1. Anasayfa
  2. Bilgisayar

CPU ile GPU arasındaki fark nedir?

CPU ile GPU arasındaki fark nedir?
0

Bilgisayarın özelliklerini öğrenmek isterken birçok yerde CPU ve GPU terimleriyle karşılaşmış olabilirsiniz. Dolaysıyla CPU ile GPU arasındaki farkın ne olduğunu merak etmiş olabilirsiniz. Kısaca özetlemek gerekirse hem CPU birimi hem de GPU birimi, elektronik sistemlerin temel cihazlarıdır ve her ikisi de farklı amaçlar için çalışır. CPU birimi, programlar tarafından verilen komutları yürütmek için kullanılan bir mikroişlemcidir. GPU birimiyse görüntüleri işlemek için tasarlanmış bir işlemcidir. CPU ile GPU farkı hakkında daha net bilgi sahibi olmak için önce bu iki birimin ne olduğuna daha yakından bakalım.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

 

CPU Nedir?

CPUCPU için bilgisayarınızın yada akıllı telefonunuzun beynidir diyebiliriz. Çünkü cihazınızda yapılan tüm işlemler bu birimde gerçekleştirilir. Merkezi işlem birimi (CPU), cihazınızdaki tüm işlemleri gerçekleştiren temel merkezdir. Hızlı çalışmak ve yapılacak olan tüm işlemleri hızlı bir şekilde halledip, gecikmenin en aza indirgenmesi CPU’lar için hayati önem taşıyan bir konudur. Bilgisayarınızda yada akıllı telefonunuzda cihazın açılması, bir uygulamanın kaldırılması yada kurulması, kopyala/yapıştır işlemlerinin gerçekleştirilmesi, uygulamanın çalıştırılması ve diğer tüm işlemlerin hepsi CPU birimleri tarafından gerçekleştirilir.

Eğer gecikme süresi fazla olursa işlemlerin yapılması aksar ve buda kullanıcıyı rahatsız eder. Sonuç olarak CPU birimleri için en önemli olan şey hızdır. Bu yüzden fiziksel olarak işlemlerin gerçekleştiği en yakın konumda L1, L2 ve L3 önbellekleri bulunur. Bu önbellekler sayesinde işlemcinin hızı arttırılır. Bir bilgisayarda yada akıllı telefonda CPU birimi diğer tüm birimlerle ortak ilişki içerisindedir. Örneğin HDD yerine SSD kullanan bir bilgisayarda bazı işlemler çok ama çok daha hızlı bir şekilde gerçekleşir.

Çünkü CPU biriminin bazı işlemleri tamamlayabilmesi için sabit sürücüdeki bazı bilgileri okunması gerekir. HDD depolama biriminin okuma ve yazma hızı düşük olduğundan CPU bu işlemi hızlı bir şekilde HDD ile beraber tamamlayamaz. Çünkü bilgileri HDD biriminden alması uzun sürer. Ancak SSD biriminin okuma ve yazma hızı HDD birimine göre çok daha fazla olması sebebiyle CPU, SSD’den daha hızlı bir şekilde istediği veriyi alabilir ve gerekli işlemleri gerçekleştirebilir.

 

GPU Nedir?

GPUGPU birimleri de aynı CPU gibi çeşitli işlemlerin gerçekleştiği temel bileşenlerden biridir. Bilgisayarda yada akıllı telefonlardaki tüm grafik işlemleri GPU birimleri tarafından gerçekleştirilir. Yani ekranda görünen görüntü için yapılacak olan tüm işlemler GPU birimi tarafından gerçekleştirilir.

GPU birimi eskiden var olmayan ve ihtiyaç duyulmayan bir bileşendi. Ancak başta oyunlar olmak üzere gelişen teknolojiyle beraber grafik işlemleri için yüksek verimliliğe sahip olan bir işlemciye ihtiyaç duyuldu. Sonuç olarak GPU birimi ortaya çıktı. Bu teknoloji, ilk yıllarına göre katlanarak gelişti ve ilerleyen yıllarda özellikle GPU alanında çok daha büyük gelişmeler yaşanacaktır.

GPU birimi için verimlilik çok önemlidir. Bu yüzden GPU birimi çok çekirdekli bir yapıya sahiptirler. Bu çok çekirdekli yapının paralel çalışması sayesinde gerçekleştirilecek olan grafik işlemlerinde muazzam bir verimlilik elde edilir.

 

CPU ile GPU arasındaki farklar

CPU ve GPU birimleri, çeşitli işlemleri gerçekleştiren merkezlerdir. Aralarındaki en büyük farksa CPU, cihazınızda çalışırken ardı ardına gerçekleştirilen birçok farklı işlemin yapıldığı merkezi işlem birimidir. GPU ise cihazınızda yapılan grafik işlemlerinin gerçekleştiği grafik işlemci ünitesidir. CPU, farklı kaynaklara ve alanlara sahip birçok komutu yerine getirir. CPU için işlenen komutların hızlı bir şekilde gerçekleşmesi çok önemlidir. Aynı anda birçok işlemi yapıp, düşük gecikme süresiyle seri işlem yapabilme kabiliyetine sahiptir.

GPU birimindeyse paralel işlemlerin tek seferde gerçekleşmesi ve bu şekilde verimli çalışmak çok ama çok önemlidir. Bu yüzden GPU birimi, CPU birimine göre çok daha hızlı bir şekilde çalışır. Ancak GPU mimarisi gereği sadece grafik işlemlerini gerçekleştirebilir. Bu yüzden CPU yerine kullanılamaz. CPU birimiyse GPU kadar olmasa da hızlı çalışan bir birimdir. Ancak GPU’da olduğu gibi sadece grafik işlemleri için değil birden fazla, birçok alanda yerine getirilmesi gereken komutları işleyen merkezi işlem birimidir. Şu anda okumakta olduğunuz paragrafı daha iyi anlayabilmek ve CPU ile GPU farkı konusunda daha net fikir sahibi olabilmek için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Her yeni CPU teknolojisinde yapılan işlemler tekrarlanıyor. CPU için ayrılan fiziksel boyuta daha fazla transistör elemanı sıkıştırılarak yeni bir CPU birimi üretiliyor. Dar alanda artan transistör sayısı sayesinde güncel teknoloji olarak piyasaya sürülen CPU birimi, bir önceki teknolojiye göre daha hızlı şekilde işlemleri gerçekleştirebiliyor. Aslında CPU için yapılan güncellemelerin en büyüğü bu şekilde oluyor. Yani CPU birimini geliştirmek için yapılan en büyük yenlik, transistör sayısını arttırmaktan öteye gidemiyor. Bunun dışında büyük, önemli gelişmeler yaşanamıyor.

Ancak bu durum GPU için geçerli olmuyor. GPU birimlerinde her geçen yıl bir önceki göre çok daha önemli gelişmeler yaşanıyor. Örneğin geçtiğimiz yıllarda RTX teknolojisinde çok önemli gelişmeler yaşandı. Bu gelişme sayesinde yüksek performansla neredeyse gerçeğin kendisine yakın olacak kadar iyi grafik sonuçları elde edildi.

Bu açıdan baktığımızda CPU teknolojisinde çok önemli bir gelişme, güncelleme yaşanmazken GPU alanında harika gelişmeler yaşanıyor. Oyun dünyasında yaşanan gelişmeler GPU teknolojisinin gelişmesinde önemli rol oynuyor. Bu durum GPU teknolojisinin hızlı bir şekilde gelişmesini sağlıyor. İlerleyen yıllarda GPU birimlerinde çok daha etkileyici gelişmelerin yaşanacağını da bizlere vaat ediyor.

CPU ile GPU farkı bu şekilde seyrediyorken bu iki işlem biriminin arasındaki farkları anlamak ve özet geçmek gerekirse aşağıdaki tabloda iki birimin özelliklerini şu şekilde belirtebiliriz;

CPUGPU
Merkezi işlem birimiGrafik İşleme Ünitesi
Az çekirdekli yapıÇok çekirdekli yapı
Düşük gecikme süresiYüksek verimlilik
Seri işlemleri gerçekleştirme kabiliyeti sahipParalel işlem gerçekleştirme kabiliyetine sahip
Aynı anda birkaç işlemi yapabilirTek seferde birçok işlem yapabilir

 

GPU alanında her ne kadar büyük gelişmeler yaşansa da yine de grafik işlemlerin gerçekleşmesi için çok çekirdekli CPU birimine ihtiyaç duyulur. Bu konuda da bilgisayarlar için Intel ile AMD büyük bir rekabet içerisindedir. Aynı zamanda da akıllı telefonlarda Apple, Qualcomm ve Mediatek markaları da büyük rekabet içerisinde olan, piyasanın en büyük isimleridir.

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir