1. Anasayfa
  2. Android

Android ile iOS arasındaki farklar

Android ile iOS arasındaki farklar
0

Akıllı telefon piyasasında yaşanan rekabet günden güne artıyor.Kamera,işlemci,ekran birimi ve diğer donanımlarda yaşanan yenilikler ve gelişmeler benzer şekilde akıllı telefonların işletim sistemlerinde de yaşanıyor.Akıllı telefonlar için en popüler işletim sistemi Android ile iOS olarak biliniyor.Bu iki işletim sistemi arasındaki rekabet günden güne artarak devam ediyor.

 

ANDROİD İLE İOS ARASINDA NE FARK VAR ?

 

 

Hem Android hem iOS işletim sistemi Linux tabanı kullanılarak geliştirilmiştir.Ancak iki işletim sistemi arasında bir takım farklılıklar bulunmaktadır.Bu farklardan ilki olarak Android işletim sistemi açık eko sisteme sahipken,iOS için bu durum tam tersi olup kapalı bir eko sisteme sahiptir.

 

İşletim sistemlerinin kapalı yada açık eko sisteme sahip olması yine bir takım farklılıklara yol açmaktadır.Örneğin iOS işletim sistemi,kapalı eko sistem olduğundan işletim sistemine dışarıdan uygulama yüklenemiyor.Hatta müzik dosyaları bile özel bir yazılım sayesinde cihaza aktarılabiliyor.Bu iOS kullanıcıları için güvenlik düzeyini arttıran bir durum.Ancak kullanıcı deneyimini ve kullanım esnekliğini olumsuz etkileyen bir etken olarak karşımıza çıkıyor.

 

Android işletim sistemiyse açık bir eko sisteme sahiptir.Bu sayede Android işletim sistemine sahip akıllı telefonlara dışarıdan rahatlıkla uygulama yüklenebilir.Ancak bu durum kullanıcı deneyimini ve esnekliği arttırırken Andorid kullanıcıları için güvenlik riski oluşturmaktadır.Çünkü dışarıdan yüklenen uygulamanın ne amaçla geliştirildiği ve arka planda yaptığı işlemler bazen fark edilememektedir.

 

Ayrıca Android işletim sistemindeki telefon çeşitliliği çok fazladır.Bu durum uyumsuzluk sorunlarına yol açabilmektedir.Bütün bunların dışında cihaz çeşitliliğinin çok fazla olması,uygulama geliştiricilerini olumsuz etkilemektedir.Farklı çeşitteki cihazlarla uyumlu çalışabilecek uygulama yapmak,geliştiricileri bir hayli zor durumda bırakmaktadır.

 

ARAYÜZ FARKLILIĞI VE KULLANIM KOLAYLIĞI

 

 

Akıllı telefonlarınızı açtığınızda ekranda bulunan görüntü ve o görüntüdeki tasarım arayüz olarak isimlendirilmektedir.Kullanıcılar için oldukça önemli bir unsurdur.Arayüzün basit ve sade tasarıma sahip olması akıllı telefonların günlük kullanımda insanlara konforlu bir deneyim yaşatırken karmaşık arayüzler,özellikle yaşlı insanlar için çok ciddi sorunlara sebep olabiliyor.

 

Arayüz konusunda Android işletim sistemlerinde bilindiği üzere widget’ler yani bir çeşit eklenti,kısayollar bulunmaktadır.Ayrıca Android işletim sistemlerinde en az 5 ekran bulunmaktadır.Kullanıcı dilediği gibi widget’leri istediği ekrana yerleştirebilir ve tek tık bir dokunmayla istediği bilgiye anında ulaşabilir.Widget’ler sayesinde hava durumu,borsa gibi günlük bilgilere anında ulaşılabilir.

 

Ekranlara eklenen widget’ler her ne kadar kullanıcıya kolaylık sağlasa da Android işletim sistemi karmaşık bir tasarıma sahiptir.Gözleri iyi görmeyen yaşlı insanlar için kullanımı bir hayli zor olabilmektedir.

 

iOS işletim sistemindeyse herhangi bir widget özelliği bulunmamaktadır.Ancak iOS işletim sisteminin tasarımı son derece sade,basit,anlaşılır özelliklere sahiptir.Kullanımı oldukça kolaydır.Bütün bu sebepleri göz önüne aldığımızda iOS işletim sisteminin arayüz ve kullanım kolaylığı açısından Android işletim sisteminden daha iyi olduğunu söyleyebiliriz.

 

İŞLETİM SİSTEMİ PERFORMANSI

 

 

Kapalı eko sistemine sahip işletim sistemleri  performans açısından daha iyi deneyim yaşatmaktadır.Çünkü kapalı eko sisteminde cihaz çeşitliliği fazla olmadığı için işletim sisteminin performansı çok daha iyi optimize edilebiliyor.Açık eko sisteme sahip işletim sistemlerindeyse bu durum tam tersi yönde ilerliyor.

 

Android işletim sistemi açık eko sisteme sahip olduğundan fazla sayıda çeşitlilik sunuyor.Bu kadar fazla çeşidin bulunduğu bir ortamdaysa işletim sistemi tam olarak sağlıklı bir şekilde optimize edilemiyor.Ayrıca Android işletim sistemi Dalvik sanal makinesiyle çalışmaktadır.Bu durum sistem performansının kullanılmasına yol açmaktadır.

 

Performans açısından iOS işletim sistemi Android işletim sisteminden daha iyi durumda.Ancak ilerleyen günlerde var olan rekabet,gelişen teknoloji ve izlenen politikalar yüzünden şuan için iOS’un lider olduğu bu alanda dengeler her an değişebilir.

 

DİĞER FARKLILIKLAR

 

Geliştiriciler için iOS daha karlı ve kaliteli bir platform.

 

Apple’ın işletim sistemi iOS’un kapalı bir eko sistem olduğunu ve bu sayede fazla çeşitliliğin sunulamadığını söylemiştik.Çeşitliliğin fazla olmaması sebebiyle iOS işletim sisteminin son derece kararlı ve yüksek performans sunan bir işletim sistemi olarak geliştirildiğinden bahsetmiştik.

 

Bu yüzden iOS işletim sisteminde uygulama geliştiren kişiler için büyük kolaylıklar sağlanıyor.Geliştirilen uygulama için kolaylık sağlanırken iOS işletim sisteminde çalışan uygulama geliştiricileri daha yüksek kazanç sağlıyor.

 

Geliştiriciler için Android daha fazla ün yaptıran bir platform.

 

Android işletim,iOS işletim sistemine göre daha serbest ve özgürdür.Yapılabilecek şeylerin sınırı daha geniştir.Ayrıca çeşitliliğin fazla olması sebebiyle Android platformunda geliştirilen uygulamalar daha fazla şöhrete sahip olur.Geliştirici,Android platformunda adından daha fazla bahsettirir.

 

 

Android cihazlar her zaman daha düşük fiyat etiketine sahip.

 

Android işletim sistemi açık kaynaklı bir işletim sistemi olduğu için isteyen her üretici Android sistemini kullanıp akıllı telefon üretebilir.Böylece lisans bedellerinde yüksek ödemeler yapılmaz.Bu sisteme sahip akıllı telefonların hem maliyet fiyatı hemde satış etiket fiyatı çok daha düşük olur.

 

Güncelleme konusunda iOS işletim sistemi kullanıcıyı bekletmez.

 

Apple,iPhone cihazlarında kullanılan iOS işletim sistemi için bir güncelleme yayınladığında bu güncelleme anında bütün ülkelerde geçerli olur.Yani hangi ülkede yaşıyor olursanız olun iOS işletim sisteminde yayınlanan,duyrulan güncellemelere anında kavuşabilirsiniz.

 

Android işletim sisteminde cihazların çok çeşit olması ve kullanıcı arayüzünün birçok farklı çeşitte olması güncelleme konusunda çeşitli sorunlara yol açabiliyor.Güncellemelerin her cihazda kararlı bir şekilde çalışması için uzun bir süreye ihtiyaç duyulabiliyor.Hatta bazı durumlarda Android işletim sisteminde yapılan bir güncelleme çok çeşitlilikten dolayı bazı cihazlarda kullanım deneyimini bir süreliğine olumsuz etkileyebiliyor.Böyle durumlar için yeni bir güncelleme yayınlanmasına sebep olabiliyor.
Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir