1. Anasayfa
  2. Donanım

İntel markalı entegre ekran kartları

İntel markalı entegre ekran kartları
0
Her dizüstü bilgisayarın içerisinde yerleşik bir GPU yani grafik işlemci birimi bulunmaktadır. Aynı zamanda çoğu dizüstü bilgisayar gücünü İntel işlemcilerden alır. İntel işlemcileri, işlemciyle aynı yongada bulunan İntel GPU ile bilgisayarlarda çalışmaktadır. İşlemcilerin içerisinde bulunan İntel GPU birimleri, İntel HD Graphics veya Iris Graphics entegre grafik birimleridir. Bu grafik birimleri harici ekran kartlarında gösterilen performansı gösteremezler. Bu yüzden İntel grafik birimleriyle 3D video oyunları yada 3D modelleme gibi işlemler yapılamamaktadır. Bu tarz iş yükü büyük etkinlikler için Nvidia yada AMD ekran kartları kullanılmaktadır.

 

İntel HD yada Iris Graphics birimleriyle en sevilen ve yüksek performans gösteren donanımlara ihtiyaç duyulmayan oyunları oynayabilirsiniz. İnternette dolaşıp, film yada video izleyebilirsiniz. Günlük kullanımda bir bilgisayarın yapabileceği temel işleri İntel GPU birimleriyle rahatlıkla yapabilirsiniz. Aynı zamanda bu entegre GPU birimlerinde ısı problemi yaşanmamaktadır. Güç kullanımı açısından da son derece verimlidirler.

 

Entegre (Tümleşik) grafik kartı nedir ?

 

Entegre grafik kartı terimi, GPU biriminin işlemciyle aynı kalıp içerisinde gömülü olduğu sistemlere denmektedir. Bu GPU birimleri sistemin boşta çalıştığı belleğin %1 ile %5 oranına erişebilir. Bu oran GPU biriminin iş yüküne bağlı olarak değişebilmektedir. Entegre (tümleşik) grafik kartları – diğer adıyla dahili ekran kartı – maliyet açısından harici ekran kartlarına göre çok daha ekonomiktir. Aynı zamanda harici ekran kartlarında yaşanan ısı problemi dahili ekran kartlarında yaşanmaz. Güç kullanımı yönünden oldukça verimlidirler. Dizüstü bilgisayarlarda pil ömrü için en uygun grafik işlemci birimleri entegre grafik işlemci birimleridir.

 

Hangi işlemci hangi GPU birimini kullanıyor ?

 

Günümüz bilgisayarlarının çoğu İntel işlemcisi kullanmaktadır. İntel işlemcisinden güç alan bilgisayarlarda aynı zamanda tümleşik İntel GPU birimleri bulunmaktadır. Hangi İntel GPU birimini kullandığınızı öğrenmek istiyorsanız Bu Bilgisayar‘a sağ tıklayıp Özellikler‘e girin. Aygıt Yöneticisi‘nden Görüntü Bağdaştırıcısı‘nı açın. Böylece dahili ve varsa harici ekran kartınızı orada göreceksiniz.

 

Aynı zamanda aşağıdaki tabloda hangi İntel işlemcinin hangi İntel GPU birimiyle tümleşik olduğunu görebilirsiniz…

 

 

İntel HD Graphics ile Iris Plus arasındaki fark nedir ?

 

İntel HD Graphics, mobil tümleşik grafiklerin daha yaygın sürümüdür. 3D oyunları ve AutoCAD gibi yazılımları çalıştırmak için elverişli bir ekran kartı değildir. Tabi bunun yanında günlük kullanım için son derece idealdir. Aynı zamanda Overwatch ve benzeri yüksek performans istemeyen popüler oyunları orta veya düşük grafiklerde çalıştırmak için yeterli bir ekran kartıdır.

 

İntel Iris Plus, Iris Pro yada Iris olarak pazarlanan İntel GPU birimleriyse İntel HD Graphics’e göre çok daha hızlı performans vaat eden tümleşik grafik birimleridir. Ancak bu performans yinede 3D video oyunlarını çalıştırma ve AutoCAD gibi yazılımları kullanma konusunda yeterli değildir.

 

İntel GPU birimlerinin ne kadar RAM belleği var ?

 

İntel GPU birimlerinin herhangi bir RAM belleği bulunmamaktadır. Bu grafik işlemci birimleri, ihtiyacı olan belleği doğrudan işlemci üzerinden karşılamaktadır. Örneğin 8 GB RAM belleğine sahip bir bilgisayarınız varsa İntel GPU birimi bu belleğin 64 MB yada 128 MB kapasitelik bölümünü kullanmaktadır. Aynı zamanda İntel Iris yongaların da 64 MB veya 128 MB kapasiteli yerleşik eDRAM hafızası da bulunmaktadır.

 

İntel GPU birimlerinin karşılaştırması

 

İntel HD Graphics ile İntel Iris grafik işlemci birimlerinin hızları her ne kadar gelişen teknolojiyle birlikte arttırılsa bile bu hızları harici ekran kartlarının performanslarıyla kıyaslamak yanlış olacaktır. Dahili ekran kartları, yüksek performans yerine kullanıcının günlük kullanımı içerisindeki basit işlerini ısınma sorunu ve fazla güç tüketimi yapmadan yerine getirmeyi sağlamaktadır.

 

 

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir