1. Anasayfa
  2. Sağlık

Eris Varyantı (Eris Virüsü) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Eris Varyantı (Eris Virüsü) Nedir? Belirtileri Nelerdir?
0

Eris varyantı, koronavirüsün yeni tiplerinden birisidir. EG.5 olarak kodlanan bu virüs Covid-19 pandemisinin ikinci yarısında ortaya çıkmıştır. İlk olarak İngiltere’de ortaya çıkan bu varyant zamanla tüm dünyaya yayılmıştır. Klinik seyri daha hafif gibi görünen bu virüs de çok sayıda ölüme neden olmuştur. Araştırmalara göre bu tip varyantlar virüsler kendisini kopyalamaya çalışırken oluşan hatalarda ortaya çıkmaktadır. Bazı durumlarda ise virüs doğal yaşam şartlarına uyum sağlamaya çalışırken evirilebilir.

thumbnail
Önerilen Yazı
Depresyon Nedir? Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Omicron varyantının alt tipi olan bu virüsün özellikleri Covid-19 özelliklerine benzerlik göstermektedir. Hızlı bir yayılım gösteren virüsün bulaşıcılık oranı da oldukça yüksektir. Koronavirüste oldukça ciddi kayıp veren dünya sakinleri bu yeni varyant ile anksiyete yaşamaktadır. Pandemi süresince çeşitli kısıtlamalara tabii olan toplumlar viral hastalıklara karşı endişe duymaktadır. Sosyal izolasyon, aşılama gibi çok sayıda koruyucu önlem olsa da mevcut kaygı her bireyi kaygılandırıyor.

Virüsler çeşitli nedenlerle yıllar içerisinde mutasyona uğrarlar. Tıpkı koronavirüste olduğu gibi. İlk olarak SARS, sonrasında MERS ve son olarak Covid-19 olarak karşımıza çıkmıştır. Şimdi ise güncel olarak alt varyant tipleri karşımıza çıkmaya devam ediyor. Nitekim bu süreçler yaşam boyu kaşımıza çıkacaktır. Çünkü virüsler biyolojik hayatımızın bir parçasıdır. İnsan vücudunu olumsuz etkileyen hastalık nedeni bu biyolojik etmenlere dair doğru bilgi almak her bireyin ödevidir. Hastalığa hatta ölüme sebebiyet veren bu mikroskobik etkenlere karşı nasıl korunmak gerektiğini iyi kavramak gerekir. Eğer ki mevcut bir bağışıklama yolu var ise bunu tercih etmek bağışıklık açısından oldukça önemlidir.

Eris Varyantı Belirtileri Nelerdir?

Eris varyantı bireylerde çeşitli semptomlara neden olmaktadır. Genel anlama virüsün bireydeki etkileri belli başlıklarda incelenmektedir. Ancak belirti ve bulgular kişiden kişiye değişmektedir. Eris virüsüne bağlı hasta olan bir kişide ağır komplikasyonlar gelişebileceği gibi çok hafif etkiler de gösterebilir. Virüse bulaş göstermiş bireyde ortaya çıkabilecek semptomlar şunlardır;

  • Ateş
  • Halsizlik hissi
  • Yorgunluk hissi
  • Eklemlerde ağrı
  • Baş ağrısı
  • Boğazda hassasiyet
  • Burun tıkanıklığı yahut akıntısı
  • Öksürük krizleri
  • Mide bulantısı
  • İştahsızlık
  • Tat ve koku kaybı
  • Kilo kaybı
  • Diyare (ishal)

Eris Varyantı Testi Nasıl Yapılır?

Alt tür olan Eris varyantı, PCR yani polimeraz zincir reaksiyonu testi ile tanımlanmaktadır. Bu test ile virüsün RNA yapısı incelenir ve ortaya çıkar. Yukarıda saydığımız belirti ve bulgulara sahip bireyler en yakın sağlık kuruluşuna PCR testi için başvurabilmektedir. Eğer test pozitif çıktıysa ve eris virüsü ise bu bağlamda tedavi uygulanır. Ama negatif ise daha farklı viral bir enfeksiyon geçiriyor da olabilirsiniz. Viral hastalıklarda belirti ve bulgular çok farklılık göstermez. Çünkü virüslerin etki mekanizmaları immün sistem üzerinde ciddi farklar olmadığı sürece aynıdır.

Eris varyantı

Hastalığın Tedavisi?

Eris varyantı tedavisinde özel bir klinik tablo olmadığı sürece klinik tedavi yöntemleri vardır. Bunlar; antibiyotik ilaçlar, antiviral ilaçlar ve destekleyici ilaçlardır. Tanı konulan bireyin tedavi sürecine dikkat etmesi gerekir. Her bireyde hastalığın prognozu farklılık gösterir. Çünkü her bireyin bağışıklığı, genel sağlık durumu ve biyolojik yapısı aynı değildir. Kimi hastalar hastalığı daha ağır geçirirken bazıları oldukça hafif geçirebilir. Tüm bunlar olağan tablolardır.

Bulaş etkisi pandemi boyutunda olan bu tip viral hastalıkların etkileri oldukça büyüktür. Özellikle bağışıklığı daha az olan kişilerde virüsün etkileri daha yüksektir. İleri yaş grubu, kronik hastalığa sahip olan grup ve kanser hastaları bağışıklık açısından sıkıntılı gruplardır.

Korunma Yolları Nelerdir?

Eris virüsü başta olmak üzere bulaş gösteren tüm viral hastalıklarda korunma yöntemleri standarttır. İlk olarak eğer mevcut ise bağışıklamaya baş vurmak gerekir. İmmün sistemin hastalık karşısında bağışıklık kazanması hastalığın vücut üzerindeki etkilerini azaltır. Kişisel hijyene özen göstermek, el hijyeni sağlamak, maske takmak da hastalıktan korunmanın diğer yollarıdır. Sosyal hayatta kişisel mesafeye dikkat etmek, ortak eşya kullanımını en aza indirmek de önem arz eder. Canlı yüzeylerde bulaş etkisi gösteren virüsler koronavirüs vakalarında maalesef cansız yüzeyler ve hava yoluyla da taşınma sağlamaktadır.

Eris varyantı, öksürme, hapşırma gibi solunumu etkileyecek doğrudan davranışlarla ve cansız cisimler üzerinden dolaylı olarak bulaşır. Bu nedenle kişisel ve sosyal hayatımızda olası bir bulaş sağlamamak için korunmalıyız.

 

“5-15 yılda bir, hastalığa duyarlı insan sayısı belirli bir seviyeye ulaştığında, yeni bir salgın ortaya çıkar.”

I.W. Sherman

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 2
    be_endim
    Beğendim
  • 2
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir