1. Anasayfa
  2. Bilim

Güneş’in Evrimi: Var Oluşu ve Sonu

Güneş’in Evrimi: Var Oluşu ve Sonu
0

Güneş ve güneş sistemi Nebular Teorisi’ne göre bundan yaklaşık olarak 4,5 milyar önce oluştu. Yine teoriye göre oluşumu sırasında dev bir moleküler gaz ve toz bulutunun içe çökmesi sonucu ortaya çıktı. Bu çökme ile bulutumsu yapı daha çok düz bir diske dönüşmeye başladı. Gazlar ve tozlar bu disk çevresinde daha yoğun şekilde toplanmaya başladı. Aşırı yoğun olan bölgelerde ise daha fazla madde üzerine öbekleşmesine sebep oldu. Ardından her bir parçasının momentumu öbeklerle dönmeye başladı. Dönmeye başlayan öbekler artan basınç sonucu giderek daha da ısındı.

güneşin evrimiMaddeler genellikle merkezde bulunurken geri kalan kısmı ise dönen disk çevresine yayıldı. Merkezde bulunan top Güneş’i oluşturdu. Diske yayılan diğer maddeler ise Güneş Sistemi’nde bulunan diğer gezegenlerin varoluş sebebi oldu. Ancak bu oluşum yeterli olmadı. Güneşin işlevini sağlayabilmesine gelene kadar daha çok zamana gerek vardı.

Güneş bu oluşum sonrası ilkel yıldız (protostar) olarak yaklaşık 100.000 yıl geçirdi. Bu sırada iç kısımlarında yükselen basınç sebebiyle füzyon olayı doğdu. Bu süreç sonrasında ise hala güneşin şu anki haline gelebilmesi için birkaç milyon yıl zamana ihtiyacı vardı. Bu zamana kadar ise güneş aktif bir yıldız olan T Tauri halini aldı. T Tauri evresi ile dönüşüm son bulmadı. Geçen bunca yıl ardından güneş evriminde bir adım daha ilerleyerek Main Sequence evresine ulaştı. Bu evrede de yaklaşık olarak 4.5 milyon yıl vakit geçirdi.

Main Sequence evresinde Güneş çekirdeğinde bulunan hidrojen atomlarını nükleer füzyon ile helyum atomuna dönüştürdü. Böylece bu dönüşüm ile ortaya çıkan enerdi Güneş enerjisinin varlığını ortaya çıkardı. Güneş enerjisinin oluşturduğu ısı ve ışık güneş sistemine yayıldı.

 

Güneş Enerjisi Sonsuz Mu?

güneşin evrimiNükleer füzyon iki elementin birleşimi ile daha ağır bir element oluşumunu meydana getirir. Bu reaksiyon ile enerji açığı çok büyük bir şekilde ortaya çıkar. Ancak yine de merkezde birikimi gerçekleşen hidrojen atomlarının sınırı vardır. Bu sebeple bu önemli olay sonsuza kadar devam etmeyecektir. Güneş yakıtı bir nevi hidrojen atomlarından oluşmaktadır. Bu sebeple Güneş sınırsız bir yakıta sahip demek doğru olmayacaktır.

 

Güneşin Yakıtı Biterse Ne Olur?

güneşin evrimiGüneş güncel olarak 4,5 yaşındadır. Bilim insanları Güneş’in yakıtının 5 milyar yıl içerisinde bitebileceğini belirtmektedir. Güneş çekirdeğinde bulunan hidrojenin bitmesi ile Güneş, kırmızı bir dev haline gelerek helyum füzyonuna dönüşecektir. Bu durum sonucunda ise Güneş şu anki boyutunun yaklaşık olarak yüz katına ulaşana dek genişleyecektir. Genişleme ile Venüs ve Merkür yol edilecektir. Oluşan bu Kırmızı Dev Dünya’yı yutacak mı henüz kesin olarak bilinmemektedir.

Kırmızı Dev helyum ve hidrojenden oluşan dış katmanların patlamasıyla oksijen ve karbondan oluşan yapıya dönüşecektir. Dönüşüm ile yaklaşık Dünya boyutlarında Güneş kütlesinin yarısına yakın Beyaz Cüce Oluşacaktır. Beyaz Cüce’nin soğuması ise milyarlarca yıl sürecektir. Bu süreçte ise sistemin iç kısımlarında bulunan gezegenlerin çoğu yok olacaktır. Ancak bunlara karşı Güneş Sistemi’nin dışında kalan gezegenler hayatına devam edecektir.

Oluşan Beyaz Cüce’nin soğuyabilmesi için yaklaşık 1014 ile 1015   kadar yıl geçmesi gerekmektedir. Bunun nedeni ise yüzeyinin sadece Dünya’ya eş değere sahip olmasına bağlıdır. Fazlasıyla sıcak olan cücenin ısısını yayarak soğuması ise oldukça uzun sürecektir. Tahmini olarak süre sonunda ise Beyaz Cüce spektrumun görünen kısmından çıkacaktır.

Soğuma sonrasında bu küre Kara Cüce adını alacaktır. Bünyesinde ise oksijen topu ile karbon barındıracaktır. Ancak yine de bu anlatılanlara göre Güneş’in tam olarak öldüğü söylenememektedir. Bu bakımdan yaşanabilecek 3 farklı senaryo bulunur. Bunlar başka bir yıldızla birleşmesi, farklı hidrojen kaynağı bulması ve kara delikleri çekilmesi olarak dile getirilmektedir.

Özet olarak evrende her nesne için milyonlarca yıl sonra yaşanabilecek çeşitli olasılıklar bulunmaktadır. Ancak yine de teorilere göre Güneş’in 10 milyar yıldan daha kısa sürede Beyaz Cüce’ye dönüşeceği söyleniyor. En azından bugünkü verilere göre yaşanabilecek en muhtemel senaryo bu şekildedir. Yine de Güneş’in başka yıldızlarla birleşmesi de ihtimaller arasındadır. Ayrıca başka kaynaklardan gaz alması veya farklı yıldız cesetleriyle çarpışma ihtimali de olabilecek ihtimaller arasındadır.

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir