1. Anasayfa
  2. Donanım

DDR6 Nedir? DDR6 RAM Ne Zaman Çıkacak?

DDR6 Nedir? DDR6 RAM Ne Zaman Çıkacak?
0

RAM’in evrimi durmaksızın devam ediyor. Şu anda herkesin odak noktası DDR5 olsa da ufukta görünen DDR6 dikkat çekiyor. DD6 RAM belleklerinin neler getireceği bizi hangi performans ve hız özellikleriyle karşılayacağı merak konusu.

DDR6 RAM, daha yüksek hızlar ve MSAP teknolojisi kullanacağınız müjdeliyor. Ancak bunların ne anlama geldiği ve DDR5’ten sonra beklentiyi karşılayıp karşılayamayacağı ve DDR5’in kalan kullanım ömrü de merak ediliyor. DDR6’nın ne zaman piyasaya sürüleceği, beklenilen hızlar ve DDR6 RAM’i çalıştırmak için gerekenler neler? Merak edilen tüm bu soruların cevaplarını sizin için derledik.

DDR6 RAM’in aktif olarak geliştirilmeye başlandığı doğrulandı. Samsung, Teknoloji Günü etkinliği kapsamında ticari kullanım için DDR modüllerinin 2024 yılında piyasada olmasını beklediklerini duyurdu. Bu haber ile uzun bir süre daha DDR5’in kullanılacağı söylenebilir. Ancak, DDR6’ın çıkışından itibaren kullanılabilmesi için gerekli RAM modülleriyle entegrasyonunun yapılması gerektiğinin de unutulmaması gerekir.

DDR6 RAM’in geliştirilmesinin 2021 yılıyla onaylanmış olması ve 2024 yılında ticari modül uygunluğunu hedeflemesi enteresan bir zaman çizelgesi oluşturur. Bu tarihler göz önünde bulundurulduğunda, DDR5’in bir süre daha popülerliğini koruyacağını söylenebilir. DDR6 RAM’in daha iyi anlaşılabilmesi için detaylı bilgiler ve teknik özellikleri hakkındaki ayrıntılar gelmeye devam ediyor. Gelişmelerin RAM teknolojisinin geleceğini büyük oranda şekillendireceğinden söz edilebilir.

thumbnail
Önerilen Yazı
Her Bilgisayarda Olması Gereken Ücretsiz Programlar

DDR6 RAM Çıkış Tarihi Belli mi?

DDR6 RAM’in çıkış tarihi hakkına net bir bilgi vermek mümkün olmasa mevcut bilgiler doğrultusunda 2024 yılının ilk çeyreğinde beklendiği söylenebilir. Üreticilerin ve teknoloji geliştiricilerinin geliştirme ve üretim sürecine bağlı olarak değişen bu süreç genellikle birkaç yıl sürer. Bu süre zarfında, bellek üreticileri, teknolojiyi geliştirmek, optimize etmek ve seri üretime geçmek için çalışır.

DDR6 RAM’in özellikleri arasında daha yüksek hızlar, daha fazla bant genişliği ve daha iyi enerji verimliliği gibi iyileştirmeler sunması bekleniyor. Ancak, kullanıcıların bu yeni bellek teknolojisine geçişi yapabilmeleri için uyumlu anakartlar ve sistemlerin de piyasaya sunulması gerekiyor.

Dolayısıyla, DDR6 RAM’in net çıkış tarihinin bellek üreticilerinin hazırlıkları ve pazardaki talep doğrultusunda belirleneceği söylenebilir. Ayrıca, DDR5’te ortaya çıkan gecikmeler ve tedarik sorunları da göz önünde bulundurulduğunda çıkış tarihinin 2025 veya 2026 olarak değişme ihtimalinden de söz edilebilir.

DDR6 ve GDDR6 Arasındaki Farklar

DDR6 RAM

GDDR (Graphics Double Data Rate- Grafikler İçin Çift Veri Hızı) ve DDR (Double Data Rate- Çift Veri Hızı) RAM arasındaki temel farkın kullanım alanları olduğu söylenebilir. GDDR, grafik kartlarında GPU’ya bellek sağlamak için kullanılır. DDR ise bir bilgisayarın CPU’su tarafından kullanılan sistem belleği olarak ifade edilebilir.

DDR RAM gibi, GDDR bellek standartları da daha hızlı donanımlar geliştirildikçe periyodik olarak güncellenir. 24Gbps’ye kadar veri hızları sunan GDDR6, 2016 yılında duyurulmuş ve 2018 yılında ekran kartlarında kullanılmaya başlanmıştır. Samsung, GDDR7’yi 2024 yılında piyasaya sürmeyi planladığını açıklamıştır.

GDDR6’yı kendiniz yükleyemez veya standartlarını yükseltmezsiniz. DDR6 ile bu özelliğiyle farklılaşır. Ortalama bir PC kullanıcısının mağazaya gidip GDDR RAM alması pek mümkün değildir. Bunun yerine zaten anakarta bağlı olan grafik kartları satın alınabilir. GPU daha yeni GDDR standartları desteklese dahi yükseltmeyi sağlayabilmek için modülün lehimini sökmek ve yeni modülün lehimlenmesi gerekir. Bu sebeple oldukça zorlu olduğu söylenebilir.

DDR6 RAM Fiyatları Ne Kadar Olacak?

DDR5 2021 yılında kullanılmaya başlandığında, 32 GB DDR5 RAM için ortalama fiyat 320 dolar civarındaydı. Fiyatlardaki dalgalanma süreç içerisinde dikkat çekse de Nisan 2023 yılına bakıldığında aynı ürünün 150 dolara kadar düştüğü görülüyor.

Bu bilgiler göz önünde bulundurulduğunda RAM fiyatları düşük seyretse de 2024 yılı mağazalarda bulunabilecek orta sınıf bir 32 GB DDR6 RAM fiyatının 300-350 dolar aralığında olabileceği söylenebilir. Bunun yalnızca bir tahmin olduğunu söylemekte de fayda var.

DDR6 RAM: Beklentiler, Hız ve Performans

DDR RAM’in yeni sürümüyle birlikte, genellikle hızın iki katına çıktığı görülür. DDR5 şu anda ön planda ve modül başına 51,2 GB veri hızında çalışıyor. DDR6’nın tanıtımıyla birlikte daha yüksek veri hızlarına yönelik beklentiler de yerini aldı. DDR6 RAM’in JEDEC modülleri için maksimum veri hızının 12,800 MB/sn hıza ulaşması beklentiler arasında. DDR6’nın zamanla hızının artması da bekleniyor.

RAM dünyası sürekli gelişmeye ve ilerlemeye devam ederken duyurulan her yeni DDR sürümüyle birlikte gelen yüksel hız vaatleri heyecanı artırıyor. DDR6’nın geleceğin, artan performansı ve yeteneklerini görmek de bizi şimdiden sabırsızlandırıyor.

Yeni “MSAP” Teknolojisi

Samsung DDR6 duyurusu ile birlikte DDR6 RAM modüllerinde MSAP teknolojisini kullanacağını da bildirmişti. MSAP teknolojisi, Modified Semi Additive Process (Değiştirilmiş Yarı Eklemeli Süreç) kelimelerinin kısaltması olarak ifade edilebilir.

MSAP üreticilere daha ince devreler kullanarak modül oluşturma imkanını sağlar. Boş alanları kaplayarak daha hızlı veri transferi ve devreler arasında daha iyi bağlantı oluşturur. Bu da daha hızlı bir kullanım deneyimini mümkün kılar.

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir