1. Anasayfa
  2. İnternet

Geleceğin parlayan 10 mesleği

Geleceğin parlayan 10 mesleği
0
  

GELECEĞİN PARLAYAN 10 MESLEĞİ 

 Geleceğimize yön verecek olan en büyük kararlardan biri de meslek seçimi. Yaptığımız seçimler yaşamımızı etkilese de ilk öncelik mesleğimiz olacaktır. Bu yazımızda ilerde hangi mesleklerin daha rövanşta olduğunu görecek ve meslek seçiminde nelerin daha etkili olduğunu bileceksiniz. İşte karşınızda gelecekteki mesleklerin neler olduğunu merak edenler için sıraladığımız “gelecekteki meslekler” listesi…

 

1. ROBOT TEKNİSYENİ

 

Geleceğin parlayan 10 mesleği Robotik kodlama teknisyenleri çalışma gücünü robotlarla ilerletmek  isteyen fabrikalarda, robotların kurulumu, güncellenmesi ,takibi, arıza yönetimi, bakımı gibi tüm işlemlerin koordinesinden sorumlu çalışanlardır.
Robot teknisyenlerinin, bilgisayar programcılığı alanında yeterli bilgi düzeyinde olması ve fabrika üretim sürecine hakim olması şarttır. Hakim oldukları süreçte, robotların koordinesini yapmakla

sorumludurlar.

Gelecekte en çok tercih edilecek meslekler arasında bulunan robot teknisyenliği için ileri görüşlü firmalar şimdiden insan gücünden mekanik güce geçiş yapılması konusunda çalışmalarını başlatmıştır. İş alanında birçok fabrika ve şirket istihdam oluşturacağı öngörülmektedir.

 

2. YAPAY ZEKA EĞİTMENİ

 

 Yapay zeka alanında hızlı ilerleyen gelişmeler, teknoloji ve birçok alanda yeni iş alanları oluşmasına neden oldu.
 
Geleceğin parlayan 10 mesleği Yapay zekanın iş gücünün yerini alıp işsizliğe yol açacağı söylense de yapay zeka temelli her hizmet sektöründe çalışan sayısı yetersiz kalacak ve yeni iş kolları ile istihdam sağlanacaktır. Onlardan biride yapay zeka eğitmenliği olacaktır.
 
 İş tanımı oldukça karmaşık olsa da kısaca doğru metotlarla insan benzeri yapay zeka sistemlerine model ürettiren, öğrenme aşamasına katkı sağlayan, oluşan modeli geliştirip sadeleştiren iş koludur.  Şuan en çok aranan mesleklerden biri olan yapay zeka eğitmenliği uzman sayısı azlığı nedeniyle de maaşları oldukça yüksek tutulmaktadır. Teknoloji alanında gelişmek isteyenlerin yöneldiği bu sektör, önümüzde ki günlerde yaygınlaşacak ve uzman sayısında artış gösterileceği tahmin ediliyor.

 

 3. BİYOTEKNOLOG

 

Geleceğin parlayan 10 mesleğiÇevre sorunları gibi insan hayatını doğrudan etkileyen problemlere yenilikçi çözümler bulan biyoteknoloji uzmanları çok yönlü olmalıdır. Mesleki yeterlilik bakımından oldukça gelişmiş olması dışında çalıştığı alanlara göre görev tanımları değişmektedir.
 

İlaç şirketleri, araştırma kurumları, üniversite, hastane ve yiyecek içecek üretim firması gibi farklı alanlarda istihdam sağlar. Soyut kavramlarla çalışma, el-göz koordinasyonuna sahip olmak, verilerin analiz etme ve yorumlama kabiliyeti gibi mesleki özellikleri taşıması gereklidir. Üniversitelerin 4 yıllık biyoteknoloji bölümlerinden lisans derecesi ile mezun olmaları şarttır. Ayrıca yüksek maaş bilgisi ile daha çok dikkat çekmektedir.

 

 

4. 3D ÜRETİM MÜHENDİSLİĞİ

 

Geleceğin parlayan 10 mesleği

 

3D üretim mühendisliği  son yılların geleceğe dönük yüksek getiri sağlayan iş kollarından biridir. Bu alanda kurulan girişimler ise özellikle tekstil, sağlık, yemek gibi konularda önemli değişimler vaat ediyor.
 3D üretim mühendisliği gelecekte üretimi seri üretimden kurtarıp kişiselleştirebilir bir hale getirecek. Şuan da bile ev tipi 3D yazıcılarla ürünler tasarlanıp üretilebiliyor. 
Yeniliklere ve değişimlere açık olması, tasarım alanında yeterliliğin ve mühendislikle beraber mimari yeteneklere de hakim olması gibi niteliklere sahip olunması beklenmektedir. Üniversitelerin belirli bölümlerinden mezun olunması ve yenilikçi ve gelişmeye açık bir mühendis olmayı hedefler.

 

5. VERİ ANALİSTİ

 

Geleceğin parlayan 10 mesleği  Veri analistleri şirket kayıtlarında bulunan verileri, bilgisayar aracılığıyla analiz edip yorumlayan ve verilerin raporunu çıkaran kişilerdir.
 
 İstatistik tespit etme, veri işleme ve analiz etme veri analistlerinin görevlerindendir.
Oldukça ihtiyaç duyulan veri analistleri verilerin analiz etme ve yönetmede, elde ettiği sonuçları yorumlayıp

daha anlaşılır hale getirme ve hedefleri karşılayan çözümler üretmek gibi görev gereksinimlerini yerine getirir.

Veri analisti olmak isteyen bireyler için henüz bu alanda bir bölüm bulunmamaktadır. Fakat  üniversitelerin ilgili fakültelerinde bulunan Matematik Bölümü, Bilgisayar Bilimi Bölümü, İstatistik Bölümü gibi alanlardan mezun olup bu meslekte ilerleyebilir.

 

6. ENDÜSTRİYEL TASARIM MÜHENDİSLİĞİ

 

Geleceğin parlayan 10 mesleği  Tasarım ve üretim, tarihin hiçbir döneminde bu kadar bir arada olmamıştı.
 
 Günümüzde herkes kişiselleştirilmiş ürünlere ve yeni tasarımlara odaklanıyor. 
 
Gelecekte bu durumun devam etmesi ve

daha iyi tasarlanmış ürünlere olan ilginin artması endüstriyel tasarım profesyonellerine harika fırsatlar sunacaktır. 

Bu da endüstriyel tasarım mühendisliğini geleceğin mesleklerinden biri haline getiriyor. Fakülteye bağlı bölümlerde  öğrenim süresi 4 yıldır. Eğitimini başarı ile tamamlayan öğrenciler lisans diploması almaya hak kazanır. İster özel şirkette, kamu alanlarında veya isterseniz de kendi iş yerinizi açma hakkınız vardır. 

 

7. DRONE PİLOTU

 

Geleceğin parlayan 10 mesleğiHobi olarak yaygın kullanılan drone aynı zamanda birçok film, video çekiminde hali hazırda kullanıyor.
 
Otomobil gibi drone yarışları da mevcut. Henüz bu mesleği yapan biri ile karşılaşmamış olmanız yakın gelecekte adını çokça duymayacağınız anlamına gelmiyor. 
 
Bu meslek çok yeni olmasına rağmen amazon tarafında kargo taşımada test amaçlı olarak kullanılmış ve hala askeri alanda İHA olarak kullanılmaktadır. Gelecekteyse kişisel veya farklı sektörlerde bir çok alanda kullanılacağı kesin olarak görülmektedir. Yani bir bakımdan kendi gelirinizi kendiniz yaratıyor olabileceksiniz.

 

8. ARTIRILMIŞ GERÇEKLİK GELİŞTİRİCİSİ

 

Geleceğin parlayan 10 mesleği Hayat şu haliyle çok sıkıcı diyenlerin başını çektiği bir meslek olarak düşünebiliriz aslında. Apple’ın son tanıttığı telefonda geleceğinin açık olduğunu fark etmişsinizdir.  
 
Zaten yıllardır Microsoft hololens ile artırılmış gerçekliğini hayatımıza sokmak için bir hayli gayret gösteriyor.
 
Hatta son zamanlarda bir çok şirketin bu sistemle ürünlerine renk katması ve canlandırılmasına dair örnekler mevcuttur. Gosth in the shell (kabuğun içindeki hayalet) filminde ise bu artırılmış gerçekliğin hayatımızda nasıl yer edeceğini daha somut şekilde görebilirsiniz. Filmi izledikten sonra daha somut bir şekilde anlamış olacak ve gelecekte ne kadar geniş alanda hizmet verebileceğini göreceksinizdir.

 

9. KİŞİSEL GİZLİLİK DANIŞMANI

 

 

Geleceğin parlayan 10 mesleğiTeşircilik kültürü tüm dünyada sosyal medya ile yayıldı. Hepimiz nerede olduğumuzu, ne yediğimizi ne aldığımızı sosyal medyada paylaşmaktan zevk alıyor hatta diğer insanlar ne yapmış diye bakmaktan bir hayli keyif alıyoruz. 

Teknoloji aynı hızda ilerlemeye devam ederse ki öyle gözüküyor; birçok bilgimiz, medeni durumumuz, bankalarla olan durumumuz, sicil kaydı gibi detay bilgilerimiz kolayca ulaşılır olmaya başlayacak.

 Şu an için teşhircilik kültürü hoşumuza giderken ileride büyük sorunlara yol açacak. Bunun için kişisel gizlilik danışmanlarına danışıyor olacağız. İznimiz dışında paylaşılan her bilgi için rahatsızlık duymaya başladığımızda kişisel gizlilik uzmanlarına danışarak güvenliği sağlamak için hizmete hazır durumda olacaklar. İstisnasız geleceğin en yararlı mesleklerinden biri olacağı söylenebilir.

 

10. CYBORG TASARIMCISI

 

Geleceğin parlayan 10 mesleği
 
Daha öncesinde filmlerde çizgi dizilerde daha çok izlediğimiz cyborg tipi şu anda hayatımızda da yer almaktadır.
 
Yarı insan yarı makine yani cyborgların sayısı sürekli artıyor. Hatta gelecekte birçok zengin insanın birer cyborga dönüşeceği tahminler arasında.
Durum ve cyborglara olan talebin bu ölçüde artması cyborg tasarımcılığını geleceğin mesleklerinden biri haline getiriyor. Ve zenginlerin gözdesi haline geleceği tahmin edildiğinden maaş konusunda oldukça yüksek olacağı öngörülebilir.

 

 

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir