1. Anasayfa
  2. Donanım

Qualcomm Snapdragon ile Mediaktek arasındaki fark

Qualcomm Snapdragon ile Mediaktek arasındaki fark
0

Qualcomm Snapdragon ile Mediaktek arasındaki fark nedir ? Hangi işlemciye sahip akıllı telefon modelini tercih etmeliyim ?

Android işletim sistemine sahip akıllı telefonlar gücünü genellikle Qualcomm Snapdragon veya Mediatek işlemcisinden alır. Huawei ve Samsung gibi markalar kendi işlemcisini geliştirse de Snapdragon ile Mediatek işlemcileri kadar geniş kullanım oranına sahip değildirler. Telefon özellikleri kısmında sıkça karşılaştığımız bu iki işlemci birbirlerine göre farklı özelliklere sahiptir. Bu yüzden Qualcomm Snapdragon ile Mediatek arasındaki fark her zaman tartışma konusu olmuştur.

 

Mediatek işlemciler

Mediatek Helio P65

Mediatek işlemcilere sahip akıllı telefon modelleri genellikle diğer işlemcilerden güç alan modellere göre daha uygun fiyatlı olur. Bu işlemciler esas olarak Sony akıllı telefonlarında ve Çinli üreticiler tarafından zayıf cihazlarda bulunurlar. Mediatek işlemciler, Qualcomm ve Exynos’a göre kıyaslandığında neredeyse aynı performansı çok daha uygun fiyata sunar. Ancak bu işlemciler için kullanıcı deneyimleri pekte olumlu değildir.

Mediatek işlemciler hakkında bu zamana kadar yapılan en büyük eleştiri son derece hızlı ısınması ve bu ısının yüksek sıcaklıklara ulaşmasıdır. Benzer bir sorun Qualcomm Snapdragon 810 işlemcisinde de yaşanmıştı. Mediatek işlemciler, diğer işlemciler kadar yüksek performans sunmanın yanında güç verdiği telefonun uygun fiyatlı olmasını sağlar. Daha çok giriş ve orta seviyeli telefonlarda kullanılan bir işlemcidir. Performansı için iyi denilebilse de verimlilik konusunda Qualcomm Snapdragon işlemcilerin gerisinde kalmıştır.

[ Mediatek Dimensity 1000+ işlemcisinin inceleme yayınına gitmek için buraya tıklayın ]

 

Mediatek işlemcilerin özellikleri

  • Ekonomiktir.
  • Verimliliği (pil kullanımı) iyi değildir.
  • Fazla ısınma sorunu yaşayabilirler.
  • Mediatek tarafından üretilmeyen, küçük entegre grafik birimini kullanır.
  • Genellikle bu yonga setleri, işlemci başına daha fazla çekirdek sunar.

 

Snapdragon işlemciler

Qualcomm Snapdragon 865

Qualcomm işlemciler daha çok Snapdragon serisiyle tanınmaktadır. Orta seviyeli ve amiral gemisi akıllı telefon modellerine güç veren işlemcilerdir. Telefon piyasası için üst seviyeli bir donanım olarak bilinmektedir. En ünlü markaların en popüler ve güçlü telefon modellerine güç veren oldukça popüler bir işlemci serisine sahiptir.

Snapdragon  işlemciler, üst seviyede performans sunmakla beraber verimliliği oldukça iyi işlemcilerdir. Aynı zamanda tüm Snapdragon işlemciler Adreno grafik birimiyle tümleşiktir. Adreno grafik birimininse son derece başarılı olduğunu ve iyi performans sergilediğini söyleyebiliriz.

[ Snapdragon 865 işlemcisinin inceleme yayınına gitmek için buraya tıklayın ]

 

Snapdragon işlemcilerin özellikleri

  • Güvenilirdir.
  • İntel yada Mediatek işlemcilerine göre daha az ısınma  sorunu yaşarlar.
  • Karşılaştırma testlerinde Snapdragon işlemcileri genellikle daha iyi performans sunar.
  • Verimlidirler.
  • Güçlü Adreno grafik birimine sahiptirler.
  • Bu işlemciye sahip telefonların fiyatı genellikle yüksek olur.

 

Qualcomm Snapdragon ile Mediaktek arasındaki fark

 

Mediatek ve Snapdragon işlemcisinin gelişimi

Meditek, 1997 yılında Tayvan’da kurulan bir yarı iletken şirketidir. Snapdragon ise Qualcomm şirketi tarafından geliştirilen bir işlemci serisidir. Bu şirket, ABD’de 1985 yılında kurulan bir yarı iletken şirketidir.

 

Mediatek ve Snapdragon işlemci çekirdekleri

Hem Mediatek hem Snapdragon çok çekirdekli yapılara sahiptir. Günümüzde artık 2 çekirdekli işlemciler neredeyse hiç yokken 4, 8, 12 çekirdekli işlemciler her iki marka tarafından da geliştirilmektedir. Ancak bir işlemcinin çekirdek sayısından çok çekirdek performansının nasıl olduğuna, çekirdeklerin nasıl kullanıldığına dikkat edilmelidir.

 

Mediatek ve Snapdragon’da CPU ve GPU

CPU açısından Mediatek ile Snapdragon işlemcileri arasında çok fazla bir fark bulunmamaktadır. Ancak genellikle Snapdragon işlemcileri azıcık farkla daha iyi performans gösterir. GPU açısından değerlendirecek olursak her iki işlemcinin düşük ve orta seviyeli akıllı telefonlarında çok fazla bir fark görülmez. Ancak orta seviyeli akıllı telefonların ve daha üst modelleri incelendiğinde Snapdragon işlemcisinin Adreno grafik biriminin çok daha iyi performans sergilediği açık ara farkla belli olmaktadır.

 

4. Mediatek ve Snapdragon işlemcilerde pil ömrü

Mediatek yonga setlerinin yüksek güç tükettiği bilinen bir gerçektir. Bu durum pil ömrünü kısaltmaktadır. Pil ömrüne önem veren biriyseniz ve ilerleyen zamanlarda yeni bir akıllı telefon satın almayı planlıyorsanız Snapdragon işlemcili modellere yönelebilirsiniz.

 

5. Mediatek ve Snapdragon işlemcilerde verimlilik

Performans açısından Mediatek işlemcileri oldukça başarılıdır. Ekstra çekirdekleri sayesinde işlemci, yoğun ve ağır görevlerin yerine getirilmesine olanak tanır. Çoklu görevlerde oldukça başarılıdırlar. Snapdragon işlemcileri de çoklu görevlerde, ağır ve yoğun görevlerde iyidir. Oyun konusunda her iki işlemcinin de güçlü olduğunu söyleyebiliriz. Ancak oyun konusunda Snapdragon işlemcinin Adreno grafik birimini kullanmasından ötürü daha iyi olduğunu söyleyebiliriz.

 

6. Isınma

Snapdragon işlemcileri genellikle Mediatek işlemcisine göre daha az ısınma sorunu yaşar.

 

7. Fiyat

Mediatek işlemcili telefonlar genellikle Snapdragon işlemcili telefonlara göre daha ucuz olurlar.

 

Karşılaştırma sonucu

Uzun ömürlü ve yüksek performanslı bir akıllı telefon modeli tercih edecekseniz Snapdragon işlemcili akıllı telefon modellerinin Mediatek işlemcili telefonlara göre daha iyi bir seçenek olduğunu söyleyebiliriz. Ancak uygun fiyatlı telefon tercihinde bulunacaksanız Mediatek işlemcili akıllı telefonlar Snapdragon işlemcili akıllı telefonlara göre çok daha ekonomik bir seçenek olacaktır.

 

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 42
    be_endim
    Beğendim
  • 9
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 3
    sevindim
    Sevindim
  • 4
    _pheli
    Şüpheli
  • 5
    sinirli
    Sinirli
  • 7
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir