1. Anasayfa
  2. Yazılım

Virüs Nedir? Antivirüs Yazılımı Nasıl Çalışır?

Virüs Nedir? Antivirüs Yazılımı Nasıl Çalışır?
Cyber virus design concept set with hacker attack protection icons set isolated vector illustration
0

Antivirüs programı nasıl çalışır? Antivirüs nasıl çalışır ve bir virüse karşı hangi savunma yöntemlerini kullanır? Tüm bu soruların cevabını sizler için ele aldık.

İnternetin tarihinden bu yana virüsler bilgisayarlarımız için hep tehlikeli yazılımlar olmuştur. İnternette hemen hemen her ortamda bilgisayarınıza ve dosyalarınıza zarar vermek için hazır şekilde bulunurlar. Virüs genel anlamda zararlı yazılımlara (kötü amaçlı yazılımlara) verilen bir isimdir. Bu sebepten ötürü virüs programları ortaya çıkmıştır. Bu yazılımlar sayesinde virüsler yok edilebilmektedir.

Virüs programlarının gerçekte ne yaptığını, nasıl çalıştığını, bilgisayarımızı virüslere karşı nasıl taradığını ve koruduğunu bilmeyiz. Bu yazımızda sizler için antivirüs programı nasıl çalışır sorusunun cevabını vermeye çalışacağız. Siz de bu ilginç yazılımların nasıl çalıştığını merak ediyorsanız, antivirüs nasıl çalışır sorusunun cevabını öğrenmek istiyorsanız dikkatli bir şekilde makalemizi okuyabilirsiniz.

 

Antivirüs Programları Nasıl Çalışır?

Virüsler bilgisayarınıza ve sisteminizde her türlü noktaya erişebilir ve buralarda zararlı işlemler yapabilirler. Sabit sürücü önyükleme bölümünde bile zararlı yazılımlar yani virüsler bulunabilir. Virüsler genel olarak bilgisayarınızda önemli sistem dosyalarının şeklini alarak kendilerini belli etmez. Arka planda çalışmaya devam ederler. Bu yüzden siz onların zararlı bir yazılım olduğunu anlamazsınız ve önlem alma gereği de duymazsınız.

Tüm bu tehlikelere karşı her türlü güvenlik riskine sahip olan internet ortamında sağlam bir antivirüs programı kullanmak sizin için en akıllıca yol olacaktır.

Antivirüs programının bilgisayarınızı tarayabilmesi için öncelikle neyi taradığını bilmesi gerekmektedir. Her virüs programının taraması gereken virüslerden oluşan bir kütüphanesi vardır. Bu programlar geliştirildikçe kütüphanelerine yeni virüsler eklenmektedir. Bu yüzden virüs programınızın güncellemelerini zamanında yapmanız bilgisayarınızın güvenliği için oldukça önemlidir.

Ücretli ve ücretsiz olmak üzere birçok antivirüs programı bulunur. Ancak genel olarak hemen hemen bütün virüs programları aynı mantık çerçevesinde çalışır. Antivirüs programına “bilgisayarınızı tara” komutunu verdiğiniz zaman önce bütün dosyaları inceleyerek şüpheli kodları aramaya başlar. Yani taramakta olduğu dosyanın program kodlarına erişerek kendi kütüphanesinde bulunan zararlı yazılım kodlarıyla karşılaştırır. Eğer taranan dosyalardan herhangi birinin program kodu, virüs programının kütüphanesinde bulunan zararlı bir yazılımın kodlarıyla eşleşiyorsa program, bu dosyayı virüslü olarak belirler ve sizlere uyarı mesajı gönderir.

Hemen hemen bütün virüs programları sizlere tarama için iki farklı seçenek sunar. Bunlardan biri hızlı tarama diğeri ise tam tarama seçeneğidir. Bu iki seçenek yazılımsal olarak bazı farklılıklar gösterse de temelde mantık olarak aynı şekilde çalışırlar. Hızlı tarama seçeneğinde tarama çok daha hızlı bir şekilde tamamlanır ve program genel olarak en sık virüs saldırısına uğrayan dosyaları hedef alarak bir tarama gerçekleştirir. Ancak pratik olmasının yanında derin dosyalara bulaşmış virüsleri tespit etme konusunda yetersiz kalır.

Tam tarama seçeneği ise adından da anlaşılacağı gibi bilgisayarınızda bulunan bütün dosyaları tek tek tarar ve inceleme yapar. Bu seçenek hızlı taramaya göre çok daha fazla zaman alsa da bilgisayarınızdaki bütün dosyaları taradığı için daha kapsamlı bir güvenlik sağlar.

 

Tespit Edilen Kötü Amaçlı Yazılımlara Hangi İşlemler Uygulanır?

Tespit Edilen Kötü Amaçlı Yazılımlara Hangi İşlemler Uygulanır?

Bir antivirüs programı bilgisayarınızda tehlikeli bir çalışma ve zararlı bir yazılım tespit ettiği zaman genel olarak üç işlem yapabilir. Bu işlemler sırasıyla dezenfekte etme, karantinaya alma ve silme işlemleridir.

 

Dezenfeksiyon

Eğer antivirüs programı bilgisayarınızda virüslü bir dosya tespit ederse öncelikle herhangi bir zarar görmeden yazılımı kaldırmayı dener. Bazı durumlarda tespit edilen virüs kolayca kaldırılır ve dosya zararlı yazılıma maruz kalmadan önceki haline döndürülür. Bu tarz durumlarda virüs programı dezenfeksiyon işlemini gerçekleştirerek virüsü ortadan kaldırır ve dosyayı eski haline çevirir.

 

Karantina

Bilgisayar virüsleri, tıpkı gerçek hayattaki virüsler gibi yayılmaya çok elverişli yazılımlardır. Diğer programlar ve dosyalarla etkileşime girerek yayılırlar. Varlıklarını artırarak daha fazla kalıcı olmaya çalışırlar. Bu tarz durumların önüne geçebilmek için virüs programı, tespit ettiği virüsü karantinaya alır. Yani virüsü bilgisayarınızın ulaşamayacağı bir konuma taşır. Bu sayede virüsün diğer dosyalar ile iletişimi kesilerek yayılma ihtimali ortadan kaldırılmış olur.

 

Silme

Bazı virüslerin sisteminizden kaldırılması için bulaştığı dosyanın tamamen silinmesi gerekir. Bu virüsler oldukça etkili virüslerdir ve virüs programına başka herhangi bir seçenek bırakmazlar. Kötü amaçlı yazılımın kaldırılması sonucu kullanıcıların isteyeceği bir sonuç değildir. Ancak bu tarz virüslerden kurtulmanın tek yolu da budur. Sonuç olarak virüs programı son çare virüslü dosyayı tamamen silerek tehdidi ortadan kaldırır.

Antivirüs programları genel olarak bilgisayarlarımıza internet ortamında bir koruma sağlar. Çevrimiçi ve çevrimdışı koruma seçenekleri sunarak internetteki zararlı yazılımlardan korunmamıza olanak tanır. Bu yüzden bir antivirüs programı kullanmak, bütün bilgisayar kullanıcıları için doğru bir tercih olacaktır. Kullandığınız antivirüs programı, kendisini devamlı olarak geliştirdiğinden, güncellemeleri takip etmeniz ve yeni gelen güncellemeleri zamanında yapmanız çok önemlidir. Bu sayede güvenlik yazılımınız yeni geliştirilmiş kötü amaçlı yazılımlara karşı cihazınızı güvende tutar.

İnternetin olduğu her ortamda tehdit her zaman vardır. Çok geç olmadan bir antivirüs programına sahip olarak tüm bu tehditlere karşı kendinizi savunmaya alabilirsiniz.

 

Antivirüs Yazılımları Hakkında Kapsamlı Bilgi Rehberi

Okuduğunuz makalede Antivirüs programının nasıl çalıştığını ve kötü amaçlı yazılımlara karşı cihazları nasıl koruduğunu öğrendiniz. Kötü amaçlı yazılımlar (virüsler) ve antivirüs yazılımları hakkında kapsamlı bilgi almak ister miydiniz? Kötü amaçlı yazılımlar ve antivirüs yazılımları hakkında bilgi veren aşağıdaki içeriklere de göz atmak isteyebilirsiniz.

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir