1. Anasayfa
  2. Bilgisayar

HDMI ile Display Port Arasındaki Fark Nedir?

HDMI ile Display Port Arasındaki Fark Nedir?
0

HDMI ile Display Port, görüntü ve ses aktarımı için kullanılan iki farklı arabirim kablosudur. Görünüm olarak birbirine çok benzese de sahip oldukları birçok farklı özellikle dikkat çekerler. Kullanıcılar da bu farklılıkları inceleyerek kendi ihtiyaçlarına uygun olanı tercih edebilir. Ancak hangi ürünün daha doğru bir seçim olacağı  kararsızlığa sebep olabilir. En doğru arabirim kablosu tercihini yapabilmeniz adına bu iki arabirim kablosunu detayları ile ele aldık. İşte ayrıntılar!

HDMI Nedir?

hdmi

HDMI, Yüksek Çözünürlüklü Multimedya Arayüzü anlamına gelen ses ve video aktarımına olanak sağlayan bir kablodur. Tek kablo üzerinden hem video kayıtları oynatılabilir hem ses kayıtları dinlenebilir. Genellikle dijital TV, DVD oynatıcı, Playstation, BluRay, Apple TV gibi cihazları televizyona bağlamaya olanak sağlar. Uzun yıllardır çeşitli versiyonları ile kullanılmayı sürdüren HDMI, birçok yeni özellikle gelişimini sürdürmektedir.

Fiziksel bağlayıcılık özelliği yeni gelişmelerde değişmez ve sabit kalır. Bunun yanı sıra yapılan değişiklikler sonrası var olanların üzerine yeni bir özellik eklenir. Geliştirilen her yenilikte bir önceki modelde bulunan özellikler korunarak üzerine yeni eklemeler yapılır. Böylece geriye dönük olarak önceki sürümlerle uyumlu bir çalışma gerçekleştirebilir. Bu bağlamda eski sürüm olarak piyasada varlıklarını sürdüren modeller de işlevlerini kaybetmeden ihtiyaçları karşılayabilir.

Son sürüm HDMI modelleri güncel TV’lerde 4K ve 120 FPS’ye kadar görüntü kalitesi sunabilir. TV’lerin yanı sıra ev ses sitemleri de HDMI’ların aktif kullanım alanlarından biridir. Ayrıca HDMI ev sinema sistemlerinde etkileyici surround ses biçimlerini desteklemesi için gelişmiş bağlantı yeteneğine sahiptir. Bu özelliğin sağlanması için ses dönüş kanalı yükseltmesi olarak kabul gören eARC desteğinin bulunması etkili olur. HDMI’ların tüm bu özelliklerinden faydalanabilmek için kullanacağınız cihazlarda uygun giriş desteği bulunmasına dikkat edilmelidir.

Display Port Nedir?

Display Port, HDMI kadar yaygın bilinen bir kavram değildir. Ancak önemli teknolojilerden biri olarak kabul görür. Özellikle konektör ve kablo söz konusu olduğunda en iyi yardımcılardan biridir. Birçokları için Display Port bir kablodan daha fazlasıdır.

Bilgisayarlarda Display Port bulunması grafik kartı ve monitörlerden en iyi şekilde yararlanmaya imkân sağlar. Bunun için DisplayPort’un çalışma prensiplerine hâkim olunması gerekir. Böylece ürünün sağladığı tüm üstün özelliklerden faydalanmak mümkün olabilir.

Display Port temelde tek bir kablo yardımı ile video ve ses sağlamak üzerine tasarlanmış dijital bir arabirimdir. Çalışma olarak HDMI gibi uygun bir monitörü grafik kartı şeklinde veri kaynağına bağlama imkânı sunar. Böylece ekrana aktarılan video ve sesleri kusursuz bir şekilde iletme özelliğine sahip olabilir.

Display Port, temel çalışma şeklinde diğer ses ve video veri bağlantılarının formatı ile aynıdır. Kullanılacak kablonun bir ucu bilgisayar ya da harici grafik kartı cihazına öteki ucu da ekrana bağlanır.

Normalde cihazlar birbirini algılayabilir ve çalışma adımlarını otomatik yapılandırabilir. Ancak Display Port girişi manuel olarak seçilecekse uzaktan kumanda veya monitörde bulunan kontrolleri kullanmak gerekebilir. Bazı durumlarda ekran çözünürlüğü ve yenileme ayarlarını yapmak için de manuel ayarlama gerekli olabilir.

Bunun yanı sıra Display Port’ların en yaygın kullanıldığı alanlar tüketici teknolojileridir. Display Port’lar gelişmiş özellikte bilgisayarlarda bulunan grafik kartlarında bir dizi özel monitörle kullanıma destek sağlar. Tüm bu özellikler Display Port kullanımını avantajlı konuma getirir.

HDMI ile Display Port Arasındaki Fark Nedir?

ekran kartı

HDMI ile Display Port arasındaki farklılıkları temelde 4 başlık altında toplamak mümkündür. Fiziksel farklılık, çözünürlük ve bant genişliği, ses özellikleri, kablo özellikleri ve uzunlukları şeklinde farklılıklar başlıklandırılabilir.

  • Fiziksel Farklılıklar: HDMI bağlantılar 19 pime sahip olma özelliği ve piyasa genelinde 5 çeşitte bulunması ile dikkat çeker. Ancak en sık karşılaşılan çeşitlilik konusunda 3 farklı HDMI tipi ilgi görür. Display Port bağlantılarında ise 20 pim bulunur ve yalnızca iki boyuta sahiptir. Bu boyutlardan biri klasik olarak kullanılanlardır. Diğeri ise Apple markasına ait olan Mini Display Port olarak daha portatif görünüme sahip olandır.
  • Çözünürlük ve Bant Genişliği: Çözünürlük konusunda Display Port her yeni versiyonda daha fazla kaliteli ve geniş bant özelliğine sahip olur. Aynı şekilde HDMI kablolar da her yeni sürümle daha gelişmiş çözünürlük özelliği ve bant genişliği ile dikkat çeker. Bu noktada iki ürün farklı sürümleri ile sahip olduğu pek çok özellikle birbirinden ayrılırlar.
  • Ses Özellikleri: Display Port ve HDMI 24 bit ila 192 kHz’de 8 adet dijital ses kanalını destekleyebilecek niteliğe sahiptir. Aradaki en temel farklılık ise HDMI’da ses dönüşüm kanalı olarak ARC özelliğinin bulunmasıdır.
  • Kablo Özellikleri ve Uzunlukları: Son gelişmelerle beraber piyasa genelinde farklı standartlarda HDMI kablosu bulunur. Ancak en çok tercih edilenler HDMI sertifikası adı ile “Yüksek Hız” niteliği gösteren kablolar olur. Aynı zamanda genellikle en fazla 2 metre uzunluğa sahip olurlar. Display Port kablolarda ise dişi ve erkek olarak iki seçenek bulunur. Dişi kablolar 4K görüntü çözünürlüğü ve 2 metre uzunluğuna sahip olur. Erkek kablolarda ise 1080p çözünürlük ile 2 metre uzunluğu özellikleri dikkat çeker.

HDMI Mı Daha İyi Display Port Mu?

Kullanım anında maksimum çözünürlük ve yenileme hızı seviyeleri seçtiğiniz Display Port ile HDMI sürümlerine göre değişebilir. Bu iki araç her geçen gün yeni sürümleri ile kullanıcı deneyimini iyileştirmeye yönelik yeniliklerle donatılır. Bu sebeple kullanıcılar ihtiyaçlarını karşılayacak ürünü kullanmanın yanı sıra hangi sürümünü kullanacağına da dikkat etmelidir. Güncel olarak piyasada yer alan yeni üretilen monitörler Display Port ve HDMI özelliklerinin son sürümlerine uygun olacak şekilde tasarlanır.

Ürünün ne amaçla kullanılacağı da hangisinin daha iyi olduğu durumunun belirlenmesinde etkili olabilir. Yalnız ev tipi kullanımlar için standart görüntü aktarımı sağlanacaksa iki ürün arasında temel bir farklılık görülmeyebilir. Ancak Playstation ile oyun oynanacağı zaman birtakım değişiklikler söz konusu olabilir. Özellikle son zamanlarda çıkan oyunların görüntü kaliteleri dikkate alındığında bu durum ekstra önemli olur. Bu doğrultuda sağladığı yüksek görüntü kalitesi ile Display Port doğru seçim olabilir. Bununla birlikte klasik video ve ses aktarımı için tercih edilecekse HDMI daha fazla ön plana çıkar.

 

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir