1. Anasayfa
  2. Bilgisayar

Windows 10 Gereksiz Uygulamalar (Yüklüyse Kaldırın)

Windows 10 Gereksiz Uygulamalar (Yüklüyse Kaldırın)
0

Bilgisayarınızdaki tüm yazılımlar arasında aslında düzenli olarak kaç program kullanıyorsunuz? Windows 10 gereksiz uygulamalar konusunda daha öncesinde herhangi bir tavsiye aldınız mı? Çoğu insan, sistemlerinde makul miktarda gereksiz yazılımı yüklü tutar. Bu uygulamalardan bazıları güncelliğini yitirmiş olsa da, diğerleri kötü amaçlı yazılım veya bilgisayarınızdan kaldırabileceğiniz diğer önemsiz yazılımlardır. Hangi Windows 10 uygulamalarının kaldırılacağını merak mı ediyorsunuz? İşte kaldırmanız gereken Windows 10 gereksiz programları ayrıntılarıyla sizler için derledik.

 

Windows 10 gereksiz uygulamalar kontrolü

Windows 10’da sisteminizde yüklü programları gözden geçirmek kolaydır. Ayarlar‘ı açın ve Uygulamalar > Uygulamalar ve özellikler bölümüne gidin. Burada, bilgisayarınızda yüklü olan her şeyin bir listesini göreceksiniz.

Windows 8.1 veya Windows 7 kullananlar ise, Başlat düğmesine tıklayıp Programlar ve Özellikler‘i arayabilir. Bu, sisteminizde şu anda yüklü olan her şeyi gözden geçirebileceğiniz benzer bir listeyi açar. Ulaştığınız bu pencerede istediğiniz yazılımı tek bir tıklamayla kaldırabilirsiniz.

Windows 10 işletim sisteminde birçok gereksiz uygulama ve yazılımlar bulunmaktadır. Gereksiz programları kaldırmak ve bu programların kaynak kullanımını sonlandırmak için bu pencereye ulaşmanız yeterli olacaktır. Tek bir tıklamayla buradaki herhangi bir programı rahatlıkla kaldırabilirsiniz.

Windows 10 gereksiz uygulamalar sizin cihazınızda da kuruluysa bu uygulamaları kaldırmalısınız. Çünkü tüm bu uygulamalar cihazınıza işlevsellik katmamakla beraber daha iyi alternatifleri içeren ve aynı zamanda işlevine göre gereksiz kaynak kullanımına sebep olan yazılımlardır.

 

  1. QuickTime

windows 10 gereksiz uygulamalarQuickTime, Apple’ın video oynatıcısıdır. Hâlâ macOS’ta mevcut bir program olsa da, şirket 2016’dan beri Windows sürümünü desteklememektedir. Apple, Windows için QuickTime’ın kullanımdan kaldırıldığını duyurduktan kısa bir süre sonra, Trend Micro, yazılımda birkaç kritik güvenlik açığı olduğunu duyurdu. Apple bunları hiçbir zaman düzeltmeyeceğinden, artık QuickTime’ın yüklü olması güvenli değildir. QuickTime’ın kaldırılması, kullanıcıya herhangi bir eksiklik hissettirmeyecektir. QuickTime için bir değişikliğe ihtiyacınız varsa, hemen hemen her şeyi yürütebilen ve oldukça kapsamlı bir yazılım olan VLC medya oynatıcısını kullanabilirsiniz.

 

  1. CCleaner

windows 10 için gereksiz yazılımlarCCleaner bir zamanlar önemsiz şeyleri temizlemek için güvenilir bir Windows uygulamasıydı, ancak Avast tarafından satın alındıktan sonra itibarı zedelendi ve hızla değer kaybetti . Sorunlar arasında izinsiz zorunlu güncellemeler, yeniden başlatıldıktan sonra kendini etkinleştirmesi, veri toplaması ve kendisinin de farkında olmadan kötü amaçlı yazılım dağıtımına izin veriyor olmasıydı. Windows’un kendisinde yerleşik olanlar da dahil olmak üzere başka yerlerde daha uygun temizleme araçlarını bulabilir ve bu araçları CCleaner yazılımına göre daha etkin bir şekilde kullanabilirsiniz.

 

  1. Crappy PC Temizleyicileri

gereksiz uygulamaları kaldırmaHemen hemen her Windows 10 kullanıcısı temizleme araçlarından birini cihazına yüklemiştir. Gereksiz dosyaları silem, önbellek temizliği ve kayıt defteri onarımı görevlerini üstlenen bu yazılımların bazıları fayda sağlamamaktadır. Bunun dışında bazıları da fayda sağlamanın dışında, tam tersi yönde cihazınıza zarar vermektedir. Yüklü uygulamalar listenizde MyCleanPC veya PC Optimizer Pro gibi uygulamalar bulursanız, bu uygulamaları gönül rahatlığıyla cihazınızdan kaldırabilirsiniz.

Açık ve net bir ifadeyle belirtmek gerekse bu uygulamaların Windows 10 gereksiz uygulamalar listesinin en başında yer alabileceğini söyleyebiliriz.

 

  1. uTorrent

silinmesi gereken programlaruTorrent bir zamanlar torrent yazılımlarının altın standardı olarak kabul edilirdi. Ancak yıllar içinde onu şimdi güvenilmez kılan birçok sorunu var. Arabirime reklamların sıkıştırılmasının yanı sıra uTorrent, sinir bozucu olan diğer yazılım araçları için de çeşitli tekliflere yer veriyordu. En kötü suçu, 2015 yılında kripto para konusunda yaşandı. Şirket, birçok kişinin bilgisayarından kazandığı parayı hayır kurumlarına verdiğini açıklasa da, kullanıcıların arka planda sistem kaynaklarını boşa harcadı. Artık uTorrent ile uğraşmanıza gerek yok. Onun yerine qBittorrent’i, en iyi torrent istemcisi olarak kullanabilirsiniz.

 

  1. Adobe Flash Player ve Shockwave Player

kaldırılması gereken uygulamarAdobe Flash Player, Ocak 2021 itibarıyla artık desteklenmemektedir. Şu anda tüm modern tarayıcılarda engellenmiş olsa da, Flash’ın yerel kopyalarını yine de kaldırmalısınız. Adobe artık güncelleme yapmadığından, bu sizi gelecekteki güvenlik sorunlarından koruyacaktır. Benzer bir çalışma zamanı eklentisi olan Adobe Shockwave Player 2019’da kullanımdan kaldırıldı. Şirket, artık bu yazılımları kullanıcılara sunmuyor. Aynı zamanda bu yazılımlara ihtiyacı duyan herhangi bir web sitesi de bulunmuyor. Sonuç olarak hem Shockwave Player hem de Flash Player için, Windows 10 gereksiz uygulamalar damgasını vurabiliriz. Bu iki yazılım güncellenmeyeceği, ihtiyaç duyulmayacağı ve zaman içerisinde güvenlik açığına sebep olacağından kaldırmanızı tavsiye ederiz.

 

Java

windows 10 gereksiz uygulamaları kaldırma

Bir zamanların çok ama çok popüler yazılımıydı. Web sitelerinde sıklıkla kullanılan ve ihtiyaç duyulan bir isimdi. Ancak günümüzde Java’ya olan ihtiyaç tamamen sonlanmıştır. Aynı zamanda Java, birçok kez güvenlik açığı sebebiyle çoğu zaman tartışma konusuna sebep olmuştu.

Günümüzdeyse Chrome ve Firefox’un modern sürümleri bu yazılımı ve eklentiyi desteklemiyor. Bu da Java’nın eskisinden daha az güvenlik sorunu olduğu anlamına geliyor. Bir Android geliştiricisi değilseniz veya bazı uzmanlık konularında nitelikli biri değilseniz Java’ya hiç ama hiç ihtiyaç duymayacaksınız.

Bu yüzden Java içinde Windows 10 gereksiz program damgasını vurabilir ve kaldırmanızı tavsiye edebiliriz.

 

Microsoft Silverlight

windows 10 ihtiyaç duyulmayan yazılımlarSilverlight, bir zamanlar tarayıcınızda zengin medya içeriğini etkinleştiren, Adobe Flash’a benzer bir web çerçevesiydi. Yıllar önce, bu eklentiler birçok web sitesinde gerekliydi. Ama şimdi kullanımdan kaldırıldılar ve artık kullanışlı değiller. İstatistiklere baktığımızda, 2021’in başlarında web sitelerinin yüzde 0,03’ünden daha azının Silverlight kullandığını görüyoruz.

Modern tarayıcılar Silverlight ile birlikte çalışmıyor. Chrome ve Firefox yıllardır bu yazılımı desteklemiyor. Ek olarak Edge bile hiçbir zaman Silverlight ile uyumlu olmadı. Windows 10 için artık son derece gereksiz bir program olan Silverlight, uyumluluk nedenlerinden ötürü Windows 10’un yalnızca bir parçası olan Internet Explorer tarafından desteklenmekteydi. Ama ne yazık ki Microsoft şirketi, İnternet Explorer’a verdiği desteği sonlandıralı çok uzun bir süre geçti. Windows 10 gereksiz uygulamaları kaldırma işlemi olarak Silverlight’ı kaldırmak size hiçbir şey kaybettirmeyecektir.

 

  1. Tüm Araç Çubukları ve Önemsiz Tarayıcı Uzantıları

windows için gerek duyulmayan uygulamalarAraç çubukları bir zamanların efsanesiydi. Her tarayıcıda bu çubuklar bulunurdu. Aynı zamanda bu çubukların birçoğu kötü amaçlıydı. Hiç birinin arama motoruyla herhangi bir ilgi ve alakası bulunmamaktaydı. Günümüzde yani 2021 yılındaysa bu çubukların kullanımı tamamen sonlandırıldı. Bu yüzden cihazınızda hâlâ bu çubuklardan biri kuruluysa kaldırın. Çünkü bu çubukların devri kapanalı çok ama çok uzun bir zaman oldu.

 

  1. Windows 10 Bloatware

windows işlevsiz yazılımlarBloatware, Windows 10’da kendi başına bir parça olarak mağaza uygulamaları biçiminde gelir. Bu yüzden Windows 10 için gereksiz bir program olan Bloatware’i kolaylıkla kaldırabilirsiniz. Bu şey, sadece sistem kaynaklarının iliklerine kadar tüketilmesini sağlar. Bu yüzden cihazınızda Bloatware kuruluysa derhal kaldırın!

 

  1. WinRAR

windows 10 kaldırılması gerekenlerBilgisayar kullanıcıları için bir dosya çıkarma ve sıkıştırma aracına sahip olmak kesinlikle yararlıdır. WinRAR bu iş için en iyi seçim değildir. Uygulama, eski usul “paylaşılan yazılım” lisansı nedeniyle biraz önemli hale gelse de bunun için WinRAR’ın bir “deneme” sürümünü ücretsiz olarak indirebilirsiniz. Deneme sürümü, bir süre kullandıktan sonra ödeme yapmanızı ister. Ancak, ödeme yapmasanız bile uygulama sizi asla kilitlemiyor, böylece onu süresiz olarak kullanabilirsiniz. Buna rağmen, WinRAR’ı kullanmak için gerçekten bir neden yok. 7-Zip, çoğu insanın ihtiyaçlarını karşılayan ücretsiz ve basit bir araçtır. 7-Zip’i çok çirkin bulursanız, başka bir dosya çıkarma aracı deneyin. Ancak ne yaparsanız yapın, lütfen WinRAR için ödeme yapmayın.

 

Yukarıdaki programlar gereksizdir. Çünkü herhangi bir yararlı işleve hizmet etmezler. Eğer gereksiz olarak sizlere sunduğumuz ve kaldırdığınız bir yazılıma sonrasında gerek duyarsanız, tekrardan cihazınıza o yazılımı kurabilirsiniz.

Windows 10 gereksiz programları kaldırma, kesinlikle her cihaz için faydalı bir işlemdir. Bilgisayarınızda kurulu olan bir yazılım etkin bir şekilde çalışmıyor olsa da arka planda kaynak tüketimine sebep olmaktadır. Hatta hiç kullanmadığınız ancak bilgisayar açıldığında otomatik etkinleşen bazı yazılımlar tahmin ettiğinizden çok daha fazla kaynak kullanımına sebep olmaktadır.

 

Kaynak: https://www.makeuseof.com/tag/10-windows-programs-uninstall/
Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir