1. Anasayfa
  2. Donanım Kaynaklı Sorunlar

Sesin boğuk ve cızırtılı gelmesi sorunu ve çözümü

Sesin boğuk ve cızırtılı gelmesi sorunu ve çözümü
0

Bilgisayara takılı olan hoparlör,speaker yada herhangi kablolu ses cihazından sesin boğuk ve cızırtılı gelmesinin sebebi büyük ihtimalle ses cihazının aux kablosundan kaynaklanan temas sorunudur.Bunun başlıca sebebi aux kablosunun fiziksel bağlantı noktası olan jack girişine temas etmiyor olmasıdır.Yazılımsal olarak sesin boğuk ve cızırtılı gelmesi pek olası bir durum değildir.

 

 

Aux kabloyu jack girişine taksanız bile jack girişinin içerisindeki iletimi sağlayan bölgelerle aux kablo temas etmeyebilir.Bu temassızlık sonucundan sesin boğuk ve cızırtılı gelmesi durumu yaşanır.Bu ses bozukluğu özellikle sözlü müziklerde belirgin olarak duyulmaktadır.Sözlü bir müzik açtığınız zaman arka planda çalan seste pek bir sorun olmaz ancak sanatçının sözleri bozuk ve sanki bir kuyunun dibinden geliyormuş gibi duyulur.

Hoparlör,speaker ve ses cihazından sesin boğuk ve cızırtılı gelmesi sorununu düzeltmek için aşağıdaki adımları uygulayın…

 

1.ADIM: Ses sistemi gücünü nereden alıyor ? Güç bağlantı noktasında herhangi bir sorun var mı ? Sesin boğuk ve cızırtılı gelmesi sorununu düzeltmek için önce ses sisteminde herhangi bir genel sorunun olmaması gerekmektedir.

Bazı ses sistemleri gücünü USB kabloyla doğrudan bilgisayardan alır.Bazılarıysa gücünü doğrudan prize takılı olan fişten sağlar.Sizin ses sisteminiz güç konusunda herhangi bir sorun yaşıyor mu ? Ses sistemini çalıştırdığınız zaman tam verimde çalıştığından emin misiniz ? Eğer ses sitemi düzgün olarak çalışıyor ancak sadece sesin boğuk ve cızırtılı olması sorununu yaşıyorsanız birinci adımı atlayın.

 

👉 Eğer ses sistemini çalıştırdığınızda cihaza ait olan led ışıklardan kısık bir ışık yayılıyorsa cihaza yeterli güç gelmiyor olabilir.Bu durum özellikle bilgisayarlardan USB kabloyla güç alan ses sistemlerinde yaşanır.

Böyle bir sorun yaşıyorsanız ses sisteminin bilgisayardan güç almasını sağlayan USB kablosunu değiştirin.Ayrıca USB kabloyu doğrudan bilgisayarın USB girişine takın.Örneğin aşağıdaki görselde gözüken USB giriş çoğaltıcı gibi aparatlar üzerinden güç akışı sağlamayın.

 

 


Eğer ses sisteminiz gücünü bilgisayardan alan bir ses sistemiyse muhtemelen 5V,1500mA gerilim ve akım değeriyle çalışıyordur.Bu bilgi,ses sisteminin kutusunda,etiketinde yada kullanım kılavuzunda yazıyordur.Kutunun üzerinde,etiketlerinde yada kullanım kılavuzunda yazan “Output” yani çıkış değerleri ses sisteminin değerleriyle birbirine eşit olacak şekilde orjinal adaptör kullanarak sistemin güç ihtiyacı sağlayabilirsiniz.Yani ses sistemini telefon adaptörüyle çalıştırabilirsiniz.Ancak adaptörün orjinal telefon adaptörü olmasına dikkat edin.

 

2.ADIM: Aux kablosunda temassızlık yaşanıyor mu ?

Ses sistemine ve bilgisayara takılan aux kabloyu ortasından tutarak fazla sıkmadan içeriye doğru hafifçe bastırın.Eğer boğuk olan ses anlık olarak düzeliyorsa aux kablosunda temassızlık yaşanıyordur. 

 

👉 Bu sorunu gidermek için jack girişini açabilir ve aux kabloyla iletkenliği sağlayan mandal şekline benzeyen iki ucu girişin orta kısmına doğru bastırabilirsiniz.Ancak ben bu işlerden anlamam diyorsanız bir sonraki seçeneği kullanın.

👉 Herhangi bir bilgisayarcıdan her iki tarafı da aux girişine sahip bir kablo satın alabilir ve bu kabloyu kullanabilirsiniz.Aux kablo girişlerinde siyah şeritler bulunmaktadır.Ses sisteminiz için satın alacağınız aux kablonun iki siyah şeritli (Faz-Nötr) olmasını tavsiye ederiz.Üç şeritli (Faz-Faz-Nötr) aux kablolar mikrofonlu cihazlar için üretilmektedir.Bazen temas etmeme sorununa yol açabilmektedir.

 


Burada şeritten kastımız aşağıdaki görselde de gözüktüğü gibi kablonun uç kısmındaki siyah – iletkenliği sağlayan – kısımdır.Görselde ki kablo mikrofonsuz,iki şeritli (Faz-Nötr) bir kablodur.Fiyatları son derece uygundur.İnternette “iki tarafıda aux girişi olan kablo” sorgusunu aratarak sipariş edebilirsiniz.Kabloların çapı 3.5mm olacaktır.

 

 

Eğer güç ve aux kablosunun fiziksel bağlantısını düzgün bir şekilde yaptıysanız ses çıkışında boğuk ve cızırtılı ses sorununun giderildiğini fark edeceksiniz.

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 2
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 2
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir