1. Anasayfa
  2. Bilim

Yeryüzündeki En Görkemli ve En Heybetli 10 Piramit

Yeryüzündeki En Görkemli ve En Heybetli 10 Piramit
0

Piramitler, üçgen dış yüzeyi ve tek noktada birleşen şekli ile farklı medeniyetler tarafından inşa edilen yapılardır. Piramitlerin çoğunluğu Eski Krallık Dönemi’nde yapılmaya başlanmıştır. Orta Krallık Dönemi’ne kadar firavunların mezarlarına ev sahipliği yapmışlardır. Yapıların büyüklüğü ve gizemli olması piramitleri ilgi çekici kılmaktadır. Hatta piramitlerin özellikleri keşfedildikçe insanlar bu yapıları gün geçtikçe daha fazla hayran kalmıştır. Peki yeryüzünde en dikkat çeken piramitler hangileridir?

 

1-     Zoser Piramidi

piramit

Zoser piramidi Mısır’da bilinen en eski piramittir. Giza piramitlerinden neredeyse bir asır önce inşa edilmiştir. Üst üste höyüklerin yerleştirilmesi ile yapılmıştır. Mimarı ise İmhotep’tir. Mısır’da bulunan 3. Hanedanın ilk kralı Zoser hakkında bilinen veriler oldukça kısıtlıdır.

 

2-     Güneş Piramidi

piramit

Güneş piramidi beş katman, 65 metre boyunda inşa edilmiştir. Teotihuacan’da bulunan piramitler arasında en büyüğüdür. Bölgede bulunan kırmızı volkanik kayaların oyulması ile yapılmıştır. Piramidin batısında 248 adet engebeli basamak yer almaktadır. Aynı zamanda piramidin altında dev bir mağara ve tünel sistemi keşfedilmiştir. Ancak bu piramit kimin eseri henüz bilinmemektedir.

 

3-     El Castillo Piramidi

piramit

Maya uygarlığından kalan El Castillo piramidi görkemli yapısıyla oldukça dikkat çekmektedir. Astronomik bağlantıları olduğu bilinen bu piramit fazlasıyla talep görmektedir. Piramidin her bir yüzünde 91 basamak bulunmaktadır. Tamamında ise 365 basamak yer almaktadır. Bu özellik yılın günlerini temsil etmektedir. En ihtişamlı özelliği ise ilkbahar ve sonbaharda ekinoks sırasında merdivenin yanında üçgen oluşturmasıdır. Oluşan gölgeler yılan şeklini almaktadır. Ancak El Castillo altında bulunan obruklar sebebiyle çökme riski taşımaktadır.

 

4-     Keops Piramidi

Antik dünyada bilinen en büyük ve görkemli yapılardan biri de Keops Piramit’idir. Gize piramitlerinin bir parçasıdır. 50 tondan ağır 2 milyon 300 bine yakın bloktan oluşmaktadır. İçerisinde labirentler ve odalar bulunmaktadır. Ayrıca içerisinde bulunan hala gizemini koruyan odaların olduğu söylenmektedir.

 

5-     Büyük Cholula Piramidi

piramit

Büyük Cholula Piramidi dünyada hacim bakımından en büyük piramit olarak bilinir. Aynı zamanda şimdiye kadar yapılan en büyük anıttır. Meksika Pulula, Chholula’da yer alır. 54 metre yüksekliğe sahiptir. Diğer piramitlerin aksine bu piramit üst üste istiflenmiş şekildedir. MÖ 3 yıllarında inşasına başlanıp MS 9 döneminde yapımı sona ermiştir.

 

6-     Büyük Khufu Piramidi

piramit

Giza Piramidi olarak da bilinen bu piramit Antik Dünya’nın 7. Harikasından biri sayılır. Mısır’ın Gize şehrinde bulunan bu piramit dünyanın en iyisi olarak tanımlanır. Piramidin inşasının tahminen 10 -20 yıl arasında sürdüğü bilinir. Yerleştirilme düzeni modern teknolojide henüz keşfedilmeyen bir tekniğe sahiptir. Yapı ilk yıllarında ışığı yansıtan kireç taşı ile kaplanmıştır. Ancak zamanla bu yüzey aşınarak etkisini kaybetmiştir.

 

7-     Kefren (Khafre) Piramidi

piramit

Khafre Piramidi, Mısır piramitlerinin ikinci en yüksek yapısıdır. Firavun Khafre için yapılan bir mezar olarak kabul edilmektedir. Piramidin alt kısmında bulunan taşlar üstlerdeki taşlara oranla daha büyüktür. Bu nedenle piramit yatay olarak yükselmiştir. İki girişi gizlense de diğer piramitlerin aksine bu girişlerden doğru mezar odasına çıkılır. Khafre Piramit’inin güneyinde bulunan bu uydu piramitler merkez şerifi boyunca inşa edilmiştir. Ancak bu piramit erozyon nedeniyle fazlasıyla aşınmıştır.

 

8-     Ur Zigguratı

piramit

 

Ur Zigguratı, Sümerlerden günümüze kadar en iyi korunmuş anıtlardan biridir. Irak’ta yer alan Ur antik kentinde piramit, MÖ 21. yüzyılda Kral Shulgi tarafından inşa edilmiştir. Şehrin koruyucu ilan edilen tanrısı için yapılmıştır. Ayrıca halkın tarım ürünlerinin bu alanda saklandığı tahmin edilmektedir.

 

9-     Mikerinos Piramidi

piramit

Mikerinos Piramidi, Mısır’ın Giza Bölgesi’nde yer almaktadır. Bu piramit üç büyük piramitten biri sayılır. MÖ 26. yüzyılında firavun Mikerinos için inşa edildiği bilinmektedir. Yaklaşık olarak 65 metre yüksekliğe sahiptir. Ayrıca piramit, granit ve kireçtaşı türünde bloklardan oluşmaktadır. Piramit içinde Mikerinos’un mezar odası ve birçok geçit bulunmaktadır. Mikerinos, antik Mısır’ın büyük mimari yapılarından birisi olarak tarihi ve kültürel öneme sahiptir.

10- Sakkara Piramidi

piramit

Sakkara Piramidi, Mısır’ın Sakkara bölgesinde bulunur. MÖ 27. yüzyılda inşa edilmiştir. Bu piramit, Mısır’ın en eski ve en ünlü piramitlerinden biri olarak söylenir. Piramit, Firavun Djoser’in mezarı için yapılmıştır ve yüksekliği yaklaşık 60 metreye ulaşmaktadır. Ayrıca, piramit içerisinde de farklı geçitler ve odalar bulunmaktadır.

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir