1. Anasayfa
  2. Bilgisayar

Ücretsiz Windows 10 hızlandırma yazılımları

Ücretsiz Windows 10 hızlandırma yazılımları
0

Windows 10 işletim sistemine sahip bir bilgisayar kullanıyorsanız bilgisayarınızın ilk günlerdeki gibi çalışmadığını fark etmişsinizdir. Her Windows kullanıcısı bilgisayarının yavaş çalışmasından şikayetçidir. Bilgisayar hızlandırma programları sayesinde cihazınızı ilk günlerdeki hızına kavuşturabilirsiniz. Bilgisayar yavaş çalışıyor sorunu için çeşitli yazılımları tamamen ücretsiz kullanarak bilgisayar hızlandırma işlemleri uygulayabilir ve ciddi bir hız artışı kazanabilirsiniz.

Öncesinde bilgisayarınızın yavaş çalışmasına sebep olan sorunlara bir göz atalım.

 

Başlangıç programları

Bilgisayarı çalıştırdığınızda bazı programlar doğrudan kendini kullanmaya hazır duruma getirir. Bu programların çok büyük bir kısmı birçok kullanıcının bilgisayarı açar açmaz ihtiyaç duymayacağı programlardır. Bu programlar bilgisayarınızın yavaş açılmasına sebep olmaktadır. Sonuç olarak cihazınız açılı açılmaz ihtiyaç duymayacağınız bu yazılımlar başlangıçta kendini hazır hale getirme özelliğini kapatmanız gerekmektedir.

Tabi günümüzde kullanılan Windows 10 işletim sistemine sahip olan neredeyse tüm bilgisayarlarda SSD depolama birimi kullanılır. Bu yüzden açılış programları bilgisayarınıza fazla bir etkide bulunmaz. Ancak cihazınızda sadece HDD depolama birimini kullanıyorsanız kesinlikle bu programlara bir göz atamanız gerekir. Başlangıç programlarına göz atmak ve ihtiyaç duymadığınız programları başlangıçta devre dışı bırakmak için Görev Yönetici > Başlangıç sekmesine gidiniz.

 

Gereksiz dosyaları

Bilgisayarınızda her uygulama yüklediğinizde ve bu uygulamaları kaldırdığınızda cihazınızın depolama biriminde gereksiz dosyalar birikir. Uygulama kaldırılsa bile bu dosyalar silinmez ve bilgisayarınızda durmaya devam eder.

Yıllarca kullanılmış olan bir bilgisayarda birçok uygulama kurulduğundan ve kaldırıldığından dolayı birçok gereksiz dosya birikir. Bu sebeple gereksiz dosyaların silinmesi ve depolama biriminin boşaltılması gerekmektedir.

 

Kayıt defteri

Bilgisayarınızda kurmuş olduğunuz yazılımların birçok yapılandırma ayarı kayıt defterinde saklanır. Bu uygulamaların bir takım özelliklerini etkinleştirmek yada devre dışı bırakmak için kayıt defterini düzenleyebilirsiniz.

Ancak Windows kayıt defterini tekrar düzenlemek için gerçekten geniş bilgiye sahip biri olmanız gerekmektedir. Aynı zamanda kayıt defterinde değişiklik yapmadan önce kesinlikle bir yedek almanız  gerekmektedir.

 

Disk birleştirme

Bilgisayarınızda yeni bir uygulama yüklediğinizde, kaldırdığınızda hatta kopyala/yapıştır, kes/yapıştır yaptığınızda disk üzerindeki düzeni bozmuş oluyorsunuz. Durum böyle olunca cihazınızda yüklü olan uygulamaların dosyaları dağınık bir hal içerisinde oluyor. Bu sorunun üstesinden gelmek için disk birleştirme işlemi uygulamanız gerekmektedir.

Disk birleştirme, cihazınızın daha düzgün çalışmasını sağlar. İşletim sisteminizin daha doğru çalışmasını sağlar. Uygulama dosyaların bütünlüğünü sağlayacağı için daha düzgün çalışmasını sağlar.

 

Kötü amaçlı yazılımlar

Windows 10 işletim sistemine kaynağı belli olmayan uygulamalar yüklüyor musunuz ? Bu uygulamalarda genellikle kötü amaçlı yazılımlar olmaktadır. Bu yazılımlar, kendisini kullanıcıdan gizlemek ve sinsice amaçlarını yerine getirmek için sistem kaynakları elinden geldiğince az kullanmaya çalışan yazılımlardır.

Bazı kötü amaçlı yazılımlarsa tam aksine cihazınızı kullanılmayacak hale getirmeyi amaçlamıştır. Bu yüzden cihazınızda kötü amaçlı yazılım bulundurmamanız gerekmektedir. Aynı zamanda IP ve DNS değerlerini değiştirip bilgisayarınızın internet hızını olumsuz yönde etkiler.

Bazı kötü amaçlı yazılımlar bilgisayarınızı kullanılmayacak hale getirmek için kodlanmasa da cihazınızı ciddi oranda yavaşlatır.

 

Bilgisayar hızlandırma programı nedir ?

Bilgisayar hızlandırma programı bilgisayarınızın işletim sisteminde var olan yazılım problemlerini analiz ederek bu sorunları gideren ve cihazınızın daha hızlı çalışmasına katkı sağlayan yazılımlardır. Bu yazılımlar çöp dosyaları temizler ve kayıt defterinizi onarırlar. Aynı zamanda disk birleştirme işlemi uygularlar. RAM belleğinde gereksiz yer kaplayan hizmetleri kapatırlar. Sistem dosyalarınızı tarayarak kötü amaçlı yazılımları kaldırırlar. Windows işletim sisteminizin güncellemesini kontrol ederler.

Aslında hızlandırma programlarına ihtiyacınız bulunmamaktadır. Windows işletim sisteminde herhangi bir üçüncü taraf yazılım kullanmadan tüm bilgisayar hızlandırma işlemlerini kendiniz gerçekleştirebilirsiniz. Ancak bunu manuel olarak yapmanız bir hayli zaman kaybıdır. Bu yüzden üçüncü taraf yazılımlar sizlere bu konuda büyük kolaylıklar sağlar.

 

Advanced System Care

advanced system care

Bu yazılım sayesinde Windows 10 işletim sistemini kullanan bir bilgisayarı hızlandırmak için birçok şeyi tek bir tıklamayla yapabilirsiniz. Bu yazılım sayesinde çöp dosyaları yani gereksiz dosyaları kaldırabilirsiniz. Kayıt defterinizi düzeltebilirsiniz. Başlangıçta gereksiz olan dosyaları kaldırabilirsiniz. Disk birleştirme işlemi yapabilirsiniz.

Aynı zamanda sistem dosyalarını tarayarak kötü amaçlı yazılım temizliği yapabilirsiniz. Ancak kötü amaçlı yazılım koruması için Advanced System Care programı oldukça yetersiz ve güçsüz bir yazılımdır. Aynı zamanda gerçek zamanlı koruma özelliği bulunmamaktadır.

 

CCleaner

Bilgisayarınızdaki gereksiz dosyaları silen, kayıt defterini temizleyen bir başka yazılımdır. Aynı zamanda internet tarayıcısı yazılımlarının oluşturduğu önbelleği temizler. Bilgisayarınızdaki uygulamaları da CCleaner yazılımı sayesinde kaldırabilirsiniz. Sabit sürücülerinizin depolama alanlarını iyileştirebilirsiniz. Kullanımı son derece kolay, basit bir yazılımdır.

 

BleachBit

CClener ile aynı işlevlere sahip olan bir yazılımdır. Ancak daha temel görevleri yerine getirir. Bilgisayarınızdaki gereksiz dosyaları siler. Depolama alanlarınızı iyileştirir. BleachBit yazılımı oldukça basit arayüze sahip bir yazılımdır.

 

Wise Care 365

Wise Care 365

Wise Care 365 yazılımı, bilgisayarınızı hızlandırmak ve işletim sistemi performansını iyileştirmek için kullanılan popüler bir yazılımdır. Tek bir tıklamayla bilgisayar performansını iyileştirmek için yapılması gerekenleri analiz etmektedir. Tespit ettiği sorunları tek bir tıklamayla düzeltmektedir.

Aynı zamanda sisteminizi analiz eder ve gerekli düzeltmeleri yapar. Depolama alanınızda bulunan büyük dosyaları tespit eder. Bu dosyalardan gereksiz olanları silerek diskinizde yer açmayı sağlar. Aynı zamanda kayıt defterinizi yeniden düzenler ve var olan sorunları düzeltir. Hızlı disk birleştirme özelliğiyle karmaşık disk yapısını yeniden düzenler.

 

CleanMyMac X

CleanMyMac X

Eğer kullandığınız cihaz Windows işletim sistemi değil de bir Mac cihazıysa Mac işletim sistemi için sistem optimizasyonu yapmak amacıyla bir yazılma ihtiyaç duyuyorsanız MacClean yazılımını kullanabilirsiniz. Özellikle eski bir Mac cihazı kullanıyorsanız depolama kapasiteniz düşük olabilir. Depolama alanında yer açmak için bu yazılımı kullanabilirsiniz.

CleanMyMac X yazılımıyla cihazınızdaki gereksiz dosyaları silebilirsiniz. Mac cihazınızdaki uygulamaları çöp dosyalar bırakmayacak şekilde kaldırabilirsiniz. Sisteminizde ki geçici dosyaları tarayarak bulabilir ve bu dosyaları silebilirsiniz.

 

Mac cihazlar için bu tür yazılımlara ihtiyacım var mı ?

Doğruyu söylemek gerekirse Mac cihazları kullananlar için bu tür yazılımlara ihtiyacınız bulunamamaktadır. Bu tür yazılımlar daha çok kurulan ve sonradan kaldırılan uygulamaların sisteminizde oluşturduğu olumsuzlukları düzeltmeyi sağlar. Bu tür sorunları düzelterek bilgisayarınızı hızlandırır.

Mac cihazlar bu tür yazılımlar bulunmaktadır. Ancak bu yazılımları kullanmasanız da çok fazla bir şey kaybetmezsiniz. Çünkü Mac cihazlarda çok fazla donanım çeşitliliği bulunmamaktadır. Aynı zamanda Mac işletim sistemi çok çeşitte cihazda kullanılmadığı için bu işletim sistemde uygulama kurulumu ve kaldırma işlemleri çok sağlıklı bir şekilde yapılır. İşletim sistemi daha sağlıklı bir şekilde çalışacağından dolayı Windows sisteminde görülen bu sorunlar Mac sisteminde yaşanmamaktadır.

 

Windows 10 işletim sistemine sahip olan bir bilgisayarı hızlandırmak için bu tür yazılımları kullanmak yerine Windows 10 sisteminin kendi özelliğini kullanabilirsiniz. Ancak üçüncü taraf yazılımlar ek özelliklere sahip olduğundan ve sık sık güncelleştirildiklerinden dolayı bu özellik daha kısıtlıdır.

Hali hazırda işletim sisteminizin özelliğini kullanmak için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.

https://www.webdedestek.com/2020/02/windows-10da-gecici-dosyalari-silme-programsiz.html

 

Bu uygulamaları kullandıktan sonra bilgisayarınızda yeteri kadar bir hızlanma söz konusu olmadıysa Windows işletim sisteminizde çeşitli yapılandırma ayarları yapmanız gerekmektedir. Yapılandırma ayarları sayesinde bilgisayarınızda ihtiyaç duymadığınız özellikleri devre dışı bırakabilirsiniz. Böylece cihazınızın daha hızlı çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Yapılandırma ayaları özellikle oyun oynayan ve bilgisayarının oyunlarda gösterdiği performansı arttırmak, FPS değerlerini yükseltmek isteyenler yapmalıdır. Bu ayarlar sayesinde bilgisayarınızda oyun oynarken FPS değerlerini yükseltebilirsiniz. Yapılandırma ayarları için aşağıdaki bağlantıya tklayabilirsiniz.

https://www.webdedestek.com/2019/12/5-adimda-daha-hizli-windows-10.html

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir