1. Anasayfa
  2. Bilgisayar

İSO Dosyası Nedir? İSO Dosyası Açma

İSO Dosyası Nedir? İSO Dosyası Açma
0

ISO dosyası açma sıkıştırılmış dosyadaki verileri kullanmak için gerekiyor. Sıkıştırılmış dosya deyince ilk olarak akla ZIP ve RAR dosya türleri geliyor. Ancak son zamanlarda kullanılan ISO dosyaları diğer dosya türlerinden daha fazla karşımıza çıkıyor. ISO dosyasındaki veriler tamamıyla sanal bir diskte depolanıyor. Bu  dosyalardaki verilerin görüntülenmesi için ISO dosyası açma işini bilmek gerekiyor. Dijital ortamda oldukça yaygın görülen ve tüm kullanıcıların merak ettiği ISO dosyası nedir ve nasıl açılır konularını detaylı bir şekilde inceleyelim.

İSO Dosyası Nedir?

Özellikle 90’lı yıllarda veri saklamak için CD ve DVD kullanıyordu. Birçok kullanıcı her türlü enformasyonu CD ve DVD’ler içinde muhafaza ediyordu. Ancak bu araçlar hemen çizilebilen hassas araçlar olduğu için dışarıdan gelen darbeler yüzünden kullanılamaz hal alıyordu. Bu sebepten dolayı bilgisayar kullanıcıları artık verilerini daha güvenilir bir şekilde bilgisayar ortamında yer alan sanal sürücüler ve depolama alanlarında saklıyorlar. Bu depolama alanlarının en popülerlerinden birisi de ISO dosyasıdır.

ISO dosyası, CD veya DVD gibi bir optik diskte bulunan verilerin aynı kopyasını (veya görüntüsünü) içeren bir arşiv dosyasıdır. Genellikle optik diskleri yedeklemek veya bir optik diske yazdırılması amaçlanan büyük dosya kümelerini dağıtmak için kullanılır. ISO adı, genellikle İSO 9660 olan optik medya tarafından kullanılan dosya sisteminin adından alınmıştır. Bir ISO görüntüsü CD, DVD veya Blu- gibi fiziksel bir optik diskte depolanan her şeyin tam bir kopyası olarak düşünülebilir.

ISO Dosyaları Nasıl Açılır?

ISO dosyası açma işleminde macOS, Windows 7, Windows 8 ve daha eski Windows sürümleri kullananlar üçüncü parti programlara ihtiyaç duyuyorlar. Bunun haricinde Windows 10 kullanıcıları ise ISO dosyalarını kolaylıkla açabiliyor. Çünkü Microsoft şirketi Windows 10 kullanıcılarına dahili bir sanal disk görüntüleme özelliği sağlıyor. Bu özellik sayesinde kullanıcılar üçüncü parti bir uygulamaya gerek kalmadan doğrudan sanal diskleri görüntüleyebiliyorlar. Şayet Microsoft 10 işletim sistemi alt yapılı bir bilgisayarınız yoksa bazı programlar ile ISO uzantılı dosyaları açabilirsiniz. Bu dosyaları açmak için kullanılabilecek sanal sürücü programlarına göz atabilirsiniz.

ISO Dosyası Açma Programları

Windows tabanlı ve MacOS gibi işletim sistemini kullanan kişiler ISO dosyası açma için farklı uygulama geliştiricileri kullanıcı dostu sanal sürücü görüntüleme programları sunuyor. ISO uzantılı sıkıştırılmış dosyaların açılmasını sağlayan programların listesi şu şekilde yer almaktadır:

Daemon Tools

daemon tools

Daemon Tools, Disc Soft aracılığıyla geliştirilen en popüler sanal sürücü programları arasında ilk sıralarda bulunuyor. Uzun yıllardır birçok kullanıcının bilgisayarlarına yüklediği bu program ISO dosyası açma konusunda oldukça başarılı bir grafik çiziyor. Disc Soft şirketi bu programın farklı versiyonlarını kullanıcılara sunuyor. Programın Lite versiyonunu indirerek reklamlı ve ücretsiz bir şekilde kullanabilirsiniz. Fakat diğer versiyonlarını yüklemek isteyen kullanıcılardan lisans ücreti talep ediliyor. Ücretsiz indirilen bu program sayesinde kolaylıkla ISO dosyalarını görüntüleme mümkün oluyor.

PowerISO

power iso

PowerISO Computing tarafından 2004 yılında piyasaya sürülen PowerISO sanal sürücü programı, ISO dosyası açma konusunda en başarılı programlardan biri kabul ediliyor. Ayrıca programın kullanımının da basit olması birçok kişi tarafından indirilmesini sağlıyor. PowerISO ile bu dosyaları görüntülemenin dışında mevcut ISO dosyalarını düzenleyebilirsiniz. Program indirildikten sonra kullanışlı arayüzü sayesinde dosyalar kolayca açılıyor.

PowerISO Computing firması programın ücretli ve ücretsiz versiyonlarını piyasaya sürdü. Programın ücretsiz sürümü reklam içermekte olup en fazla 250 MB boyutundaki ISO dosyalarını düzenlemeye olanak tanıyor. Program Windows’un yanı sıra macOS ve Linux için de kullanılabiliyor.

Virtual CloneDrive

Virtual CloneDrive

Uzun süredir birçok kullanıcı tarafından olumlu geri bildirimler alan Virtual CloneDrive, ISO görüntüleme programları içerisinde en çok indirme payına sahip görünüyor. Programın temel özelliği sanal disk görüntüleme olduğundan ISO dosyaları haricinde BIN,UDF gibi çeşitli dosya türlerini görüntüleyebilmeyi sağlamaktadır.

UltraISO

UltraISO

Bilgisayar kullanıcıları tarafından en çok kullanılan programlar arasında UltraISO programı bulunmaktadır. EZB System tarafından geliştirilip piyasaya sürülen UltraISO, 2004 yılından beri kullanılan aktif bir programdır. Programın amacı ISO dosyalarını görüntüleme ve düzenlemektir. Dosyaları görüntüleme özelliğinin haricinde dijital ses oynatıcı yapılandırması gibi işlemler de kolaylıkla yapılabilmektedir. 2017 yılından beri sürekli güncellenen program diğer sanal sürücü programları arasında daha basit bir arayüzüne sahiptir. Program normal şartlarda ücretli bir şekilde hizmet vermektedir. Ancak kısıtlı kullanım için programın internet sitesine girerek deneme sürümünü indirebilirsiniz.

WinRAR

WinRAR

1995 yılından beri piyasada yer alan bu program hemen hemen her kullanıcının aşina olduğu en bilinen sıkıştırılmış dosya görüntüleme programlarından biridir. Basit ve kullanışlı olan bu program kolay kullanılması sayesinde birçok kullanıcı tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. WinRAR, RAR dosyasından ISO dosyası açma özelliğine kadar pek çok spesifik özelliklerle donatılmıştır. Windows kullanıcıları programı kendi sitesinden bizzat indirerek kullanabilmektedir. Ayrıca farklı dil seçeneği özelliği ile de programı çeşitli dillerde indirip kullanmak mümkündür.

Sık Sorulan Sorular:

Windows 7 ISO Dosyası Nasıl Açılır?

Windows 7 işletim sistemindeki ek dosyaları açmak için yeni ek bir programa ihtiyaç duyulmaktadır. WinCDEmu programı Windows 7’de çalışan uygulamalardan biridir ve ISO, CUE, NRG, MDS/MDF, CCD, IMG uzantılı dosyaları kolayca açıp görüntülemeye izin verir. WinCDEmu programı oldukça güvenilir ve kullanıcı dostu programlardan biridir. Bilgisayarınıza ücretsiz olarak kolayca yükleyebilirsiniz.

Windows 10’da ISO Dosyası Programsız Nasıl Açılır?

Halihazırda bilgisayarında Windows 10 işletim sistemi yüklü olan kullanıcılar ISO dosya açma işlemini herhangi bir programa ihtiyaç duymaksızın yapabilmektedir. Windows 10 kullanıcıları aşağıdaki adımları takip ederek ISO uzantılı dosyaları açabilmektedir:

  • Öncelikle açmak istediğiniz ISO dosyanı bilgisayarınız içinde bulun.
  • Sonrasında dosyaya sağ tıklayıp en üst köşede çıkan “Bağla” seçeneğini açın.
  • Bağla seçeneğini açtıktan sonra ISO uzantılı dosyanızı görüntülemeniz mümkün olacaktır. Şayet dosya içeriği otomatik olarak açılmadıysa Bilgisayar kısayoluna girdikten sonra sürücüler kısmından dosyanızın açılmış halini görüntüleyebilirsiniz.
Daemon Tools hangi dosyaları açar?

Daemon Tools Lite, popüler sıkıştırılmış  dosyaları  (.mdx, .mds/, .mdf, .iso, .b5t, .b6t, .bwt, .ccd, .cdi, .bin/, .cue, .ape/, .cue, .flac/.cue, .nrg, .isz ) açabilen kaliteli bir sanal sürücü programıdır.

UltraISO nedir ne işe yarar?

UltraISO, ISO dosyalarını açmak, düzenlemek ve dönüştürmek için kullanılan bir sanal sürücü programıdır. Ayrıca bu program .bin, .img ve bu benzer uzantıları ISO uzantısına dönüştürmek için de kullanılmaktadır.

Image Dosyası Nasıl Açılır?

IMG, .img uzantısı ile saklanan bir dosya formatıdır. CD ve DVD gibi manyetik ve optik sürücülerde görülmektedir. Bu dosya uzantısının açılmasına ilişkin olarak 4 yöntem olabilir. Bu yöntemler aşağıdaki gibi sıralanır:

  • Windows’ta IMG dosyası açma: Öncelikle Dosya Gezginini açın. IMG dosyasının bulunduğu klasörü çift tıklayarak görüntüleyin. Sürükle-bırak yöntemi ile istediğiniz klasöre kaydedin ve dosyanın bulunduğu sürücü üzerinde sağ tıklayın. Çıkar seçeneğine tıkladıktan sonra dosyayı görebilirsiniz.
    Windows’ta WinZip ile IMG dosyası açma: WinZip programını açtıktan sonra karşınıza çıkan ekrana onay verin. Dosya gezginini açın ve IMG klasörünü açtıktan sonra IMG dosyası normal bir klasör haline gelecek.
  • MacOS’ta IMG dosyası açma: Finder’ı açtıktan sonra IMG dosyası üzerine çift tıklayın. Sürükle ve bırak ile dosyayı bilgisayarınızdaki herhangi bir klasöre taşıyın. Sürücüyü çıkardıktan sonra dosyayı kolaylıkla açabilirsiniz.
  • WinRAR ile IMG dosyası açma: WinRAR programını indirip kurulumunu yaptıktan sonra IMG dosyasının bulunduğu klasörü açın. IMG dosyası üzerinde sağ tıklayın ve  açılan penceredeki “Arşiv İçeriğini Göster” seçeneğine tıklayın. IMG dosyasını sürükle ve bırak yöntemi ile istediğiniz herhangi bir klasöre taşıyabilirsiniz.
  • Bu İçeriğe Tepkini Göster!
    • 0
      be_endim
      Beğendim
    • 0
      bay_ld_m
      Bayıldım
    • 0
      sevindim
      Sevindim
    • 0
      _pheli
      Şüpheli
    • 0
      sinirli
      Sinirli
    • 0
      _rendim
      İğrendim

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir