1. Anasayfa
  2. Teknoloji

Router ile modem arasındaki fark nelerdir ?

Router ile modem arasındaki fark nelerdir ?
0

İnternet bağlantısına erişmek için modem ve router (diğer adıyla dağıtıcı/yönlendirici) cihazlarından sıkça söz ediliyor. İnternet bağlantısının kurulması için modem ile router aynı işlevi görmüyor. Router ile modem arasındaki fark temelde ikiye ayrılıyor. Modem, internete bağlanmanızı sağlarken router, var olan internet bağlantınızın daha kapsamlı alana ulaşmasını sağlıyor.

Evde yada iş yerinde internet bağlantısını modem sayesinde sağlıyorsunuz. Gerek kablolu bağlantı gerekse kablosuz bağlantıyla internete erişebiliyorsunuz. Tüm bu bağlantı kullanıcı, modem ve internet üzerinden gerçekleşiyor. Ancak router için durum biraz daha farklı olabiliyor. Router yani dağıtıcı kullanarak internet bağlantınızın arasında bir mesafe daha koymuş oluyorsunuz. Böylece bağlantınız kullanıcı, router, modem üzerinden gerçekleşiyor.

 

Router ile modem arasındaki fark

Modem ile router arasında çeşitli farklar vardır. Bu farkları anlamaksa son derece basittir. Modem, internet bağlantısını sağlayan cihazdır. Router ise internet bağlantısına kolayca erişim sağlamaya yarayan, cihazınızı Wi-Fi’ye bağlayan bir ekipmandır. Dağıtıcı sayesinde evinizdeki internete telefon, tablet, bilgisayar ve diğer elektronik ürünler kolayca bağlanabilir. Geniş kapsamlı bir Wi-Fi ağına sahip olabilirsiniz.

 

Modem nedir ?

modem

Modem teriminin kendisi modülatör / demodülatör anlamına gelir. Modemler sayesinde veriler bir cihazdan başka bir cihaza aktarılır ve aktarım ortamı arasında dönüştürme işlemi modem tarafından sağlanır. Bir bilgisayardaki verileri analog sinyaller kullanarak telefon hatları, kablo hatları veya benzeri yollar üzerinden göndermeyi sağlar. Veriler bilgisayarlar gibi elektronik cihazlarda dijital olarak saklanır. Ancak aktarıldıklarında analog dalgalar veya sinyaller şeklinde aktarılmaktadır.

Uzun lafın kısası modemler bilgisayarlarda bulunan dijital verileri, kablo hatları yardımıyla cihazlar üzerinden iletmek için düzenlenmiş bir elektrik sinyaline dönüştürür. Bu elektrik sinyali, dijital verileri saklanabilmesi ve okunabilmesi için alıcı tarafından – bir modem tarafından – tekrar düzenlenip eski haline dönüştürülür. Bilgisayarların modemler sayesinde internet erişimi bu şekilde sağlanır.

 

Modem nasıl çalışır ?

Bir modemin önünde yanıp sönen led ışıklar vardır. Bu ışıklar sayesinde modem tarafında neler olup bittiği kolayca anlaşılabilir. Temel olarak modem üzerinde yanıp sönen led ışıklar şunları ifade etmektedir;

  • Led ışıklardan biri modemin güç alıp almadığını gösterir.
  • Başka bir led ışık modemin internet servis sağlayıcından veri alıp almadığını gösterir.
  • Bir diğeri modemin veri gönderip gönderemediğini gösterir.
  • Diğer bir led ışıkta modemle bağlantılı olan cihazları gösterir.

Bu ışıkların anlık olarak yanıp sönmesiyle modem tarafından hangi işlemlerin başarıyla yapıldığını yada arıza durumunda sorunun ne olduğunu görmenizi sağlar. Gönderme veya alma ışıkları yanıp sönüyorsa internet servis sağlayıcınızın bazı sorunları olduğunu gösterir. Bu durumda internet servis sağlayıcısına danışmanız gerekmektedir.

Modem ile internet bağlantısının kurulabilmesi için modemin ISS’ye bağlantı kurması gerekir. Bu bağlantı Comcast, fiber, uydu veya herhangi bir çevirmeli telefon bağlantısı gibi kablolar vasıtasıyla gerçekleştirilir. Farklı servislerin farklı modem türleri bulunmaktadır.

Telefon hatlarının var olduğu ancak kablo tabanlı olan TV ve internet hizmetlerinin desteklenmediği kırsal alanlarda internet bağlantısının sağlanması için daha yavaş olan kablolar yerine DSL kullanılır.

 

Router nedir ?

Router cihazının Türkçe adı “Dağıtıcı” ve “Yönlendirici” olarak geçmektedir. Ancak Türkçe ismi pek fazla kullanılmadığı ve bilinmediği için İngilizce ismi olan Router adını kullanmaktayız. Router, veri paketlerini bilgisayar ağları arasında aktaran bir ağ aygıtıdır. Temel olarak router, internet ve yerel ağ gibi iki veya daha fazla ağı birleştiren bir ekipmandır.

İnternet bağlantısı üzerinden e-posta göndermek yada benzer bir aktivitede bulunmak için gönderilen veriler paketler şeklinde olur. Bu paketler daha sonrasında hedefe ulaşıncaya kadar internet üzerinden bir yönlendiriciden başka bir yönlendiriciye aktarılır. Aktarılan bu veriler daha sonrasında yönlendiriciler tarafından okunur ve paketin hedefine ulaşması için diğer bir ağa gönderilir.

 

Modem nasıl çalışır ?

Router, çok farklı yapılarda olabilir. Çeşitliliği ve fiyat aralığı çok geniştir. Kablosuz router modelleri genellikle iki veya daha fazla harici anten içerir. Router için bağlantı hızı cihazla olan mesafeyle doğrudan ilişkilidir. Bu ekipmanların çalışma mantığı son derece basittir. Birden fazla ağı birbirine bağlar ve bunlar arasındaki trafiği yönlendirir. Böylece internet ve kullanıcı arasında aracı olarak çalışır. Tek başına internet bağlantısı sağlayamaz.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Wifi bağlantınızın sık sık kopması

 

Modem ile router cihazlarının neler olduğunu öğrendiğimize göre router ile modem arasındaki farkların neler olduğuna daha kapsamlı bir şekilde bakalım.

 

İşlevsellik

Modem, kullanıcının internet bağlantısına doğrudan erişmesini sağlar. Router, internet ve kullanıcı arasındaki bir aracıdır. Tek başına doğrudan internet bağlantısı sağlayamaz.

 

Bağlantı

Modemlerin bağlantı sayıları kısıtlıdır. Tek bir internet ağını daha fazla cihazda kullanmak istiyorsanız router satın almalısınız.

 

Güvenlik

Modemler için herhangi bir güvenlik önlemi yoktur. Router ise veri paketlerini aktarmadan önce herhangi bir tehdidin olup olmadığını anlar. Bu durumun önüne geçer. Modemlerde yapılan bir saldırı bağlı olan tüm cihazları etkileyebilecekken router için aynı durum geçerli değildir.

 

Kullanılabilirlik

Modemler tek başına çalışabilir ve kullanıcıya internet bağlantısı sunabilir. Ancak router tek başına çalışamaz. Modemler internet tabanlı cihazlardır. Router ise ağ tabanlı cihazdır.

 

Router kullanmalı mıyım ?

Evinizde internet bağlantısın erişmek için modeminizi kurdunuz. Ancak modemin sağladığı internet bağlantısına evinizin her köşesinden yada istediğiniz bir mesafe alanından erişim sağlayamıyorsunuz. Aynı zamanda internet bağlantısını birçok kullanıcıyla birden paylaşıyorsunuz. Bu gibi durumlarda router satın alabilir ve kullanabilirsiniz.

 

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir