etkileyen bu endişe veren artış, pandemi sırasında aşılama sonucu düşüşe bağlanıyor.

Kızamıkla mücadele sürecinde aşılar hayati önem taşıyor. İki doz aşı önemli derecede koruma sağlıyor. Ancak Afrika, Asya, Latin Amerika ve Hindistan’da pek çok gelişmekte olan ülkede aşılama oranları düşüyor. %66 civarında ve pandeminin yarattığı olumsuzluklardan kurtulma belirtileri göstermiyor.

kızamık

Kızamık en bulaşıcı hastalıklar arasında yer alıyor. Enfekte bir kişinin öksürmesi veya hapşırması sonucu hava yoluyla yayılmasına sebep oluyor. En sık 5 yaş altı çocuklarda görülüyor ve özellikle küçük çocuklarda ve 30 yaş üstü yetişkinlerde hissediliyor. Ensefalit, ciddi dehidrasyon, ciddi solunum problemi ve zatürre gibi büyük komplikasyonlara yol açabiliyor. Bu nedenle mutlaka bulaşma riski öncesi zamanında aşı uygulanması gerekiyor.

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir