1. Anasayfa
  2. Bilgisayar

Smart Hard Disk Error 301 Hatası Nedir? Nasıl Çözülür?

Smart Hard Disk Error 301 Hatası Nedir? Nasıl Çözülür?
0

Smart hard disk error 301 hatası bozuk sabit sürücüden virüs saldırısına kadar pek çok nedenden dolayı olabilir. Smart hard disk sabit her geçen zamanda benzersiz yeniliklerle ortaya çıkar. Ancak bazen kullanıcı kaynaklı bazen de sistemden dolayı hata vermesi sık karşılaşılan bir durumdur? Peki, smart hard disk error 301 hatası nasıl çözülür?

Smart Hard Disk Nedir?

Smart hard disk ya da bir diğer adıyla kendi kendini raporlama teknolojisi sabit sürücünün durumunu otomatik olarak izleyen bir akıllı sabit sürücü sistemidir. Error 301 ve buna benzer uyarılar verdiğinde sistemsel bazı hatalar olduğu anlamına gelir. Smart hard diskler bilgisayarın daha sistemli çalışmasına yardımcı olur. Ayrıca pek çok bilgiyi de saklama kapasitesine sahiptir.

Smart Hard Disk Error 301 Hatası Neden Olur?

Smart Hard Disk Error 301 Hatası

Smart hard disk error 301 hata kodu birçok nedenden kaynaklanır. Bilgisayarı açtığınızda ya da bir program açıyorken sürekli bu hata kodu ile karşılaşıyorsanız smart hard disk kontrolü tam olarak yapılmıyor demektir. Diğer smart hard disk error 301 nedenleri aşağıdaki gibidir:

  • Yanlış ya da eski yapılandırılmış BIOS
  • Virüs ya da kötü amaçlı yazılım saldırıları
  • Sabit sürücüde oluşan fiziksel hasar
  • Anakartta tahrip olmuş ya da kırılmış IDE/SATA yongası
  • Elektrik kesildikten sonra PC açıldığında akımın yüksek gelmesi nedeniyle oluşan kapanmalar

Smart Hard Disk Error 301 Hatası Çözümü

Smart hard disk error 301 çözümü için farklı yollar mevcuttur. Bu yöntemlerden herhangi birini uygulayarak bu hatayı kısa sürede çözebilirsiniz. Bu yöntemlerden biri ya da birkaçı mutlaka işinize yarayacaktır. Hard disk error 301 çözümü için 5 farklı çözüm aşağıda listelenmiştir.

1. Bilgisayarı Yeniden Başlatın

Birçok donanım hatasında olduğu gibi error 301 içinde bilgisayarı yeniden başlatmak çözüm olabilir. Bilgisayarınızı kapattıktan sonra 30 saniye bekleyin ve yeniden açın. 

2. Sabit Diskinizi Soğutun

Hız aşırtmalı ve çok ısınan bir sabit disk belli durumlarda hata kodu verebilir. Bunun için bilgisayarınızı uzun bir süre çalıştırmayın. PC’nizin havalandırma deliklerini temizleyin. Dizüstü bilgisayarınızı mümkün mertebe masa üzerinde kullanın.

3. Dosya Sistemi Hatalarını Gözden Geçirin

Bazı durumlarda bilgisayarınızdaki dosyalarda herhangi bir hata varsa sabit disk de hata verebilir. “Dosya Gezgini” bölümünü açın ve “Bu PC” bölmesine tıklayın. Sistem sürücünüze sağ tıklayıp “Özellikler” sekmesine gidin. Sonrasında ise sırasıyla “Araçlar”, “Hata Denetimi” ve “Kontrol Et” sekmesine gidip hataları dosyaları kontrol edin.

4. BIOS’tan Sabit Diski Kontrol Edin

BIOS bölümünden de sabit disk hatasını düzeltmek mümkündür. İlk olarak PC’nizi kapatıp tekrar açın. Bilgisayarınızı açtığınızda F10’a basın ve BIOS bölümüne gidin. BIOS bölümünde “Tanı” sekmesine tıklayın. “Birincil sabit sürücü otomatik testi” sekmesinde gittikten sonra Enter’a basın. Buradan sabit diski kontrol ettirerek var olan hataları görüp onarabilirsiniz.

5. Önyükleme Önceliği Sırasını Değiştirin

Önyükleme önceliği sırası, Windows’a ön yükleme yapıldığında hangi sabit diskin önce kullanılacağına karar verir. Smart hard diskiniz öncelik sırasında değilse hata kodu olmanız mümkündür. Önyükleme önceliği sırasını değiştirmek için BIOS bölümüne gidin. Sağ tıklayarak “Önyükleme” sekmesini açın. Buradan smart hard diskinizin öncelik sırasını değiştirebilirsiniz.

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 1
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir