1. Anasayfa
  2. İnternet

Siz Tiktok’u kötü bir uygulama mı sanıyorsunuz ?

Siz Tiktok’u kötü bir uygulama mı sanıyorsunuz ?
0

Herhangi biri günümüz dünyasında sosyal medya mecralarından her ne kadar uzak durursa dursun Tiktok denen uygulamanın adını mutlaka duymuştur. En azından Tiktok uygulamasına ait herhangi bir içerikle karşılaşmıştır. Bu yüzden Tiktok uygulamasını bu devirde bilmeyen biri muhtemelen yoktur. Hele ki Youtube’da bu kadar reklam yapıldıktan sonra, İnstagram’da Tiktok’un içerikleri bu kadar paylaşıldıktan sonra bu uygulamanın ne işe yaradığını, uygulamayla neler yapıldığını muhtemelen hemen hemen herkes biliyordur. Yine de bilmeyenler için Tiktok uygulamasının ne olduğunu, ne işe yaradığını kısa ve özet bir şekilde anlatacağız.

 

TİKTOK UYGULAMASI NEDİR ? NE İŞE YARAR ?

 

 

TiktTok uygulaması İnstagram, Twitter, Facebook gibi akıllı telefonlara ücretsiz bir şekilde yüklenebilen yada masaüstü cihazlarla erişilebilen bir sosyal medya/eğlence uygulamasıdır. Ücretsiz olarak üye olunabilen ve kullanılabilen Tiktok, 15 saniyeden 60 saniyeye kadar video içerikler üretilebilen, Vine uygulamasına benzeyen bir sosyal medya, eğlence uygulamasıdır.

 

Tiktok uygulaması Çin devleti merkezli ByteDance şirketine ait bir uygulamadır. Uygulamanın 2016 yılındaki adı Douyin’dir. 2017 yılına gelindiğinde musical.ly uygulaması da satın alınarak şirket büyütülmüştür. 2018 yılına gelindiğindeyse musical.ly uygulaması ile Douyin uygulamasının harmanlanmış hali olan Tiktok uygulaması geliştirildi. Yani kısaca Tiktok uygulaması Çin merkezli ByteDance şirketine ait olan bir uygulamadır. ByteDance şirketinin kurucusu ise Zhang Yiming adında biridir. Bu kişi, 37 yaşında Çin’deki en zengin 35. kişidir.

 

BBC TİKTOK BELGESİ

 

 

İnstagram, Twitter, Facebook ve diğer sosyal medya platformlarından farklı olan ve çok ciddi bir kitle tarafından eleştirilen Tiktok uygulaması, bir yıl içerisinde en fazla kullanıcı sayısına sahip olmayı başardı. Tiktok uygulamasını dünyada en çok kullanan ülkeler sırasıyla Hindistan, ABD ve Türkiye oldu.

 

BBC’de Tiktok uygulaması için bir video içeriği hazırladı. Hazırlanan bu içerikte Tiktok uygulaması derinlemesine incelendi. Tiktok uygulamasını kullanan kullanıcılara neden bu uygulamayı kullandıkları ve uygulamanın olumlu olumsuz yönlerini soruldu. Uygulama hakkında olumlu geri dönüşlerin alındığı gibi olumsuz geri dönüşlerde alındı.Aynı zamanda BBC’nin yapmış olduğu bu video içerikte şu ifade kullanıldı,

Tiktok Türkiye’nin net,filtresiz aynısıdır.Türkiye’nin yüzünü İnstagram’dan öğrenmeye çalışırsanız yanılırsınız,Twitter’dan öğrenmeye çalışırsanız daha fazla yanılırsınız ama Tiktok gerçeği yansıtabiliyor.

Aynı zamanda BBC’nin yapmış olduğu video içeriğinde Tiktok uygulamasının bazı kullanıcıları için Twitter’da İntagram’da ve farklı sosyal medya mecralarında barınamayan, aşağılanmış, ezilmiş ve Tiktok uygulamasına gelmiş kişiler olduğu belirtildi. İsterseniz BBC’nin Tiktok için hazırladığı video içeriğini aşağıdan izleyebilirsiniz.

 

 

Yukarıdaki videoda da görülmek üzere Tiktok kullanıcısı olan ve Ben Fero şarkılarının taklidiyle birçok kişi tarafından bilinen Zeynep Yatkın isimli kullanıcı, geçmiş hayatında çarşaflı bir kadın olduğunu, Mahmut Efendi kurslarında büyüyen ve din eğitimi alan biri olduğunu, aşırı radikal olduğunu, at gözlüğüyle bakan (hiç etrafa bakmayan) biri olduğunu, her kitabı okumayan biri olduğunu belirtti. Zeynep hanım Tiktok uygulaması sayesinde “o halden bu hale” geldiğini ve eskiden cahil biri olup sonrasındaysa bu cahilliğinden kurtulduğunu belirtti.

İsterseniz 38 yaşında 2 çocuk annesi Zeynep Yatkın hanım efendinin “o halden bu hale geldim” dediği, “Benim içimdeki cevheri Tiktok keşfetti” dediği, “İnsanları eğlendiriyorum,bundan daha güzel ne olabilir ki” dediği, cehaletinden kurtulduğu o Tiktok içeriklerinden bazılarını aşağıdan izleyebilirsiniz. Bu videoyu izledikten sonra Tiktok’un insanları cehaletten nasıl kurtardığını, güldürdüğünü, o halden bu hale getirdiğine kendiniz şahitlik edin…

 

 

 

ÜNLÜ OLMA İÇ GÜDÜSÜ

 

 

Psycology Today yazarlarından psikolog Robert W. Fuller, Tiktok uygulamasıyla ünlü olma iç güdüsü arasındaki bağlantıyı çok güzel bir şekilde açıklıyor. Fuller’e göre insanların ünlü olma isteği aşırıya kaçtığında ruhsal bir hastalık baş gösteriyor. Ayrıca Tiktok videolarını izlediğinizde bu uygulamayı kullananların gerçekten de tek amaçlarının ünlü olma isteği olduğunu, tanınma arzusuyla yanıp tutuştuğunu kolayca fark edebilirsiniz. Uygulamayı kullanan genç,güzel ve abartılı makyaj yapan kızlar, hiçbir şeyi ifade etmeyen videolar çekerek kendilerini, bedenlerini ve güzelliklerini ön plana çıkarırken, fiziksel engeli olan yada vücudunda herhangi bir kusuru olan kişilerde bu kusuru yada engeli ön plana çıkarıyor. Uygulamanın içeriği konusunda, herhangi bir tema işlenmeksizin dublaj, anlamlandırılamayan hal ve hareketlerle ünlü olunmaya çalışılıyor.

Fuller’e göre insanların ünlü olma arzusunun altında “statü” merakı yer alıyor.Bu meraksa “birileri yada hiç kimse” teorisiyle açıklanabiliyor. Bu teorinin ne olduğunu anlamanız için öncelikle “statü” kelimesinin ne olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Statü,bir kimsenin toplumda içerisindeki pozisyonu, saygınlığı, diğer kişiler tarafından saygı gösterilme derecesidir denebilir. Statü kavramı, kötüye kullanma eğilimde olabiliyor. Örneğin, herhangi bir şirketin patronu, elemanlarını sürekli olarak aşağılıyor ve onlara kötü davranıyorsa bu kişinin statüyü kötüye kullandığını ifade ediyor. Yada başka bir örnek verecek olursak ünlü bir oyuncunun içerisinde yaşadığı toplumu sürekli olarak hor görmesi, dışlaması, aşağılayıcı hareketler sergilemesi, o kişinin statüyü kötüye kullanma eğilimi içerisinde olduğunu göstermektedir.

Aynı zamanda Tiktok uygulamasının çoğu kullanıcısı kısa yoldan ünlü olmaya çalışırken, statüyü kötüye kullanma eğilimi içerisinde olan bireylerde de “kısa yoldan ünlü olma” arzusu bulunuyor.

Burada Tiktok kullanıcıların hepsi için kötü ifadeler kullanılmıyor. Ama maalesef çoğu kullanıcı Tiktok’u kısa yoldan ünlü olmak, toplumun diğer bireylerine karşı üstün olmak, sıra dışı ve diğerlerinden tamamen farklı olmak için kullanıyor. Bu durum, Tiktok uygulamasını biraz kullanınca kolayca fark edilebiliyor. Ünlü olmak uğruna birçok Tiktok kullanıcısı kendine olan saygısını, dış görünüşü, duruşunu hiçe sayabiliyor.

 

[Ünlü olma iç güdüsü başlığı altında yazan bilgilerin kaynağı Webtekno sitesidir.Bu kaynağa ulaşmak için buraya tıklamanız yeterlidir.]

 

KADINLAR BİRER OBJE DEĞİLDİR !

 

 

Sizi bilmem ama bence bir ülkenin temel taşı toplumdur. O toplumun temel taşı da kadınlardır. Erkekler değildirler. Kadının yeri ve kadının önemi çok büyüktür. Bütün bu ifadeleri tüm samimiyetimle söylüyorum. Toplumda erkeklerin yeriyse el değmemiş, şekil verilmemiş, yemeklerde kullanılan, oklavayla açılan hamurdur. O hamurla şaheser yaratacak olanlarda yine kadınlardır. Hatta öyle ki bence bir ülkeyi güçsüzleştirmek,al aşağı etmek için önce o ülkede ki kadınların ahlakını ve kişiliğini bozmak gerekir.

Bence kadın denen, insanın oğlunu bu dünyaya getiren canlılar birer obje değildirler. Olmamaları da gerekir. Ancak bazı iddialara göre bütün kadınlar dahil olmasa da onları obje eden şey nedir ? Erkekler mi ? Yoksa kadınları ta kendileri mi ? Erkeğin birer şekil verilmemiş hamur olduğundan, basit varlıklar olduğundan bahsetmiştim. Peki Türkiye’de “Türkiye Cinselliğin Afrikasıdır” sözünün sık kullanılmasına sebep olan şey neydi ? nereye çeksen oraya gidecek olan erkekler miydi ? Yoksa hepsi olmasa da kadınların ta kendileri miydi ? Aşağıdakileri okuyup, izledikten sonra lütfen burada bahsettiğim soruları kendinize sorun. Soruların cevabını (kendinize) samimi bir şekilde verin. Kendinizi kandırmadan…

Tiktok uygulamasında Tiktok cüzdanı (Wallet) adıyla bir özellik bulunmaktadır. Uygulama içerisinde kullanılan “Jeton” birimleri Tiktok cüzdanı içerisinde saklanmaktadır. Jetonlar ise uygulama içerisinde canlı yayın açan kullanıcılara bağış yapmak, hediye göndermek için kullanılmaktadır. Jetonlar para karşılığında satın alınmaktadır. Canlı yayında jeton karşılığı hediye veya bağış toplayan yayıncılar daha fazla popülerleşme şansı yakalamaktadır. Kısaca Tiktok uygulamasında canlı yayın açarsanız ve ne kadar fazla bağış ve hediye toplarsanız o kadar fazla popülerleşme ve etkileşime geçme şansınız bulunmaktadır. Peki gencecik kızlar yada kadınlar bilin bakalım Tiktok’da canlı yayın açtıklarında bağış ve hediye toplayıp, ünlü olmak uğruna neler yapıyorlar ? İsterseniz Tiktok uygulamasını kullanıp kendiniz görün. Yada kullananlardan dinleyin. Benim tavsiyem ikincisini denemeniz yönünde…

 

[KADINLAR BİRER OBJE DEĞİLDİR! başlığının altında, kişisel haklara saygı duymak ve bir başkasının görüntülerini izinsiz kullanma saygısızlığını yapmamak adına görüntü paylaşmadık.]

 

YARDIMCILAR VE YATAKÇILAR

 

Türkiyede’ki Youtube çöplük (içerik*) üreticileri, daha fazla görüntülenmeye sahip olabilmek ve Youtube kanalının abone sayısını arttırabilmek adına gündemde olan ve kısa bir süre sonra sönecek olan kişileri yada unsurları, kendi ortamına taşımaktan ve böyle çöplükler sayesinde prim kasmaktan fazlasıyla haz duyarlar. Buna örnek olarak aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

 

 

Aynı zamanda Türkiye’de bazı internet siteleri var. Bu siteler kendi doğruları başkalarına dayatmak ve onlara empoze etmek için bulabildikleri bütün malzemeyi kullanılırlar. Bu siteler arasında popüler olanlardan bir tanesi, yayının daha önceki kısımlarda belirttiğimiz Tiktok kullanıcısı olan Zeynep Yatkın hanım efendinin öncesinde çarşaflı olup sonrasında çarşafı çıkarttığından çok büyük haz duymuş ki Zeynep hanımın sanki özgürlüğe kavuşmuş, çağdaşlaşmış, cehaletten kurtulmuş ve örnek bir insan olmuş gibi yayınında yansıtmaktadır.

Az önce Yotube sitesine ait bir çöplüğün videosunu paylaşmış ve kaynağını göstermiştim. Ancak bu art niyetli sitenin reklamını yapmayacağım ve bu yüzden kaynak göstermeyeceğim. Bu site daha öncesinde cevabı bilinen ancak sadece sorusunu soran ve imam hatiplerin bilemeyeceğini iddia eden 21 soru hakkında bir yayın yapmıştı. Sadece bu bilgiye bakarak bazı kişiler kimden,hangi siteden bahsettiğimi anlayacaklardır. Burada Zeynep Yatkın hanım efendi hakkında herhangi ithamda bulunmuyoruz. Zeynep hanımı kendine malzeme olarak kullananlar hakkında konuşuyoruz.

 

UZMANLAR TİKTOK KONUSUNDA UYARIYOR

 

 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Dijital İletişim Araştırmacısı Doç. Dr. Ali Murat Kırık Tiktok konusunda gençleri ve aileleri uyardı. Kırık, hızlı bir şekilde popülerleşerek Facebook’un en büyük rakiplerinden biri olan Tiktok uygulamasının içeriğinde, küfür ve argo, şiddet ve cinsellik, uyuşturucuya teşvik, siber zorbalık, cinsel istismarın bolca bulunduğunu belirtiyor.

Ayrıca Kırık, uygulama içerisinde terör örgütlerini övücü içeriklerinde olduğunu ve son zamanlarda bunun popülerleştiğini belirtiyor. Aynı zamanda Tiktok uygulamasının ülkemizin ve toplumumuzun milli ve manevi değerlerini zedelemesi konusunda sayın Kırık’da dahil olmak üzere pek çok kişi hem fikir durumda olduğunu belirtiyor.

 

KÖTÜ ŞEYLERE SEBEP OLUYOR

 

 

Tiktok uygulamasının büyük bir çoğunluğu 30 yaşından küçük gençler olmakla beraber, çocuk sayılabilecek bireylerinde bu uygulamayı sıkça kullanıldığından bahsediliyor. Uygulama içerisindeki yaş sınırının 13 olmasıyla berber herhangi bir sıkı denetimin söz konusu olmadığı uzmanlar ve eski Tiktok çalışanları tarafından belirtiliyor.

 

Uygulamayı kullanmak için yaş sınırı 13 olarak belirtilse de 9 yaşındaki biri bile uygulamaya kolayca dahil olabiliyor. Aynı zamanda uygulama içerisinde küçük yaştaki çocuklar, gençliğe yeni yeni adım atan bireyler 30 yaş üstü kişiler tarafından taciz ediliyor. Aynı zamanda bazı kullanıcılar uygulama için içerik isterken hayatlarını tehlikeye atabiliyor. Hatta bu yüzden Tiktok uygulamasının en sık kullanıldığı ülke olan Hindistan’da bir ara yasaklama kararı getirilmişti. Aynı zamanda uygulama içerisindeki veriler silinmediği için hak ihlalinin de söz konusu olduğu belirtiliyor. Örneğin siz uygulamaya kayıt olup bir kaç tane video çekip hesabınızı kapatsanız bile verileriniz Tiktok üzerinden silinmiyor. Bu sebeple çocuk yaşta olan bir kullanıcının görüntüleri Tiktok üzerinden kolayca ele geçirilebiliyor. Bu sebeple, çocuk ihlali yüzünden aynı zamanda Tiktok uygulaması ikinci olarak en sık kullanıldığı ülke olan ABD’de de para cezasına çarptırılıyor. Uzmanlara göre, Tiktok’un bu kadar denetimsiz olması ve çocuk yaştaki kullanıcılara ait verilerin saklanması pedofili (sübyancı) hastalığının da önünü açıyor.

 

ESKİ TİKTOK ÇALIŞANINDAN ŞOK EDİCİ İDDİALAR

 

 

TİKTOK UYGULAMASININ HİÇ Mİ GÜZEL YÖNÜ YOK ?

 

Uygulamayı şan, şöhret ve para kazanmak için her türlü pisliği, saçmalamayı ve öz saygınlığını kaybedenler dışında gerçekten de eğlenmek ve vakit geçirmek isteyenlerde kullanmaktadır. Bu kullanıcıların dışında uygulamayı işletme hesabına ek platform olarak kullanan yada absürt komedi içerik üretmek için kullanan kişilerde var. Bu yayın boyunca o kullanıcılar hakkında en ufak bir kötü sözümüz olmadı zaten. Ayrıca bu yayın baştan sona okunduğunda kimden, kimlerden ve neylerden bahsedildiği son derece belli oluyor. Bu kullanıcıların uygulama içerisinde var olması, uygulamanın birinci pozitif yönüdür diyebiliriz.

Birde Tiktok’un BBC belgeselinde de bahsedilen acı bir gerçek yönü var. İntagram, Twitter, Facebook gibi popüler sosyal medya mecralarında kullanıcılar, diğer kişilerden daha üstün olmak için pahalı kıyafetleriyle, arabalarıyla, lüks yerlerde yedikleri yemeklere kadar paylaşımda bulunabiliyor. Kullanıcılar, sırf statü üstünlüğü kurabilmek için her türlü yapmacıklık ve riyakarlıkta bulunulabiliyor. Ancak bu unsurların hiç biri Tiktok’un yapısı gereği neredeyse hiç yok.

Buda Tiktok uygulamasının, ülkenin ve toplumun gerçek yüzünü tüm gerçekliğiyle ortaya koymasına sebep oluyor. Yani Tiktok uygulamasında gördükleriniz maalesef Türkiye insanının şimdiki halini ve hangi yolda ilerlediğini anlatıyor.

 

 

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir