1. Anasayfa
  2. Donanım

İntel Core İ3,İ5,İ7 ve İ9 arasındaki farklar

İntel Core İ3,İ5,İ7 ve İ9 arasındaki farklar
0

Bu yayında sizlere İntel’in işlemcilerinden bahsedeceğiz. Bildiğiniz üzere İntel, bilgisayarlarda i3, i5, i7 ve yeni yeni görünmeye başlayan i9 işlemcilerle bilgisayarlarda yerini alıyor. Peki İntel’in i3, i5, i7 ve i9 işlemcilerinin arasındaki farkların neler olduğunu merak ettiniz mi ? Yada İntel markalı işlemcilerde sayıların ve harflerin neler ifade ettiğini, ne alama geldiğini merak ettiniz mi ? İşte bu yayında sizler için bu soruların hepsine cevap vereceğiz.

Öncelikle İntel işlemcileri hakkında bilmemiz gereken temel şey, İntel’in sadece “i” serisine ait işlemcileri bulunmamaktadır. Benzer şekilde İntel Pentium, İntel Celeron, İntel Xeon serisine sahip işlemcilerde bulunmaktadır. Tabi burada konuyu fazla dağıtmamak üzere sadece İntel’in “i” serisi işlemcileri üzerinde duracağız. Yayın boyunca sizlere İntel i3, İntel i5, İntel i7 ve İntel i9 işlemcilerini anlatacağız.Benzer şekilde i3, i5, i7 ve i9 işlemcilerinin arasındaki farklardan bahsedeceğiz. Aynı zamanda İntel’in “i” serisi için kullanış olduğu sayı ve hanelerin ne anlama geldiğini, İntel “i” serisi işlemcilerini nasıl modellediği konuları üzerinde konuşacağız.

Örneğin “İntel Core i5 – 6200U” işlemcisinde “i” hanesinin yanındaki “5” rakamının neyi ifade ettiğini, “6200” sayısının ne olduğunu ve ne anlama geldiğini, “U” hanesinin neyi belirttiğinden bahsedeceğiz. Benzer şekilde “İntel Core i9 – 9900KS” işlemcisinde bulunan “9” sayısını, “9900” sayısını ve “KS” ifadesinin neyi belirttiğinden bahsedeceğiz.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

İntel Celeron ve Pentium işlemci nedir ? Özellikleri nelerdir ?

Bilgisayarlarda kullanılan tüm teknik terimlerin ne anlama geldiğini öğrenin

İntel ile AMD işlemcileri arasındaki farklar

 

İNTEL “İ” SERİSİ İŞLEMCİLER

Masaüstü ve özellikle dizüstü bilgisayarlarda İntel markasının “i” serisi işlemcileriyle oldukça fazla karşılaşmaktayız. Bilindiği üzere bu seride temel olarak dört adet işlemci bulunmaktadır. Bunlar sırasıyla i3, i5, i7 ve i9 işlemcileridir. Aynı zamanda hemen hemen herkes i9 işlemcinin i3 işlemciden daha yüksek performans gösterdiğini bilmektedir. Yada benzer bir şekilde i7 işlemcisinin i5 işlemcisine göre daha iyi performans gösterdiğini bilmektedir.

 

İntel Core i9-9900KS ve İntel Core i9-9900Kxp


Üst düzey oyun sürümler için tercih edilen işlemci donanımıdır. İntel Core i9-9900KS modeli, 8 çekirdek ve 16 iş parçacığı bulunan, tam bir canavar masaüstü işlemcisidir. Bu işlemci, İntel Core i9-9900K işlemci donanımının etkili bir şekilde hız aşırtma işlemi uygulanmış halidir. Bu işlemci, üst sınıf grafik kartı ve soğutma sistemiyle beraber kullanılmaktadır. Muazzam sistem gereksinimine ihtiyaç duyan oyunların ihtiyacını karşılayan işlemci birimidir.

 

İntel Core i5-9600k ve İntel Core i5-9400


İntel “i” serisi işlemcilerden temel ve orta seviyeli işlemcisi olarak kabul edilen donanımdır. İntel Core i5-9400 işlemci donanımı yerine İntel Core i5-9600k işlemcisini tercih edebilirsiniz. Bu işlemciler, üst düzey grafik birimleriyle düzenli darboğaz sorunu yaşamadan eşleştirilip kullanılabilir. Aynı zamanda İntel Core i5-9600k işlemci donanımının k modeli olduğunu ve bu yüzden hız aşırtma işlemi için oldukça el verişli bir işlemci donanımı olduğunu unutmamalısınız.

 

İntel Core i7-10510U


En güncel i serisi işlemcilerden biridir. Aynı zamanda İntel Core i7-10510 işlemci birimi U etiketine sahip olan bir işlemci birimi olduğundan yeni nesil i serisi işlemcisi kullanmak isteyen ve aynı zamanda zarif ve ince tasarıma sahip dizüstü bilgisayar tercih etmek isteyenler için oldukça uygundur. Ayrıca İntel Core i7-10510U işlemcisinin İntel Core i7-8565u işlemcisine göre ortalama %15 ile %25 daha hızlı olduğu, yapılan testler sonucunda ifade edildi.

 

DAHA FAZLASI…

 

İntel Core i3-9100


İntel Core i3 işlemcisinin yetersiz bir işlemci olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak dokuzuncu nesil bu işlemciyle bütçe dostu oyuncu bilgisayarı oluşturabilirsiniz. Özellikle İntel Core i3-9100F işlemcisini ve Nvidia RTX 2060 grafik birimiyle beraber kullanabilirsiniz. Bu işlemci ve ekran kartı eşleştirmesiyle darboğaz sorunu yaşarsınız ancak bu sorun, kullanıcı deneyimini muazzam etkileyecek derecede bir sorun olmayacaktır. Bu sayede bütçe dostu fiyat/performans oranı oldukça iyi bir oyuncu bilgisayarı elde etmiş olacaksınız.

 

İntel Core i5-9400


Eğer genel anlamda iyi bir performans sergileyen işlemci arıyorsanız ve bunun yanında fiyat açısından bütçe dostu bir işlemci istiyorsanız koşulsuz şartsız bu isteğinizi karşılayacak olan işlemci İntel Core i5-9400 işlemcisidir. Bu 4 çekirdekli işlemci oldukça iyi performans sergilemenin yanında en pahalı grafik kartlarıyla eşleştirilmek için son derece elverişli bir işlemci donanımıdır. Tabi eğer bir tık daha fazla bütçeyle daha iyisini isterseniz İntel Core i5-9500 işlemcisine göz atabilirsiniz

.

İntel Core i5-9600K


Bu işlemci az önce bahsettiğimiz İntel Core i5-9400 işlemcisinden ortalama %15 daha güçlü olan bir işlemci donanımıdır. Eğer siz fiyat açısından makul olan ve aynı zamanda hız aşırtma işlemi için el verişli olan bir işlemci istiyorsanız bu sefer sizin isteğinizi İntel Core i5-9600K işlemcisi karşılayacaktır diyebiliriz.

 

İntel Core i7-9700k


İntel Core i7-9700k işlemcisinin sekiz çekirdeği, 4.9 GHz turbo modu ve 3.6 GHz standart saat hızı bulunmaktadır. Önceki nesil İntel işlemci sürümlerinde altı çekirdek, 12 iş parçacığı bulunuyordu. Ancak bu işlemcide çekirdek sayısının arttırıldığı ve Hyper-Threading teknolojisinin bırakıldığı göz önünde bulundurulmalıdır.

 

İntel Core i9-9900K


İntel Core i9-9900K işlemcisi için tam bir performans canavarıdır diyebiliriz. Eğer yüksek grafiklere sahip 3D video oyunları oynamak istiyorum diyorsanız, yüksek performansa sahip grafik birimlerini sorunsuz bir şekilde çalıştırıp cihaz performansından ödün vermek istemiyorum diyorsanız İntel Core i9-9900K işlemcisi tam size göre. Ancak bu kadar iyi bir performansın hiç şüphesiz yüksek bir bedeli olacaktır. Bu durumsa tamamen bütçenize yansıyacak bir durumdur.

 

Model adlarını anlama

İntel’in birçok işlemci modeli bulunuyor. Eskiden İntel markalı işlemcilerinin her biri için ayrı bir isimi bulunuyorken uzun bir süre önce İntel bu durumu değiştirdi. Her bir işlemcinin yanınına sayı ve hanelerle işlemcilerini kodlayarak isimlendirdi. Bu sayede geliştirdiği birçok işlemcide modelleme yapmayı kolaylaştırdı.

İntel işlemcilerinden şuan için en çok “i” serisiyle karşılaşıyoruz. Öncellikle şu temel bilgiyi net ve basit bir şekilde idrak edelim. Bu seride işlemciler i3, i5, i7 ve i9 olarak modelleniyor. Burada “i” harfinden sonra bulunan 3, 5, 7, 9 sayıları ne kadar büyük olursa işlemcinin o kadar güçlü olduğu anlamı çıkartılıyor. Bizim için önemli olan bu sayılardan sonra gelen ifadeler. Örneğin 6200U yada 9900KS gibi… Nedir bu KS ? Nedir bu U ? Nedir bu 6200,9900 ?

İşlemci kaçıncı nesil ? Nasıl anlarım ?

Basit bir ifadeyle İntel işlemcilerinin modellenmesinde kullanılan 6200, 9900 gibi ifadelerinde neler olduğunu açıklayalım. Bu ifadeler, işlemcilerin kaçıncı nesil olduğunu belirtmektedir. Benzer şekilde işlemcinin kaçıncı yılda üretildiğini ve güncel, yeni nesil teknolojiyle geliştirilmiş bir işlemci olup olmadığı hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlayan, ipuçları veren bir modelleme ifadesidir. Örneğin 6200 ifadesi altıncı nesil işlemci, 9900 ifadesiyse dokuzuncu nesil bir işlemci olduğunu belirtmektedir.

Modelleme konusunda bir sonraki adımsa, adın sonunda bulunan harf yada hanelerin ne anlama geldiğini öğrenmekle son buluyor. Örneğin bazı İntel işlemcilerinin sonunda “G” harfi bulunuyor. Bu harf, işlemcinin yüksek güçlü grafik donanımına sahip olduğu anlamına gelmektedir. Bu haneden sonraki sayıysa işlemcinin gücünü temsil eder. Örneğin bu işlemci modellemesi G1’den G7’ye kadar gitmektedir. İlerleyen zamanlarda güncel işlemci donanımlarıyla daha da gidebilir…

İntel işlemcilerde yeni G serisi işlemcilerin daha çok oyun odaklı olacağı belirtilmektedir. Bunun sebebiyse malum…Nvidia ve AMD markalarının oyun dünyası için yaptığı yeniliklerden geri kalmamak ve rekabet içerisinde bulunabilmek için İntel markasının böyle bir seriye ihtiyacı bulunuyordu.

 

Eski İntel “i” serisi işlemciler

Şimdiyse daha eski model i serisi işlemcilere gelelim. Bu işlemciler sekizinci nesil işlemci olarak geliştirilmiş ve U, Y, HQ haneleriyle modelleme yoluna gidilmişti. Bu işlemciler oyun odaklı işlemciler değildi. Aynı zamanda İntel markasının i serisi işlemcileri için “standart” işlemcileri de diyebiliriz. Tabi gelişen teknolojiyle beraber bu işlemcilerde de çeşitli yeniliklere şahitlik etmekteyiz. Örneğin onuncu nesil işlemcilerde hala U ve Y modeli, i serisi işlemciler görmekteyiz. Bu işlemciler yapay zeka teknolojiyle eski modellerine göre çok daha üstün performans sunabilen işlemcilerdir.

Farklı bir örnek daha verecek olursak masaüstü bilgisayarlarda i serisi işlemcilerde “F” hanesini görebiliriz. Bu, grafik donanımının olmadığını ifade etmektedir.

 

Ek olarak ekstra performans iyileştirmesine sahip olduğunu ifade eden “X” ve “S” etiketleri de bulunmaktadır. Bu etikete sahip işlemciler yüksek performans gösteren ve masaüstü bilgisayarlarda görülen işlemci birimleridir.

 

İntel i3, i5, i7 ve i9 işlemcilerinin karşılaştırması

İntel’in i serisi işlemcilerinde bulunan i3, i5, i7 ve i9 işlemcileri arasındaki farkları daha kolay anlamamız için dört farklı modeldeki işlemcinin performansı testi sonuçlarına göz atmak gerekmektedir. Birçok şirket ve kullanıcı Cinebench gibi test sonuçlarını göz önünde bulundurmakta ve bu test sonuçlarına güvenmektedir.

 

Cinebench R20 çoklu çekirdek performansı sonuçları – i3, i5, i7, i9

Değer ne kadar yüksekse işlemcinin çoklu çekirdek performansı o kadar iyidir.

 

Cinebench R20 tek çekirdek performansı sonuçları – i3, i5, i7, i9

Değer ne kadar yüksekse işlemcinin tek çekirdek performansı o kadar iyidir.

Cinebench R20 sıkıştırma performansı sonuçları – i3, i5, i7, i9

7-Zip yazılımıyla yapılan sıkıştırma testi sonuçlarına göre işlemci performansına verilen başarı puanlamasıdır. Puanı yüksek olan işlemci, sıkıştırma konusunda daha başarılıdır.

 

Cinebench R20 render performansı sonuçları – i3, i5, i7, i9

Burada, işlemcilerin render için ihtiyaç duydukları süreye göre işlemciler sıralanmıştır. Render işlemi, bir yazılımda yapılan projenin tamamlanıp dışa aktarılmasıdır. Örneğin bir video düzenleme yazılımıyla hazırladığınız video içeriği Youtube’a yüklemek için dışa aktarmanız bir render işlemidir.

Render işlemi için harcanan süre ne kadar azsa işlemci o kadar başarılıdır diyebiliriz. Bu yüzden aşağıdaki tabloda daha düşük değere sahip olan – daha kısa sürede render işlemini tamamlayan işlemci – diğer işlemcilere göre daha başarılıdır.

Cinebench R20 oyun performansı sonuçları – i3, i5, i7, i9

İşlemcilerin aynı oyunlarda ve çözünürlükte göstermiş olduğu performansı göstermektedir.

1080p kalitesinde yapıldı.

1440p kalitesinde yapıldı.

 

Hangisini tercih etmeliyim ? i5 mi ? i7 mi ?

Cevabı çokça merak edilen sorulardan biridir. Hangi işlemcinin daha iyi olduğunu ve hangisini tercih etmeniz gerektiği konusunda tam anlamıyla bilgi sahibi olmanız için bu içeriği en başından en sonuna dikkatlice okumuş olmanız gerekmektedir.

Genel olarak i serisi işlemcilerde i9, i7 işlemcisinden ve i7, i5’den daha iyi bir işlemcidir. Aynı şekilde de i5 işlemcisi i3’den daha iyidir. Ancak hangi işlemcinin iyi olduğu sadece bu sayılarla belli olmamaktadır. Yani her zaman i7, i5’den daha iyidir diyemeyiz.

Çünkü işlemci modelleri nesilden nesil göre değişkenlik gösterir. Örneğin İntel i5-6200U işlemcisinde i5 olduğundan dolayı bu işlemciden iyi bir performans beklemek sizi hayal kırıklığına uğratacaktır. Burada işlemcinin i5 olması sizi aldatmasın. Çünkü bu işlemci hem 6. nesil hem de U model bir işlemcidir. Eski teknolojiyle geliştirilen kişisel bilgisayarlar, öğrenci bilgisayarları, ofiste kullanılmak üzere satın alınan ince tasarımlı, uzun pil ömrü olan ve taşınması kolay olan dizüstü bilgisayarlarında kullanılan bir işlemcidir.

Bu yüzden işlemcinin i3, i5, i7 olmasının yanında kaçıncı nesil ve hangi model bir işlemci olduğuna da dikkat etmelisiniz. Örneğin i7-4750HQ işlemcisiyle i5-9300H işlemcisini karşılaştıralım. Burada, i7 sırf i7 olduğu için i5’den daha iyidir demek yanlış olur. Çünkü i5-9300H işlemcisi i7-4750HQ işlemcisinden daha iyi olan bir işlemcidir.

i7-4750HQ işlemcisi 4. nesil, HQ model bir işlemcidir. Eski teknolojiyle geliştirilmiştir. 4 çekirdeği ve 8 iç parçacığı bulunmaktadır. Aynı zamanda 2.00 GHz temel saat hızı turbo moduyla 3.20 GHz değerine kadar yükselebilmektedir. 47W güç tüketimi ve 22 nm üretim teknolojisine sahiptir. 6 MB önbelleği bulunmaktadır.

i5-9300H işlemcisini i7-4750HQ işlemcisi kadar eski olmasa da günümüze göre eski bir işlemcidir. 9. nesil H model bir işlemcidir. 4 çekirdeğe ve 8 iş parçacığına sahiptir. 2.40 GHz temel frekans değeri turbo moduyla 4.10 GHz değerine kadar yükselebilmektedir. 45W güç tüketir. 14 nm üretim teknolojisine sahiptir. 8 MB önbelleği bulunmaktadır.

Şimdi bu iki işlemciye sahip iki ayrı bilgisayar düşünün. İki bilgisayarın işlemcisi hariç tüm diğer bileşenleri aynı olsun. Her iki bilgisayarda da aynı oyun oynandığında i5-9300H işlemcisine sahip olan bilgisayarda daha iyi performans elde edilecektir. Yani i5-9300H işlemcisi i7-4750HQ işlemcisine göre daha iyi performans sunacaktır.

 

Kaynak: https://www.techspot.com/review/2061-intel-core-versus/
Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir