1. Anasayfa
  2. Windows 10

Her Bilgisayarda Olması Gereken Ücretsiz Programlar

Her Bilgisayarda Olması Gereken Ücretsiz Programlar
0

Yeni bir bilgisayar satın aldıktan sonra yada Windows’u yeniden yükleyince yapmak isteyeceğiniz ilk iş gerekli olan programları kurmak olacaktır. İnternet üzerinden Windows 10 işletim sistemi için bilgisayarınıza kurabileceğiniz binlerce yazılım bulunur. Burada önemli olan yeni bilgisayarda olması gereken programlar hakkında bilgi sahibi olmaktır.

Sizler için her bilgisayarda olması gereken programlar konusunda detaylı bir araştırma ve inceleme yaptık. Bu detaylı araştırma ve incelemenin sonucunda Windows 10 için olmazsa olmaz yazılımları bulup listeledik.

 

Tarayıcı Yazılımı: Google Chrome

Google Chrome

Birçok kişi yeni bir bilgisayar satın aldığında yada Windows 10 işletim sistemini yeniden yüklediğinde ilk iş olarak Google Chrome tarayıcısını cihazına kurar. Bu konu hakkında çokta fazla konuşmaya gerek yok. Google Chrome, hızlı ve pratik olması sayesinde yıllarca milyonlarca bilgisayar içerisinde etkin bir şekilde kullanılıyor. Hızlı olmasının yanında muazzam genişliğe sahip olan eklenti kütüphanesi sayesinde kullanıcılarına büyük kolaylık sağlıyor.

Google Chrome yazılımını cihazınıza kurun

Ancak Google Chrome yüksek RAM belleği kullanımı sebebiyle düşük performanslı cihazlarda tercih edilmeyebiliyor. Bu yüzden bazı kullanıcılar Chrome yerine alternatif bir tarayıcıya yönelebiliyor.

Eğer Chrome yerine alternatif bir internet tarayıcısı arıyorsanız sizlere Slimjet internet tarayıcısını önerebiliriz. Slimjet yazılımı da Chrome tabanlı bir tarayıcıdır. Bu yüzden yıllardır Chrome tarayıcısı kullananlar Slimjet’e geçtiklerinde herhangi bir zorluk yaşamaz. Arayüzü birebir aynıdır. Chrome eklenti kütüphanesini de kullanabilmektedir. Aradaki farksa Slimjet yazılımının daha hafif bir tarayıcı olmasında yatıyor.

Slimjet, Chrome’da ağır işlevlere yarayan ve birçok kullanıcının kullanmadığı özellikleri içermez. Aynı zamanda bir web sitesini ziyaret ederken görselleri sıkıştırır. Böylece gerçekten çok yüksek hızlarda internette gezinmeyi sağlar. Hızlı indirme ve reklam engelleyici eklentisini varsayılan olarak kullanır.

Slimjet yazılımını cihazınıza kurun

 

Bulut Depolaması: Google Drive

Google Drive

Ülkemizde bulut depolaması pasif bir şekilde kullanılsa da bu depolama biçiminin yaygınlaşması kaçınılmazdır. Kişisel bilgisayarınızda var olan dosyalara her zaman her yerde ulaşabilmeniz için mutlaka bir bulut depolamasına ihtiyacınız olacaktır. Yada önemli olan dosyaların depolanması ve yedeklenmesi için yine bulut depolamasına ihtiyacınız olacaktır.

Ücretsiz bir şekilde Google hesabı açarak yada hali hazırda var olan Google hesabınıza giriş yaparak Google Drive bulut depolamasını hemen kullanmaya başlayabilirsiniz. Google Drive size ücretsiz olarak 15 GB depolama alanı sunar. Bu depolama alanı Gmail ile birlikte kullanılır. Yeni bir Windows 10 bilgisayarda varsayılan olarak OneDrive bulut depolama alanı bulunur. Bu alan, Google Drive ile birleştirildi mi sizlere büyük kapasitede depolama alanı sunar.

Google Drive yazılımını cihazınıza kurun

 

Müzik Uygulaması: Spotify

Spotify

Eskiden bilgisayar başında müzik dinlemek için klasör içerisinde MP3 koleksiyonu yapılırdı. Daha sonrasında çalma listeleri oluşturularak kullanıcılar müzik zevkini doyasıya yaşıyordu. Ancak gelişen teknolojiyle birlikte alışkanlıklarda da çeşitli değişimler söz konusu olabiliyor.

Binlerce kullanıcı dijital müzik platformu olan Spotify uygulamasını severek kullanıyor. Ücretsiz reklam destekli hesaba sahip olarak bu uygulamaya sizde kayıt olabilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz. İstediğiniz müziği dinleyebilir ve kendi çalma listenizi oluşturabilirsiniz. Spotify, rakip uygulamalardan farklı olarak Windows 10 cihazlar için kendi uygulamasına sahiptir.

Spotify yazılımını cihazınıza kurun

 

Görüntü Düzenleyicisi: Paint.NET

Paint.NET

Windows 10 işletim sistemiyle birlikte Paint uygulaması varsayılan olarak cihazınıza kurulur. Bir zamanlar Paint yerine daha gelişmiş bir uygulama yapılacak ve bu uygulama Windows 10 için yerleşik olacaktı. Uygulamanın adı Pian.NET olarak belirlendi. Ancak Paint.NET o kadar çok gelişti ki Windows 10’da yerleşik bir uygulama olması fikrinden vazgeçildi.

Paint.NET yazılımıyla bilgisayarınızdaki bir görüntüyü kolaylıkla düzenleyebilirsiniz. Yazılımın kullanımı son derece kolay ve pratiktir. Efekt ekleme, katman ekleme ve düzenleme, yazı ekleme ve benzeri temel görüntü düzenleme işlemleri Paint.NET ile kolaylıkla yapılabilir. Paint uygulamasına göre daha gelişmiş bir uygulamadır.

Daha kapsamlı ve ücretsiz bir görüntü düzenleyicisi isterseniz Paint.NET yerine GIMP uygulamasına da göz atabilirsiniz.

Pain.NET yazılımını cihazınıza kurun

 

Güvelik Yazılımı: MalwareBytes

MalwareBytes

Windows Defender yazılımı Windows 10 işletim sisteminin yerleşik bir uygulamasıdır. Dolaysıyla Windows 10’un kurulduğu cihazda Windows Defender yazılımı herhangi bir kurulum yapmadan kullanılabilir. Defender, temel seviyede cihazın güvenliğini sağlasa da yeterli düzeyde koruma sağlamaz. Güvenlik tedbirinin alınması için ikinci bir güvenlik yazılımına ihtiyaç duyulur.

Birçok antivirüs yazılımının tespit edemeyeceği kötü amaçlı yazılımların tespit edilmesi için Malwarebytes yazılımını kullanabilirsiniz. Kötü amaçlı yazılım analiz motoru oldukça güçlü olan Malwarebytes’ı ücretsiz bir şekilde kullanılabiliyor. Yada daha kapsamlı özelliklerinden faydalanmak için ücretli sürümünü de kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Malwarebytes yazılımını cihazınıza kurun

 

Medya Oynatıcı Yazılımı: VLC Player

VLC Player

Bilgisayarınızda bir medya dosyasını çalıştırırken Windows Media Player uygulaması varsayılan olarak kullanılır. Ek olarak Windows 10 işletim sisteminde farklı medya oynatıcıları da bulunur. Ancak bu uygulama bazı medya dosyaları için yetersiz kalacaktır. Ücretsiz olması ve aynı zamanda her medya uzantısını sorunsuz bir şekilde çalıştırması sebebiyle VLC Player yazılımını tavsiye ederiz.

VLC Media Player ile bozuk olan video dosyalarını çalıştırabilirsiniz.

VLC Media Player yazılımını cihazınıza kurun

 

Ekran Görüntüsü Yakalayıcısı: ShareX

ShareX

Windows ve Print tuş kombinasyonu sayesinde ekran görüntüsünü kolaylıkla alabilirsiniz. Ancak ekranda belirli bir alanın görüntüsünü hızlıca almak için bu tuş kombinasyonunu kullanamazsınız. ShareX ile ekran görüntüsü almayı kolaylaştırabilir ve ekran görüntüsü almayı pratik bir hale getirebilirsiniz.

ShareX yazılımı yerine daha kolay kullanıma sahip olan PickPick yazılımını kullanabilirsiniz.

ShareX yazılımını cihazınıza kurun

 

Dosya Sıkıştırma Yazılımı: 7-Zip

7-Zip

Windows işletim sisteminde yerleşik olarak sıkıştırılmış klasör bulunur. Dosyalarınızı bu klasör içerisinde saklayarak daha az alan kaplamasını sağlayabilirsiniz. Ancak Windows işletim sisteminin bu özelliği oldukça basittir. Aynı zamanda çok kullanışlı değildir.

Dosya sıkıştırma ve sıkıştırılmış dosya arşivi oluşturmak için daha gelişmiş özelliklere sahip olan uygulamalar kullanılır. Her bilgisayarda olması gereken bu uygulamalar arasında en iyisini kullanmak için 7-Zip yazılımını bilgisayarınıza kurabilirsiniz.

7-Zip yazılımını cihazınıza kurun

 

Mesajlaşma Yazılımı: Rambox

Rambox

Dostlarınızla, akrabalarınızla yada iş ortamında haberleşmek, mail göndermek veya mesajlaşmak için birden fazla oturum açıyor ve uygulama kullanmak zorunda kalıyorsunuz. Kullanılan platformların ve uygulamanın sayısı arttıkça haberleşme ağınızda bir o kadar karmaşık hâl alıyor.

Tüm haberleşme, mesajlaşma ve e-posta gönderme platformlarını tek bir uygulama üzerinden kullanabilirsiniz. Rambox ile farklı birçok haberleşme platformuna ait uygulamayı tek bir pencere altında kontrol edebilirsiniz.

Rambox yazılımını cihazınıza kurun

 

Ofis Uygulaması: LibreOffice

LibreOffice

İş hayatında yer alan her kullanıcı bilgisayarında ofis yazılımına ihtiyaç duyar. Hatta sıradan bir kullanıcı yada öğrenciyseniz bilgisayarınızda ofis programına mutlaka ihtiyaç duyacaksınızdır. Windows işletim sistemi için her ne kadar Microsoft Office yazılımı popüler olsa da ücretli olması sebebiyle birçok kez tercih edilmiyor. Bunun yerine LibreOffice yazılımı tercih edebilir ve her zaman ücretsiz bir şekilde uygulamayı kullanabilirsiniz. LibreOffice, Microsoft Office yazılımının sunduğu tüm imkanların ücretsiz bir alternatifidir.

LibreOffice yazılımını cihazınıza kurun

 

PDF Yazılımı: Adobe Acrobat Reader DC

Adobe Acrobat Reader DC

Ofis çalışanı yada öğrenciyseniz “.pdf” uzantılı dosyalarla sık sık haşır neşir oluyorsunuzdur. Günümüzde bu dosyaları çalıştırmak için tarayıcı yazılımları kullanılabiliyor. Ancak PDF dosyalarını kullanırken daha fazla kolaylık istiyorsanız Adobe Acrobat Reader DC yazılımını kullanmalısınız.

Adobe Acrobat Reader DC yazılımını cihazınıza kurun

 

Verimlilik Uygulaması: IObit Unistaller

IObit Unistaller

IObit Unistaller, bilgisayarınızda kurulu olan yazılımları kaldırmayı sağlar. “İyi de program ekle veya kaldır bölümünden istediğimiz yazılımı zaten kolaylıkla kaldırabiliyoruz. Buna ne gerek var?” şeklinde söyleniyor olabilirsiniz. Ancak IObit Unistaller bir uygulamayı kaldırırken o uygulamanın artığını da kaldırmaktadır. Böylece bilgisayarınızda uzun süreli bir verimlilik sağlar.

IObit Unistaller yazılımını cihazınıza kurun

 

Performans ve Donanım Yazılımı: Driver Booster

Driver Booster

Bilgisayarınızın donanımına ait olan sürücüler belirli zamanlarda güncellenmektedir. Bu güncel sürümler internette yayımlanmaktadır. Windows işletim sisteminde yeni sürücü güncellemelerini alabilir ve kurabilirsiniz. Ancak cihazınızdaki tüm sürücüleri teker teker manuel bir şekilde güncellemek size büyük bir zahmet verebilir. Bunun yerine Driver Booster yazılımını cihazınıza kurabilir ve güncellenmesi gereken tüm sürücüleri tek bir tıklamayla listeleyebilirsiniz. Daha sonrasında yine tek bir tıklamayla tüm sürücüleri güncelleyebilirsiniz.

Driver Booster yazılımını cihazınıza kurun

 

İhtiyaç Duyduğunuz Takdirde Kullanabileceğiniz Programlar

Sizlerle yeni satın alınmış yada yeni yüklenmiş Windows 10 cihazlarda kullanabileceğiniz yazılımlardan bahsettik. Birde bunlarında dışında tamamen kullanıcın ihtiyacına göre değişkenlik gösteren programlardan bahsedeceğiz.

  • Bitwarden: Birçok farklı yerde kullandığınız parolaları tek bir çatı altında saklar.
  • TreeSize: Yerel disk üzerinde hangi dosya ve klasörlerin ne kadarlık bir yer kapladığını kolay bir şekilde görmenizi sağlar.
  • AutoHotkey: Kendi komutlarınızı oluşturmayı ve kullanmanızı sağlayan bir programdır. Sadece ileri seviye kullanıcılar bu uygulamayı kullanabilir.
  • Fire Alpaca: Dijital platformlar için çizim yapmayı sağlayan bir yazılımdır.
  • Shotcut: Video düzenleme yazılımıdır. Video düzenleme konusunda kullanıcıya temel özellikleri sunar.
  • Audacity: Ses düzenleme yazılımıdır. Ses kaydı alabilir yada herhangi bir seste iyileştirme yapmanıza olanak sağlar.
  • Rainmeter: Windows 10 arayüzünde daha fazla özelleştirme yapmanızı sağlar. Kullanımı biraz karışık gelebilir.

 

Her Windows 10 Bilgisayarda Olması Gereken Programlar

Yeni alınmış yada format atılmış bir bilgisayar için olmazsa olmaz programları ele aldık. 2021 yılına göre düzenlenen ve yeni alınmış bir bilgisayarda bu programları kullanarak sizde cihazınızı daha verimli bir hale getirebilirsiniz. Eğer “bu program neden yok?” dediğiniz bir yazılım varsa bunu yorumlar bölümünde belirterek bizi haberdar edebilirisiniz. Bahsettiğiniz programı inceler ve sonrasında yeni bilgisayarda olması gereken programlar listemize dahil edebiliriz.

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir