1. Anasayfa
  2. Android

Varsayılan Tarayıcı Nasıl Değiştirilir? (Anroid ve iOS)

Varsayılan Tarayıcı Nasıl Değiştirilir? (Anroid ve iOS)
0

Android Varsayılan Tarayıcıyı Değiştirme

Apple (iOS) Varsayılan Tarayıcıyı Değiştirme

Android varsayılan tarayıcı, kullanıcılara istenilen tarayıcıyı tercih edebilme özgürlüğü sunar. Genel olarak Google Chrome, çoğu cihazda varsayılan tarayıcı olarak kullanılır. Ancak bu tarayıcıyı değiştirme şansına da sahipsiniz.

Varsayılan tarayıcıyı değiştirme işlemi son derece basit adımlar ile gerçekleştirilir. En iyi tarayıcılardan biri olan Google Chrome’un yanı sıra alternatifler arasında; Firefox, Edge, Opera gibi seçenekler de yer alır. Aynı tarayıcıyı kullanmak istemeyen bireyler, istedikleri tarayıcıyı seçerek değiştirebilirler. Varsayılan tarayıcıyı değiştirme adımlarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • Cihazınızdan ayarları açın.
  • Ardından, uygulamalar kısmına gidin.
  • Varsayılan uygulamaları seçin.
  • Tarayıcı uygulamasına dokunun.

Bu adımları takip ederek son adımdan sonra varsayılan tarayıcı olabilecek bütün uygulamaları görebilirsiniz. Kullanmak istediğinizi seçerek ayarınızı bu şekilde belirleyebilirsiniz.

Android Cihazınızda Varsayılan Tarayıcıyı Değiştirmenin Önemi

Android varsayılan tarayıcı değiştirme, akıllı cep telefonlarından kolaylıkla yapılacak bir işlemdir. Akıllı cep telefonunuz ile birlikte gelen bir tarayıcı yoksa diğer web tarayıcılarına göz atabilirsiniz. Vivaldi, Brave, Firefox, DuckDuckGo gibi tarayıcıların çoğunda, üçüncü taraf izleyici engelleme ve reklamları kaldırma özelliği bulunur.

Bu nedenle, göz atma geçmişinin gizli tutulması için varsayılan tarayıcınızı bu alternatiflerden yana kullanabilirsiniz. Sizin için gizlilik ikinci plandaysa ancak ara yüze önem veriyorsanız web sitesi tarayıcınızı değiştirmeniz önem arz eder.

Varsayılan Tarayıcı Nasıl Değiştirilir?

Android varsayılan tarayıcı değiştirmek için cep telefonunuzun ayarlar bölümünü kullanabilirsiniz. Çok kısa bir süre içinde dilediğiniz tarayıcıyı kullanmaya başlayabilirsiniz. Genel olarak Chrome varsayılan tarayıcı olarak kullanılır. Ancak yine de cep telefonu ve bilgisayar kullanıcıları, kendi belirledikleri tarayıcıları kullanmak isterler. Bu durumda, cihazın ayarlar kısmına girdikten sonra, uygulamalar ve varsayılan uygulamaların ardından tarayıcı uygulamasına dokunabilirsiniz. Böylelikle, kısa süre içinde değişiklik yapabilirsiniz.

Android 11 ve Öncesinde Değiştirme

Android varsayılan tarayıcı değiştirme, farklı sürümler için uygun olarak yapılabilen bir işlemdir. Android 11 ve öncesi için tarayıcı değişimi yapmak isteyebilirsiniz. Öncelikle, Android altyapılı cep telefonunuzun ayarlar bölümüne gitmelisiniz. Buradan arama ayarlarının değiştirilmesi gerekir. Arama ayarları bölümünden, yüklü tarayıcılarınız arasından seçim yaparak kaydetmeniz yeterli olacaktır. Bu adımları takip ederek kendi belirleyeceğiniz tarayıcıyı kullanmaya başlayabilirsiniz.

Popüler Tarayıcıların Özellikleri

Android varsayılan tarayıcı değişimi yapmak isteyen bireyler, genellikle hızlılık ve güvenilirlik unsurlarına dikkat ederler. Birçok kullanıcı tarafından tercih edilen ve popüler hale gelmiş tarayıcı alternatifleri vardır. Popüler tarayıcıların genel özelliklerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • Yüksek performansa sahip olan tarayıcılardır.
  • Sayfa yükleme süreleri oldukça hızlıdır.
  • Web mağazaları ile tarayıcıları özelleştirmek adına binlerce eklenti olanağı vardır.
  • Popüler tarayıcılar, sürekli kendini güncelleme özelliğine sahiptir.
  • Güncelleme yapılırken, güvenlik açıkları kapatılır.
  • Popüler tarayıcılar, farklı teknolojik yeniliklere açıktır.
  • Açık kaynaklı tarayıcılardır.
  • Tarayıcı üzerinde çok fazla özelleştirme yapma olanağı vardır.

Yukarıdaki maddeler, kendini kanıtlamış tarayıcıların çoğunda olan özelliklerdir.

Gizlilik ve Güvenlik Ayarları

Android varsayılan tarayıcı, kendi belirleyeceğiniz şekilde seçebileceğiniz bir özelliktir. Seçeceğiniz tarayıcının güvenlik ve gizlilik ayarlarının yapılması ise son derece önemlidir. İnternet üzerinde güvenli bir şekilde zaman geçirebilmek adına, güvenlik ayarlarının yapılması gerekir.

Öncelikle, tarayıcınız üzerinden alan adınızı seçmelisiniz. Daha sonra, menüyü açıp; buradan, kayıt ayarları bölümüne tıklamalısınız. Karşınıza çıkan bölümden, gizlilik koruması etkin haldeyse kapatabilir ya da değilse açabilirsiniz. Gizlilik koruması devre dışı sekmesi de değerlendirebileceğiniz bir seçenektir. Son olarak ise bütün iletişim bilgilerini herkese açık olacak şekilde ayarlamanız gerekir.

Varsayılan Tarayıcı Değiştirme Sürecinde Karşılaşılan Problemler ve Çözümleri

Android varsayılan tarayıcı seçimi yaparken bir takım sorunlar ile karşılaşılması mümkündür. Öncelikle, bu değişim işlemini gerçekleştirmek için Chrome arama motorunun hangi sebeple devamlı değiştiğini araştırabilirsiniz. Farklı uygulamaların tarayıcıyı esir alması ise istenilen arama sonuçlarına ulaşmayı zorlaştırır. Bu gibi sorunlarda, arama çubuğundan da tarayıcı değişimi yapılamamaktadır.

Chrome’un yerine geçen farklı uygulamalar, sorununu çözmek için öncelikle ayarlar kısmından arama motoru ve arama motorunu yönet sekmesine tıklanmalıdır. Burada, bütün arama motorlarını görebilirsiniz. Arama motorlarının yanlarında yer alan noktalar kısmından, listeden kaldırma işlemi yapabilirsiniz.

Bu adımların ardından, kötü niyetli uygulamalara maruz kalmadan, güvenli bir şekilde arama motorunu kullanabilirsiniz. Aynı zamanda, istediğiniz arama sonuçlarına ulaşarak hızlı bir şekilde internet üzerinde bilgilere erişim sağlayabilirsiniz.

 

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir