1. Anasayfa
  2. Bilgisayar

Svchost.exe nedir ? Ne işe yaramaktadır ?

Svchost.exe nedir ? Ne işe yaramaktadır ?
0

Windows işletim sistemine sahip bir bilgisayar kullanıyorsanız svchost.exe muhtemelen dikkatinizi çekmiştir. Bilgisayarda bu kadar fazla kaynak kullanan svchost.exe nedir ? Bu işlemi kapatmak ve kalıcı bir şekilde devre dışı kalmasını sağlamak birçoğumuzun aklında gelmiştir. Ancak svchost.exe kesinlikle kapatılmamalıdır.

 

Svchost.exe nedir ? ne işe yarar ?

Microsoft şirketi, Windows işletim sistemine ait olan hizmetleri .exe dosyalarından .dll dosyalarına taşımaya başladı. Bu değişiklik hizmetlerin tekrar tekrar kullanılması için son derece iyi bir değişiklikti. Yalnız Windows işletim sisteminde varsayılan olarak .dll uzantılı dosyalar çalıştırılmadığı için Microsoft, hizmetlerin yüklenebileceği bir .exe dosyası oluşturma durumuna mecbur kaldı.

Yani bilgisayarınızda çalışan her bir Windows hizmeti svchost.exe ile kendini göstermektedir. Windows işletim sistemi çalıştırıldığında birçok hizmet ve işlem etkin bir şekilde işlendiğinden dolayı görev yöneticisini açarsanız birçok svchost işlemi görebilirsiniz.

 

Neden tüm hizmetler tek bir svchost.exe çatısı altında toplanmıyor ?

Windows işletim sistemindeki tüm hizmetlerin tek bir svchost.exe ile bir araya getirilmemesinin sebebini merak ediyor olabilirsiniz. Eğer tüm hizmetler tek bir svchost.exe ile çalıştırılsaydı rastgele bir Windows hizmeti herhangi bir sebepten dolayı çalışmadığı, sorunla karşılaştığı bir durumda tüm Windows hizmetleri arızalanırdı. Bu durumun sonucunda bilgisayarlarda mavi ekran hatası çok daha sık bir şekilde yaşanırdı.

Bu yüzden birçok Windows hizmeti farklı farklı svchost.exe ile çalışmaktadır. Böylece herhangi bir Windows hizmeti sorun yaşadığında sorunsuz bir şekilde çalışan diğer hizmetler (yani svchost.exe işlemleri) kusursuz bir şekilde çalışmaya devam edebilirler.

 

Svchost.exe kapatılabilir mi ?

Merak edilen diğer bir hususta Svchost işleminin kapatılması konusudur. Svchost, hiç bir şekilde kapatılmamalıdır. Windows hizmetlerinin birçoğu tek bir Svchost içerisinde bulunduğundan bu işlemin kapatılması Windows işletim sisteminin fonksiyonlarının düzgün bir şekilde çalışmamasına sebep olabilmektedir.

Eğer Svchost.exe, bilgisayarınızda aşırı kaynak kullanımına sebep oluyorsa bu işlemi kapatmak yerine bilgisayarınızı yeniden başlatabilirsiniz. Çoğu zaman Svchost.exe yüksek kaynak kullanımı sorunu için bilgisayarı yeniden başlatmak çözüm sağlamıştır.

 

Kötü amaçlı yazılımlar ve Svchost.exe

Bilgisayarınıza sızan kötü amaçlı yazılımın geliştiricinin istediği istekleri yerine getirmek için cihazınızda tespit edilmeyecek şekilde gizlenmeye ihtiyaç duyar. Böylece kullanıcı yazılımın farkına varamaz ve kötü amaçlı yazılım gizli gizli yapısındaki görevi yerine getirir.

Aynı zamanda kötü amaçlı yazılımlar cihazınızda gizlenmek için Svchost.exe işlemini taklit edebilirler. Böylece kullanıcılar tarafından kolay kolay fark edilemezler. Bu tarz durumlarda bilgisayarınızda etkin bir şekilde çalışan işleme sağ tıklayın. Özellikler ve ardından Ayrıntılar sekmesine tıklayın. Telif hakkı kısmına bakın. Burada çalışan işlemin kötü amaçlı yazılım olup olmadığı belli olacaktır.

Ancak çoğu zaman bu şekilde kötü amaçlı yazılımların tespit edilmesi zor olur. Örneğin aşağıdaki görselde görülen işlem Microsoft’un Office hizmetini taklit etmektedir. Ancak bu gerçek değildir. Bu, bir çeşit Office programının crack yapılmış halidir. Kötü amaçlı olarak çalışan Truva atı yazılımıdır.

Bilgisayarınızda bulunan kötü amaçlı yazılımları bu şekilde tespit etmek çok zordur. Çoğu zamanda bu yöntem işe yaramamaktadır. Bu yüzden Windows 10 kullanıcıları için hali hazırda cihazınızda var olan Windows Defender yazılımını kullanabilirsiniz. Yada bilgisayarınıza daha güçlü bir antivirüs programı kurabilirsiniz.

Eğer ücretsiz ve etkili bir antivirüs programı kurmak istiyorsanız Bitdefender programını tavsiye ederiz. Son derece güçlü kötü amaçlı yazılım analiz motoruna sahip olan program aynı zamanda oldukça güçlü gerçek zamanlı koruma sağlamaktadır.

 

Kaynak: https://www.maketecheasier.com/what-is-svchost-exe/
Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir