1. Anasayfa
  2. Wordpress

WordPress En İyi Cache Eklentileri 2022

WordPress En İyi Cache Eklentileri 2022
0

WordPress sistemiyle markanızı yansıtan kurumsal bir web sitesi kurmuş olabilirsiniz. Ya da fikirlerinizi yansıtan harika bir blog sitesine sahip olabilirsiniz. Her ne olursa olsun kurduğunuz WordPress web sitesinin hızlı olması gerekir. Kullanıcıları web sayfanızı ziyaret ederken bekletmemeniz gerekir. Bunun için web sayfalarınızın hızlı açılabiliyor olması gerekir. Sitenizin kullanıcıların cihazında hızlı açılması içinde WordPress cache eklentisi kurmanız ve ayarlarını en iyi şekilde yapılandırmanız gerekir.

Web sitenizde kullandığınız temanın uyumlu olduğu bir cache eklentisi olabilir. Eğer temanız size özel bir cache eklentisi kurmanızı öneriyorsa sizin için en iyi cache eklentisi temanın önerdiği eklenti olacaktır. Her önbellek eklentisi WordPress temalarının kod yapılarındaki farklılıktan dolayı site tasarımını bozma ihtimalini taşır.

Ancak belirli bir cache eklentisine uyumlu olacak şekilde tasarlanan temalar o önbellek eklentisiyle sorun yaşamazlar. Önbellek eklentisinin ayarları web sitesinin tasarımını bozmaz. Ayrıca sitenin kullanıcıların cihazında en verimli ve hızlı bir şekilde çalışması sağlar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

 

WordPress Önbellek (Cache) Eklentisi Nedir? Ne İşe Yarar?

WordPress web sitelerinin kullanıcıların cihazında hızlı çalışabilmesi için önbellek (cache) eklentisine ihtiyaç duyar. Önbellek (cache) eklentileri, web sitenizdeki içeriği statik HTML sayfaları şekliyle sunucunuzda kaydeder. Böylece ziyaretçilerin web sitenize hızlı bir şekilde ulaşmasını sağlanır.

WordPress sitelerinin hızlı çalışabilmesi, yoğun trafik altında tüm fonksiyonlarını düzgün bir şekilde kullanabilmesi için cache eklentisine ihtiyaç duyar. Önbellek eklentisi konusunda önemli olan husu,s web siteniz için en iyi eklentinin bulunmasıdır.

 

Önbellek (Cache) Eklentisi Neden Kullanılır?

Google arama motoru sonuçlarında web sitenizin sıralama elde etmesi için sitenin – ya da web sayfanızın – açılış hızı çok önemlidir. Google, web sitelerini arama motorlarında sıralarken web sayfalarının açılış hızına dikkat eder. Ayrıca Google algoritması web sayfanızın açılış hızını masaüstü ve mobil cihazlara göre iki farklı kategoride dikkate alır.

Sizde web sitenizin Google arama motoru algoritmasında ne kadar hızlı olduğunu öğrenmek ister misiniz? Google Pagespeed Insight aracını kullanarak sitenizin Google’ın gözünde ne kadar hızlı olduğunu öğrenebilirsiniz.

Bu araç web sitenizin hızını 0 ile 100 puan arasında değerlendirir. Eğer sitenizin hızı yetersizse kırmızı, ortalama değerdeyse turuncu ve iyi seviyedeyse yeşil şekilde gösterir.

WordPress web sitesinin Google arama motorunda daha iyi sonuçlar elde etmesi ve kullanıcılar için hızlı olması amacıyla önbellek (cache) eklentisi kullanılır.

 

WordPress Önbellek Temizleme İşlemi Nasıl Yapılır?

Web siteniz önbelleğe alındıkça cache eklentileri ciddi bir depolama alanı sorununa yol açabilir. Özellikle yapılan yanlış ayarlamalar neticesinde önbellek eklentileri web sitenizin bulunduğu sunucuda çok ciddi boyutlarda depolama alanını işgal edebilir.

Bu yüzden belirli periyotlarla WordPress cache silme işlemi yapılmalıdır. Genellikle eklentilerin önbelleği temizle seçeneği WordPress admin çubuğu içerisinde yer alır.

Örneğin “W3 Total Cache” eklentisini kurup etkin hale getirdiğinizde yukarıdaki görselde de gözüktüğü gibi Performance yazısı belirecektir. Bu sekme altında bulunan Purge All Caches seçeneğine tıklayarak önbellek temizliği yapabilirsiniz.

WordPress sisteminde neredeyse tüm önbellek temizleme işlemi buna benzer şekilde yapılır. Admin bar çubuğunda cache eklentisine ait bir sekme yer alır. Bu sekme altında da tüm önbelleği boşalt seçeneği yer alır.

Eğer admin bar alanında önbelleği boşalt seçeneğini göremediyseniz WordPress paneli içerisinde eklentinin sekmesini açın ve ayarlar sayfasını kontrol edin. Ayarlar sayfası içerisinde önbelleği boşalt seçeneğiyle karşılaşacaksınız.

Örneğin Hummingbird eklentisi ilk yüklendiğinde önbelleği temizle seçeneği admin bar kısmında yer almayabilir. Önbelleği temizlemek, bu seçeneğe ulaşmak ve admin bar kısmında gözükmesini sağlamak için eklentinin ayarlar sekmesine girmeniz gerekir.

 

WordPress En İyi Cache Eklentisi 2022: Karşılaştırma Rehberi

WordPress en iyi cache eklentisi web sitenizde kullandığınız temaya göre değişkenlik gösterir. Eğer temanız size herhangi bir önbellek eklentisini kullanmayı öneriyorsa o eklentiyi kullanmanızı tavsiye ederiz. Tema geliştiricisinin bu önerisi, temanın önerilen eklentiyle uyumlu olduğunu gösterir. Sonuç olarak tema en verimli şekilde uyumlu olduğu cache eklentisiyle birlikte çalışır.

Bu önemli noktanın dışında WordPress platformunda birçok önbellek (cache) eklentisi bulunur. Bu eklentiler farklı özelliklere sahiptir. Cache (önbellek) genellikle ücretli ve ücretsiz olmak üzere iki çeşittir. Ücretsiz önbellek eklentilerinde abonelik paketleri bulunur. Kullanıcılara bazı gelişmiş özellikleri ücretli planla sunar.

Önbellek (cache) eklentisi web sitenizin tasarımı kolaylıkla bozabilir. Hatta bazı fonksiyonların doğru bir şekilde çalışmasına engel olabilir. Bu sebeple web sitenize cache eklentisi kurmadan önce sitenizin tam yedeğini almanız gerekir. Aksi durumda web sitenizi kalıcı olarak kaybedebilirsiniz.

 

WP Roket

WP Roketi

WP Rocket eklentisi WordPress için en kolay ve başarılı cache eklentisidir diyebiliriz. Ancak en baştan belirtmek gerekirse bu eklentinin ücretsiz sürümü bulunmuyor. Sadece ücretli planlarla kullanıcılara hizmet sunabiliyor. Oldukça başarılı bir şekilde HTML, CSS ve JS kodlarını sıkıştırabiliyor. Lazy Load (Geç yükleme) özelliği sayesinde web sitenizin hızını muazzam oranlarda arttırıyor. Pagespeed Insgiht aracından yüksek puan almayı hedefleyen kullanıcılar WP Rocket sayesinde başarılı sonuçlar elde ediyor.

Hem önbellek hem de hızlandırma konusunda kullanıcıya büyük imkanlar sağlıyor. Kolay arayüzü ve basit kullanımı sayesinde dakikalar içerisinde web sitenizin hızını büyük ölçüde arttırıyor.

Genel Özellikleri:

  • Basit arayüz ve kolay kullanım.
  • Kısa bir sürede web sitenizin hızını muazzam oranda arttırabilirsiniz.
  • Kullanıcıya özel, profesyonel seçenekler sunmaz.

 

LiteSpeed ​​Cache

LiteSpeed ​​Önbellek

LiteSpeed Cache önbellek eklentisi diğer eklentilerden farklıdır. Bu eklentinin önbelleğe alma özelliğini kullanabilmek için sunucu tarafınında LiteSpeed özelliğini desteklemesi gerekir.

Normalde bu eklentiler uygulama tarafında önbelleğe alma işlemini uygular. Yani bir kullanıcı web sayfanızı ziyaret ettiğinde o sayfa ziyaretçinin ekranında sıfırdan oluşturulur. Bir sonraki ziyarette sayfa yeniden sıfırdan oluşturulur. Bu böyle devam eder… Sonuç olarak önbelleğe alma işlemi sunucunuzda kaynak kullanımına sebep olur.

Ancak LiteSpeed Cache eklentisi önbelleğe alma işlemini uygulama düzeyinde değil, sunucu düzeyinde yapar. Bu özelliği sayesinde diğer tüm cache eklentilerinden üstün olduğunu söyleyebiliriz. Bu önbelleğe alma yöntemi sayesinde sunucu kaynakları gereksiz yere kullanılmaz.

Aynı zamanda LiteSpeed Cache eklentisi birçok gelişmiş özelliğe sahiptir. Diğer popüler cache eklentileriyle karşılaştırıldığında LiteSpeed, daha az özelliğe sahipmiş gibi gözükür. Ancak içerisinde var olan özellikler oldukça başarılı bir şekilde çalışır. Web sitenizde muazzam verimli çalışmayı sağlar.

Eğer sunucunuz bu eklentiyi desteklemiyorsa diğer gelişmiş özelliklerini kullanabilirsiniz. Önbelleğe alma işlemini başka bir eklentiyle yapabilirsiniz.

Genel Özellikleri:

  • Amatör kullanıcılar için basit bir arayüze sahip değildir.
  • LiteSpeed Cache desteği olmayan sunucularda öbelleğe alma fonksiyonu kullanılamaz.
  • Gelişmiş özelliklere sahiptir. Sitenizde büyük ölçüde hızlandırma operasyonu yapmanızı sağlar.
  • Sunucu taraflı önbelleğe alma özelliğine sahiptir.

 

W3 Total Cache

W3 Toplam Önbellek

WordPress platformunda oldukça başarılı ve popüler olan W3 Total Cache eklentisi sitenizin hızını büyük ölçüde arttırır. Gelişmiş özelliklere sahiptir. Bu özellikler sayesinde kullanıcıya birçok seçenek sunar.

Ancak eklentinin kullanıcı arayüzü son derece kötü bir durumda. Bu sebeple birçok olumsuz eleştiriye maruz kalıyor. Hatta arayüzün kötü olması sebebiyle eklentinin popülerliği eski günlerindeki gibi değil. Ama sonuç olarak web sitenizde ciddi bir hız artışı sağlayabilen bir önbellek eklentisidir.

Genel Özellikleri:

  • Son derece karmaşık ve kullanıcı dostu olmayan bir arayüze sahiptir.
  • Eklentinin gelişmiş özellikleri çok verimli çalışmıyor.
  • Hızlandırma konusunda son derece başarılı.
  • Web sitenizin verimliliğini arttırıyor.

 

WP Super Cache

WP Süper Önbellek

WP Super Cache eklentisi WordPress sitenizi hızlandırmanın kolay ve son derece pratik bir yoludur. WordPress platformunda oldukça popüler bir eklentidir. Kullanıcı arayüzü son derece kolaydır. Ücretsiz olmasının yanında sadece birkaç tıklamayla sitenizin hızını optimize edebilirsiniz.

Kullanıcıların cihazında web sitenizin daha hızlı bir şekilde çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Genel Özellikleri:

  • Gelişmiş özelliklere sahip değildir.
  • Kullanıcı arayüzü son derece basittir. Birkaç tıklamayla web sitenizin hızını iyileştirebilirsiniz.
  • Cache eklentileri için yeterli özelliklere ve seçeneklere sahiptir.

 

WP Fastest Cache

WP En Hızlı Önbellek

WordPress platformunda en kolay kullanıma sahip olan cache eklentisidir diyebiliriz. Yalnızca 60 saniyede eklentinin tüm ayarlarını yapılandırabilir ve web sitenizde cache sistemini etkin hale getirebilirsiniz. Gelişmiş özelliklere sahip değildir. Cache eklentisinde olması gereken yeterli seviyedeki fonksiyonları barındırır. Karmaşık olmayan arayüzüyle WordPress ile yeni tanışanlara hitap eder.

Genel Özellikleri:

  • Gelişmiş özelliklere sahip değildir.
  • Bazı web sitelerinde düzgün çalışmaz.
  • WordPress’in en kolay cache eklentisidir.

 

Cache Enabler

Önbellek Etkinleştirici

Her Wordrpress sitesinin önbellek eklentisine ihtiyacı vardır. Eğer hafif, pratik ve etkili bir çözüm yolu arıyorsanız Cache Enabler eklentisi size yeterli olacaktır. Kolay kullanıma ve arayüze sahiptir. Temel özelliklere sahiptir. Web sitenizi hızlandırmak için gerekli fonksiyonlara sahiptir.

Birçok önbellek eklentisinin fonksiyonu web sitenizin temasında ve fonksiyonlarında sorunlara yol açıyorken Cache Enabler hafif bir eklenti olması sebebiyle sizi bu sorunlara karşı koruyacaktır.

Genel Özellikleri:

  • Gelişmiş, kapsamlı özelliklere ve fonksiyonlara sahip değildir.
  • Kolay ve basit kullanıcı arayüzü ve kullanım kolaylığı
  • Hafiftir. Web sitenizin büyük çaplı bozulmalara yol açmaz.

 

Hummingbird

sinek kuşu

Bu hariç diğer tüm eklentiler WordPress platformu için son derece popüler eklentilerdir. Ancak Hummingbird eklentisinin popüler olmaması onun kötü bir eklenti olduğunu göstermez.

Binlerce kullanıcı görsel optimizasyon için Smush eklentisini kullanır. Son derece başarılı bir eklenti olduğunu da söyleyebiliriz. Smush ile aynı geliştirici ekip tarafından yayımlanan Hummingbird eklentisi WordPress sitenizin hızlanması ve kullanıcılar için sitenizin daha verimli bir şekilde çalışmasını sağlar.

Temel özellikleriyle web sitenizin performansı için kayda değer bir artış yaşatmaz. Ancak gelişmiş özellikleri sayesinde kullanıcıya manuel yapılandırma ayarlarını sunar. Hızlandırma konusunda bilir kişiler için Hummingbird eklentisi büyük kolaylık sağlar.

Kolay kullanımı ve kullanıcı dostu arayüzü sayesinde kullanıcılar ya da Pagespeed Insgiht için yapılan hızlandırma operasyonlarını kolaylaştırır. Bu seçenekleri sayesinde web sitenizde ciddi bir performans artışı sağlar.

Genel Özellikleri:

  • Temel özellikleri web sitesinin hızlanması için yeterli değil.
  • Kullanıcı dostu arayüze sahiptir. Hızlandırma konusunda büyük kolaylık sağlar.
  • Gelişmiş özellikleri sayesinde web sitenizde büyük bir performans ve hız artışı sağlar.

 

Hangisini Tercih Etmeli?

WordPress web siteniz için cache eklentisi arıyor ve hangisini tercih edeceğinizi bilmiyorsanız öncelikle temanızın uyumlu olduğu eklentilere bir göz atın. Uyumlu eklentiler tema kurulumundan sonra eklentiler sekmesinde ya da temanın panelinde listelenecektir.

Temanızla uyumlu olan eklentiler arasında size önerilen bir cache eklentisi var mı? Eğer varsa web siteniz için tavsiye edilen cache eklentisini kullanmalısınız. Çünkü geliştiriciler temayı tavsiye edilen cache eklentisiyle uyumlu olacak şekilde geliştirmiştir. Dolaysıyla en verimli çalışmayı uyumlu olan eklentiyle sağlayabilirsiniz.

Eğer önerilen herhangi bir cache eklentisi yoksa yukarıda listelenen cache eklentilerinden birini tercih etmelisiniz. Bu eklentileri web sitenizde en verimli olacak şekilde çalıştırabilir ve Pagespeed Insgiht skoruna göz atabilirsiniz. Sitenizde herhangi bir bozulma yaratmadan hangi eklenti en yüksek skoru sağlıyorsa o eklentiyi kullanabilirsiniz.

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir